Inför Stoke

Hämtat från svenskafans.com

Startelva
Szczesny
Sagna - Koscielny - Vermaelen - Gibbs
Song - Ramsey
Rosicky
Oxlade-Chamberlain - van Persie - Benayoun

Skador & avstängningar
Walcott, Arteta, Diaby, Wilshere, Mertesacker, Frimpong

Blir en hård match fysiskt mot Stoke idag. Var i London senast de möttes och såg matchen. Van Persie höll egen klass den gången och gjorde två mål då han hoppade in. Med Chamakh och gänget på plan hade man spelövertag men bara 1-1 i halvtid. Mycket har hänt sedan dess. Gör Arsenal en bra match kommer det 3p, det tror jag på. Mer om CL och annat lite senare. Har väldigt mycket på gång nu kring fotisen.

Allt inför superlördag

Först en bild för att pigga upp er lördag:



Arsenal får lov att plocka fram det bästa idag om man skall slå Chelsea som har hittat formen. Utan Arteta fösvåras jobbet men Chelsea brukar passa oss bra. Jag är nöjd med en poäng men hoppas såklart på tre. Drogba som avgjorde mot Barca senast är knäskadad och saknas åtminstone idag. Det gör jobbet lite enklare för The Gunners!

Arsenals väntade trupp med 4-3-3 enligt mig:

Szczesny

Sagna – Koscielny – Vermaelen – Gibbs
Song – Rosicky - Ramsey
Walcott – Van Persie – Gervinho

Bänk: Fabianski, Chamakh, Oxlade-Chamberlain, Park, Djourou, Santos, Diaby

Om Ramsey presterar någolunda blir det hur bra som helst. Om inte kan det blir problem och Van Persies form på sistone har inte varit övertygande. Walcott har lyckats bra mot topplagen i år och vi skall se om han kan näta mot Chelsea. Min tippning inför dagens match är 2-2. Kl.14.45 finsk tid börjar matchen. Chelsea inleder helt säkert med följande 4-3-3 elva:

Cech
Bosingwa – Cahill – Terry – Cole
Essien – Lampard – Ramires
Mata – Torres – Sturridge

 

Benayoun är utlånad från Chelsea till Arsenal och får inte spela idag. Torres lär däremot starta, här på bilden ser man man båda två i Liverpools kläder.




El Classico börjar kl.21 finsk tid ikväll och elvorna är då ungefär:


Barca 4-3-3 (som fungerar mer som 4-1-2-1-2)

Valdes
D. Alves    Pique     Mascherano   Puyol
Busquets
Xavi       Iniesta
Messi
Cesc Alexis (eller Pedro)

 

Real 4-2-3-1

Casillas
Arbeloa    Pepe       Ramos    Marcelo
X. Alonso  Khedira
Higuain Özil Cristiano
Benzema

Barca behöver en seger eftersom det är 4p upp till Real. Levante var nära att stjäla poäng av Barca senast men Messi ville annat och satte två mål och vände matchen till 2-1. Chelsea slog Barca med hjälp av bra försvarsspel i veckan, Mourinho såg den matchen och fick säkert några idéer. Matchen i matchen är Ronaldo mot Messi, den som presterar bäst kommer att få sitt lag att vinna!


Chelsea

Chelsea slog Barca 1-0 igår hemma och det var roligt att se. Det är inte varje dag Barca förlorar en viktig match. Laget var i skick och även om El Classico är på kommande hade Barca problem att skapa chanser. Chelsea försvarade lite likt Wigan och med lite flyt fick man inkontrat ett mål samtidigt som Barca träffade ribban och inte fick bollen i mål från fina lägen. Drogba avgjorde, han är en fantastisk anfallare. Fortfarande stark och skicklig...dock låg han för mycket och filmade och förstärkte situationer för ofta igår. Men med facit i hand var han den som avgjorde matchen och Torres får nog sitta kvar på bänken ett tag till. Årets Barca är lite annrolunda än tidigare, då Villa är skadad hamnar Messi att ta mer ansvar och det räcker inte alltid till. Varken Sanchez eller avbytaren Pedro är riktigt toppklass i mina ögon, Barca borde byta ut båda två.

Ser man på Xavi, Iniesta och Fabregas är de grymma passningsspelare med en enastående teknik men de är inte snabba. Barca har en enda spelare framåt som är snabb förutom då Dani Alves kommer upp med fart. Där har Barca ett problem i år som inte har varit lika tydligt tidigare, Zlatan är helt snabb och kan rycka, tidigare hade man Etóo och före honom andra som också är snabba. Barca kommer att ha problem även på Camp Nou, det krävs flyt för att få bollen i mål. Sedan skall vi inte glömma Fabregas chippassning igår som gav ett friläge och nästan ett mål. Vilken passning alltså, Arsenal saknar nog honom och han borde sakna Arsenal. I Barca får han inte glänsa på samma sätt även om han har gjort många mål och bidragit till många mål. Han är en i mängden i stort sett. I landslaget kan han t.o.m. synas mer än i Barca.

Så har man sett sin första ligamatch på plats här i hemtrakten. Snön har slitit på planerna och därav lider spelet efter marken också. I mina ögon styrdes hela matchen av planens skick och det hela känns ganska onödigt, serien borde börja senare om man skall använda naturgräs. Jag är för naturgräs, men det behöver vara i skick då också. Nu råkar hemstaden ha ett mer spelande lag än någonsin och då led man av underlaget mer än någonsin. Som tränare skulle jag inte hänga upp mig desto mer på vem som inte lyckades idag, då gräset är i skick kan man fundera närmare. Motståndet var bra och ibland förlorar man 2-0 bara för att snabba anfallare lyckas skapa lägen från ingenting och sätta bollen i mål. I just de matcherna måste anfallsspelet fungera så att man kan ta poäng. Halvknäckt på dålig fotboll lät jag inte hela min lediga kväll gå till spillo, en biofilm fick det också lov att bli. Nu skall jag sova, det blir två träningar och en match som tränare på tre dagar nu. Efter allt det väntar en egen match att spela på söndag också.

En stark Drogba i form konkurrerar ut Torres vilken dag som helst. Hoppas att Torres startar mot Arsenal i helgen :)

Wigan, snö

Skall börja med att länka en bra blogg om Wigans framfart på senast. För det här inlägget handlar om Wigan.

http://bloggar.aftonbladet.se/premierleague/2012/04/17/dokument-taktiken-bakom-wigans-succe/

Undrar om skribenten har sett någon match på plats i England för det är väldigt svårt att hänga med så där bra via tevebilder. Jag tror nämligen att det mesta han skriver stämmer. Och jo bra av Martinez att sköta taktiken och ha ögat för ändringar, täppa till ytan mellan mittfält och backlinje med en defensivare spelare i andra halvlek. I själva verket är det inte så hemskt svårt att märka de taktiska problemen i ett lag i en match om man har coachat mycket fotboll, värre är att få spelarna att klara av att åtgärda dem. Alla bättre coacher har sina egna metoder att lära spelarna att försvara tillsammans och enskilt. Martinez system verkar fungera bra. Wigan verkar ha det psykologiska under kontroll också, de tror på sina metoder och de lyckas göra mål på många bra lag. De gör ett hårt, tråkigt arbete för att lyckas inom fotboll just nu och de får vara mer än nöjda med våren.

År 2007 kom han till Swansea och Wigan är spanjorens andra klubb som coach. Synd att Wenger inte tog honom i hand efter förra matchen, det hade han nog förtjänat. Han har gjort det enda han kan för Wigans överlevnad.



På hemmaplan ser vi ett fruktansvärt snöväder som inte hör hemma i slutet av april. Konstgräsplanerna plogade redan innan kl.8 då jag for till jobbet idagmorse. De lär nog få plogas flera gånger idag om alla skall kunna träna och spela matcher. Imorgon skall det spelas ligafotboll i den här staden, tror att det kom 10-15cm snö inatt och jag undrar just om det går att spela på naturgräs imorgon...kan ju inte vara möjligt utan att förstöra underlaget. Var på träning igår och deltog säkert till synes ganska normalt, men chippet avslöjar mig :) Jag är förkyld och höll mig under 6 km vilket är väldigt lite metrar för mig. I en sport där man är van att vara med kan man fungera lite på sparlåga fast man deltar. Spinning är ett bra exempel på en sport där utövarna är vana med rörelsen och kan fungera sparsamt jämfört med de som är nya på cykeln. Vill man träna hårt och mycket skall man inte träna lika hårt hela tiden och inom samma idrottsform...för att göra en lång historia kort.

På gång

Matchen igårkväll mot Wigan blev inte så trevlig resultatmässigt för Arsenal. Under några blackoutminuter hade man släppt in två mål tidigt i första halvlek. Djourou var väl inte ens inblandad i målen desto mer så man kan inte direkt skylla på att backlinjen var förändrad. Klåperi vid bägge målen. Wigan hade inte mycket mer än det under hela matchen och åtminstone Arsenals fans skrev i sociala medierna att det blir 3-2 eller 5-2. Lille Mozart (Rosicky) slog ett fint inlägg då han hade fart på kanten 16m före kortlinjen och offensive Vermaelen nickade in reduceringen 1-2. Det var ett fint inlägg där både Rosicky och de övriga spelarna var i rörelse. Resten av matchen fanns det ett tryck mot Wigan men rörelsen var för dålig och deras handbollsförsvar redde ut läge efter läge. Många av Arsenalspelarna får se sig själva i spegeln, de kan så mycket bättre. Borde inte vara så slitna nu heller. Att Arteta skadade sig i början hjälpte inte laget och få se hur länge han är borta. Det är extra tufft att möta så kallade handbollsförsvar i England då samtliga spelare är bra på huvudet, det är inte lätt att trycka in bollarna i mål via luften. Med bättre fart hade nog målen kommit ändå. Inte en enda anfallare är godkänd i mina ögon, inte heller Gervinho som hoppade in. Djourou och Santos hade grymma lägen men missade målet. Ser man på tabellen var det inte hela världen, förhoppningsvis är Chelsea uppstressat av Barcamatcherna och förlorar därför enklare mot Arsenal.

Ligan lever man säga. City med glödheta Tevez är uppe och hotar United just nu och de skall mötas ännu. Utan Tevez vore de inget hot, men nu har de två klara segrar med honom på plan. Han gjorde hattrick senast och kan nog säljas för en hygglig peng efter säsongen. Uniteds match mot Aston Villa har jag inte sett, en tveksam straff lär ha inlett målskyttet för Rooney. Ett Aston Villa som inte har laget i skick föll väl ihop då det blev 4-0 antar jag. Chelsea i FA-cupen mot Spurs blev en match många minns eftersom 2-1 målet antagligen inte var mål. Även på de bästa kamerabilderna kan man inte säga att den är inne i mål, kanske var den kanske inte. Åtminstone kunde inte linjedomaren se om den var inne, konstigt att man då dömer mål. Chelsea tog över och for iväg till 5-1 innan matchen var över men Tottenham hade nog hängt med helt okej om det inte vore för 2-1 målet. Tycker ändå att Chelsea gjorde en bra match och förtjänade segern. Drogba var het och gjorde mål, Torres hoppade in i slutet och gjorde lugnt sagt en sämre insats än Drogba.

Saker jag har gjort på sistone:

-En volleybollsatsning i lågstadiet som visade mig och andra än en gång att man med rätt vilja och sätt kan göra underverk inom idrott på kort tid.
- Spelat match i värsta snöovädret, men ändå varit mer än nöjd med sättet vi spelade på
- Fått ställa in en juniorträning på grund av ovädret
- Sett damfotboll live och konstaterat att det är helt okej underhållningsvärde

Ja det var några saker åtminstone som har tagit upp min tid. Coachade en match i fredags där vi hade skjutit i ribban tre gånger innan jag behövde fara iväg på ett vitkig fest. Gjorde ett byte just innan jag for och visste att det skulle ge utdelning sett till matchbilden, kantlöparen som kom in gjorde två mål och jag log lite då jag fick sms vartefter. Blev 4-1 till slut. Idag har jag listat matcher som är på kommande både för mig som spelare och för mig som coach, ingen krockade som tur var. Blir lite pusslande med träningarna ibland och allt går inte att delta i till 100%. Nu skall jag fixa det sista inför två träningar ikväll och sedan blir det Real-Bayern för min del.

Snart sommar - snart Soccerwave!


Torsdag

Arsenal manglade stackars Wolverhampton igår. Blev tre mål totalt men kunde ha blivit fler. Vårens bästa lag fortsätter att dominera matcherna. City med Tevez vann 4-0 över West Brom och Nasri gjorde tre assists. Den segern var inte förgäves, Manu som inte har dominerat matcherna denna vår förlorade 1-0 mot Wigan. Såg en svensk expert tala om Manu häromdagen, de kommer som starkast sista 10min speciellt på bortaplan, menade han. Jag håller med och igår lär de ha tryckt på extra just i slutet. Ligastriden lever ännu lite grann. Manu leder med 5p men skall möta City än. Vem lyckas förbättra formen mest tills det? Blir intressant. Arsenal börjar ha säkrat tredje platsen och jag gissar på Spurs som fyra. Nu iväg på träning och helgen är totalt full med fotboll också.

Fergie är orolig, men Mancini har nog större problem.



PL varje dag nästan

Det bara regnar ner PL matcher just nu. Fem dagar i rad från lördag till onsdag blir det väl just nu...och flera matcher flera dagar, vilket är riktigt nice! Försöker att inte se för mycket fotboll på teve så idag fick Aston Villa-Stoke lämna bort. Däremot var Norwich het adå de slog Spurs 2-1. Bra för Arsenal! Jag tror att chelsea får problem nu då matchen börjar om 1min. Orsaken är att både Mata och Drogba är på bänken, varför det? Kanske är de småskadade, annars anser jag att de är Chelseas två bästa anfallsvapen. Fulham har ett ganska bra lag med bl.a. Clint Dempsey. Förövrigt är det ett derby som är extra lustigt då Chelseas arena ligger på Fulham Road. Idag är det Fulham som har hemmaplan däremot och deras arena ligger vid Themsens strand i Fulham.

Igår var det en intressant matchdag. Manu slog hårt kämpande QPR med 2-0. QPR har sett heta ut på sistone, men domarna avgjorde matchen ganska tidigt. Young var i klar offside, fick en passning, filmade brutalt dåligt och domarna gav straff och rött kort som belöning åt QPR. Rätt beslut hade varit offside och hade man missat den hade gult kort på Young varit nästa beslut. Nu fick man inte se hur tuffa QPR är just nu, de kämpar för sin överlevnad. De var inte katastrofala trots utvisningen och släppte endast in ett "riktigt" mål sist och slutligen.

Någonstans kände jag på mig att Arsenal skulle slå Man City. En orsak var hemmaplan, en annan var revansch sedan QPR kämpat till sig 3p senast och en tredje orsak var Man Citys ostabila läge just nu. Mancini, Balotelli och Nasri skämmer ut laget både med sina ageranden i matcherna och sina kommentarer/gärningar utanför plan. Den här gången var City chanslösa, de blev totalt utspelade. En delorsak till att de var så otroligt utspelade var ändå att Yaya Toure skadades av Songs knä redan i första halvleken. Balotelli kunde ha brytit benet av Song en stund senare då han kom in med dobbarna. Domaren missade den händelsen men Balotelli kom in med dobbar och annat flera gånger. Han fick ett gult i första och ett till i slutet av andra halvlek. RVP var nära att scora två gånger, en gång nickade han mål, nej Vermaelen dök upp med ryggen ivägen på mållinjen! En annan gång nickade han i stolpen ur ett bra läge.

Chanser fanns det tillräckligt av för att vinna och som tur var pangade Arteta in ett hårt skott mot slutet av matchen. Ramsey stod för en grym miss då han med all tid i världen brände ett jätteläge från några meter och tidigare i matchen hade Vermaelen m.fl. lyckats med konststycket att inte göra mål från bara någon meter med halvtomt mål...nåja 3p och ett stort steg mot Champions League nästa år. Benayoun gjorde en bra match och kanske Chelsea vill ha honom tillbaka till nästa säsong nu? Lustigt att hyra ut en spelare till en av de största konkurrenterna då han dessutom tillför massor. Gervinho var utanför truppen, kanske skadad? Chambo fick knappa 10min denna gång men visade att han hänger med. Diaby och Wilshere saknar jag mycket än även om de inte behövdes denna gång. Ser riktigt lovande ut inför nästa säsong, det bästa vore att förstärka med två toppklasspelare och en lovande spelare samtiidgt som man säljer bort några som typ Arshavin och Chamakh. Vad som vore värst är att RVP säljs dyrt och man köper in två halvbra spelare och fyra lovande spelare :) Nå, månne inte transferfönstret skall bli bättre i år. Podolski är väl ganska klar och det är redan en bra lirare.

Nu gjorde Chelsea 1-0 på straff av Lampard jsut då jag skulle sätta texten i tryck. Situationen som gav straff var nog ganska 50-50. Domarna har diskuterats mycket denna helg. Chelsea kom åt att göra offsidemål förra helgen och alla beslut påverkar ganska viktiga saker då det tävlas om CL platser just nu. I Sverige erkände en domare idag att han dömde fel då han gav en straff i allsvenskan, starkt att säga det efter matchen. Straffen gav 1-0 och matchen blev 2-1 så det påverkade väldigt mycket. Där domaren stod såg det ut att vara hands fast bollen tog i bröstet. Synd och i allsvenskan var det en fledömd straff i förra omgången också. Jag är för målkameror men offside skall man inte kolla med kameror tycker jag, vad gäller straffar tycker jag att man skall vara 100% säker innan man blåser. Det är förstås halvt omöjligt att veta ibland fast man tror att man vet, att avgöra straffsituationer med kamera är inte så lätt och tar tid så det är kanske inget bra alternativ. Filmningar är en del av fotbollen, har varit så länge och vad kan man göra åt det...inte mycket. Allt går att fundera på, tänk er att man slår "oklara " straffar från 18m, halvklara från 11m och bombsäkra straffar från 7m ;) Vi skall hoppas att Fulham kryssar denna jämna match, Abramovitj får bygga om lite innan Chelsea är i absoluta toppen igen.

Arteta har varit bra länge, men nu har han börjat panga in mål också. Santos fick hoppa in och det är bra att tillgång till en stark ytterback som dessutom kan göra fina finter högt uppe på kanten.

Läger, CL, PL

Lägret i helgen gick ungefär enligt planerna. Tror att vi hann med allt vi skulle på fyra träningspass utan att köra helt slut på spelarna. Var ändå tungt med två matcher sista dagen. Vi satsade allt på den första och vann 1-0. Den andra klarade vi 0-0 i halvtid men det blev 3-0 till slut..domaren som saknade licens låg bakom 1-2 av målen. Bra så, fick inkört ett helt nytt spelsystem på tre dagar så att det sitter helt okej. Sådant brukar ta flera veckor normalt, självklart får vi fortsätta att finputsa det men i det stora hela vet alla vad som gäller. Vi analyserade två matcher vi har spelat tidigare i vår och på söndag analyserade vi en match 45min efter att vi hade spelat den. Ganska intressant att se hur mycket spelarna kom ihåg av matchen, men man är mer "i" en match som spelare än som tränare. Så gäller det förstås att förstå något av det som händer förutom att man minns det. Matcherna var endast 2*25min istället för 2*40min som det spelas i serien sen.

Såg inte Arsenals match i helgen men har sett målen och RVP:s hetaste chans. Vermaelen verkar ha gjort en dålig match. Vid första målet blir han totalt bortvänd långt utanför boxen, det får man inte bli som mittback för då kan det bli mål. Vid det andra målet är han ute på kanten strax utanför straffområdet och faller då han skall ta bollen, spelaren som kom förbi spelade snett bakåt och där avgjordes matchen. QPR lär ha gjort en bra match och kämpat hårt, de behövde verkligen poängen. Att Ramsey startade på en kant då Gervinho och Chambo var på bänken är helt oförståeligt. Manu kunde ha tappat 1-3p mot Blackburn men vann förstås till slut som de oftast gör. Då City tycker om att tappa poäng just nu är det 5p upp till Manu. En seger för fotbollen i tävlan med ett lag som styrs av pengar. Ändå kan man ju inte påstå att årets Manu är något jättebra lag, men det räcker långt med att ta 3p i tajta matcher helg efter helg.

Barca vann över Milan igår och det är synd att två av målen kom på straffar så attd et blir stora diskussioner. Kanske var hörnan inte slagen på den andra straffen, jag vet inte. Men de som såg matchen vet att även om det var 2-1 målet gjorde man ett mål till och hade mängder av chanser och bytte ut världsstjärnor på löpande band. Milan hade en chans och den gjorde man mål på, det kallas bra utdelning. Vill man vara fräck mot mitt barndomslag AC Milan kan man säga att de har förlorat 3-0 och 3-1 i de senaste matcher på gräs i Champions League. San Siros  matcher i CL kan man inte ta på fullt allvar, planen är som en åker. Bayern Mynchen vann 2-0 igen och lär väl hamna mot Real Madrid i semifinal om jag förstod fortsättningen rätt. Chelsea slår väl ut Benfica och får Barca emot sig. Årets Chelsea får vara stolt över att ta sig till semifinal där de slås ut lätt. I finalen blir det Barca mot...svårt att säga! Real är kanske aningen starkare men det behövs flyt för att gå till final.

Messi som aldrig är skadad satte in två straffar. Ibra passade till Milans enda mål.

RSS 2.0