Arshavin, matchtaktik Pool-Ars, tabelläget

Arshavin skall nog stavas med H tycker jag fast vissa stavar hans namn med J. Han var ganska osynlig mot Pool men det avgörande målet höll bra klass, men inte så bra klass som media får det att låta som. Arsenal spelade bra endast i andra halvlek och visst var det intressant att Wenger hade varit arg och skällt på spelarna ordentligt nu en gång i halvtid. Liverpool var bra i första halvlek och med Torres i laget kommer poängen att börja rulla in snart. Han är helt grym fast han just kom tillbaks från skada. Liverpool hade några straffsituationer i matchen, men matchläget var sådant att situationerna inte räckte till för att domaren skulle peka på punkten. Arsenal har bra häng även på Chelsea nu, Wolves ligger under med 0-2 mot Manu i halvtid nu så Manu plockar lite nya poäng, men då matchantalet jämnar ut sig skall vi minst vara ikapp Manu. Liverpool är ett intressant lag speciellt då Torres är med, deras anfallsspel innehåller mycket intressanta moment. Sen i försvarsspelet fanns det denna gång en hel del intressant också. Då Arsenal anföll med 3 mot 5 eller 4-6 så lämnade Liverpool en mot en och en mot en i boxen (totalt 2 mot 2) och resten flyttade över mot bollen och de närmaste passningsalternativen. Det var ingen bra lösning mot Arsenal som ändå aldrig skjuter fast det finns läge utanför boxen. Arshavins mål kom på en dylik situation och självmålet var inte helt olikt detta heller.

Arsenal hade många usla inlägg och uppspel speciellt efter kanterna. Ytan fanns högt uppe på kanterna och det gick inte att rulla bollen till kanten vid mittlinjen, nej de lyckade bollarna kom 20m högre upp. Rulla boll är ett ganska dåligt uttryck annars, passningar skall gå med hård fart. Sagnas inlägg och andra inlägg av Arsenalspelarna var oftast dåliga då Liverpoolspelarna hann ställa sig i boxen innan inlägget kom och de krävde ingen kroppsförflyttning. Kommer inläggen då spelarna är i rörelse mot eget mål så är det riktigt svårt att svänga om och göra riktningsförändring och kommer inlägget på sidan mot målet blir det bråttom och det kan ofta sluta med t.ex. hörna eller självmål.

Chelsea spelade 3-3i helgen. En osäker Cech och oflyt i eget straffområde ställde till det. Drogba var glödhet som vanligt och kan mycket väl vara världens bästa anfallare just nu. Men alla lag har olika spelstilar så det är svårt att säga för mycket om den saken och vad krävs egentligen för att kallas "världens bästa anfallare"? Det lämnar jag nu som veckans fråga åt er läsare! Ingen har svarat via bloggen på spekulationerna om Usa i sommarens VM..genom diskussioner har jag ändå förstått att de flesta tror precis som jag att England vinner gruppen före Usa. England kan överraska i sommar och gå riktigt långt för första gången sedan jag började följa fotboll på allvar. Runt julen blir det mycket fotboll som vanligt på tv. Jag skall se matcherna på uteterasser på Gran Canaria. Har också tänkt vara ute och länka med min nya Ipod Nano. Två veckor i solen betyder att bloggen blir lika kall som vädret är i Finland just nu. Önskar er en god jul och ett gott nytt år redan nu ifall jag inte skriver mer innan jag reser iväg. God jul och gott nytt år!

Fina poängförluster

Bloggen handlar om fotboll, ibland går jag lite utanför ämnet men det skall egentligen inte hända så ofta är det tänkt. Så de som vill läsa om mitt liv annars får nog söka sig till en blogg som inte finns :)

Manu förlorade mot Villa igår och med två raka segrar skulle Arsenal gå ikapp dem med lika många matcher spelade. Chelsea med sitt yra försvar och deras osäkra målvakt fick bara 3-3 mot Everton igår och ligan jämnar ut sig lite. Tror att Pool får det riktigt hett om öronen idag då Gunners säkert vill ha alla möjliga poäng för att kunna vinna ligan ännu! Att Essien blev långtidsskadad sabbar en del för Chelsea och om en månad sticker afrikanerna iväg..det blir intressant.

Kommer endast att se första halvlek idag, blir rinkbandyträning ikväll också nämligen. Känner att det är dags att börja bygga upp formen inför säsongen nu igen. Nu önskar jag alla en trevlig kväll med Arsenals match!

Skrev kontrakt


Nu är iallafall vårsäsongen (fram till juli) färdig planerad för min del. Jag tränar ett b-juniorlag i Vasa hela säsongen och jag har skrivit spelarkontrakt med klubben på orten där jag bor. Spelarkontraktet går ut i början av juli och innefattar i stort sett en lång försäsong och kanske 12 seriematcher i div.3. Dessutom är jag även föreningens målvaktstränare på orten där jag bor nu. Allt blev som jag ville, hoppas att utvecklas som tränare under säsongen och samtidigt hinner jag antagligen göra en hel del bra som spelare också och få nya tankar till coachandet därifrån. Rik blir man inte på att jobba med fotis på denna nivå, jagar man pengar utvecklas man inte. Är precis där jag vill vara nu. Ser man på pengar utan att nämna summor så ger mitt tränarjobb 3ggr mer än spelar+mvcoachjobbet och ett kontrakt som jag nobbade som endast spelare ikväll så innehöll dubbelt mer än spelar+mv jobbet. Men som sagt är det små summor om man jämför det med att ha ett riktigt jobb som t.ex. lärare. Alla vet vi hur finsk fotbolls ekonomi ser ut.

Det som diskuterades mest från min sida inför säsongen nu var tiden och att få allting pusslat så att jag hinner med alla olika tränaruppdrag. Sommaren blir fullspäckad med fotboll som vanligt, det blir att andas fotboll men ändå spara benen så att man inte blir övertränad. Skall hålla fotbollsskola på morgnarna hela sommaren ett par gånger i veckan, det är min egen fotbollsskola som nu har funnits i cirka sju år. Om tre år ungefär skall jag sikta på att träna ett mer känt lag. Har funnits sådana erbjudanden i viss mån redan. I ett kändare bättre lag syns tränarens arbete bättre utåt och såklart måste man synas om det skall dyka upp riktigt bra uppdrag med åren...och till sist ger Wenger sin plats åt mig eftersom vi har samma syn på att använda unga spelare och att vila spelare!

Blev ett bra slut på storyn där ;) Tror att många inte uppskattar detta sätt att komma ut med vissa saker i informationsväg, men skall det vara en blogg som skall bjuda på något och fortsätta att dra läsare så behövs det något extra ibland!


Vad mer? Liverpool tog 6p på sju matcher i Champions League. Dynamo Kiev med Roman som högerback (90min) blev sist i gruppen, men gjorde bra matcher mot Barca. Alkmaar kom totalsist i Arsenals lätta grupp, jag förstår mycket väl att Koeman fick gå! Slutspelet blir som vanligt häftigt men det påverkas såklart av ligorna med skaodr och annat.

Veckans fråga; går USA vidare från gruppspelet i VM? Hur långt isåfall och vinner de gruppen före England eller?

Arsenal förlorade men "vann"


Det var en häftig elva Wenger hade mixat ihop igår. I princip var det bara Song som var ordinarie i elvan. Trots att jag brukar spela Fifa 10 med Arsenal har jag inte känt till spelare som Bartley (mittback), Cruise(vänsterback) och inhopparen Sunu (vänster anfallare) tidigare. Gilbert som var högerback har jag inte sett mycket av tidigare och bänken var full av okända spelare. Okej man förlorade 1-0 mot Olympiakos i CL, men visst vann man på att få ge dessa spelare erfarenhet och dessutom fick man vila viktiga spelare, vad säger Ancelotti om det?

Sista CL matcherna i gruppspelet


Juve är ute efter att Bayern Munchen körde över dem med 1-4! Bayern hade fart på som vanligt och det räcker ofta bra mot ett italienskt lag. Chelsea kryssade endast mot Apoel Nicosia, matchen var betydelselös och därför fattar jag inte varför man igen använder Drogba och andra stora stjärnor. Drogba användes också då man föll på straffar mot Blackburn förra veckan. Skall de slösa upp alla krafter han har innan han far och spelar African Nations cup? Låter inte klokt, spara stjärnorna Ancelotti! Inte för att jag är Chelsea fan men ändå. Manu som hade typ en vettig mittback i skick vann 1-3 borta mot Wolfsburg. Owen gjorde hat trick, okej han kan göra mål i små matcher men att byta Tevez mot honom var en skandal. Det har nog redan bevisats fast Owen kan bli aningen bättre än han är just nu då han sitter på bänken i ligan. Milan kryssade med Zurich, men som jag sade tidigare i år är det många matcher som man inte orkar bry sig så mycket i..gruppspelet var inte så intressant i år!

Imorgon är det fler matcher i CL, jag skall kanske streama Arsenals match om jag hinner. Liverpool är ju redan ute ur CL och de är usla i ligan. Ändå har de inte halkat så hemskt långt efter täten men då Torres är borta är det som om de lika bra kunde falla ur serien. Men dom kommer hårt redan nästa säsong igen. Lite förändringar inom ledningen så löser det väl sig.

Imorgon och på torsdag skall jag fundera igenom fyra kontraktsförslag och avgöra var jag skall spela nästa år och om jag samtidigt kan ha en annan roll än att bara spela i laget jag är med i. Tror att jag redan vet hur säsongen kommer att se ut i stort sett. Fixar detta nu och en del annat, sen bär det av till sommar och sol i två veckor, far på långa länkar nu som då och kommer hem redo att jobba mig i form för säsongen 2010! En kompis frågade hur man kan resa bort från Finland vid julen, jag frågar mig hur man kan vara kvar i detta land som julen ser ut nu?! Skulle isf fara till fjällen och få se snö åtminstone. Just nu är jag i usel form, har fått vila bort skador och annat skit hela tiden. Tror att jag hade svininfluensan och den har stoppat mig från att träna hårt nu i flera veckor, men det är ingen panik förstås.


Kort inlägg


Vilken anfallare värvar Arsenal vid januarifönstret? David Villa? Skulle behövas någon stor och stark som är skottvillig typ som Drogba, köp honom så blir det intressant. Villa är bara en bra avslutare och inte alltför mycket mer. Det ingår inte i planerna att få en av världens bästa anfallare på skadelistan i sinnessjuka fem månader så visst finns det problem. Sen är det helt ok att förlora med bra spel med b-laget mot ManC:s a-lag. Chelsea verkar ha använt Drogba och flera andra bra spelare då Balckburn vann dem på straffar också.

Om en månad börjar försäsongen mer på allvar i Finland. Nu är träningarna lite lekbetonade emellanåt även om man kan kräva koncentration i övningar så är spelövningar och taktikgenomgångar helt andra än efter nyåret. Blir en intressant säsong igen som jag sade åt en bekant idag. Kan vara att vi nuförtiden slösar bort bar fotbollsmånader ända från säsongsavslutningen till januari, folk minns inte att vädret är bra för fotboll och januari-mars är de värsta månaderna med snö och kyla. Klart att batterierna behöver laddas om..men kanske borde man träna ordentligt på konstgräs iaf november och december för att gå in extra mycket på fysik i januari och februari som man brukar. Psykiskt tungt att träna hårt blir det såklart i det här skedet då det är ett halvår till seriestart. Men finska spelare borde inte bara tänka på säsongen utan även på att vara idrottare och atleter som utvecklas av bra träning.

Skall avsluta med ett uttryck en tränare tog upp nyligen, det lyder ungefär så här "ingen tränare har någonsin vunnit en match tack vare det han vet, det är vad spelarna har lärt sig av honom som avgör". Ganska bra va!?

Arsenalförlust, svar på veckans fråga, mentalitet m.m.


Arsenal föll totalt mot Chelsea i helgen med 3-0. Gunners hade en målchans som faktiskt var mål och enligt flera tidningar skulle det inte ha varit bortdömt. Nåja Drogba var kung och hans två mål var fina, Coles passningar var lysande i denna match. Inte en enda Arsenalspelare kom upp till sin nivå, Arshavin kämpade helt okej men det hjälpte inte mycket. Ärligt talat så hade t.o.m. Fabregas problem. Är Chelsea så här otroligt bra just nu? De är bra jo, men de hade inte speciellt många målchanser, första målet är okej, det andra är självmål och det tredje är en frispark. Förutom målen fanns det inte många lägen. Det var en tråkig match.

Desto roligare var det att se El Clasico och visst är Zlatan helt otroligt bra, bäst på plan utan tvekan trots att han bara hoppade in. Målet var med "fel" fot och på direkt volley efter en bra löpning, världsklass! Matchen var underhållande och stämningen var bra. ett frågetecken som lämnade hos mig är om Z, M och H någonsin skall kunna få ett bra samarbete i anfallet...

Veckans fråga har fått några svar, jag orkade inte godkänna kommentarerna just nu för de var inga direkta gissningar. bra spelare i topplag använder mindre metrar än vad många gör i allsvenskan, orsaken är bl.a. att de springer på ett smartare sätt men framförallt att de går eller joggar väldigt lugnt för att sedan använda maxfart. Sällan är det som de spelskickliga lagens spelare joggar runt och förstör ytor framför sig, nej dom väntar, väntar och väntar och sen är det maxfart in i tomma ytan och motståndaren är på kebab! Självklart finns det matcher då även Barcaspelare kommer upp till många metrar men oftast inte speciellt många sett till hela laget. Alves brukar vara expert på att gå hårt och inte förstöra ytorna på förhand, från helgens match minns tyvärr alla bara hans usla inlägg som kom gång på gång.

För övrigt har jag min nästa video halvklar, resten spelas in inom en vecka. Lite målvaktsgrejer, lite snabbhet och koordination blir det och naturligtvis på sådana sätt som dom flesta inte har tränat åtminstone i Finland. Detta blir den tredje filmen och det är tänkt att den skall vara ganska seriös, men vad är väl en film på youtube utan ett häftigt slut?!

Baxter m.fl. snackade om finska mentaliteten i tv ikväll, att man inte vågar vinna för att man oroar sig för att man inte skall vinna. Detta har vi fått uppleva flera gånger då vi har sett våra landslag. Sex poäng mot Tyskland i vm-kvalet nu senast skulle ingen ha kallat orättvist, istället blev det ynka 2p. You get what you expect! Så är det och visst finns mentaliteten att man inte skall gå runt och tala om sina mål och drömmar alltför mycket. Jag brukar göra helt tvärtemot och lova för mycket redan från början om det inte är något alltför allvarligt. Siktar du mot stjärnorna så kanske du når trädtopparna. Jag brukar ha en likhet med Mourinho under säsongerna med mina lag och det är att jag fyller spelarna med självförtroende och tvingar dem att förstå hur bra de är på flera saker. Tror inte att någon har blivit sämre på fotboll p.g.a. att jag har överdrivit lite om hur bra dom är.

Jag skall nämna italiensk fotboll också, tror att Milan har 12 raka utan förlust. för övrigt lämpar sig italienska lagen bäst för att spela mot i Fifa 2010. Äh skulle jag ha Canal+ i år så skulle jag nog följa Serie A lite grann iaf. Räkna med aningen kallare tider här nu, minusgraderna är på kommande och det skadar inte då man har dragit träningar i regn nu varje vecka i sann brittisk anda :) Tror att fler fotbollsspelare från Finland kommer att börja blogga snart,  skulle va ql att läsa andras bloggar också. Nu sova, kommentera gärna någolunda sakligt sen.

Godnatt - Pese


RSS 2.0