Våren gick och ännu är det sommar

Sitter här i soffan och kollar lite U-19 EM från Estland. Hann tänka tanken att åka dit och se någon match för någon vecka sedan men så intressant är det kanske inte. England har Arsenals Benik Afobe som gjorde mål i förra matchen, idag har han inte gjort något mål men det blev semifinal nu i skrivande stund för England. Det sägs att England inte får fram några riktigt många och bra egna spelare p.g.a. alla utländska spelare i Premier League. Tror nog snarare att det handlar om hur man tränar, visst satsas det på utländska spelare som kommer in som unga stjärnor i akademierna men de engelska spelarna har nog sina chanser ändå bara de tar vara på dem. Att få spela med skickliga utländska spelare kan ju hjälpa ens eget spel också. Alla länders spelare har sina speciella gener och sina traditionella sätt att träna.

Portugiserna är ofta korta, tekniska och gillar att utmana...engelsmännen är hårda, vinner nickdueller, delar ut smällar och kondition och snabbhet medan det tekniska kunnandet och förmågan att utmana inte liknar den portugisiska där tyngdpunkten oftast är lägre. Det finns inget rätt och fel sätt att spel fotboll på men i det långa loppet behöver ett lag kunna spela passningsspel efter marken mer eller mindre för att lyckas. Det är bara kallla fakta. Spanien är experter på att spela efter marken och hålla bollen inom laget, det betyder inte att de alltid vinner men de har bra förutsättnngar för det med sitt samspel. Alla lag borde ha som grundidé att spela efter marken och då man möter hårt motstånd är det viktigt att även kunna spela långa och höga bollar. Nöter man in passningsspel efter marken och använder det mot sämre lag förbättras helt säkert lagets spel. Behöver man slå längre eller högre passningar mot bättre motstånd kommer det nog att lyckas nästa lika bra fast man inte har haft det som spelstil. En bekant hade ett bra uttryck om konstgrästider inomhus under våra kalla vintrar, "planhyrorna är för dyra för att vi skall spela i luften hela tiden".

Den här veckan inleds pausen i fotbollen för min del. Skall ännu träna imorgonkväll och spela lite själv på torsdag. Om jag får speltid alltså, det har gått lite trögt sedan jag steg snett två gånger med vänsterfoten i mitten av maj. Allt annat som har med fotboll att göra skall jag försöka ha en lång skön paus ifrån. Ordnade en cup igår och allt gick enligt förväntningarna och lite bättre så det var skönt. I höst skall jag vara med och ordna en cup till. För övrigt hoppas jag hinna vila upp mig från allt som heter fotboll lite mentalt, men samtidigt skulle jag vilja förbättra konditionen, får se hur det blir med det. Simning, jogging, gym är ju roligt ibland. Sedan december har jag inte hunnit pausa så mycket, mina släktingar tycker att jag alltid är upptagen. Vad vi än skall göra måste jag komma dit med en liten försening eller åka iväg för tidigt. Jag har verkligen haft mycket denna vår och hela tiden tänkt att så här ser det inte ut nästa år, det är helt klart. Nästa år spelar jag inte fotboll på div.3 nivå, finns inte en chans. Trappar jag ner någon division där lugnar nog det mesta ner sig lite grann automatiskt, tänk att knappt behöva träna och passa tider utan att träna lite när man vill och istället spela matcher...något sådant kan vara passligt då vissa fyller 30 år sommaren 2013. Jag skall visa hur en vecka i februari kunde se ut i år:

Måndag: 8.20-14.30 jobb, 17-18 juniorlänk, rinkbandymatch
Tisdag: 8.20-13.30 jobb, 18-19.30 juniorfotboll, Rinkbandymatch 19-20 (hoppa över) seniorfotboll 20.00-21.30
Onsdag: 8.20-12.30 jobb, 15.00-16.30 juniorfotboll, 18-19 rinkbandymatch
Torsdag: 8.20-14.30 jobb, 19-20 rinkbandymatch, seniorfotboll 21.00
Fredag: 8.20-12.30 jobb, 19.30 juniorträning
Lördag: Rinkbandymatch 12.00-13.00, seniorfotbollsmatch 15.30-17.15, juniorträning 18.00-19.30
Söndag: Rinkbandyträning 20.00-21.00

Ibland hade vi rinkbandy matcher måndag, tisdag, onsdag och torsdag på en vecka medan det ibland var lugnare. Ibland hade vi juniorträningar mer än 5ggr i veckan som det var här. Seniorfotbollen har sällan varit mer än 3ggr i veckan men avståndet till träningar och matcher kräver minst 1h transport per kväll tur och retur. Det här schemat är helt sjukt, kände ändå att "jag klarar det denna vår". Tänk på att jag hade 8h gymnastik på jobbet att dra, ofatst utomhus i en rink eller i ett skidspår. I rinkbandyn var jag spelande tränare och behövde sköta taktik och kolla upp spelare till alla matcher. Det här schemat hade krossat dig, dig och dig men jag känner också några som hade klarat av det! På våren och mot sommaren har det väl lugnat ner sig lite, en sommarvecka i juni kunde se ut ungefär så här lite beroende på veckorna:

Måndag: Fotbollsskola 8.50-12.10
Tisdag: Juniormatch 18.00-19.30, seniorträning 20.00-21.30
Onsdag: Fotbollsskola 8.50-12.10, juniorträning 18.00-19.30
Torsdag: Seniormatch 19.00-20.30
Fredag: Juniormatch/ledigt
Lördag: Seniormatch/ledigt
Söndag: Juniorträning kl.18.00-19.30, Seniorträning 20.00-21.30

Det här schemat kunde även du, du och du klara men det tär väldigt hårt på dig om du vill försöka ge 100% på varje ställe. Att nå 100% lyckas inte, något måste lida. Förutom det här har jag grundat en till fotbollsskola som jag har besökt ett par gånger i sommar. Allt jag har gjort sedan början på december har varit roligt och givande, men jag säger bara att aldrig mer en sådan här vår :) Det är inte hållbart i längden, tack vare duktiga kollegor och barn både på jobb och fritidsaktiviteter har de senaste sju månaderna flygit iväg. Tiden som har gått har varit fantastiskt lärorik, nu är det just paus med allt och jag hoppas få med mig ett par kompisar på någon resa. Tre nätter i Köpenhamn vore helt fint, där finns många sevärdheter och shoppingen på Ströget är ju grym. Det bästa är att man kan åka dit med direktflyg.

Får se om vädret skall bli bättre denna sommar...det har varit varmt och fint stundtals men nu skulle det sitta fint med lite konstant värme, sol och varmt havsvatten så man kan simma mycket och länge utan att frysa. Tror att de flesta av mina läsare har semester nu, jag vill uppmana er att ta vara på den. Snart är det höst, sedan en alltför lång vinter och sedan en lång vår. Det är sommar för sällan i Norden, det är det jag menar. Talade en kort stund med en tränare i helgen, han jobbar inte som tränare längre utan som verksamhetsledare i en annan gren än fotboll. Han diskuterade med mig om viljan att hjälpa andra, vad det ger i slutändan, att det hade tagit 20 år för honom att förstå hur viktigt och skönt det är att hjälpa någon även utan egen vinning. Det gör både jag och mina bekanta tränarvänner, ibland måste man ha något för att göra något, men ibland gör man saker helt frivilligt bara för att vara schysst. Man måste ställa upp någon gång då och då här och där, kom ihåg det. Nu skall jag läsa en tidning och fundera på semester. Pesewriting säger godkväll!!

Nya proffs

Så gratulerar jag Kristoffer Olsson till proffskontrakt med Arsenal. Han och fem andra från U-18 laget har nu fått ett riktigt proffskontrakt fr.o.m. igår. Då man ser Norrköpingprodukten spela ser han ut att alltid ha mycket tid och han har en förmåga att hålla sig lugn. Sättet han svänger på och framspelningarna håller hög klass. Kan redan se honom ersätta Rosicky inom några år. Här en av flera vidoen:

http://www.youtube.com/watch?v=ehwsuRwydUM

RSS 2.0