Lucka nr.1 Arsenals fotbollsskolor

Lucka nr 1!

Denna lucka innehåller en historia från min semester på Cypern för någon månad sedan. Arsenal har nämligen fotbollsskolor lite här och där i världen och ett av de ställena är Pahpos på Cypern. Fotbollsskolan grundades för lite över ett år sedan. Alla mellan sju och sexton år är välkomna till träningarna som pågår i cirka 2h två gånger i veckan under vissa delar av året. Det finns även en grupp med 4-6 åringar som leker en gång i veckan. Spelarna tränar även med egna lag helt normalt och denna träning fungerar som extra träning för dem. Filosofin för fotbollsskolan är upp delad i sju bitar: Attitude, Respect, Skills, Energy, New thinking, All for one och Learning. Jag skriver lite om ett av områdena för att ge er en inblick: Learning går ut på att spelarna skall lära sig spela enligt Arsenals spelidé där man passar runt bollen och rör sig mycket med hjälp av skicklighet och teknik. Samtidigt som man lär sig det spelet skall man även utveckla fair play, utvecklas som spelare och ha roligt.

 

Emellanåt kommer tränare från England till Cypern för att främst lära de Cypriotiska tränarna att göra ungefär som Arsenals tränare gör med sina spelare. Det mest intressanta är att några av de bästa spelarna från fotbollsskolan kan få en tredagars chans tillsammans med Grekiska spelare att visa upp sig för att kunna få en plats i Arsenals akademi.

 

Arsenal har en välgjord triangel som deras spelarutveckling utgår ifrån. På botten finns två saker, Arsenals utveckling och Arsenals fotbollsskolor. Från de stegen kan man komma vidare till avancerade Arsenal där man är med i något sorts lag inom föreningen. Från det steget kan man nå tredje nivån som är Arsenals elittrupper, alltså då är det frågan om det bästa laget i en åldersklass. Det högsta steget i triangeln är att man kommer med i Arsenals akademi. Vad det innebär i verkligheten vet jag inte exakt men har någon kommit så långt lär det finnas väldigt goda chanser att vara fotbollsspelare på heltid. Då finns förutsättningarna där och då är det bara att ta vara på chansen.

 

Arsenals fotbollsskolor har funnits sedan 1985 i England och på senare år har de börjat grundas alltmer utomlands också.

 

En bild på Arsenals akademihall via Hale End i London


Julkalenderblogg fr.o.m. imorgon


Imorgon startar jag en julkalender här på bloggen. Under 24 dagar i december kommer jag att ge en lucka med text, bild, film eller ljud och inget av det kommer att vara något om aktuell världsfotboll utan helt enkelt något annat.

Ett b-betonat Man United åkte på storstryk med 4-0, förutom en stolpträff i första halvlek lär de inte ha haft mycket att komma med. Arsenal var lika b-betonat mot Wigan men vann 2-0. Bendtner satte en balja. Jag har inte hunnit se någon av matcherna men följde med via Eurosports livesnack istället. Fast det inte är a-lagen som spelade så hoppas jag på att detta ger psykologisk motgång för ManU inför ligamatcherna medan jag hoppas att Arsenal känner att de kan hålla nollan även om Sesny var i mål ikväll. Och jo det var felstavat men vem orkar med hans namn :) Typ tio konsonanter i rad. Skall försöka få lucka nummer ett klar nu så får ni läsa den imorgonbitti!


Allt möjligt

Arsenal möter Leeds i FA-cupen. Ikväll möter man Wigan i Carling cup på Emirates Stadium, det har varit mycket snö vid stadion och det var först idag som det blev helt klart att matchen blir av. Jag antar att det blir ett b-betonat lag, kanske Van Persie, Walcott och Bendtner får spela också som vilades i helgen. Borde bli seger mot Wigan även med ett b-betonat lag men man vet aldrig efter att det har kommit två mål bakåt i alla de tre senaste matcherna. Det här blir fjärde matchen på 11 dagar. Ramsey lånas ut till Nottingham Forest för en månad, få se om han lyckas ta plats på Arsenals bänk efter det, kanske finns chans om det kommer fler skador.

Mourinho fick böter på 37 000 euro efter de taktiska korten mot Ajax, dessutom stängs han av en match i europa nu direkt och en match på ettt treårigt villkor (som jag inte vet desto mer om vad det innebär i praktiken). Påminner mig om då en lagkamrat skulle på resa och han borde ha fyllt varningskontot, han klarade inte av det. Schysst spelare som drar på sig varningar mest p.g.a. hårt spel och märklig balans i närkamperna. Fyra av Reals spelare fick böter på 5000-20 000 euro för händelser i Ajax matchen och klubben fick 110 000 euro i böter. Detta drabbar ingen fattig ändå.

Vet inte vad Mourinho tycker om gårdagens match, har inte hittat kommentarer. Såg att det var 98 000 åskådare vilket är en häftig siffra. På tal om skämtlag i La Liga så finns det lag som Real har slagit stort: Racing Santander 6-1, Deportivo La Coruna 6-1, Malaga 4-1, Athletic Bilbao 5-1...och detta bara hittills år. Vad jag menade igår var att stora vinster säger lite om var ett lag står, själv trodde jag att Real hade grym form med alla resultat de har gjort i ligan i år. Barcas form var knappt lika bra som Reals inför igår men då det kom till kritan var Barca totalt överlägset. Omöjligt för mig att förutspå det här resultatet på förhand, frågan är om någon alls hade trott på det här resultatet.

Själv har jag b-tränarkursen på gång och får den helt klar innan årsskiftet. Mer och mer skall passas in i en välfylld kalender, studerar extra hälsokunskap vissa helger och det kommer fler mindre tränarkurser under våren också.


Utklassico


Vad var felet med Real? Barca spelade sin bästa match någonsin, har inte sett dem så bra sedan de hade Romario-Hagi-Stoichkov och vem det var på den tiden. Barca spelade inte som Barca, okej jag har inte sett dem mycket i år och vad spelar det för roll då om man ser dem vinna 20-0 mot Osasuna och de andra skämtlagen i La liga.. Idag blev Real totalt utspelat, dom hängde inte med, dom var sämre individuellt på elva platser av elva sist och slutligen spelade dom fult och skämde ut sig också. Messi och Villa presterade men backlinjen i Real var helt ute och surfade, vill inte kommentera för mycket innan Mourinho har sagt sitt, har dom feber i laget eller vad är det frgåan om? Finland hade feber i laget då Sverige hämtade upp den värsta hockeymatch som alla finländare minns. Måste säga att jag förstår ingenting förutom att Barca gjorde en riktigt bra match i 93 minuter på alla sätt och dom hade flyt också eftersom dom i princip inte missade ett enda läge. Ronaldo hade två frisparkslägen, blev inte speciellt farligt ens då. Många tyckte att båda lagen har lika bra spelarmaterial inför denna match, jag har inte sagt emot eftersom jag har sett så lite La liga i år...men inte har Real speciellt många toppklass spelare då man jämför med Barca. Özil är bra i landslaget men han har mycket kvar att bevisa i toppmatcher för Real.

Väntar redan på nästa El Clásico. Spelar Barca som ikväll är det ingen frågan om vem som vinner ligan och Champions League och vad som helst med det här materialet. Enda minuset var Peps gest då han kastade iväg bollen för Ronaldo, har han en gång plockat upp den skall han ge den också. Visst var det en del filmningar i matchen men det hör till och jag tycker inte att det blev för mycket ändå. Slagsmålen drog ner betyget lite grann men detta var en fantastisk match.

En av mina kompisar hade Villa som favorit redan innan jag visste vem han var, Villa är jäkligt bra på djupledslöpningar och avslut. En av de viktigaste på plan idag med tanke på att skapa fula siffror.



El Clásico ikväll kl.22 finsk tid

Skall göra ett kort inlägg. Försöker få ordning på Nokia N8 jag fick idag och skall vidare och se matchen hos en polare sen från Canal+.

El Clásico lär bli en match där Barcelona visar upp sitt passningsspel som vanligt, men Real kommer att vara farliga varje gång de har bollen på offensiv planhalva. Hur stoppa Ronaldo i form? Med press plus täckning om ens det räcker. Orsaka inte frisparkar nära boxen. Real behöver ett tätt försvar för att stoppa Barca också, men det har dom. Blir en jämn match med högst ett mål i första halvlek. Frisparkar kan bli det viktigaste i matchen.

Bale blev fälld många gånger igår också. Tottenham hade problem med Liverpool men i slutändan visade de upp sin fina form och vann. Man kan bara glädjas med Spurs och deras pigga spelare just nu. Chelsea har som jag tidigare har sagt någon sorts problem inom laget. De spelar en usel fotboll just nu som fansen skäms för. AbramoBITCH har förstört laget tycker vissa. Hur lösa Chelseas problem? Lampard är viktig som ledare har jag på känn och han saknas hela tiden just nu. Är det problem med tränaren eller är det just ryssen som ställer till det?

Coachen Chelsea skulle ha behållit


Mer Premier League

Jag kommer att skriva om annat än bara Premier League så småningom men just nu är det mest aktuellt i fotbollsvärlden. Såg inte Man Uniteds match idag, fanns inte så mycket tid just då och streamarna ville inte riktigt fungera. Antar att Blackburn spelade uselt och att United hade en jäkla fart på. Offensivt har United ett väldigt starkt lag just nu. Det lilla jag såg av matchen så fungerade passningsspelet utmärkt för ManU. Man City kryssade mot Stoke däremot och de hamnar efter allt mer. Säsongens hetaste match hittills blir ManU-Arsenal så småningom, ärkerivalerna möts, lagen som krigade om titlar innan Chelsea blev uppköpt av Abramovitj.

Här under sätter jag in Simon Banks tolkning av Tottenham-Arsenal från förra helgen. En bra och ärlig matchrapport från Simon Banks och Erik Nivas blogg.

"Det vore enkelt att få för sig att Arsenal körde över Spurs i första halvlek tack vare att de är bättre på det mesta som inrymmer en boll och fötter, men det var alltså inte helt sant. Första halvlek bevisade mest en gammal Lagerbäck-tes om varför ett lite underlägset lag klarar sig bättre med två anfallare än en.

Arsenal krossade Spurs med sitt presspel, snarare än sitt spel. Knattarna tryckte upp stenhårt, Cesc/Song/Denilson blockads spelvägar och Tottenhams backar sjönk hela vägen hem till egen mållinje. Modric fanns inte. Jenas var knappt ens Jenas. Uppspelen blev antingen värdelösa eller långa mot en ensam Pavljutjenko som inte kunde plocka ner dem mot en formidabel Koscielny.

Spurs hade alltså inte ett dyft. Arsenal hade allt, inklusive små delikata stick in bakom två mittbackar som var bra var för sig men katastrofala ihop. 2-0. Det kunde varit tre eller fyra. Bale spelade jämnt mot Bacy Sagna, på alla andra positioner var Arsenal totalt överlägset.

Hade det varit något annat lag i världen än Tottenham Hotspur Football Club så hade jag lagt ner där och då och tagit semester efter 45 minuter.

Nu fick de en halvlek till.

Ni vet: Man vet ju aldrig.

Harry skickade in Defoe, gick upp på två, och plötsligt kunde Tottenham göra något med den där ytan som Clichy alltid lämnar bakom sig. De fick ett spel, de fick lite luft, de fick det där utrymmet som Bale och van där Vaart behöver för att göra något med matchen.

Det räckte inte för att bestämma över matchen, men det räckte för att få chansen att stjäla den. Bale fick en möjlighet och tog den, van der Vaart fick en gratisstraff av en oslug Cesc, vi fick ett par fasta och…

Jesus. Josef. Maria.

Tottenham hade inte vunnit ett bortaderby i N5 på sjutton år. Vi har knappt varit i närheten. Men det här laget bröt förbannelser på White Hart Lane, sprängde Champions League-vallen, och när de låg under med 2–0 i paus efter att ha blivit totalt slaktade i 45 minuter så gav de sig själva chansen att vara det där Tottenham i vars DNA miraklet alltid är granne med det mediokra.

Arsenal 2, Tottenham 3." av Simon Bank


Joga Bonito med 4-2 borta mot Aston Villa

Den vackra fotbollen alltså Joga Bonito som det talas om ibland är för mig när man spelar som Arsenal gjorde idag. Vilken match, vilka chanser, vilka löpningar, vilket spel och det i en vanlig helgmatch mot ett helt okej lag som Aston Villa. Chamakh och framförallt Arshavin var fantastiska idag, av någon anledning var de snabba och skickliga mittiallt. Chamakh har sällan visat upp sin snabbhet tidigare, men efter idag kan ingen säga att han är slö iallafall. Arshavin såg ut att vara överlägset snabbast på plan och han hade rätt koordination, styrka och balans i löpningarna idag. Påminde lite om Fredrik Ljungberg då han var som bäst. Den 18-årige Wilshere fick äntligen göra mål i PL och det i en match där han var tuff, fräck och alldeles respektlös på mittfältet. Hans passningar idag höll Fabregas klass minst. Då Fabregas är borta har Arsenal ett mer uppdelat ansvar och fler stiger fram och visar vad de kan, ibland alltså...idag var en sådan dag. Rosicky som jag har varit tveksam till gjorde en mycket bra match och visade fin vilja. Nasri var helt okej och sköt ett mål, han lät andra glänsa extra idag. Song gjorde mest det osynliga hårda jobbet.

Så var det försvaret då...aj aj aj man får inte släppa in två mål per match! Vid det första målet ger man aningen för mycket utrymme åt anfallsspelaren men jag sätter största delen av målet på Fabianski, han står felplacerad för att kunna se hur skottet skall komma. Det var visserligen en bra träff på bollen också vid 1-2 målet. Vid 2-3 målet kan man bara konstatera att Arsenal inte är så bra i luften då det gäller att markera spelare. Ändå skulle en toppklass målvakt antagligen ha kommit ut och brytit den sista nicken som orsakade målet. Dåliga i luften? Trots det vann man i princip allt i luften sista 10min och det var nog genom en enorm vilja att vinna. Wenger kan inte klaga på inställningen efter dagens match.

Jag fick några frågor och påståenden under matchen. Varför hade en viss mittback inte namn och nummer, då han blödde ner skjortan hade de tydligen ingen med namn och nummer vid bänken så det blev en med endast Nike och klubbmärket han fick ha på sig istället. Såg ganska dumt ut då han sprang omkring med den skjortan. Ett Chelseafan sade efter cirka 40min att när har Arsenal lärt sig att spela så här bra fotboll. Jag svarade att i första halvleken mot Tottenham såg man att det här spelet finns inom laget någonstans. Nu blev det t.o.m. bättre i andra halvleken offensivt och det är starkt. Tyvärr är försvarasspelet ett problem som kan kosta laget många dyra läropengar.

Elvan blev en överraskning och Theo fick inte speltid. Han var inte speciellt bra i onsdags och det fanns ingen orsak att byta in honom då det skulle bli många nickdueller på slutet. RVP och Bendtner får träna vidare och vänta på sin tur, just nu krävs toppform för att få speltid.

Just nu denna lördag spelar brasilianska barn och juniorer fotboll kanske 4-8h, här i Finland är det snö och -12 grader, juniorerna tränar på sin höjd 4-8h i gymnastiksal per vecka just nu, vissa tränar andra sporter och vissa har en "paus". Inte konstigt att vi aldrig blir lika bra som Brasilien på fotboll, det är bara naturens gång. Går inte att tävla med sådana länder. Ett hårt arbete krävs ändå för att skapa och ge möjligheter åt våra spelare. Möjligheter att träna med lag, talanggrupper och dylikt men framförallt skall vi inte glömma att skapa möjligheter och motivera juniorer att träna på egen hand! Det är det viktigaste av allt. En tränare kan hjälpa en junior framåt och junioren är också beroende av lagkamraternas hjälp. Den som skall till landslaget skapar ändå sin framgång till största del själv och det är genom att träna ensam och med kompisar på fritiden. Ibland tror vi tränare att vi har utvecklat en junior otroligt mycket fysiskt (teknik, skicklighet m.m.) på ett par månader, men gräver man lite djupare är det ofta junioren som har tränat mycket på egen hand.

Manu leder 1-0 efter 20min, skall börja kika lite på den matchen nu också om inget annat dyker upp. Blackburn behöver all hjälp de kan få just nu :)

ARSHAVIN  höll egen klass idag och tystade kritikerna

Inför Aston Villa

Truppen kan bara se ut på ett sätt idag i den tidiga matchen mot Aston Villa och det enligt följande:

Fabianski,
Sagna – Djourou – Squillaci – Clichy
Wilshere – Song – Nasri
Walcott – Chamakh - Arshavin

Bänk:

Almunia, Koscielny, Emmanuel-Thomas, Denílson, Rosicky, Bendtner, Robin van Persie.

Clichy har haft ryggproblem men han startar säkert ändå. Elvan är bra men på bänken får man knappast förstärkande hjälp av någon annan än Bendtner. Intressant med Almunia på bänken, undrar hur han har det just nu..

Manu-Blackburn spelas lite senare idag och efter den matchen tycker fansen ännu mer om Rooney.

En av de mer lovande fotbollsspelarna här i landet skall spela för HJK nästa år. Han annonserar i lokaltidningar för att hitta en lägenhet i Helsingfors. Kan inte landets mest framgångsrika klubb fixa lägenhet åt en av deras mest intressanta värvningar? Ligger vi efter andra länder inom fotboll? Jo..

Bollen är rund men...


Inga direkta skrällar i gårdagens CL. Manu vann i 87:e minuten efter straffmål av Wayne Rooney. Fansen håller nog på att glömma allt som har hänt tidigare redan nu då han sköt laget vidare till åttondelsfinal. ManU matchade ett starkt lag igår med undantag för mittbacken Smalling som inte brukar få speltid. Såg matchen via Footytube idag. Rangers hade en nick utanför från bra läge och ett friläge från sidan. Rooney hade en nick i ribban och Berba var nära att få straff i första halvleken. I andra hade Rooney en farlig frispark. Carrick fick skjuta helt fritt från 14m men sköt rakt på målvakten. Van Der Sar gjorde en bra utrusning då Evans litade lite väl mycket på honom, det var en farlig chans. Berbatov fick bollen av Nani en stund senare och sköt rakt på målvakten från cirka 8m. United hade aningen mer chanser och spelade ganska fint emellanåt. Straffen var väl okej dömd eftersom det var kontakt helt klart, men ändå kan man tycka att spelaren han nicka och målvakten hamnade att göra en fin räddning med helt utsträckt kropp. Jag kan inte låta bli att säga följande: ser man på en viss Arsenalmatch iförrgår kan man anta att Arsenal inte hade fått straff i en likadan situation den kvällen, Fergies lag får ofta det de saknar i en match de äger. Bollen är rund, men Fergie får den lite fyrkantigare. Men klart ManU skall vidare och det förtjänar dom. Snart är det 13.12 och då möts ManU och Arsenal på Old Trafford. Oj oj vilken match det skall bli. Helgen som kommer har Arsenal match kl.14.45 finsk tid mot Aston Villa på bortaplan. Mitt nästa inlägg handlar om inför den matchen och det inlägget kommer antagligen på lördag. Fabregas är borta minst två veckor kom det fram.

Helgen som kommer skall jag håll två träningar. De två kommande helgerna efter det skall jag hålla tre träningar per helg, det är på gränsen till mycet för att vara helg. Svaret på gårdagens frågor om varför det är intressant att träna unga spelare är spelarutveckling. Ju bättre spelare man har att göra med desto mindre kan man utveckla dem på det fysiska planet. Många tränare i toppklubbar i Europa säger att det finns inte mycket att lära spelarna förutom att spela tillsammans. Så fungerar det speciellt i klubbar där man inte försöker få in en massa yngre spelare i truppen. De tränare jag tycker att är vettiga i min hemstad jagar inte pengar och kortsiktiga kontrakt med div.3-4 klubbar eller oseriösa div.2 klubbar. Sådana tränarjobb riskerar att stoppa tränarens utveckling. Det bästa var man än jobbar är att jobba med spelare som vill framåt och som inte är nöjda med hur det är för tillfället.

Wenger har en del att fundera på men han kommer att finna de rätta lösningarna. Det finns många saker i spelet som ser bättre ut än på flera år.


Arsene W

Min fotbollsskolas reklamfilm


Designen klar och min kommande säsong


Jag tackar min fantastiska designer för arbetet med bloggen. Med fria händer för designern blev jobbet så mycket bättre än jag hade hoppats på :) Vad tycker ni?

Min kommande säsong inom fotboll har redan startat. Jag tränar 98-födda pojkar 2ggr i veckan i gymnastiksal just nu. Förutom det har pojkarna en fysträning och en fotbollsträning på konstgräs. Detta sker alltså redan i november så satsningen är stor. Om en månad flyttar jag och kommer då att vara med laget minst 4ggr i veckan. Konstgräs är gabska ovanligt vintertid för den här åldersgruppen, men antagligen kommer pojkarna att träna cirka 3ggr på konstgräs i januari. Så mycket mer skall jag inte avslöja om projektet nu. Förutom detta kommer jag att sköta talangträning m.m. Januari-augusti jobbar jag inte med annat än fotboll. Efter det kanske jag återgår till att jobba som gymnastiklärare.

Andra tränare har undrat varför jag skall träna yngre juniorer då jag annars har tränat äldre och äldre de senaste fyra åren. De undrade om jag försöker trappa ner.. Vad tror ni att ligger bakom mitt beslut? Vad är det som gör det ganska ointressant att vara tränare för äldre juniorer (om det inte handlar om en enorm satsning), div.3-4 seniorer eller i mindre seriösa div.2 klubbar för mig? Som spelare skall jag fortsätta med min moderklubb i div.4 och där finns chans till ett fint resultat. På höstomgången tog vi överlägset mest poäng säsongen 2010. Förutom dessa projekt så tränar jag futsal, simning och styrka mest för hälsans skull. Icke att förglömma så tränar jag i ishallen med ett gäng roliga vänner på fritiden också och min far kommer att tvinga ut mig i skidspåret många gånger ännu denna vinter.

Vill ni veta mer om mig och mina projekt i det här skedet så får ni fråga nu!

Läget i laget idag


Fabregas är borta två-tre veckor antagligen efter en skada igår (hamstring=knäsenan) och Eboue blir borta någon match också efter att ha blivit glidtacklad bakifrån och fått problem med senan under knäet även han.

Tack för kommentaren. Chelsea mötte trots allt ett skräplag som skall ha större problem fast man har halva b-laget på plan. Sturridge är nästan i öppningselvan denna helg skulle jag tro, han har blivit allt bättre och Kalou har fått dålig kritik. Wenger kunde inte se något annat än en straff och han tyckte att det beslutet vände matchen. Jag tyckte att a) det tog hårt på benen och speciellt om man skall ta ett snabbt beslut är det straff b) att han fick en bra första touch och skulle ha gjort mål annars vilket han som lågrankad spelare i laget nog vill göra till 100% hellre än att filma, spelaren som sprang på andra sida hade inte hunnit ikapp bollen heller c) men ändå kunde man gärna se situationen filmad mer från högra hörnflaggan för att vara helt säker. d) de två extra domarna hjälpte ingenting eftersom bl.a. två hörnor och en straff uteblev. Kan hända att jag och Wenger har lite rödvita ögon men det finns saker man kan erkänna och saker man inte kan gå med på.

Braga försvarade sig klokt igår, emellanåt med handbollsförsvar...och de fällde Arsenalspelarna i många viktiga lägen. Frisparkarna är inte värt så mycket då RVP och Arshavin är borta, smart taktiskt av Braga men knappast något som ger dem fler fans. Läget i Arsenals trupp är knappast det bästa just nu men med bra träning fysiskt och mentalt så kan man redan i nästa match (lördag kl.14.45 Aston Villa borta) visa upp det spel som man hade i första halvleken mot Spurs. Rosicky tycker jag att borde spela med b-laget en match nu istället. Walcott är på hugget och lär få starta i helgen. Ramsey är tillbaka i träningstruppen vilket man kan se på denna gratisvideo http://www.arsenal.com/news/news-archive/ramsey-free-video

Tre dagars återhämtning och uppladdning inför nästa dust för The Gunners



Ny förlust för The Gunners


Med en över 50% förnyad öppningselva från helgens match blev det en ny förlust. Att man släpper till chanser och låter sämre lag kontar in mål är en svaghet just nu. Visserligen långt ifrån ordinarie backlinje idag men det skall inte få gå till så här. Och i skrivande stund kommer 2-0 på tilläggstid, även det en kontring där Gibbs blir uppsnurrad på slutet. Kanske ytterligare en väckarklocka för Arsenal som inte behövde vinna denna match. Bara att gratulera Portugiserna till en bra match där de försvarade tillräckligt bra mot tre anfallare med dålig matchvana. Rosicky är otroligt högerfotad och vägrar att använda vänstern. Bendtner gjorde en helt bra match men fälldes oftast. En halvsliten Fabregas brände två bra frisparkslägen. Walcott var helt okej men kunde ha satt in sitt friläge med en bättre första beröring. Överlag höll man i bollen bra men heade problem att skapa klara chanser i spelet. Ett stort minus till domaren som missade åtminstone två klara hörnor och en solklar straff. Då Vela fälldes tänkte jag "äntligen", det kan inte uppstå ett mycket bättre läge att döma straff. Hur som helst borde man göra två mål per match nuförtiden eftersom man alltid släpper in minst ett mål. Markeringen vid 1-0 målet var på c-juniornivå. Solklart är ändå att hundra procent fokus inte sätts på annat än Premier League just nu, en match kvar i gruppen där det räcker med kryss och sedan börjar allvaret.

Chelsea hade problem med ett betydligt sämre lag, alltså Zilina som ledde med 1-0. Sturridge kvitterade i andra halvlek och Malouda avgjorde i slutet. Allt står inte rätt till där heller. Jag är ändå imponerad av Chelseas inlägg och inspel, de kommer ungefär 16m från kortlinjen, Arsenals inlägg kommer från kortlinjen och då är det oftast för sent att få en fin yta att löpa in på. Så var det idag. Ibra avgjorde för sitt Milan med ett viktigt 1-0 mål som han pangade upp i nöttaket från 16m. Ronaldinho spädde på till två noll på tilläggstid. Ibra bara växer i Italien med detta mål! Real som är i grym form vann 4-0 över Auxerre, Alonso och ramos utvisades i slutet och Ronaldo gjorde endast två mål :) Roma vände 0-2 till 3-2 på hemmaplan mot Bayern Munchen, vet att Totti avgjorde på straff men har ingen aning om hur de kunde vända.

Avslutar med ett faktum som har visat sig mycket nu som då senaste veckan; många lag blir bekväma då de leder just nu och det beror inte bara på att de är svaga mentalt utan på att de har ett hårt matchprogram!

Inför Bragamatchen och Eto´o avstängd


Etoó fick tre matcher för sin skallning i Cesars bröst. Vad jag har hört fick Cesar inget straff fast han provocerade fram skallningen. Undrar just vad Cesar sade...han förtjänade antagligen också något straff. Materazzi fick också ett straff i skandalen med Zidane. Knepiga situationer att reda ut helt.

Fabianski
Eboue-Djourou-Koscielny-Gibbs
Fabregas-Denilson-Wilshere
Walcott-Bendtner-Rosicky

Bänken: Szczesny, Sagna, Squillacci, Song, Nasri, Vela, Chamakh

Arsenal bör vinna med flera mål mot Braga ikväll om de använder den här truppen. Diaby och Vermaelen är skadade och ingen vet exakt när de är i spelskick. Resten av stjärnorna som saknas ikväll vilas av olika orsaker (Clichy ryggont, Van Persie behöver träna, Arshavin behöver vila). Rosicky är en av de svagare spelarna offensivt på förhand sett men t.o.m. han skall kunna skapa chanser på egen hand mot ett lag som Braga. Det ryktas om en försäljning av Bendtner p.g.a. att han inte har Wengers förtroende, det låter inte klokt. Ikväll kan han spela sig ända in i öppningselvan till Premier League, tror jag! Matchen kommer från finska Yle 2 kl.21.45.

Chelsea har en enkel match mot Zilina hemma. Bayern Munchen lär slå Roma borta och den intressantaste matchen ikväll är kanske Ajax-Real Madrid. Auxerre skall försöka slå Milan på hemmaplan, Zlatan lär vara sliten så han kanske vilas. Gruppspelet är inte så hemskt intressant i år heller måste jag tyvärr konstatera.

Jack Wilshere en 18-årig talang. Med Walcott blir det totalt två engelsmän i öppningselvan.


Denilson


En spelare som är bra då det går bra för laget. En spelare som är rätt bra offensivt. En spelare som klarar sig helt okej mot sämre lag. Ett av mina minnen av honom är då han gjorde ett viktigt mål runt förra julen någon gång. Song skall jobba bra defensivt, oftast gör han det. Han kommer att behöva hjälp, Cesc kan hjälpa till en del men har offensiva uppgifter till stor del. Vad har Denilson för exakt roll? Något mittemellan de andra två? Han räcker inte till mot bra lag. Jag saknar Diaby, med en skicklig bollhållare som Diaby blir mittfältet komplett. Han är stark och kan både försvara och anfalla. Rosicky är inte mycket värd i mina ögon just nu heller. Skall Arsenal bli riktigt bra är det inte bara målvakten och mittförsvaret som är det viktiga.

Helgen som gick

Londonderbyt blev målrikt som väntat. Med två offensivt duktiga lag som har försvaret som den svaga länken i laget kunde det inte bli en målfattig tillställning. Arsenal var klart bättre i första halvleken men spelet var inte riktigt som det brukar. Man använde sig av längre passningar och man försökte slå avgörande passningar oftare och snabbare än vanligt. Det fungerade på sätt och vis bra eftersom man kom upp i en 2-0 ledning ganska snabbt. Sista 5min i första halvleken blev jag aningen orolig redan, ett lag är som mest sårbart då det leder med 2-0. Jag började se en tendens till att Tottenham kom in i matchen och jag vet inte varför flera Arsenalspelare började slappna av lite väl mycket. Tottenham tog sig in i matchen redan från 40:nde minuten och resten av matchen var de minst lika bra som Arsenal. Jag hoppades att Arsenal skulle börja hålla i bollen och spela lite mer som Barca brukar, Spurs pressade högt upp och det var inte så lätt att rulla runt. Dessutom fanns det bra chanser att få mållägen genom att försöka med längre osäkra passningar. Tottenham är bra på att kontra och 1-2 målet kom då det uppstod ett två mot ett läge. Sedan fanns det chanser åt båda hållen, Arsenals nick över målet från några meter kommer jag inte att glömma på en tid. Fabregas hands på frisparken kommer jag inte heller att glömma. Måste han få en black out just där och då? Det 2-2 målet blev matchavgörande, det psykologiska övertaget blev för stort och det avgörande nickmålet för Spurs skulle knappast ha kommit annars. Hellre förlorar man mot Spurs än mot någon annan storkonkurrent. Bale lär ha blivit vald till matchens lirare, men Van der Vaart var nästan viktigare. Bale blev fälld varje gång han hade bollen i andra halvlek dock.


Bolton med glödheta Elmandet ligger högt i ligan nu men ingen tar dem på allvar. ManC gjorde en bra insats idag mot Fulham på bortaplan och 4-1 är helt okej! ManU tog en 2-0 seger över Wigan som är ett dåligt lag just nu. Chelski har stora problem, borde inte förlora 1-0 mot Birmingham med det lag man har. Drogba är inte het och en som definitivt har gått bakåt är Kalou. Champions Legaue skall spelas nu i veckan som kommer, få se hur det går för de engelska lagen där...kanske vilar man någar stjärnor. I Italien snackas det mest om Zlatan som avgjorde med 1-0 igen, denna gång med hjälp av en cykelspark. Såg Chievo slå Inter idag på en urusel gräsplan. Etoó gjorde 1-2 på stopptid som ett litet tröstmål. Jag såg även Groningen vinan 2-0 i holländska ligan. Intressant hur bra det går för Groningen och AZ Alkmaar, två lag som har en massa spelare från Norden i trupperna. Frågan är ändå hur bra holländska ligan faktiskt är? Går inte att jämföra med den tyska ligan åtminstone. Mer om det en annan gång.


Höll en träning i en gymnastiksal idag. Poängterar åt mina spelare att vi tränar för att bli bra på fotboll just nu och inte på futsal. Sporterna går ganska bra ihop ibland, men jag kräver att vi spelar med en riktig fotboll plus att sidoväggarna är med i spelet. Just nu då jag skriver börjar jag fundera om inte futsal skulle vara bättre egentligen, men det beror till stor del på ytan (salens storlek) hur spelet blir. Snackade med en tränare i Åbo för två år sen om det fenomenet också och slutresultatet av våra diskussioner och funderingar blev att vi tränade med fotbollar i övningar men spelade med futsalbollar i matchsituationer. Kom just nu på att jag skall ändra träningarna på det viset nu också, har kanske inte fått ut riktigt det jag vill ha idag. Knepigt att kontrollera en stor boll i matcher i gymnastiksal. Det är bra att ifrågasätta det man håller på med hela tiden så blir det bättre, en orsak till att många saker blir bättre är att jag diskuterar en massa fotboll med folk hela tiden överallt. man kan lära sig något av alla, det är en otrolig sanning. Bloggandet har bara mjukstartat nu, har mycket intressant som kommer att skrivas här så småningom...men vi tar en dag i taget. Ha en bra vecka alla läsare!


Nasri gjorde ett fint mål igår och slog en passning som höll yttersta världsklass!




Inför Londonderbyt!


Det var många Arsenalspelare på landslagsuppdrag i veckan. Robin Van Persie spelade andra halvlek mot Turkiet. Han lär inte ha skadat sig. Noterbart är också att Fabianski spelade hela matchen då Polen log Elfenbenskusten med 3-1 hemma. Arshavin spelade 90min i en klar 2-0 förlust hemma mot Belgien. Rosicky spelade första halvlek mot Danmark i en mållös match. Bendtners ljumske är antagligen i dåligt skick då han inte medverkade.

 

Mötet mot Tottenham imorgon kan gå lite hur som helst. Har Tottenham en bra dag med Bale, Lennon, Crouch, Modric och Van Der Vaart kan det vara hur bra som helst. Dessutom lär Pavlychenko hoppa in om det behövs. Deras svaghet är helt klart försvaret med Gallas. Det kan bli en målrik match. Arsenals öppning ser ni här under.  Avbytare: Szczesny, Gibbs, Eboue, Rosicky, Walcott, Bendtner, van Persie.


Arshavin – Chamakh – Nasri

Fabregas – Song – Denilson

Clichy – Koscielny – Squillaci – Sagna

Fabianski


Alternativt spelar Walcott istället för Denilson om Nasri flyttas ner ett steg men jag tror inte det. Theo är en fantastisk inhoppare vilket kan vara användbart senare i matchen. Resten av avbytarna är kanske inte så heta just nu med den form de besitter. Orosmomenten inför imorgon är om Koscielny hänger rmed i boxen på låga inlägg och om ytterbackarna hänger med i Tottenhams kontringar. Bollinnehavet lär Arsenal ha, startelvan är fantastiskt bra. Truppen börjar äntligen se bred ut. Självklart saknar jag Vermaelen och Diaby men Almunia samt Ramsey klarar vi oss helt okej utan just nu. Imorgon är det dags att släppa derbynerverna och lira ut Spurs totalt med en 4-0 seger!


Hoppas att det finns orsak att jubla efter matchen imorgon för Arsenals bästa spelare Fabregas

Yeah


Landskamper och skador

Finlands match var gårdagens höjdpunkt. Det spelades en del träningsmatcher också. Sverige kryssade med Tyskland, jag streamade matchen en stund men den var riktigt tråkig med noggrant försvarsspel av båda lagen. Tyskland var fega och Sverige klarar inte av att anfalla mot ett så bra lag utan Zlatan. Frankrike spelade helt okej mot England och vann borta med 2-1. Det mest intressanta med matchen var att Gerrard gick av skadad med 5min kvar trots att de hade lovat att han spelar högst 60min för att inte bli skadad eller överbelastad. Capello lär få försvara sig rejält mot Liverpool nu. Liverpools fystränare lär vara mycket arg. Gerrard blir borta ett par veckor, otroligt stort avbräck för ett lag som har varit bra på gång nu trots alla bakslag i början av säsongen. Portugal vann 4-0 mot Spanien som tydligen spelade uselt. Inte ofta Spanien förlorar.

 

Rooney är på väg tillbaka efter en längre rehabilitering. Jag hoppas för fotbollens skull att han blir i bra form, det betyder inte att jag hoppas på fler Unitedpoäng. Det blir en intressant lördagförmiddag med Londonderby mellan Fabregas Arsenal och Bales Tottenham. De två är riktigt heta just nu. Bales form går dock i stora kurvor och man vet inte riktigt vad man får se av honom på lördag. Matchen börjar kl.14.45 finsk tid. Jag skall ge ett "inför reportage" imorgon eller på lördag förmiddag. Premier League är mer intressant än någonsin just nu och det beror mest på att det är en jämn liga!

 

Wenger sade att det inte bara är kvalitén som syns hos hans spelare just nu utan även kämparglöden.


Finska landslaget

Fortsättningen på bloggandet startar......nuu! Meningen är att jag skall blogga nästan dagligen. Ibland blir det annat än fotboll men tanken är att 95% av bloggen skall bestå av fotboll, idrott och sådant som anknyter till träning. Min bloggdesigner har gjort ett trevligt jobb. En ny header är ändå på kommande snart.

 

Finlands match idag blev svårare än väntat, det mesta hänger på när man gör 1-0 på ett svagt lag. Det målet krossar oftast kämparviljan och självförtroendet. San Marinos handbollsförsvar ställde till en del bekymmer i första halvlek men chanser fanns det gott om. Trevligt att man ger unga spelare chansen som t.ex. Kasper Hämäläinen men ser man på hans missar vet man att han inte är redo att möta lag som Sverige och Holland än. Att han gör mål på ett utmärkt inlägg i dagens match spelar inte så stor roll. Att han gör mål från tre meter med bredsidan är inte heller mycket värt trots att han är på rätt plats vid rätt tillfälle. Mål i landslaget är förstås alltid bra men om vi talar om att möta svåra lag där endast Forssell får en chans per match så har inte Hämäläinen något att komma med ännu.

 

På sikt hoppas jag att Perparim kommer med i truppen på allvar snart. Spelare som Porokara, Sjölund och Johansson är helt okej offensivt medan Hetemaj förhoppningsvis kan bjuda på det lilla extra som de spelarna helt klart saknar. Hur bra det är att få vara ordinarie i elvan i Brescia låter jag vara osagt. Svårt att säga vad italienska ligan är värd, topplagen är bra men hur bra är egentligen resten? De tidigare nämnda finska spelarna är för typiskt finska då det gäller att utmana. Vi har Junior som kan utmana men ibland går det lite trögt för honom då snabbheten inte är den bästa. Kanske Perparim kan bli stor i landslaget. Inför framtiden skulle det vara bra att få en mittback som håller toppnivå. Hyypiä börjar ha gjort sitt. Han var bra under sin Liverpool session men på senare år har han tappat mycket. Litmanen klarar sig utmärkt mot lag som San Marino men han har nog också gjort sitt i landslaget. Jag hoppas att han ger finska folket nytta av sina kunskaper som tränare eller rådgivare istället. Bra att Baxter ännu hjälper Finland men jag tror att han är onödigt dyr att ha kvar nu då han inte är huvudtränare i landslaget. Kontraktet går såklart inte att bryta på så vis att Baxter inte skulle få sin lön.

 

Vad gäller Baxter så tycker jag att han skulle ha fått vara kvar ett tag till med tanke på att han ändå lyfter hög lön. Jag känner tränare som har fört diskussioner med Baxter genom åren och jag antar att han är en duktig tränare speciellt taktiskt. Nu gick alla matcher med landslaget åt skogen, men tar man det bästa ur Hollandmatchen så höll Finland en så hög nivå att det skulle räcka för att ta sig vidare till ett slutspel. Dåligt flyt har förstört kvalet till stor del och Baxters aggressiva sätt har varit negativt för hans fortsatta förtroende. Då det går dåligt skall man vara ödmjuk, då om någonsin löns det. Kanske kunde Baxter ha gjort succé i nästa kval. Det får vi inte veta, tränarbranschen är stenhård. Vem som skall ta över på allvar får vi se, om det blir succéduon från Örebro blir jag lite besviken på så vis att det känns bra att ha finlandssvenska tränare som lyckas bra utomlands. Allsvenskan är en helt bra liga och landslaget hinner man nog träna i framtiden.

 

Vissa tränare är gjorda för att träna landslag, regionlag och distriktslag. De tränarna behöver inte utveckla spelare själva, de behöver inte vara speciellt bra psykologiskt och de kan dessutom byta spelare lite hur som helst. Det passar bra för vissa medan andra är bra på att utveckla spelare och göra ett lag framgångsrikt med hjälp av en massa taktiska knep. I ett klubblag behövs oftast det senare alternativet. Själv skulle jag träna ett allsvenskt lag tio gånger före finska landslaget. Detta sagt med tanke på fotbollen som intressant arbete. Ser man på pengar, ära och att synas i media är landslaget ett bättre alternativ.

 

Avslutningsvis skall jag säga grattis Finland till 8-0 segern, undrar vad Huttunen sade i halvtid...kanske hittade han någon nyckel till att öppna San Marinos försvar, kanske var de knäckta av 1-0 målet och knäcktes ännu mer av 2-0 som kom tidigt i andra halvlek. Häftigt med sju mål i andra halvlek och trevligt att Litti fick sätta in en straff i en av sina sista landskamper.

Perparim snurrar upp Juventus


RSS 2.0