Mot Chelski

Några ord inför kvällen Londonderby: jag tror att Lampard spelar hela matchen, jag hoppas att Cesc startar, jag hoppas att Diaby kan hoppa in, jag hoppas RVP+Walcott startar och gör en bra match. Får mittförsvaret Drogba under kontroll går det att vinna matchen.

Är på kurs 12h per dag i ett Åbo med snökaos, det tar 15min att parkera ibland för man vågar inte ta de lediga platserna då det är risk att man fastnar där. Vid Veritas stadio imorse fick två tränare buffa ut mig ur en ficka jag testade..det mesta i denna stad är dåligt plogat och vart skall man placera snön då det kom 25cm på ett halvt dygn just. På kursen går vi grundligt igenom allt möjligt, det är väldigt tungt att följa med på finska då det inte skulle vara så enkelt på svenska heller. På tal om språk så fick jag briljera med att vara den enda svenskspråkiga idag då vi hamnade att coacha ett lag med de båda inhemska språken. Uppgiften kom oväntat då det lag vi skulle coacha byttes ut..det höll på att gå åt skogen för flera av mina kollegor men jag fick hoppa in som tolk och reda upp en massa situationer. Slutade med att de fick bättre (mer värdefull) information än på finska ibland också :)

Förutom det som berör oss har vi rett ut i detalj vad som gick fel för Mourinho mot Barca, Heikkinens och de andras klåperi mot Ungern och ett som annat om var Messi hittade yta mot Real. Skulle gärna skriva mer men jag har en jäklig hemuppgift att "lösa", skall hålla föredrag kl.8.30 imorgon och 2h senare skall jag hålla en övning för något distriktslag. Har ingen bra idé för min uppgift just nu men skall försöka hitta något i Arsenals match som ger inspiration.

Ha det bra ni som får ha jullov och fråga om ni vill veta mer om något...jag orkade inte gå in på detaljer just nu i bloggandet.

Gott nytt år, snart


Lucka nr 24!


Denna lucka blev försenad med ett dygn. Vill redan nu passa på att önska er ett gott nytt år! De närmaste dagarna spenderar jag på tränarkurs och den lilla fritid jag har går åt till att läsa in mig på olika saker inom fotboll. Största orsaken till att jag måste läsa in mig är att det emellanåt kommer finska "fackord" som är svåra att förstå på ett sådant sätt så att jag kan svara på frågor eller förklara saker så bra som möjligt. Ju mer jag lär mig nu desto bättre går det om jag en dag leder ett lag endast på finska. Det är ingen dröm just nu :) Totalt har jag läst in mig på 25 taktiska delområden, det mesta jag läser verkar ganska självklart och det är främst för att jag har många benkanta som har hjälpt mig att förstå den riktiga fotbollen genom åren. Kanske hinner jag blogga under kursens gång lite grann men oftast blir det 12h kurs per dag.


PL kör igång imorgon om snökaoset är under kontroll. Sunderland skall försöka ta poäng av ManU, fås eom det lyckas. Den viktigaste matchen på mellandagarna spelas på måndag kl.22 finsk tid. Chelsea gästar Emirates stadium och den här gången är det Arsenals tur att vinna! Chelsea tog sig upp ur svackan, men då blev matcherna inställda direkt, kanske påverkar det dem negativt. Arsenals match mot ManU var usel och jag hoppas att man har tränat bra sedan dess.

Francesc Fabregas


Yeah

Uthållighet


Lucka nr 23!

Någa siffror från allsvenskan som jag presenterade åt ett gäng juniorer i veckan på en föreläsning kan man nu läsa på bloggen idag. Hur mycket rör sig danska elitspelare i en match? Enligt en pålitlig studie 2004 är svaret: backar 10km, mittfältare  12,5km och anfallare 10,5km. Danska ligan kan tänkas vara den bästa i Norden dessutom skulle jag tro.. Och en analys av på vilket sätt en dansk div.1 spelare rör sig i en match ser ni här: gång 3,4km baklänges 0,2km jogging 3,2 km lätt 2,5km halv 1,7km snabb 0,7km och ryck 0,4km. Det här var en analys av en mittfältare, på mittenmittfältet görs de flesta riktningsförändringarna. En aerob process pågick under 90% av matchen och endast 10% av matchen befann sig spelaren i en anaerob process.

 

Det som ni inte såg nu från resultaten var att spelaren stod stilla 20% av matchen. Tänk att en femtedel av matchen stod spelaren stilla och ändå blir kilometrarna och intensiteten stor. Det är inte bara danska spelare som har testats utan en massa andra också, även Australien har varit med i undersökningar. Aerob uthållighet är viktigast för mittfältare och anaerob uthållighet är viktigast för anfallare.

 

Detta var några saker kring uthållighet. Den största mängden mjölksyra för en fotbollsspelare finns i mitten på andra halvlek, jag antar att matcherna håller högt tempo ungefär då och att det därför kan vara ett av de viktigaste momenten i en match åtminstone på toppnivå.

En annan dag blir det mer om snabbhet och lite annat kring rörelsemönster.


Fredrik Ljungberg var en unik spelare då han var på toppen av sin karriär. Han har en otroligt bra blandning av korta och långa muskelfibrer. Det gör honom både grymt snabb och uthållig.


5h i en hall


Lucka 22!


Det händer inte så mycket i den Europeiska fotbollen just nu. Okej, Stuttgart vann 3-6 mot Bayern Munchen ikväll, en jäkla dramatik med två utvisningar, en missad straff för Stuttgart men ändå kvittering till 3-3 innan de tappade matchen. Real leder 2-0 men vem bryr sig desto mer om det. Däremot kul att ManC förlorade igår så att de inte gick förbi Arsenal :)

Efter att ha packat min bil sprängfull med flyttgrejer idag, städat en 45kvrm lägenhet tills jag var helt slut så körde jag hem till mitt "nya" hem. Packade ur allt direkt och han äta innan det var dags för träningar. Coachade en timme, satt och såg på andra lags träningar i 2h för att sedan vara på ett möte och avsluta med 1,5h spel med egen förening. Vad lärde jag mig idag? Inte mycket, i december spelar de flesta väldigt mycket, deltagarantalet är lågt och jag kan bara önska att Finlands fotobllskultur vore en annan. Skall fotbollen gå framåt behövs mer allvar redan i december speciellt på juniorsidan. En förening hade tre tränare och tre spelare på en tredjedels plan vilket är ganska hemskt med tanke på att det ändå kostar att vara i hallen plus att andra kunde använda tiden bättre.

Få se om matcherna som kommer snart snöar bort (i England) eller inte...här hemma är det -25 ikväll och jag längtar till södern lite grann. Några dagar lugn jul och sedan börjar tränarkursen som jag på sätt och vis väntar på och som på sätt och vis kommer då jag äntligen skulle få ta det lugnt annars. Jag var den sista besökaren som gick ur hallen ikväll och fick ett hyvä joulua på köpet :D Skall blogga i cirka två dagar till, sedan vet jag inte om jag orkar på kvällarna efter kursen, jobbar från kl.9 till kl.21 varje dag och hamnar att göra hemarbete på kvällen innan jag somnar. Jag skall göra mitt yttersta och visa att en finlandssvensk kan briljera på en finskspråkig kurs, okej det där vet jag inte helt säkert om jag lyckas med men jag tar sikte på det.

Gå med i gruppen Soccerwave Finland på facebook!

http://www.facebook.com/#!/pages/Soccerwave-Finland/101295623246903


Lucka 20

Lucka nr 20!

Julen närmar sig med stormsteg! Jag packar grejer för min flytt och hör på Håkan Hellström med mera samtidigt. Har läst in mig rejält inför den kommande kursen och jag börjar känna mig väl förberedd. Känns som jag vill kunna allt förrän jag kommer dit, egentligen är väl en kurs till för att man ska lära sig saker..men lite skall man prestera och skall jag göra det på finska behövs det extra förberedelser. Känner en annan kursdeltagare med närmare 400 ligamatcher på kontot. Ska bli kul att se hur det går för honom. Han är mer inne på seniorfotboll än på juniorfotboll. Då jag frågade om hans mål för två år sedan sade han att han inte kommer att satsa speciellt mycket.

Tänkte skriva lite om snabbhet men tar det en annan dag. Har slut på motivation för idag, sorry :)


Några tankar

Lucka nr 19!

Julen närmar sig och jag skall snart iväg och köpa alla julklappar. Har nämligen inte köpt en enda än. Vet iallafall vad jag skall köpa så det verkar lösa sig :) Håller fö övrigt på och flyttar för 100:de gången, fick bära ut tvättmaskinen i fredags igen..börjar vara riktigt trött på just den detaljen i flyttningen. Har huggit en julgran idag och kört in 10 kärror ved i pannrummet åt farsan. Börjar få lite julstämning och det är bara två "hektiska" dar och en enkel dag kvar på jobbet så får jag ta det lugnt i cirka tre dagar innan det viktigaste på hela året börjar, nämligen b-kursen som tränare.

Milan satsade på långa stickare på Zlatan igår mot Roma. Skulle han ha satt in chanserna kunde de ha vunnit 2-1. Nu gjorde han inte det och ingen annan fick några jättechanser mot ett storvuxet Roma så en förtjänt 1-0 förlust blev det. Otroligt hur stora spelare Roma hade på plan, kan inte ha varit många under 1.80m. Båda lagen spelade helt okej och tempot var inte dåligt, sen kan man drömma om att göra så där många överstegsfinter i Premier League, då du har gjort två eller tre så är benen den högsta kroppsdelen efter det. Om du inte heter Ronaldo kanske då. Det var en bra match i brist på Premier League, visst finns det ett par sevärda lag i italienska ligan, men i Premier League kan det vara helt bra matcher fast Blackpool och West Ham möts. De sämre lagen i Italien och i Spanien också för den delen är inte mycket att se.

Espanyol såg ut att ha en chans mot Barca i början av matchen men ju längre det led desto mer visade det sig att de har för stor respekt för motståndarna. You get what you expect och det blev 1-5! Ha en nice dag alla ni!

Snö


Lucka nr 18!


De bästa PL matcherna blev uppskjutna. Sunderland håller på och slår Bolton just nu och Blackburn-West ham spelas kl.17 finsk tid. Jag skall ge Milan-Roma en chans ikväll, tror jag. Kan bli en helt fiilis match, om det blir tempo eller folk som ligger och filmar varannan minut återstår att se.

Ploga på bara!


Inför Arsenal-Stoke

Lucka nr 17!

Nu är det dags för en lucka om Arsenal och PL.

Szczesny
Sagna – Koscielny – Squillaci – Clichy
Nasri – Song – Wilshere
Walcott – Chamakh - Arshavin

Bänk: Fabianski, Djourou, Eboue, Denílson, Fabregas, Rosicky, van Persie.


Möjligen startar Eboue, Van Persie och Fabregas. Rosicky tycker jag att borde säljas medan han är värd något. Almunia är skadad och Fabianski är halvskadad men lär komma med till matchen. Vermaelen ser vi i januari och en glädjande nyhet är att Diaby är tillbaks i träning, han kan vara något av det vi saknar i vissa matcher. Fårgan inför den här matchen är om Gunners kan höja sig efter uselt spel senast? borde gå bra mot ligatolvan, bara att hålla reda på deras inkast mot boxen. Jag skulle vilja se mer av Bendtner, men han lär ska få barn i helgen. Den här matchen kan sluta med storseger, annars blir det 2-1. Jag känner folk som är på denna match och att se Arsenal på Emirates lär bli ett bra minne bara spelarna är tillräckligt revanschsugna efter ManUmatchen.

Att det blev Barca i CL redan är ganska hemskt. Barca är världens bästa klubblag just nu. De behöver få en rejäl svacka den kommande tiden för att göra dåliga resultat 22/23 februari samt 15/16 mars. Mer om CL en annan dag, men nu börjar det komma stora, fina och intressanta matcher i den annars lite slöa CL.

Årets lista

Lucka nr 16!

Jag har knappast tid att göra en ”årets” lista senare i år eftersom jag är på tränarkurs de sista fem dagarna detta år. Innan det skall jag flytta, handla alla julklappar, fira jul, jobba och läsa in mig ordentligt inför kursen. Här kommer de bästa år 2010:

Årets målvakt: Stekelenburg, förbaskat bra, lång och skicklig målvakt som tar det mesta och lite till. Hjälpte Holland till final i VM.


Årets back: Puyol, han spelar felfritt nästan varje match och kan även bygga upp spelet lite grann och han är även farlig i luften offensivt.


Årets mittfältare: Iniesta, håller inte Zidanes nivå då han var på topp, men han är nog den skickligaste mittfältaren vi fick se i år.


Årets anfallare: Drogba, stark, passligt snabb, skicklig som få på att skjuta och göra mål och han tog sitt klubblag till seger i den svåraste ligan i världen.


Mest lovande: Gareth Bale, det han har visat i höst i Premier League kan en dag göra honom till världens bästa spelare med lite utveckling. Inte illa av en kille från Wales!


Årets blogg: Robert Lauls fotbollsblogg, den är inte fantastisk men den är trots allt baserad på bra fakta och den är mest underhållande.


Årets frispark: Alex mot Arsenal!


Årets avbytare: Fabregas i Spanien, kan inte finnas ett annat lag i världen där han inte passar in i öppningselvan förutom möjligen Barca som i princip är samma sak som Spaniens landslag numera. Han fick revansch med passningen till avgörande målet i VM finalen.


Årets tränare: Mourinho, han är den bästa taktikern och lyckas med nästan allt.


Och slutligen årtiondets....filmning!!  Med Gilardino i huvudrollen, se länken så vet du:

http://www.youtube.com/watch?v=Ut5whz2RWcw


New video out now!

Lucka nr 15!

Min nya video:

http://www.youtube.com/watch?v=GCReAbNu6gw

Matchanalys

Man United var det mindre dåliga laget igår och vann med 1-0. Matchens enda riktiga chans som inte kom av en slump var då Rooney spelade fram Anderson (var det väl) som avslutade med ett skott i axeln på en utrusande Sesny. Det borde ha varit matchens enda mål på matchens enda chans om det skulle ha gått in. Manu:s mål var en tillfällighet då bollen studsar från en Arsenalfot som ett inlägg som tar i ansiktet på Park...medvetet kanske, men vem kan göra mål stolpe in med ansiktet? Manchester United såklart. Lika flyt har de då Clichy får bollen på armen i andra halvlek och domaren måste döma straff. I princip låg han och United spelaren spelar bollen i hans arm då han skall förbi, eller så var det med flit han lade bollen i armen. Hursomhelst brände Rooney straffen och Sesny gjorde en bra match.


De som inte gjorde en bra match var de 20 utespelarna i matchen. Hur i helsike kan de skämma ut Premier League som de gjorde igår? Skulle det inte vara för Tottenham-Chelsea så skulle det ha varit en skandalhelg. Två av de bättre lagen i världen slår felpass efter felpass och skapar inga lägen alls. United var mindre dåliga är den bästa sammanfattningen. De hade sitt bästa gäng på benen och de fick ha bollinnehavet i första halvleken. Arsenal hade mer boll i den andra men oberoende av vem som hade bollen fanns det varken bra spel eller bra kontringar i Manchester igår. Nasri gjorde någon sak rätt nu som då men han uträttade inga stordåd. Rooney var helt okej. Chamakh hade en konstig roll eller så var han bara riktigt dålig. Att Fabregas, Walcott och Van Persie hoppade in var förstås positivt, men att ha allihop på bänken från start var en miss. De är tre av lagets sex bästa spelare då de är i toppskick, de kunde ha använts på ett annat sätt kan jag konstatera. Finns inte så mycket att säga om gårdagens match förutom att båda lagen försvarade helt bra, men det var inte så svårt med den dåliga kreativitet och försiktighet som fanns i anfallssituationerna. Ofta stod spelarna på fel ställe, de breddade för dåligt, de tog för dåligt djup, de spelade för smått då det var trångt, de spelade för stort då det fanns små ytor och en grej som gällde speciellt Arsenal var att det fanns stora ytor från 0-20m in på Manus planhalva mot slutet av andra halvlek, men ingen mötte bollen för man väntade på långa bollar. Långa bollar kan man slå sista 5min, nu började man med långa bollar med 15min kvar.

Det kommer tuffa möten än i december, båda lagen skall möta Chelsea som har hittat formen. Manu leder ligan med 2p och en match mindre spelad. Det finns fem lag som krigar om titeln på allvar: de nämnda, Chelski, City och Spurs. Hur skall detta sluta? Arsenal har problem att byta spelstil då de möter ett lag som Manu, mot tottenham gick det att rulle runt och ha bollinnehavet men igår försökte man inte ens i första halvlek. Om det är den enda spelsitlen man behärskar, hur skall det då gå i CL då det blir tufft? Få de tre inhopparna från igår i toppform, använd Nasri, Diaby, Vermaelen och kanske Bendtner på våren så kan det blir bra. De flesta andra har en del att bevisa mot bättre lag ännu.

Är Sesny första målvakt nu? Han verkar bra.





Videoklipp :D


Lucka 14
!

Mitt internet fungerar igen. Jag avinstallerade och ominstallerade hela fanskapet. Datavärlden är knepig, det säger även experterna. Ok Mathias som kommenterade mitt förra inlägg, du verkar ha rätt om vem som värvade Modric.

Här länkar jag ett roligt videoklipp med en kompis som misslyckas lite med en Soccerwave p.g.a. dåligt gräs, dåligt tålamod och kanske lite dålig koncentration :) ihopklippt av mig förstås.



Tottenham-Chelsea kl.18.00 finsk tid

Chelseas elva: Cech, Cole-Ivanovic-Terry-Ferreira, Essien-Mikel-Malouda, Kalo-Anelka-Drogba

Tanken är att Ferreira skall stoppa Bale om man skall tro Ancelottis senaste intervju. Tottenham har som känt många skador och de som inte lär spela är Van der Vaart, Kaboul, Woodgate, King, Kranjcar och O´hara. Färska uppgifter säger att Lampard inte är i spelskick även om det tidigare var spekulationer kring att han skulle spela. Bosingwa, Benayoun och hårdskjutande Alex är skadade också. Tottenhams elva är ganska osäker och jag vågar mig inte riktigt på en gissning eftersom någon av de ”skadade” kan vara med trots allt. Håll ögonen på: Bale, Defoe, Lennon, Crouch och Modric som är tillbaka från skada.

 

Matchbilden blir antagligen jämn där båda lagen försöker hålla boll i första halvlek men inte klarar av det. Lägen uppstår då ett lag anfaller med många spelare, blir av med bollen och det kommer ett snabbt motanfall. Drogba, Terry och Cech måste visa fin form idag, annars blir det förlust med 3-1. Är drogba på gång gör Chelsea 1-2 mål. Tottenham gör 1-4 mål idag beroende på främst mittbackarna och målvakten. Chelseas ytterbackar kommer att få stora problem. Min tippning på dennna match är 2-1 till Tottenham. Bale passar till ett mål. Jag har två kompisar på läktarna som säkert snart är på plats bland Tottanham fansen. Den ena av dem håller på ManU och den andra på Chelski.

 

Imorgon spela matchen med stort M i Manchester. United mot ärkerivalen Arsenal är säsongens intressantaste match hittills! Ett lag som spelar finaste fotbollen i Premier League och ett lag som alltid tar poäng då de förtjänar det som minst. På förhand är stämningen inte lika hatisk som vanligt eftersom det finns många andra lag med i tätstriden än tidigare. Känslan "älska att vinna, hata att förlora" finns ändå där mer än någonsin förr i år imorgonkväll för alla inblandade i denna match. Mer om den imorgon.

 

Luka Modric kan vara en av de viktigaste på plan idag. Han värvades av Lampards morbror Harry Redknapp.


Fotbollsredskap

Lucka nr 12!

Se vilka redskap Man United (klubben vi alla älskar, eller bara vissa av oss) använder:


http://www.manutdsoccerschools.com/the-united-way/equipment/

Vill någon ha rabatt på en Soccerwave före jul så ta kontakt med mig snarast möjligt. Se videon på youtube om du inte vet vad det är, sökordet kan du lista ut själv ;) Obs gå med i gruppen Soccerwave Finland på facebook.

Här får ni namn och nummer på skor från Irland:


http://www.prodirectsoccer.com/home.asp

Finsk sida med redskap:

http://www.pelinrakentaja.fi/

Mer om fotbollsredskap en annan gång.

Filmer

Lucka nr 11!

I denna lucka finns länkar till mina tre fotbollsfilmer som jag beskrev i förra inlägget ”frågelådan”. Förutom dessa finns en del reklamfilmer på youtube som jag har gjort och du kan även hitta utdrag ur matcher jag har coachat för cirka två år sedan. Mitt användarnamn skulle vara Pese men det var för kort för att godkännas då jag gjorde det så jag lade till ”cool” efter namnet och trodde inte att någon skulle tänka desto mer på det. Oj så fel man kan ha :) Antar att det bästa som kan dyka upp i en lucka på bloggen för en del av mina läsare är en ny film, den som lever får se ;) Här i kronologisk ordning alla tre filmernas länkar:

 

Första filmen:

http://www.youtube.com/watch?v=Bzmbm7MgECo&feature=related

Andra filmen:

http://www.youtube.com/watch?v=42egu28wyBQ&feature=related

Tredje filmen:

http://www.youtube.com/watch?v=DD2iFKlk_bs


Frågelådans svar


Det har kommit några frågor och jag svarar nu kortfattat (fast det ser långt ut) på fråga 1, Vad jag menar med ett intressant förflutet som fotbollsspelare:

många spelare har spelat fotboll i samma klubb hela karriären eller i högst två klubbar. Jag har spelat i väldigt många lag och jag har varit utlånad till väldigt många också genom åren. Skall berätta  Inledde mitt fotbollsspelande då jag kunde gå antar jag. Först som 11-åring började jag spela klubbfotboll, det behövdes inte tidigare eftersom man spelde vid skolorna i byarna förr i tiden varje kväll. Alla var ute och spelade så motståndet bestod både av yngre och äldre vilket var bra. Jag inledde i Kuffen med två år där jag fick utveckla mitt passningsspel och min spelförståelse för stor plan med 11 mot 11 lite grann, så småningom blev klubblaget Bk-IFK i två år och på sidan om det spelade jag i cuper med Kuffen. Som b-junior spelade jag med FC Korsholm ett år, det andra året som b-jun blev det FC Kuffen där jag spelade i b-jun div.2 och i seniorernas div.6 och div.3. Dessutom var jag utlånad till NFF i sex viktiga matcher. Jag gjorde mål i alla serier jag deltog i då som 17-åring.


I det här skedet var det dags att välja mellan a-juniorernas div.1 eller seniorfotboll. Det blev tre år i Vasa IFK som först hette Bk-IFK, det blev inhopp i seniorlaget också i mindre viktiga matcher. Första året tog det länge innan det började lyckas men då gick det riktigt bra sedan. Tredje året var jag på lån till SIF någon match i början av säsongen. Senare som senior har jag spelat i FC Korsholm, FC Kiisto och FC Boda. På lån har jag varit i VPS div.1 trupp 2mån, Halmstad Bk:s U-lag två träningar och en match i juniorallsvenskan, Norrköping två träningar..den första med U-laget och den andra med ledarna av superettan. Efter de här åren spel med FC Kuffen och Sporting Kristina. Några träningar i andra klubbar under försäsongerna har det också blivit med bl.a. VIFK och Kraft. Utöver detta har jag spelat med tre futsalklubbar men inte högre än i div.2. Det är alltså en hel del klubbar och tränare jag har hunnit bekanta mig med under åren jämfört med de som spelar för en eller två klubbar under hela sitt liv. Upplevelserna är många, några av de jag har mött eller spelat/tränat med under åren som jag har respekt för är: Roman Eremenko, Alexei Eremenko, Tim Sparv, Magnus Bahne och många fler. Har hunnit spela mot några ligaklubbar i cuper och träningsmatcher vilket alltid är trevligt. Länder jag har fått chansen att provspela i som jag inte har gjort är England, Wales och Bulgarien. Agenter/tränare/eller andra har gett erbjudanden men de har inte varit tillräckligt seriösa. Det här blev en historia om klubbar utan att gå in på hur det exakt har lyckats i matcherna.

Fråga 2: Vad gör du då du absolut inte sysslar med idrott? Frågan löd ungefär så där och jag fick inte nämna något med idrott...jag gör en hel massa grejer som att umgås med vänner, simma, sola, grilla, klipper filmer, shoppar, spelar kubb, ser på filmer, festar (lugnt jo ;)), chattar med vänner, talar i telefon för länge, lagar ordentlig mat nästan dagligen, följer med stand up komiker och sist men absolut inte minst reser. Jag har rest till nån typ av södern varje år sedan jag var 6 år och jag har varit i fjällen i Finland och Sverige otaliga gånger. Så där ja, det var svårt att inte gå in alls på det som nästan alltid är inblandat i mitt liv.

Fråga 3: Varför gör du fotbollsfilmer? Jag har varit intresserad av filmklippningi över 6 år och jag har gjort en hel del andra filmer än fotbollsfilmer. Det finns även tre fotbollsfilmer med riktig handling(!) som är ganska häftiga som är cirka 5 år gamla, de är dock bara till för mina närmaste vänner och mig. De skulle vara mycket mer roliga och mer uppskattade än de filmer jag har ute på nätet. De filmer jag har på nätet är allvarliga på det sättet att det finns saker som inspirerar andra fotbollsintresserade i filmerna, samtidigt innehåller de en bit humor vilket gör dem mindre seriösa..de är inte gjorda för något speciellt ändamål utan de är en blandning av humor, fotboll och filmklippning. Den första filmen innehöll mest allvar av alla men de flesta uppskattade ändå mest de moment  som kunde anses vara roliga.

Fråga 4, sista seriösa frågan idag: Vad vill du med framtiden inom fotboll? En sen natt försökte en kompis få ur mig vilken fotboll jag står för och vill lära ut. Svårt att förklara, kom och se en träning så skall jag visa dig sade jag. Han skrev upp tiden i kalendern och dök aldrig upp :) Jag vet inte exakt vad jag vill i framtiden, men just nu vill jag bygga för framtiden genom att utvecklas så mycket det går som tränare. Kanske är det mitt drömyrke att vara tränare, framtiden får visa vad som blir bäst. Självklart tror jag att jag alltid kommer att älska fotboll, har dock sett på andra ivriga att intresset kan avta i framtiden.

Fråga 5 var inte riktigt inne på något "viktigt ämne", men nej jag är inte speciellt intresserad av husdjur eftersom jag är allergisk mot dem. Hundar kan vara helt trevliga ;)

Frågelåda


Lucka nr 10!

I lucka nr 10 döljer sig en frågelåda, ni får fråga precis vad ni vill om fotboll eller mitt liv kring fotboll! Varsågoda!

Champions League

Lucka nr 9!

En kort utvärdering av Champions League finns i denna lucka. De väntade lagen gick vidare sist och slutligen kan man säga. Tabellerna får ni kolla själva. Igår följde jag Manus match och de spelade halvdåligt men var lite bättre än motståndarna i 1-1 mötet. Idag följde jag Arsenals match. Måste säga att passningsspelet blir lite stelt nuförtiden när Fabregas och Wilshere inte är på plan då man måste framåt. Även Ramsey kunde ha slagit bra öppnande passningar i den här matchen, istället kom man efter kanterna hela matchen igenom och en 3-1 seger blev det iallafall. Passningar i mitten var det väldigt lite av. Synd att Sagna blev utvisa i slutet, nästa match kommer han att saknas lite grann även om Clichy, Eboue och Gibbs kan vara ganska bra också. Att vara åskådare i sista omgången i betydelselösa matcher är ganska hemskt, tänk att betala dyrt för att se Milan ta det lugnt i en klar 2-0 förlust mot slöa Ajax. Inte så underhållande. Real vann 4-0 åtminstone och var enda färdiga storlaget som var riktigt bra i sista omgången.


Inför måndagens match mot Manu har jag inga direkta nyheter i det här skedet. Kanske Gibbs är skadad men han skulle nog inte starta ändå. Matchen kommer att avgöras till stor del på mittfältet, jag tycker att Arsenal har ett bättre mittfält åtminstone med Cesc på plan. Det värsta är att just mot Arsenal höjer Manu sig mer än mot någon annan! Hur som helst är det här bästa chansen på länge att vinns över Manu. Bortaplan och ett försvar som släpper in mål hela tiden talar inte för Arsenal, ett anfallsspel som funegrar bra och resulterar i många mål talar för seger. Skall man vinna blir det antagligen genom att göra tre eller fyra mål. Vinner man 2-1 har Manu inte varit effektiva framåt. Det kan bli bästa matchen hittills i fotboll sedan VM, det lovar jag, den som lever får se!

Hur bra är Rooney just nu?
Hans form är helt klart stigande.

Åskådarna i dagens fotboll

Lucka nr 8!

Finska ligans ordförandeLasse Lehtinen gav i en intervju tre orsaker till att fotboll inte är finlands huvudgren. Han jämförde med Norge som inte har boboll alls i princip och inte heller ishockey i samma utsträckning som Finland. Han menade också att vi är ett folk som bor vid sommarstugorna på sommaren och att potentiella live-åskådare inte vill komma från sommarstugonna varje gång det är match. Jag ser inte så många lösningar på de här problemen, men sänd fler matcher på kanaler som folk har utan att betala en massa extar pengar. Ha fler matcher exakt då folk vill gå på fotboll. Vardsgkvällar är folk antagligen mer sällan vid sommarstugorna, kanske kunde man spela matcher redan kl.17.00 eller 17.30 vilket gör att folk kan komma dit direkt efter jobbet. En tidigare matchtid på vardagar skulle också ge chansen åt fler fotbollsaktiva att se matcherna eftersom de flesta på amatörnivå tränar senaere på kvällen av någon orsak. Det är oftast de bättre lagen som tränar kl.15,  16 eller 17 på vardagarna. Har ni synpunkter kring detta?

 

Man kan inte säga att finska ligan inte är sevärd, så dålig kommer den aldrig att bli. Lokala ligaklubbar borde ha ett mejlsystem med klubbarna i nejden, ge dem erbjudande någon gång per sommar till ett rabatterat inträdespris och samtidigt uppmana föreningen att få sina spelare och ledare att gå på ligafotboll. Viktigt här vore också att de mindre klubbarna kan anpassa sitt träningsschema lite efter ligaklubbens hemmamatcher så att det finns möjlighet att se matcherna för de som vill. En gång i somras krockade en träning för ett lag där jag var inblandad med ett intressant ligaderby, träningen skulle inte flyttas, jag sade åt en spelare som jag visste att ville se ligamatchen att: ”far på den bara”! Jag var inte tränare åt honom, han for på matchen och kom 30min för sent till träning, so what..mindre klubbar skall kunna anpassa sig på egen hand åtminstone efter derbyn. Om det är problem att få träningstider är det en annan sak men fallet var inte så denna gång.

 

Arsenal höjer sina vanliga biljettpriser till hundra pund nu snart, det är en sjukt hög summa då du kan se 10 matcher med Borussia Dortmund för samma summa. Man city matchen är ändå utsåld och fansen klagar inte än så länge. Hur mycket kan man tänkas dra in på biljetter på en enda ligamatch? Om alla 60 000 platser kostade hundra pund skulle det innebära sex miljoner pund per match, jag gissar att man drar in minst tolv miljoner på biljettintäkter per match nu. Det är en sjukt stor business i PL, biljettpriserna höjs alltså mitt i säsongen nu bl.a. på Emirates Stadium. En ursäkt som klubbar använder är att skatten höjs från 17,5% till 20% i England nu vid årsskiftet. Vem betalar klubbarnas skattehöjning? Jo åskådarna. Billigaste biljetter i ligan innan 4.1.2011 då skatterna höja har West Bromwich, billigaste platserna kan kosta 10 pund just nu. Chelsea har dyrast biljetter om man ser på de sämsta platserna och billigare än 45 pund kommer man inte undan där.

 

Adebayor tycker jag att är en lysande spelare åtminstone då tränaren och han själv tror på honom. Han lär säljas vid januarifönstret, lär ha varit på väg till Juve redan på lån, men Italienarna kan ta in högst en spelare som inte är europeisk medborgare under en säsong och Krasic har redan tagits in. I helgen far två polare och ser då Tottenham kontrar sönder Chelsea på hemmaplan. Jag hade ätnkt fara med men valde att satsa på jobb och fotboll här hemma just nu. Ångrar mitt val lite grann just nu när jag sitter här och tänker på framförallt Bale och den fart Tottenham använder emellanåt, skulle vara kul att se live. Däremot är det bortkastade pengar att se Chelsea och framförallt Drogba i dålig form. Jag skulle gärna fara till Emirates Stadium på våren, kanske blir det av kanske inte.

 

Barcas publik mot Malaga april 2010


Inför Champions League

Morgondagens match mot Partixan Belgrad är en måste match för Arsenal. Vid lika eller förlust kan man missa slutspel. Efter att ha inlett gruppen med segrar i samtliga matcher gick man in med allt sämre lag i match efter match och även om man kunde ha vunnit ändå så har man nu kniven mot strupen. Hemma mot Partizan skall man vinna med minst 3-1 som man vann på bortaplan senast. Partizan toppar den klena ligan i hemlandet men har förlorat alla matcher i CL hittills. Vi vill inte ha spänning, slakta dem!

Fabianski
Sagna – Koscielny – Squillaci – Clichy
Nasri – Song – Wilshere
Rosicky – Chamakh - Arshavin

Bänk:
Szczesny, Gibbs, Eboue, Denílson, Walcott, Bendtner, van Persie.

Troligtvis inleder Arsenal med det starkaste lag man har, detfinns fyra dagar kvar till ManU matchen. Tur att det inte är match redan på lördag, då skulle det bli svårt att satsa 100% på ManU matchen, för nu måste man vinna i CL! Möjligen startar Walcott istället för Rosicky men jag tror inte det. Blir det 2-0 till halvtid byter man nog ut Nasri och Arshavin ganska snabbt, de behöver säkert sparas inför måndag om det bara går.

ManU möter Valencia redan ikväll. Efter att ha fått en match uppskjuten är det svårt att veta exakt hur de skall spela för att vinna gruppen i CL (räcker med kryss idag) och vara förberedda inför Arsenal matchen på bästa sätt. Jag tycker att man skall spela med bästa laget på 8 eller 9 platser av 11 och sedan byta ut tre viktiga då det går. Spelarna behöver antagligen en ordentlig match för att komma in i tempot de hade mot Blackburn i promenadsegern med 7-1. Att ha den bakom sig känns väl bra men det är som sagt länge sedan och nu har man en halvviktig match ikväll och en mycket viktig match på måndag. Måndagsmatchen avgör inte ligan på något sätt men psykologiskt kommer slutresultatet att påverka alla som har något med klubben att göra. Vissa Manu & Arsenal fans sitter där hemma ikväll och hoppas på skador för motståndarna inför måndagen, jag hoppas att alla är med och att det blir en stor match! Vermaelen är dock helt ute med sin sjuka häl vars smärta man inte hittar någon medicinsk orsak till!

Det värsta med en liga är att man kan förlora alla toppmöten och ändå lyfta bucklan efter säsongen. Tänk t.ex. att Barca slår Real med 5-0 även nästa gång men att Real vinner ligan ändå med någon ynka poäng. Är Real bättre än Barca då? Egentligen inte men de som tar mest poäng vinner såklart serien. Ytterst sällan går det till så här som tur är. Kvällens trupp kan se ut på följand sett eftersom Fergie vill vinna till varje pris och inte tänke rpå måndagen alltför mycket ikväll:

Van der Sar
Rafael, Ferdinand, Vidic, O’Shea
Nani, Carrick, Fletcher, Park
Rooney, Berbatov

Bänk: Kuszczak, Fabio, Smalling, Anderson, Giggs, Hernandez, Macheda

Verminator come back!


Samir Nasri, fantastisk spelar

Lucka nr 7!

Nasri 23 år nu, kom från Marseille till Arsenal och har spelat två och en halv säsong för klubben. Jag tyckte inte om hans insats mot Chelsea ifjol då han verkade för klen m.m. men nu är killen hetast i PL. Se videon här under och njut. Han har gjort 8 mål i PL så här långt och bjudit på en fantastisk fotboll, han är mer Fabregas än Fabregas själv ibland och dessutom vet han hur man gör mål. Nasri skulle vara otrolig på futsal lugnt sagt. Hans spelstil påminner lite om då futsal är som bäst. Se och njut av spelaren oberoende av vilken klubb du håller på!


Finsk fotboll

Lucka nr 6!

Självständighetsdagen till ära skriver jag om finska landslaget och den finska fotbollen. Jag hoppas och tror att resten av kvalet går bra och att man gör bra matcher mot Sverige. Tävlingsmässigt blir det att ta nya tag mot VM 2014 och därför löns det att satsa hårt på resten av EM-kvalet. Får man ett bra spel och gör bra matcher mot Sverige så stiger man på världsrankingen och dessutom får man rutin och självförtroende. Förutom Sverige skall man så klart kunna gör bra matcher mot Holland och de andra länderna också.

 

Redan nu kunde man börja ta sikte på VM 2014, man behöver inte kasta ut alla bra spelare som ger rutin för det. Men skall man ha med Perparim 2014 borde han börja få chansen även om han inte uppfyller de mentala kraven, om vi har en ytter som kan dribbla så är han guld värd för framtiden. Forssell är på väg uppåt igen känns det som och han är 33 år då nästa VM spelas, men vem skall spela bredvid honom om man spelar 4-4-2? Kanske Perparim, Losha eller varför inte Dalla Valle? Få se om Sadic blir bättre, han vet hur man avslutar inlägg då han är i form. Litti kan vara med och ge rutin än, men 2014 spelar han inte i VM om Finland mot all förmodan skulle vara med där.

 

Tim Sparv, Roman och Väyrynen kan sköta det centrala mittfältet allt bättre oberoende om det krävs två eller tre centrala mittfältare. Jag litar på dem speciellt inför framtiden. På kanterna krävs nästan något av de namn jag nämnde bland anfallarna för Johansson och Sjölund har inte mycket att ge åt ett framgångsrikt lag inför framtiden. Då blir inte Finland riktigt bra. Porokara skulle behöva utvecklas i något annat land än Sverige känns det som. Offensivt kommer nog Finland att få ett helt okej lag som kan räcka till för VM.

 

Defensivt ser det värre ut. Utan Jääskeläinen i mål känns det osäkert oberoende om Fredriksson eller någon annan finns där. Moisander är given i laget åtminstone som ytterback. Lampi lär räcka till som ytterback han också. Vad gäller mittbackar vet jag inte, har inte ens förslag på vem som skulle prestera riktigt bra där. Har ni läsare? Som tränare har jag bara ett önskemål, någon som lyssnar på spelarna och förstår deras situation(er) på och utanför plan. Siku Boström är ett bra alternativ helt klart.

 

Vad gäller finska ligan och finsk fotboll överlag så är vi på väg framåt, det har vi varit i minst tjugo år. Tränarna och spelarna blir bättre men det går inte snabbt framåt. Fotbollskulturen är inte vad den borde vara, för få människor inser tjusningen med att gå på livefotboll. Marknadsföringen, underhållningsvärdet och ekonomin bör förbättras rejält. Tar Finland sig till ett slutspel (förutom U-21) kan man räkna med att fotbollsintresset i Finland blir ännu större publikmässigt och det kan vara en riktigt viktig sak för framtiden. Då jag ser ut genom fönstret på all snö förstår jag att vi ligger efter vissa länder i fotboll. Ändå minns jag vintrar för några år sedan då man spelade fotboll utomhus ännu i december och det var snö bara 2,5mån och då var man i hallar inomhus. Vissa år finns det bra möjligheter att träna året runt för alla. Den här vintern får nog vintersporterna ett uppsving igen som det ser ut.

 

Dalla Valle har en viss rutin från Italien och England och hör till Fulham just nu.


En onödig lista

Lucka nr 5! En onödig lista, kanske finner ni något intressant om mig. Men knappast.

Hur Lång är du? 1,81m

Vad väger du? 80kg
Ögonfärg? Grön

Spelar du något instrument? Piano, väldigt sällan nuförtiden
Dina första tankar när du vaknar? Upp och gör något vettigt av dagen
Vart befinner du dig just nu? Föräldrarnas vardagsrum
Biter du på naglarna? Nej
Har du några husdjur? Är allergisk
Vad vill du ha just nu? Jullov
Rädd för? Spindlar och andra kryp :)

McDonalds eller Burgerking? Max burger
Sjunger du? Inte så bra
Vad har du för skostorlek? 43
Vill du gifta dig? Om några år säkert jo
Kommer du överens med dina föräldrar? Oftast
Din hårfärg? Brun
Vad ska du göra i morgon? Coach ett fotbollslag & träna rinkbandy

Skor du hade på dig idag? Svarta Puma, fodrade vinterskor

Favoritårstid? Sommar...och vintern då den är som bäst

Favoritmat och dryck? Tortillas, Coca cola och kanske något annat ;)
Hur svarar du i telefonen hemma? THIS IS PESEE, nä, Siegfrids
Vad är du sugen på nu? Sömn

Hur svarar du i mobilen? Beror på vem som ringer, hej/Pese/Peter
Druckit idag? Cokis eller
Vad är det för väder hos dig nu? Vinter, mörkt och kallt
Godaste glassmaken? Jordgubb
Drömmer du mardrömmar? Sällan
Favoritklädsel? Collegedräkt

Favorit godis? Marabou schweizernöt
Hur många kuddar sover du med? En
Längtar du mest efter just nu? Julafton med lugn och ro
Vem har vart din räddning idag? Samir Nasri, han gjorde 2 viktiga mål

Vad luktar det nu om du sniffar lite? Tvål
Saknar du någon just nu? Egen lägenhet

Vill du ha barn? Senare i livet
Är det någonting som är stressigt? Mitt dagliga schema i veckorna

Längtar du till din nästa födelsedag? Absolut inte
Är du blyg? Verkligen inte
Vad gör du just nu? Svarar på de här fjantfrågorna

Tycker du att du har fin dialekt? Ja dialekt är fint

Tycker du om snö? Ja, men inte -20 grader

Vad gör du om 10 minuter? Sover antagligen

Hur mår du nu? Trött efter en sen kväll igår

Vad är din önskan just nu? Att Arsenal vinner ligan

Har du något speciellt cetat? Varje dag du vilar så tränar din motståndare

Vad lever du på? Kött, mjölk, chilinötter och godis

Vad gör du om 5 år? Jobbar heltid med fotboll

 


Tidningsintervju lördag 4.12


En kompis fixade fram den här i elektroniskt format, tack för det. Prenumererar inte på tidningen själv.


Inför Fulham

Lucka nr 4!

Arsenals elva mot Fulham:

Arshavin – Chamakh – Rosicky

Wilshere – Song – Nasri

Clichy – Koscielny – Squillaci – Sagna

Fabianski



Bänk: Szczesny, Gibbs, Eboue, Denilson, Walcott, Bendtner, van Persie.

Jag har gissat fel på öppningselvan emellanåt. Kan inte tänka mig att någon av de på bänken startar. Ingen mittback på bänken men Song kan spela mittback i nödfall. Ju tidigare man spräcker nollan idag desto bättre! Klarar man av att hålla nollan eller släpper man in två och tvingas göra tre?

Fotboll+mat

Lucka nr 3!

Skall berätta lite mer om mat och fotboll. I olika kulturer äter man olika och det stämmer också in i fotbollssammanhang. Tidigare åt och drack de Premier League spelarna lite hur som helst. Alla britter vet att Wenger var den som revolutionerade ligans matkultur...och dryckeskultur för den delen också. Fet mat och alkohol var mer vanligt förr, ju längre bakåt man går ju mer fysisk var Premier League och spelarna kunde ha en viss övervikt eftersom tacklingar och fysiskt spel var en stor del av ligan. Många såg ut som dagens rugbyspelare ser ut, då menar jag riktig rugby och inte amerikanska spleet där man har med sig huvudkudden och yllevantarna ;) I dagens läge är det snabbhet, toppkondition och explosivitet som gäller. Jag skall beskriva engelska landslagets matschema inför en träning och inför en match. Jag antar att det inte följer Wengers matkultur till stor del, det stämmer inte bra överens med mina teorier heller och engelska landslaget har inte precis haft stora framgångar på 2000-talet. Okej check it out:

 

Typical Training Day 9.30/10am Bowl of breakfast cereal
Mandarin oranges
Glass of fresh orange juice
1 slice of toast 11.30am Banana or toasted muffin with jam
Pint of diluted fruit juice or fruit squash 1pm Jacket potato with prawns and cheese (e.g. cottage cheese)
Pint of diluted fruit juice or fruit squash 3pm 2 bananas
Handful of grapes
Pint of diluted fruit juice or fruit squash 5pm Pasta with a chicken, broccoli and tomato sauce
Low-fat yoghurt
Pint of diluted fruit juice or fruit squash 7pm Bowl of breakfast cereal or banana and a packet of raisins
Glass of water 8.30-10pm Training 10.30/11pm 2 slices of toast and jam
Cereal and fruit
Pint of diluted fruit juice or fruit squash

 

Jättemycket frukt på menyn, skall inte klaga annars, tycker att det är helt okej men apelsinjuice och rostbröden kunde säkert bytas ut. Apelsinjuicen är förstås bättre om den är gjord direkt av apelsiner utan socker som tillsatsämne. Vanliga billig saft i butiken innehåller ganska mycket socker.


Typical match Day (2pm kick-off) 9.30/10am Pint of water
Cereal and fruit 11am 2 slices of toast and scrambled eggs, tomatoes
Fresh orange juice 1pm Sports drink
Banana Up to match Sports drink Half-time Sports drink After match Sports drink
Banana or cereal bar 5/6pm Soup and bread
Chicken, pasta, vegetables in BBQ sauce
Bananas and custard
Pint of diluted fruit juice or fruit squash 8pm 2 slices of toast and jam
Pint of diluted fruit juice or fruit squash

 

Två rostbröd ger en hel del kolhydrater om det är ljust bröd, frukosten är den riktiga måltiden inför matchen, verkar lite klent och inte alltför bra om man skall springa cirka 10km med hård fart under 90min. En banan innehåller kolhydrater som absorberas långsamt, men den kan ge stickningar och dylika problem om den äts för tätt inpå en match. Sportdryck dricker man för att få extra kolhydrater, antagligen har de magnesium som tillskott i den också. Vissa jag känner förstår inte att sportdryck är t.ex. Powerade och inte Battery/Red Bull. Vi vill inte ha socker, koffein, guarana och taurin i oss i onödan. Finns så många i alla åldrar som borde veta så mycket mer om sådana här saker. Engelska landlagets matschema är absolut inte dåligt men det kunde helt solklart göras bättre. Inte av mig men av någon annan. Allt skall stämma innan man får stora framgångar. Vad man vill äta är väldigt individuellt men det finns bättre och sämre saker vet jag både av erfarenhet som spelare och av all forskning jag har gått igenom under de senaste åren.

 

Nästa gång jag skriver är antagligen lördagmorgon och då kommer också ett inlägg om inför Arsenal-Fulham. Van Persie börjar kanske vara redo på riktigt för att göra ett BRA inhopp nu. Jag skall hålla tre träningar på de fyra dagar som kommer, skall även hinna fixa lite julbestyr, hälsa på bekanta, träna själv och ta det lugnt på självständighetsdagen.


Sydafrikas problem & tips m.m.

I Sydafrika funderar man på att skrota/montera ner en stor stadio som byggdes för VM. Orsaken är att den är dyr i drift, underhåll plus säkerhet kostar en hel del och man borde ha två riktigt stora evenemang på stadion per tre månader för att det skall vara lönsamt. Landet satsade hundratals miljoner på olika byggen inför VM, ändå vill topplagen inom populära idrottsgrenar endast spela på stadion i Johannesburg. Att VM skulle ha varit viktigt för befolkningen kan diskuteras, de fattiga är fortfarande fattiga. Ett stenkast från stadion bor en familj i en "bunker" som består av ihopbundna plåtväggar, på golvet - alltså marken eldar man för att ha det varmt. En pojke sitter och läser läxor vid ett bord, det finns två bord och två stolar i "huset" och mamman är uppgiven i en intervju. Vart gick pengarna från VM som skulle hjälpa befolkningen i Sydafrika? Hon har inte märkt något av det och knappast många andra heller. Kanske hjälpte det landet på länge sikt, men om endast de rika blev rikare var det ganska felaktigt att delvis marknadsföra VM i Sydafrika med att det kommer pengar till ett land med en fattig befolkning.


Såg sammandragen av Uniteds och Arsenals cupmatcher, United var totalt utspelat och deras reserver fick sig en riktig omgång. Bra bredd på truppen har man inte egentligen, men det kan också vara så att de enskilda spelarna presterar betydligt bättre då de har världsstjärnor bredvid sig på plan. Arsenal kunde ha dunkat in åtminstone tre mål till, Wigan var totalt utspelat och räddade flera bollar på mållinjen efter att någon hade rundat målvakten gång på gång. Blev ganska dålig utdelning med bara två mål på alla de chanser man hade. ManC tog en lätt seger i EL (Europa League) igår men vem bryr sig, det är CL som räknas och då framförallt slutspelet. Mourinho menar att Barca är färdigbyggt medan Real är under uppbyggnad, det stämmer ganska bra...Barca har byggts i 15 år till det dom är idag medan Mourinhos Real har byggts i 4 månader. Man kan inte säga att "så här" spelare Real eftersom deras spel under flera säsonger i rad inte har liknat varandra speciellt mycket. Spelidén inom föreningen är långt ifrån lika klar som Barcas.


På den första bilden har två bollar fastnat i ett träd under en av mina lektioner i högstadiet, någon som sa att fotboll är tråkigt? Skulel inte tro det :) På den andra bilden en lugn fin plats, har man hemmamatch t.ex. på lördag är mitt bästa tips att ta en promenad vid ett fint ställe nära vattnet tidigare på förmiddagen. Du får bra luft och blir pigg och fräsch. Det värsta är att vara inomhus hela dagen innan man far till en match. Testa och märk skillnaden själv. På den tredje bilden basen till en god sallad, bara att lägga till något man tycker om för att göra den godare (och mer ohälsosam) om man vill sen. Jag brukar tillsätta en blandning med vitlök, fetaost och oliver m.m. Obs, jag äter inte oliverna :) En sallad går snabbt att fixa till även i veckorna och man kan äta den flera dagar, de flesta lagar sallad endast på helgerna ändå har undersökningar visat. Inom hälsokunskapen studerar vi mycket kring mat, ändå skulle jag vilja gå på en föreläsning om idrottarnas kost som hålls av en elitidrottare. Det blir ofta på ett annat sätt då någon med stora praktiska erfarenheter föreläser istället för någon som mest har forskat kring det via böcker o.s.v. Mer om mat och fotboll blir det senare någon gång (eller några gånger).





Egen träning

Lucka nr 2!

Julkalendern öppnade med ett inlägg om Arsenal. På julafton blir det något alldeles speciellt som ni kommer att gilla och som kommer att sysselsätta er en stund också. Idag blir det något helt annat än Premier League.

 

Egen träning är nödvändigt för alla som vill nå framgång. Utan egen träning kommer man inte långt. Vissa vill göra all träning med andra t.ex. på gym eller i någon hall eller utomhus. Vissa vill inte träna hemma. Jag har skaffat redskap för att träna det mesta även hemma, pressbänken står dock i garaget vid föräldrahemmet. Psykiskt är det tyngre att träna ensam för mig och det kan bero på att jag nästan hela livet har spelat fotboll med andra, även innan jag började spela i lag så spelade vi vid skolan varje rast och kväll. Folk hängde ute i byarna förr och satt sällan hemma vid datorn, datorn kom alltid i andra hand.

 

Jag lägger in några bilder på redskap som jag har använt från och med i höst. Det finns många fler för jag har handlat galet mycket onödigt skräp :) Men det här är vad jag bjuder på idag och alla grejer håller en hög kvalité enligt märke och enligt test.


1.Asics löpskor 2.Hantlar 12kg/st 3.Tyngder 2kg/st 4. Nike Dri Fit strumpor

 

1. Du bör oftast handla för minst 120 euro originalpris för att få riktigt bra stötdämpare för hälarna, mina är Asics Gel Cumulus II om jag minns rätt och originalpriset var runt 150euro. 2. Hantlar är ganska dyra, men man kan fynda på stora varuhus som märker att de säljer dåligt. 3. Dessa tyngder skall man använda sparsamt då de kan ge slitningsskador. Man kan använda dem i styrkeövningar där man lyfter benen m.m. också. Kostar mellan 10-20 euro 4. Det finns speciella strumpor för löpare som har ett hårt tyg på mitten av foten som drar ihop huden och stabiliserar foten vid löpning. Kanske lät invecklat, men det känns bra att löpa med dem och de kostar runt 10 euro per par. Bra grejer höjer motivationen!

 


Cesc skadad & sommarens provspelning


Finns inte så många aktuella ämnen att kommentera just nu. Jag har inte sett något från gårdagens matcher än. Kanske hinner senare ikväll. Folk verkar gilla julkalendern och den fortsätter imorgon ;) Fabregas är borta på obestämd tid, hoppas han är med mot Manu 13.12 på kvällen. Helgens match mot Fulham kl.17 på lördag finsk tid är inte lika viktig. Det som känns dumt är att Arsenal spelar annorlunda utan Fabregas, han var med och förlorade mot Tottenham och det känns som att om han hade bytts ut i halvtid hade fler tagit sitt ansvar och inte förlitat sig på honom som i det skedet blev hårt markerad och fick delta mycket i försvarsspelet där han inte är speciellt bra.

I somras hjälpte jag en utländsk spelare att få provspela för en ligaklubb. Han hade nog hjälpt sig själv genom att prestera bra och det var bara den lilla övertalningen som jag stod för. Jag hjälpte honom mycket med det praktiska och enda dagen jag tog ledigt från min egen fotbollskola var under hans första träning. Jag hade en ersättare som tränade juniorerna istället, en spelare som var lovande ännu för två år sedan innan han for in i armén...nåja kanske han hittar formen igen. Tillbaka till ämnet, jag gav honom mina bästa tips om hur man imponerar så mycket som möjligt på kort tid. Har fått en del erfarenhet genom egna provspelningar tidigare, mitt viktigaste råd åt honom var att han skulle vara självisk.
Utan att visa upp det bästa man har kommer man ingenstans på en kort tid, man behöver synas. Vissa syns extra genom utseende. Kan räcka med extremfärgat hår, annan hudfärg eller lite vad som helst. Den här killen borde ha synts genom sin talang och speciellt genom hans förmåga att dribbla, springa och göra mål. Det tycker jag att lyckades bra med facit i hand.

Jag skall inte berätta så myckeyt om de taktiska råd han fick. Han fick också en analys av hela laget där jag tipsade honom om spelarnas starka och svaga sidor, ju mer han kände till desto bättre. Den biten gick inte så bra, han visste i stort sett noll om vem han hade bredvid sig på träningarna. Han fick ett dygnsschema för mat-träning-vila som jag har gjort för cirka 5 år sedan men som är väldigt aktuellt än idag. Det sista han fick var ett dokument med de finska ord han kunde behöva känna till. Jag klistrar in dem här under och ni får gärna spara dem och använda dem i era egna projekt. Tycker ni att något viktigt saknas så kommentera här på bloggen. Ni får såklart alltid gärna kommentera eller skriva något om precis vad som helst, det mesta går genom censuren. Orden får ni alltså här under, mat-träning-vila programmet ger jag bara åt enskilda spelare som jag tycker att behöver det och som jag vet att kan förstå det. Det innehåller en del olika tillskott vilket gör att det inte passar för alltför unga juniorer som inte skulle kunna använda hela programmet. Vill ni ha någon spelaranalys så fråga efter den så lägger jag in ett par imorgon, men då blir det utan namn eftersom jag undviker att skriva om spelare och tränare som jag är bekant med. Det mesta görs bäst utan namn och är man insatt kan man ändå gissa sig till många saker här.

Jag är ingen riktig agent och lär aldrig bli det heller. Tycker däremot att det är vettigt att hjälpa till så att folk hamnar på rätt plats i rätt lag i finsk fotboll. Många div.2 tränare får tips nu som då av mig och många tips leder till provspelningar och några till kontrakt. Mitt senaste tips gick till en div.2 klubb för två månader sedan, handlar om en spelare med många bra år kvar som är i fin form och har kommit från ligan till division 1 och nu kanske kan tänka sig att trappa ner ett steg till. Det viktigaste för en agent som vill ha in en duktig spelare i ett lag är inte bara att få honom på provspelning i toppskick väl förberedd, en av de viktigaste sakerna är att övertyga klubben om att nu är det dags att satsa ekonomiskt på den här spelaren! Presterar han så skall man ganska snabbt gå in och kräva något, passar det inte så finns det fler klubbar, så enkelt är det med den saken.

Finska orden:

Käänny – Sväng Varo – Akta Varo selkä – Akta rygg Selkä – Rygg Täss(ä) on – Här finns Oikee (oikea(lle)) – Höger Vasen (vasemmalle) – Vänster Peitä...oikee tai vasen- Täck...höger eller vänster Pidä – Håll i Varmista, varmistus – Säkra, säkring Päälle – På Ylös – Upp Alas – Ner Heitä – Kasta Kulma(potku) – Hörn(spark) Viiva – Linje Paitsio – Offside Tänne(päin) – Hit(åt) Mee (mene) Lähde – Gå, far Sivulle–Till sidan Odota – Vänta Älä mee(mene) – Gå inte Jää – Stanna Jätä (pallo)- Lämna (boll)


RSS 2.0