Efter CL finalen

Vad skall man säga efter CL finalen? Manu hade en målchans i stort sett och det var ett offsidemål. Barca hade inte så farligt många chanser men med en dålig dag för Van der Sar var det inte mycket spänning kvar i andra halvleken. Årets Barca har hållit en fantastiskt hög nivå, vissa diskuterar om det är tidernas bästa lag? Det tror jag inte trots att deras spel är väldigt kontrollerat. Kan inte låta bli att tänka på vad som kunde ha hänt i Arsenals andra match mot Barca om inte Van Persie hade blivit utvisad just då man flyttade upp positionerna...och hade Bendtner satt sin chans hade Barca antagligen varit utslagna. Sett till 180min var Barca bättre spelmässigt men deras enorma bollinnehav i andra matchen fanns eftersom Arsenal inte behövde vinna. I Arsenals usla 2-2 match häromveckan hade man 68% bollinnehav, men det är vad man gör med bollen då man har den som betyder något.

Manu har ändå haft en bra säsong resultatmässigt. Spelmässigt kan de betydligt bättre, eller borde väl kunna, kanske, möjligen...

På hemmaplan rullar bollen för fullt. Det är ytterst sällan som jag har en ledig dag från fotboll, brukar kalla det för att jag är "ledig från allt" de dagarna. Behövs sådana också minst två gånmger per månad :) Skall gå och sova nu men lämnar en tanke åt intresserade, att man jobbar med spelarutveckling får inte bli en ursäkt för att man inte får bra resultat med klubblaget man jobbar med. En annan grej ännu, har träffat många på stan som läser min blogg och det ger mig motivation att fortsätta. Kanske kommer inlägg mellan varven i sommar och i höst är jag helt klart tillbaka. Skall ännu göra en analys av PL tabellen någon dag och jämföra lite med vad jag trodde i höst i min tippning. Finns alla möjliga sorters läsare annars, kul är förstås att det finns många proffsspelare som läser bloggen och tycker att den är intressant. Finns förstås inte många fotbollsbloggar på finlandssvenskt håll och skulle det finnas tror jag inte att de skulle vara skrivna av någon som håller på med lika mycket som jag samtidigt som man orkar skriva. I höst kommer det antagligen att grundas en förening för Arsenal fans i Vasa och Österbotten, jag kommer att vara en av de två grundarna verkar det som. Den som lever får se.

Då Messi har fart är han svår att stoppa utan att det blir frispark. Om han spelade i ett sämre lag kunde man se till att han aldrig får börja löpa med bollen, men sätter man för stort fokus på det mot Barca gör de andra spelarna mål. Mission impossible denna säsong var att stoppa Messi.

Ett litet grattis

Har inte tid att blogga mer före hösten egentligen nu vilket ni också har märkt. Man United vann ligan, de fick en förstås en straff i "avgörande" matchen och fixade 1-1 vilket Blackburn var nöjda med, lagen anföll inte ens i slutet. Men klart de skulle ta 1p på två sista omgångarna hursomhelst. Grattis till ligasegern Man United. Det var en oerhört jämn liga som tre lag kunde ha vunnit, ett lag hade marginalerna på sin sida. Det som sker efter att ligan är avgjord är tråkigt, Man City ångar på för att få en CL plats. Chelsea slappar och tar inte fulla poäng. Arsenal bänkar de bästa spelarna och ser ut att hamna på fjärde plats och CL kval. Det mesta har väl att göra med kontraktsfunderingar inför hösten m.m. och även att ge speltid åt Ramsey och Vermaelen som kanske inte skulle spela om man "måste" vinna.

Tänker många långa tankar varje dag om fotbollen i Finland i alla möjliga serier. Skulle vara bra bearbetning att skriva ner lite av dem hit. Men tyvärr måste min tid just nu gå åt till annat, jobb och fotbollsprojekt av alla de slag. Skall försöka skriva efter CL finalen 28.5. Kanske har jag tid på sommarlovet att skriva också, vet inte alls hur det blir med den saken. Men ha det bra till vidare och njut av sommaren! Tack för ert deltagande under den långa PL säsongen / Pese

Bara ett inlägg

Finns ju de som kollar in sidan varje dag flera gånger så jag skriver någon rader bara för er nu ;) Ikväll är det Man City mot Spurs. Kan bli intressant även om Bale blev skadad för resten av säsongen. Jag har match imorgon med mitt eget lag och vi siktar på att ta andra raka segern. En bra start på säsongen är guld värd. Mina juniorer vann också sin första match men hårda matcher väntar. Juniorerna skall helst upp till regionserien som är den högsta serien de kan vara i. Jag lever med ständig press på mig då jag ansvarar för att ta dem dit. Passar mig bra. Vill vinna serien även med laget jag spelar, där känner jag också en stor press på mig. Gäller att prestera max för att nå målen man sätter upp. Just nu känns det helt okej, finns alltså två viktiga saker som är orsaken till att jag orkar stiga upp på morgnarna...också var det ju jobbet då också förstås :)

Såg en finsk ligamatch igår. Den var stundtals bra och vore det inte för summan 2 euro som en grillkorv kostade så hade jag varit riktigt nöjd efter matchen :) Hur kan man täckas ta så mycket betalt för en grillkorv? God var den åtminstone. Kul då matcherna är ganska bra redan i maj, då väntar mycket underhållning under resten av säsongen.

Min tippning på finska ligan 2011:

1. FC Inter
2. HJK
3. FC Honka
4. VPS
5. Jaro
6. TPS
7. IFK Mariehamn
8. JJK
9. Mypa
10. Kups
11. Haka
12. Rops

Ligan spelas i tre omgångar för först agången någonsin vilket ger 33 matcher per lag istället för 24 som det var ifjol. Spelarna tycker att det är bra. Gynnar förstås lagen med bredare trupp.

Edgar Bernhardt en mycket skicklig lirare i finska ligan.

Helgen som gick


Har Chicharito någon kroppsdel man kan göra mål med i offside?

Kanske var Chicharito inte offside här, vet inte om det har diskuterats alls ute i världen. Klippte själv ut den här bilden från footytubes matchklipp. De flesta skyllde 1-0 målet på Luiz igår och det gjorde de nog med all rätt enligt hans agerande. Antingen borde han hålla honom eller spela klar offsidefälla och då måste Cech långt ut. Kanske var axeln eller en del av huvudet i offside, har inte hittat bilder från sidan. Drogba hade en arm i offside igår i en situation men det är okej då man inte får göra mål med den kroppsdelen. Manu fick även 2-0 i första halvlek då de lade en hörnvariant som påminde om en kort hörna, markeringen på Vidic glömdes bort och det slutade med katastrof. Manu i 2-0 ledning på hemmaplan är svåra att rubba, de försvarade ivrigt och trots Chelseadominans kom Manu undan med 2-1. Manuflytet som ser ut att ge dem ligasegern fick över 75000 åskådare se på plats då de gjorde mål efter en halv minut! Nu krävs en poäng på två matcher för att säkra ligabucklan.

Jag skulle inte jubla än eftersom det faktiskt går att förlora två matcher i rad i PL mot "klart sämre lag" för ett topplag. Om Manu vinner ligan kan de tacka Van der Sar, flytet före Rooney kom med  på allvar, Rooneys insatser, Berbas målfarlighet, Giggs vårsäsong och scouterna som hittade Chicharito. Manus mittfält är långt ifrån det bästa i PL, backlinjen och målvakten är nog det bästa i PL, anfallarna har varit mycket varierande och det är svårt att säga att de har varit bäst i PL sett till hela säsongen. Flytet med marginaler har spelat en stor roll, så även igår med ett väldigt tidigt mål. Inför framtiden kommer Manu att få lösa vissa problem, Van der Sar är på väg bort och han har varit extremt viktig i år. Giggs kan inte ha mycket kvar av karriären. Fergie orkar nog ett år till men orkar han två? Hur bra är Rio Ferdinand nästa år, kanske börjar han vara på väg neråt i karriären? Flytet kommer inte att att vara lika stort nästa säsong, det är helt osannolikt.

Efter att två omgångar till har spelats får jag se över mitt förhandstips på ligatabellen som jag gjorde innan en enda match hade spelats denna säsong.

Annat från helgen: Arsenal med ett b-betonat lag såg omotiverade och tråkiga ut. De har lyckats få skador på många bra spelare nu igen, frågan är om alla faktiskt är skadade eller om någon av dem bänkas för att de skall säljas? Inte blev det bättre av att Stoke fick ett 2-0 mål via ett ben som ställde Sesny. Delap torkade bollen med sin handduk och slängde den mot boxen gång på gång, kanske borde det förbjudas att kasta inkast ända in i straffområdet har jag funderat på i två år nu. Börjar bli något annat än fotboll, en kommentar igår då han drev efter kanten var "se han söker inkast"...istället för att försöka få hörna eller frispark :) City verkar nöjda med fjärde platsen och tappade 1-0 till 1-2 mot Everton. Tottenham orkade bara få 1-1 i helgen.

Van Persie sköt sitt 16:nde ligamål igår

Arsenals trupp

Jag har haft bloggpaus ett par dagar. Har varit mycket på schemat. Jag är inte en sådan som brukar skriva 1-2 rader och lägga en länk till något. Nej det skall skrivas en hel del om jag gör ett inlägg. På tal om stressiga dagar så var det nog en igår. Jobba och hålla en gymnastiklektion med fotis bl.a. på dagen, hålla träning nr.1 kl.16-17.15, äta en utmärkt kycklingpasta på Neste (rekommenderas som matchmat), hålla träning nr.2 kl.18-18.35 då jag blev avbytt mitt i turen för att hinna samlas med mitt eget lag som jag spelar i...där var det snart dags att dra uppvärmning för gänget och spela 90 min för att få njuta av en 3-0 seger till slut. På hemvägen tankade jag morsans bil, orkade nätt och jämt md halvt sönderslagen kropp och blåröda knän efter att ha fallit med shorts på konstgräs (x-antal gånger) i det kalla vädret. Min egen bil borde vara besiktad men med mitt stressiga schema denna vår har det inte blivit av. Det får vänta till fredag,lånar bil tills dess. Welcome to my life ;)

 

Barcelona gjorde en helt bra match igår igen och förtjänar nog att vara i CL final. Dock ligger de lite väl ofta i onödan och dessutom gnäller de för mycket. Ronaldo och gänget blev orättvist behandlade flera gånger då de kunde ha fått frispark men domaren friade. Inte så mycket att säga om den matchen, gräset var dyblött och att Real skulle vinna trodde nog ingen. Ikväll lär Manu få ett resultat som duger mot Schalke 04. Fast de förlorar 1-2 eller 0-1 tror jag inte att de bryr sig. Rooney lär ska vila till förmån för Owen säger ryktena. Owen är ingen spelare för ett topplag, han kommer inte att göra något märkvärdigt på egen hand.

 

Jag har inte kommenterat Arsenal-Manchester United i min blogg än. Känns helt bra att ha väntat med det ett tag, speciellt med tanke på hur knäckta Manu supportrarna var ännu i måndags. I första halvlek blev Manu ganska utspelat men de blev bättre i andra halvlek. Dock var det Arsenal som förtjänade segern helt och hållet. Fabregas saknades helt och Nasri byttes ut i halvtid. Ramsey och Wilshere gjorde en bra match och fast det var Ramseys första match från start i Arsenal i år tog han ett stort ansvar och avgjorde dessutom matchen. Han är garanterat bättre nu än före han blev skadad, hur nu det kan vara möjligt. Segern var extra skön att se då Manu är i ett viktigt läge i ligan, dessutom spelades den 1.5 och det mycket folk i stan som ville se matchen. Manus supportrar sjöng ”glory glory” ännu i slutet av matchen på sportbaren jag var på, men de fick se sig besegrade av ett lag som faktiskt är bättre på att hålla bollen då självförtroendet räcker till. The Gunners hade allt att vinna i denna match. Chelseas möte med Manu spelas inkommande söndag och med en Chelseavinst där kan det bli en blåvit ligaseger. Det gäller att ha marginalerna på sin sida, kanske är det Chelsea som har i slutändan? Här under statistik på något som verkligen kan kallas marginaler:


86 - If all shots that hit the woodwork had found the net instead, Arsenal would already be champions. Costly.
33 - If all shots that hit the woodwork had gone in instead, Birmingham & Newcastle would be in the relegation zone with 33 points.
Margins.

 

Funderar på Arsenals värvningar till nästa säsong, men vill nu bara gå ut med de jag tycker att skall lämna kvar med 100% säkerhet och de som borde säljas och vara utlånade. En elva och 13 avbytare:

 

Scszesny

Sagna – Vermaelen – Ny mittback – Ny ytterback

Wilshere-Fabregas-Ramsey

Walcott-Van Persie-Nasri

 

Avbytare: Ny målvakt, Fabianski, Ny mittback, Koscielny, Djourou Ny ytterback, Ny ytterback, Gibbs, Song, Diaby, Frimpong, Ny anfallare, Ny anfallare.

 

Ut: Bendtner dyrt, Chamakh, Eboeu, Arshavin, Denilson, Rosicky, Squillaci, Clichy dyrt, Almunia, Lehmann.

 

Kan fortsätta som utlånade: Vela, Traore, Emmanuel-Thomas, Eastmond, Landsbury, Mannone.

 

Det finns ingen orsak att hålla kvar de spelarna jag har nämnt, de kommer inte att bli aktuella för en öppningselva om man siktar på att få ett bättre lag och börja plocka hem titlar. Ekonomin är i toppskick nu och då bör man satsa lite! Bendtner är en riktigt bra spelare men han passar inte in i systemet då hans fötter är aningen för otekniska. En teknisk spelare som är bra i luftrummet skulle behövas, Chamakh var en sådan  spelare i september ännu och kanske kan han ännu bli så bra igen, men mitt tålamod är inte alltför långt om jag skulle coacha på den här nivån.

 

Jag tycker att det finns bra mittfältare och Nasri kan också spela på mittfältet. Behövs tyngd och styrka har man Song och Diaby. Anfallarna behöver avbytare av hög klass och Nasris form måste vara bättre än på våren om han skall starta varje match. Truppen behöver vara bred eftersom spelsystemet gör att motståndarna smäller på hårt, vilket leder till skador. Målvaktskrisen är ingen kris för tillfället då Wojciech har visat sig hålla toppklass. Han behöver dock bra uppbackning eftersom han är ung och även för att han kan skada sig. Fabianski passar bra som tredje målvakt. Nu tror jag inte att det blir nära på så här inför nästa säsong och jag kommer inte att bli besviken fast det blir helt annorlunda. Men ni vet min åsikt i detta skede. Så klart har Wenger den bästa insikten samtidigt som spelarköp och spelarförsäljning handlar om annat än vad man vill ha..alltså pengar!

Truppen 2010-2011.


RSS 2.0