Inför Arsenal-ManU

Robin van Persie. Det är namnet de flesta fotbollsfans har i huvudet idag. Han gick till Arsenals omklädningsrum i misstag idag! Berättar lite om vilket lag han borde ha spelat i då han valde att stanna i Premier League i år. Om man var på Emirates Stadium nu på t.ex. toaletten kunde man höra öppningselvan i högtalarna plus Wengers tankar inför matchen, tyvärr skall jag följa matchen från egen soffa. Öppningselvorna är långt nere i detta inlägg.
 
Holländaren var väldigt omtyckt i Arsenal speciellt under sina två sista säsonger. Innan det fanns känslan att "han är han skadad mest hela tiden". Under många skadedrabbade år hade Wenger och Arsenal ett enormt tålamod med honom, han tackade delvis genom att göra 30 mål i ligan och vara en stor bidragande orsak till tredje platsen våren 2012. Efter att han fick ta del av Arsenals framtidsplaner ville han bort från klubben. Om han snabbt ville ha stor chans att vinna titlar var det unget dumt val att vilja byta klubb. Världsfotbollen styrs av att använda pengar mängder av pengar till värvningar och icke att förglömma, löner! Idag är RvP tillbaka på Emirates Stadium igen för första gången i tävlingssammanhang på snart ett år. Han kunde bli hyllad av hemmapubliken och ihågkommen för de tidiga insatserna. Han har inte sagt något dåligt om Arsenal som t.ex. Nasri har gjort efter sin flytt.
 
Juventus var beredda att köpa RvP och Arsenal var beredda att sälja honom dit eftersom han ville vidare. Att vinna titlar med Juventus hade inte varit något problem. Italien skulle ha varit en ny plats för honom, men han skulle ha lyckats göra minst 20 mål, utan att ha desto värre skador under säsongen. Det är tveklöst. Han borde ha vunnit italienska ligan i vår med Juve, det hade varit fint. Han ville däremot stanna i England och i ett öppet brev krävde han mer eller mindre att hamna i United. En stjärnspelare skall inte gå till ett konkurrerande lag i samma liga, det är en klar sak och behöver inte diskuteras. Det är hans eget fel att han hamnade i Manchester United istället för i Juventus. Därför kommer han att buas ut idag. Vilka andra är skyldiga till det hemska lagbytet? Alex Ferguson, kunde mannen inte ha hittat en annan anfallare i Europa för 23 miljoner pund i övergångssumma och över 200 000 pund i månadslön? Falcao eller vem som helst annan. vad gäller arsenals skuld i det hela kunde man ha tvingat honom kvar, men risken med att ha honom kvar var att han skulle spela ut kontraktet och gå gratis. RvP borde ha valt Juvetus som är det konkreta exemplet, jag kan bra tänka mig att någon spansk eller tysk klubb också gärna hade köpt honom. Men Juventus är det bekräftade exemplet. Det sägs att Kroenke i Arsenal ville sälja Nasri förutom Fabregas just för att få mer pengar in i klubben, kanske är det sant men han har ingen desto värre skuld i att RvP hamnade i United.
 
En summering av säsongen kanske jag gör senare. En analys av Man United behöver inte göras för Kalle Karlssons blogg gör det ganska bra (tredje rubriken uppifrån idag 28.4): http://bloggar.aftonbladet.se/premierleague/
 
United förtjänar att få applåder då de kommer in på stadion idag, de har varit ligans bästa lag poängmässigt i år. Chelsea bygger om laget i år, Arsenal köper bra och billigt, bygger laget och säljer stjärnorna som tidigare år, Tottenham har för smal trupp och City som skulle vara titelutmanare har floppat ordentligt sett till förutsättningarna. Everton räcker inte riktigt till för att ens vara "big five" ser det ut som men de har gjort en grym säsong, deras manager har lyckats bäst i ligan sett till spelarmaterialet.
 
Arsenals elva (4-2-3-1):
 
Sesny, Sagna-Mertesacker-Koscielny-Gibbs, Arteta-Ramsey, Cazorla-Rosicky-Walcott, Podolski.
 
Bänk: Mannone, Vermaelen, Jenkinson, Monreal, Wilshere, The OX, Gervinho.
 
ManU: De Gea, Rafael-Ferdinand-Evans-Evra, Valencia-Carrick-Jones-Nani, Rooney-RvP.
 
Bänk: Lindegard, Buttner, Cleverley, Kagawa, Giggs, Chicarito.
 
Vad kan man förvänta sig? Arsenal har haft onödigt svårt mot United på senare år och gjort riktigt dåliga matcher. För två år sedan på våren blev det seger men United har vunnit sju av de tio senaste mötena tror jag och tar vi poäng får vi vara nöjda med tanke på det. Det som talar för Arsenal är att United redan har vunnit ligan och kan vara något "nöjda" redan psykiskt samt att vi har en hel del spelare som kan göra mål då de har en bra dag. Backlinjen och saknaden av Giroud kan vara negativa aspekter. Arsenals fans har antagligen bara besvikelse att vänta från denna match, vi får dock hoppas på kryss eller vinst!
 
"Jag vet, vi skulle få ÄNNU högre lön i PSG".

Efter Everton

Everton hade en bra chans att göra mål i första halvlek men Sesny var ute i tid och skottet gick över och bredvid. Det var en situation som uppstod tack vare en lysande passning, det gick för snabbt med för lite utrymme för att det skulle bli mål dock Gibbs sköt över med vänstern från vänstra kanten i boxen kort efter och det var ett helt bra läge. Everton kom rättvända från mittfältet några gånge rmen Arsenals försvar tillät inga jättefarliga lägen, Koscieln och Mertesacker fungerade bra ihop med resten av försvaret igår. Man hann egentligen aldrig sakna Vermaelen som tydligen behöver vila sig i form.

 

Giroud fick en riktigt het chans som han borde ha satt i nätet. Som man ser på min print screen här under är han solklart först på bollen och målvakten är på väg...bort. Ja han slängde sig mot andra hållet ser man på reprisen. Senare kommer Cazorla till skott från straffområdet två gånger. Vad gäller första chansen kunde han med sitt spelsinne säkert ha fintat skott istället för att skjuta då en back kom glidande i vägen. Vid hans andra chans är skottet på halvvolley helt bra men målvakten räddade till hörna. Nästa chans kom då Everton sköt utanför krysset från 17m. Ett bra försök av 19-årige Barkley och kanske var det Evertons hetaste chans i matchen. Sesnys agerande såg ut som att han skulle ha knipit den om den hade gått innanför målramarna.

 

Girouds glödheta chans där målvakten slängde sig bort från bollen, tyvärr missade Giroud målet.


 

Arsenal fick visa att de ännu vet hur man gör en snabb kontring. I ett fint anfall fick Chamberlain bollen i bra läge till höger, han avancerade in i boxen och han kunde ha skjutit. Han valde att göra ett inspel till Giroud som tyvärr inte fick bollen. The Ox kunde ha skjutit mål där, jag antar att en spelare som Walcott hade valt att skjuta. Den fart som både Giroud och backarna höll då de sprang mot målet kunde med lite tur ha gett åtminstone ett självmål, men inte denna gång. En stund senare frå Giroud ett  en mot en läge långt inne i boxen, han är smart nog att gå till höger men skjuter tyvärr över ur ett läge där man själv kunde ha gjort mål med ens lite flyt. Att han gick till höger var överraskande för backen av två orsaker, för det första att vinkeln är bättre till vänster och för det andra att han är vänsterfotad.

 

Ser man på glödheta chanser borde Giroud ha satt 1-2 mål i nätet idag och The Ox borde ha fixat ett mål på kontringen. Everton hade sitt inspel som sin hetaste chans och skottet som Sesny antagligen hade tagit som sin andra chans. Ganska typisk 0-0 match men underhållande med chanser. Arsenal hade mindre bollinnehav än på länge men faktum var att man istället kontrollerade bollen högre upp i plan och Everton stod med åtta man och flyttade runt lägre ner än 20m emellanåt. På det viset fungerade mittfältet ganska bra och Aaron Ramsey gjorde ingen dålig match även om det finns mer att önska av honom. Everton spelade för övrigt fysiskt tufft och ofta på gränsen till fult. Domaren valde en linje där det inte precis kom varningar i onödan.

 

I tabellen kan Tottenham och Chelsea ta pllats tre och fyra nu för tillfället. Ser man på spelschemat har Arsenal det ändå mycket bra ställt. En förlust mot United kan man räkna med men resten borde vara trepoängare. Tottenham och Chelsea har sett till spelschemat mer än tre poäng att förlora i de återstående matcherna. Okej Chelsea kan vinna över alla men Tottenham är inte lika starka. Everton lär inte komma tillräckligt hårt för att ta en plats bland topp fyra denna vår, men om Tottenham gör bort sig ordentligt kan Everton bli femte.

 

Idag skall jag coacha en match utomhus på konstgräs. Skall bli intressant att se om försvarsspelet äntligen sitter som det ska för juniorerna. Den andra intressanta saken blir spelöppningarna nerifrån till viss del. FInns en del att jobba med där ännu och detsamma gäller allt kring anfallsspel. Vi har världens längsta försäsong i Finland, men med få grästurer för juniorer behövs varje minut av försäsongen som vi kan få. Nu går jag på en buranakur igen för att få sträckningen i halsen att släppa helt. Serien börjar om åtta dagar och jag har inte tränat på över en vecka. Försöker göra lite nytta på annat sätt istället. Är lite orolig för min kondition..men säsongen är iallafall lång.


Inför Everton hemma

Viktig match mot Everton på schemat ikväll. Det är tätt i toppen och förutom att Arsenal möter Man United i maj,  får detta ses som svåraste matchen på schemat. Det är svårt att tippa kvällens startelva för The Gunners men många tror på följande:
 
Fabianski
Sagna - Koscielny - Vermaelen - Gibbs
Arteta - Ramsey 
Rosicky
Gervinho - Giroud - Cazorla
 
Själv skulle jag gärna se Cazorla på Ramseys plats och Walcott från start. Gervinho var rätt usel senast och Podolski borde ta hans plats, men skadebehandling påverkar valet av startelvan. Rosicky var borta med en sträckning senast men lär ändå starta idag. Mertesacker är tillbaka men lär få ta plats på bänken då snabbhet antagligen prioriteras idag. Wilshere såg inte så bra ut senast och behöver nog träna sig i form efter skada.
 
Om mediernas bänk stämmer är den: Szczesny, Mertesacker, Monreal, Wilshere, Walcott, Chamberlain, Podolski. En fantastisk bänk, bästa bänken i serien...skulle då öppningselvan vara bättre än denna bänk vore Arsenal ett lag att räkna med i toppstriden i både PL och CL. Sådant är inte läget alls, bänken påverkas till största del av tidigare skador och slitningar. För att ha en sådan bänk skulle man tvingas till många toppen värvningar och Mertesacker borde ännu försvinna från bänken om man skall konkurrera om PL och CL titlarna på allvar. Trots att man kan slå Bayern Munchen 2-0 borta är drömmen om en CL final igen bara en dröm, en dröm som ligger långt borta just nu. Det ryktas om många fina värvningari sommar med Götze och andra. Jag tror inget innan jag ser det och är allt som vanligt tappar vi någon av de bästa och får ingen riktigt bra ersättare. Nåja det gäller att fixa CL platsen först, men en orsak att verkligen satsa till nästa år är att England tappar en CL plats.
 
Vad har Everton att komma med? De har skrämmande mycket poäng och Fellaini är en farlig anfallare.
 
Förhoppningsvis trycker Giroud in minst ett mål idag. Senast gjorde han 1+1 i poängväg.

CL semifinaldags del 2

Blir extremt spännande med Barca mot Bayern i CL. Jag tror inte att Barca kan hålla bollen hur mycket som helst men jag är osäker på hur vassa Bayerns kontringar är sist och slutligen. I mina ögon är Barca knapp favorit.
 
Real bör slå Dortmund och det skall knappast bli något jättestort problem. Dortmund hade stora problem med Malaga och Real är av en helt annan kaliber.
 
Tottenham föll ut på straffar igårkväll men saknade 6-7 av de bästa spelarna. Inte blev det bättre av Verthongens utvisning. Bale väntas vara tillbaka i slutet av april. Arsenal som har dubbelomgång i PL bör ta sig förbi Tottenham nu med en seger mot Norwich. Skall bli en intressant helg.
 
Just nu är jag på väg att skicka in mitt slutarbete i hälsokunskap som blev klart för någon dag sedan. Inte det bästa arbetet jag har gjort i mitt liv. I måndags gick jag in i en järnbalk vilket resulterade i en stor bua på huvudet plus smärtor vid sidan av käken samt under örat vid halsmuskeln. I en parerande rörelse sträckte jag musklerna under högra örat. Har käkat Burana i snart fyra dagar och skadorna börjar vara läkta, tror jag. Mitt div.3 lag tog sig vidare
i cupen iallafall med 4-1 igår. Om 2h sticker jag iväg med juniorerna på träningsläger med övernattning. Lägret går ut på zonförsvar, teambuilding och lite annat smått och gott. Trevlig helg!

Konstgräs?

Henke Larsson vägrade att spela sista bortamatchen mot Elfsborg 2009. Han ogillade konstgräs. Resten kanske ni ser från bilden. Rolig artikel av Offside :)


CL semifinaldags

Runt 70 som läste mitt långa inlägg om finsk fotboll häromdagen. Faktiskt sett ingen som har haft en åsikt om någonting som helst kring ämnet. Inte vad jag har fått höra iallafall. Det speglar också saker som sades på kursen, att vi är väldigt tysta här i landet och inte säger så mycket. En deltagare som faktiskt råkade ha bakgrund från mellaneuropa förklarade åt mig att i mellaneuropa då ett ämne dyker upp så diskuteras det ivrigt av alla och alla säger sin åsikt oberoende av vem som är ledare för diskussionen. Det om det.
 
Dags att slopa regeln om mål på bortaplan? Barca har aldrig slagit PSG men går vidare och PSG är ute. Om argumentet för mål på bortaplan är att bortalagen annars kommer till matchen och bara försvarar så frågar jag vad som är bättre med att hemmalaget bara försvarar nu istället? Det är iallafall lönsamt. Inte lika underhållande för publiken som om hemmalaget skulle anfalla ordentligt. Om ett argument är att slippa förlängningar och straffar så säger jag att det a) är underhållande för publiken och b) gör du inte fler mål än motståndarna på 210 minuter förtjänar du straffläggning. Jag bryr mig inte om att Arsenal föll ut på jämnt resultat mot Bayern, Arsenal skulle aldrig ha vunnit CL och koncentrationen räcker nätt och jämt till en CL plats nästa år nu får man hoppas. Matcherna skulle vara så mycket roligare om totala antalet mål avgjorde, det är bara så och taktikerandet kring mål på bortaplan gör matcherna helt annorlunda än de skulle kunna vara. Kan någon komma med ett enda argument mot att skippa allt som heter mål på bortaplan??? Varje mål har då lika stor betydelse, vad skulle vara fel med det?
 
Barca vidare utan att vinna över PSG, Real klart vidare trots en förlust mot Galatasaray, Bayern Munchen vidare med totalt 4-0 mot Juve. Malaga utslaget efter Dortmunds grymma upphämtning och vändning igår där offsideregeln hade glömts bort. Man kan ha delade åsikter om den matchen. Barca och Spaniens landslag har problem att skapa chanser i vissa matcher kan jag ännu tillägga ifall någon har missat det ;) Min ordning enligt hur stor chans lagen som är kvar har att vinna CL:
 
1.Real
2.Barca
3.Bayern
4.Dortmund
 
Jag hoppas att lottningen blir 1vs4 och 2vs3.

Finsk fotboll

Tankar kring finsk fotboll
 
Föreläsningarna med Ajax i helgen väckte en hel del tankar. Jag skall försöka att inte använda namn ifall att jag tänker på enskilda personer (om de inte är kända som t.ex. Wenger) i detta inlägg så behöver ingen känna sig träffad. Försöker oftast att hålla saker och ting på det viset i denna blogg.
 
Ajax online academy är ett program på webben där en hel klubb eller enskilda tränare kan gå med genom att köpa en "licens" för ett år. För en privatperson rör det sig om 70euro och då finns också något som kallas 100 krediter som man bör känna till. För en klubb rör det sig om en årlig utgift på 1000-1500euro för att vara med. Själva programmet fungerar som en databas med övningar som är riktade till olika åldrar enligt ett visst koncept. Skall man lära ut en viss sak finns det t.ex. sju olika steg för att komma dit eller så kan det finnas t.ex. sju olika svårighetsgrader till en enskild färdighet. Om man tar en enskild färdighet som "snurrfinten" (Zidane finten eller vad man vill kalla den) så kan man följa olika steg som bör tränas för att man till slut skall klara av den. Mycket bra tänkt för små juniorer, stegen och allt finns i format av bilder, animationer och även som video med riktiga juniorer som visar det hela. Denna databas innehåller allt möjligt kring träning, men även tester och taktikövningar och lite annat. Man kan skapa egna träningar genom att plocka in olika delar från databasen, först klickar man på uppvärmning och väljer något där, sedan från det tema man vill ha o.s.v. och till slut har man det som behövs för en hel träning. Det finns text som berättar vad som är viktigt att tänka på i en övning, detaljerna är så klart det viktigaste i allt som har med fotbollsträning att göra. Vilken fot skall man ta emot bollen med i vilket skede och varför...som ett exempel.
 
Man kan även skapa egna övningar med passliga verktyg i programmet och spara dem. Om man som privatperson köper 100 krediter kostar det 0.2 att logga in i systemet och sedan var det väl 0.5 för att skapa en träning och 0.5 för att "avsluta" en skapad träning, alltså att slutställa den och kunna skriva ut den från systemet. Allt kring detta program är extra bra för personer som är ovana att coacha juniorer och speciellt i yngre åldrar har många en förälder som coach som kanske inte har så lång fotbollsbakgrund. Genom programmet kan de få information och hjälp. Ändå borde de nog få hjälp av någon som kan fotboll för att riktigt få detta att fungera. Jag skall kanske köpa en licens med 100 krediter själv och använda systemet en tid, det sägs att man kan skapa ungefär 80 träningar för 100 krediter, man kan inte logga in och ut hela tiden förstås eftersom det går krediter då, något jag påpekade igår åt föreläsarna. Den hjäp man får av en databas även som mer rutinerad tränare är att mycket finns där och det som inte finns kan man skapa själv. Allt går att spara dessutom och man kan sätta in alla spelare i systemet så att man t.ex. kan ge dem poäng för olika saker, det är något som spelarna inte tar del av förstås eftersom de inte är med i systemet.
 
Med ett enskilt konto kan man bara hålla sakerna för sig själv. Om en klubb tar in systemet kan man ha en träningschef som kan kolla in både det ena och andra man gör. Som ett exempel: den ena föreläsaren jobbade som träningschef och koordinator i Saudiarabien i en klubb. Han hade en holländsk huvudtränare för varje ålder och varje ålder hade även Saudiarabiska hjälptränare och lagledare. Varje dag det skulle tränas gick han in i systemet kl.12 på dagen, då var det deadline för att ha sparat dagens träning. Han såg igenom alla åldersgruppers planer och han kunde ge kommentarer online om han så ville. Kl.16 samlades alla tränare på ett möte där han sade något om planeringen och annat allmänt innan det började tränas. Ganska praktiskt att det fanns så många planer på ett område att alla kunde träna samtidigt i stort sett.
 
Så där kan det fungera som ett exempel, det där var en amatörklubb fick jag höra och jag vet inte hurudana resurser de hade och huruvida en viss ålders huvudtränare jobbade med något annat än fotboll där för att få sin inkomst... I vissa föreningar har man en koordinator för e viss ålder, koordinatorn skapar färdiga träningar genom databasen och det enda tränaren för en viss ålder behöver göra är att dra träningen enligt hur det står på det utskrivna pappret. En kommentar jag hörde igår var att "det där skulle vara bra så skulle jag inte behöva planera". Och visst är det bra för oerfarna tränare om någon kan berätta i detalj hur de skall göra hela tiden, men detta kräver förstås att klubben jobbar enligt samma program år ut och år in. De går i en sorts fotbollskola eller akademi där man lär sig vissa saker varje år, ungefär så behöver man tänka. Ajax är ett bra exempel på en klubb som fungerar som en sorts akademi, träningen sköts professionellt i alla åldersgrupper och det finns ett system hur man skall träna år efter år för att få alla bitar av "den stora kakan". Gener och vilja avgör vem som blir riktigt bra, men såklart kan alla spelare komma långt genom rätt sorts träning hela tiden.
 
I Holland kostar det 150-250euro för en junior att spela fotboll en säsong. I ett satsande juniorlag i Finland är nog årssumman 600-1500 euro den summa spelarna får gå ut med. Men Finland är inte Holland. Deras klimat gör att man kan vara utomhus hela säsongen och försäsongen. Många mindre klubbar äger sina egna planer och har belysning och allt i skick. I mellaneuropa är det vanligt att en klubb har en restaurang och både hemmalaget och bortalaget äter och dricker där efter matcherna. Även på amatörnivå som i t.ex. div.4 är det så här och holländarna sade att det kanske vore något för oss finländare att ha en klubbrestaurang. Svårt med vår kultur kanske...allt är möjligt fast vissa saker tar enormt mycket tid att få att fungera. Det är förstås kommunerna som äger nästan alla planer och faciliteter här. Vi förklarade lite om hur dåligt med träingstider på konstgräs det finns vintertid och hur mycket det kostar. Priserna är alltför höga för att hålla nere enskilda spelares avgifter. Jag vet att invandrare som har det ekonomiskt svårt dessutom har max 60 euro i månaden att använda till sin hobby då de får stöd. Det finns många problem, men även många saker som håller på att bli bättre. Holländarna gillar vårt sätt att vara disciplinerade och att vi är flitiga. I Finland finns det trottoarer, trafikljus, bra vägar och allt ser fint ut överlag - men då det gäller fotbollen ligger vi inte på samma nivå, funderade en holländare. Beslutsfattarna i detta land borde hjälpa fotbollen att få allt i skick, träningsmöjligheter åt alla under hela året och minst dubbelt lägre planhyror sedan också.
 
Här en artikel och intervju från lägret i helgen där även jag fick säga några ord:
 
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/04/08/finlands-fotbollsskola-ar-slapp
 
En helt annan grej
 
Jag diskuterade med några under en paus att vi egentligen borde ändra säsongssystemet i finländsk fotboll. Som klimatet är idag kan man spela fotboll utomhus åtminstone på konstgräs i oktober, november och faktiskt även en bit in i december. Fotbollssäsongen har just börjat för några lag denna helg (6.4.2013) och det var inga problem med att spela utomhus på konstgräs. Vart vill jag komma?
 
Om säsongen är 6-7 månader beroende på nivå så har vi 5-6 månader då säsongen inte är igång. Om vi nu har försäsong januari-februari-mars medför det enorma hallhyror då i stort sett ingen är utomhus dessa månader. I viss mån kan de börja vara utomhus i södra Finland i mars kanske men t.o.m. igår hade de faktiskt grymt snöoväder i den delen av landet. Nåja. Tänk att flytta säsongen på detta vis, försäsong: mars-april och halva maj. Säsong: halva maj, juni, halva juli (två veckor paus som vanligt stör inte så mycket), augusti, september, oktober, november och de som behöver har säsong  ännu i december och vid behov flyttas då matcher och träningar in i hallarna. På det här viset har vi lätt sex månader fotbollssäsong då man kan vara utomhus, behöver de bästa lagen längre säsong kan de komma in i hallar vid behov i december. Lite kyla och minusgrader emellanåt kan inte vara ett hinder då lag i England också drabbas av det emellanåt på vintern. Jag tror att en "off season" i januari-februari skulle vara bra, då är det kallt och vi har vinteridrotter som fungerar utmärkt som komplement för de som inte måste träna fotboll 12 månader per år. Med dagens klimat tycker jag att vi har närmare nio månaders tid att träna och spela fotboll utomhus. Mars och december är lite frågetecken men då finns ju hallarna att ta till.
 
Detta som en tanke, skulle gå att utveckla denna tanke mycket mer men det gör jag inte nu.
 
En annan lång tanke följer:
 
Förening eller akademi
 
För att få ut så mycket som möjligt av en klubb borde man fungera mer som en akademi där alla vet vad som gäller och alla jobbar enligt samma koncept och planer. Om alla gör lite som dom vill blir det inget perfekt slutresultat för juniorerna i slutändan. Jag är inte så insatt i HJK (Helsingfors) men jag har fått höra att de har "anställda" tränare för varje ålder, en huvudtränare alltså. Okej det kanske mindre klubbar har också, men om de har enbra tränarutbildning och får en hyfsad ersättning kan de faktiskt göra ett utmärkt jobb också. Ryktet säger att från P8 till P19 har huvudtränarna en månadsersättning som varierar mellan 500-3000 euro. Jag vet inte om tränarna följer med en viss åldersgrupp år efter år eller om de har en tränare som alltid är för t.ex. P-10 varje år. Hur som helst kan jag tänka mig att om P8 tränar 2ggr i veckan och tränaren har 500e i månaden kan han göra ett jobb där han satsar hårt utan att det känns tungt för att planeringen tar mycket tid och han knappt har fått ersatt bensinen för att ta sig till träningen... Jag antar att summorna stiger för varje ålder och tränar man a-juniorerna är man antagligen heltidsanställd med 3000e per månda före skatt då. Jag hoppas att ryktet stämmer för då är det ganska professionellt redan för att vara Finland. Kortfattat, tillräcklig ersättning kan ge kompetenta tränare som absolut har tid att satsa på tränarjobbet vilket leder till att spelarna får en bra utbildning inom fotboll. OBS! Sätt inte extra tid på att diskutera att jag skrev P8, det kunde vara F8 lika bra.
 
En dröm?
 
Det jag nu skall beskriva kräver resurser i form av pengar och en hel del annat...men jag skall iallafall göra en beskrivning om hur en lite större finländsk förening i en stad kunde fungera.
 
En huvudtränare för varje ålder som har tillräcklig utbildning och rutin av fotboll för att klara målen för åldersgruppen. Huvudtränaren för t.ex. åldern P8 skulle vara anställd för att sköta denna ålder år ut och år in. Han är alltså där med t.ex. ett 5-års kontrakt. I laget finns två hjälptränare som är föräldrar eller andra frivilliga, i laget finns också lagledare och kassör som består av föräldrar/frivilliga. Dessa personer följer med laget till P9 till nästa år eller byts ut mot andra föräldrar/frivilliga. Huvudtränaren är alltså stationerad med P8 och lämnar kvar, han kommer att bli expert på just denna åldersgrupp då han har den varje år. Förstås blir spelarnas ansikten nya varje år och då varje lag i föreningen skall fungera så här blir huvudtränarens ansikte nytt varje år. Men hjälptränarna kan förstås vara desamma och i en förening lär man nog känna andra huvudtränare fast de inte tränar ens lag just detta år. Om t.ex. pojksidan i en förening fungerade på detta vis behövs en välavlönad huvutränare för P7, P8, P9, P10, P11, P12, P13, P14, P15, b-jun, a-jun och sedan finns första laget högst uppe på stegen. Jag talar om 11 välavlönade juniorhuvudtränare som får sådan ersättning att de kan göra ett utmärkt jobb utan att känna att det belastar deras ekonomi eller att de känner att det är olönsamt. Dessutom behövs en chef för alla juniorhuvudtränare, en som ser till att ramarna för fotbollsutbildningen följs. Denna chef skall inte ha för mycket jobb och chefens ord skall klinga högt för juniorhuvudtränarna, chefen behöver vara den som bestämmer om det uppstår problem.
 
Har man ett sådant här fungerande system kan man använda ett program som Ajax online academy. Då kan man kräva att träningar, test och allt annat görs med hjälp av programmet och på det här viset kan man följa sin egen klubbs filosofi och träna de olika sakerna som behöver tränas i olika åldrar. Chefen ansvarar för att allt fungerar och chefen kan gå igenom träningarna via programmet och även följa träningar på plats. Med en dylik juniorverksamhet där alla yttre faktorer också fungerar (tillgång till konstgräs o.s.v.) skulle man naturligtvis producera mängder av av bra spelare som skulle ta sig långt. Spelare kunde så småningom säljas för högre och högre summor ju längre projektet kommer samtidigt som den egna föreningen får allt bättre spelare till första laget. För att i min hemstad ha en chans att ens drömma om detta skulle behovet av konstgräs behöva fyllas först. Sedan skulle man behöva resurser i form av pengar för att kunna ha 11 juniorhuvudtränare och en chef åt dem.
 
Ett sätt för föreningen att inte behöva betala ersättning åt huvudtränaren vore att varje åldersgrupp skulle ha ett företag bakom sig som betalar huvudtränarens månadsersättning. Inte så lätt att fixa, men lek med tanken. Jag gör ett exempel om ett lag som jag nu låter heta Stockholms bollklubb:
 
Stockholms bollklubb P7 ICA
Stockholms bollklubb P8 Volvo
Stockholms bollklubb P9 Ikea
Stockholms bollklubb P10 Arla
o.s.v.

Och på detta vis vidare genom hela föreningen. Nu kanske inte dessa företag är så hemskt lokala för ett lag man kallar Stockholms bollklubb och det kan vara svårt att få riktigt stora företag att komma med. I min hemstad vore det i första hand de lokala stora företagen man skulle behöva få med i denna storsatsning för en klubb. Får man något större företag som inte finns lokalt så varför inte. Då föreningen börjar producera grymt duktiga spelare känns det kanske inte så dumt att ha företagets namn på ett lag, trots att en viss månadsavgift går ut från kontot. Detta projekt skulle dock inte ge resultat direkt, de som är P15 då projektet startar har ju missat åtta år av den specifika skolning som P7 kommer att ha då de är P15. Det kommer alltså att ta tid innan resultaten kommer. Man behöver få alla att se långsiktigt.
 
Tack för att du tog dig tid att läsa allt detta. Finsk fotboll är inte där den skulle kunna vara, kanske kan den bli stor ännu. Saker som inte har varit bra tar tid att ändra. Men som holländarna sade i helgen trots allt som diskuterades: You can do it, yes you can!

PL med mera

Premier League slutet är lika galet som alltid :) Manchester United börjar vara klara seriesergrare trots att det återstår sju omgångar för de flesta lagen. Ingen har riktigt kunnat utmana dem i år, Chelsea och City har resurser och värdefulla dyra spelare men ingen av dem har gjort en godkänd säsong. Robin van Persie bar laget på sina axlar på hösten och nu på våren har andra som sagt stigit fram. Vad gäller City så är laget bra ibland men långt ifrån alltid. Chelsea känns mer stabila än City på något sätt men ändå förlorar de alltför många matcher och poäng. Arsenal bygger sitt lag varje år och speciellt varje höst vilket leder till en dålig första halva på säsongen som sedan följs av en stark vår, så ser det ut också i år. För att konkurerra om titeln behöver man ha ett färdigt lag då säsongen inleds. Arsenal har chans på andra platsen om man får drömma ens lite, dock finns det flera skador som gör laget klart svagare så fjärde platsen är en okej målsättning även om "vi" just nu ser ut att gå bättre än Spurs, Chelski och Everton. Riktigt intressant då Tottenham kvitterade mot Everton i slutet just. Vad sägs om Everton på en tredje plats i detta skede av säsongen!? Det viktiga att se på just nu är hur många matcher lagen har spelat, Arsenal är faktiskt det lag som i skrivande stund ser ut att ha tredje platsen närmast inom räckhåll. Chelsea ligger under mot Sunderland i minut 48, en match som inte kommer på tv tyvärr.
 
Arsenal övertygade inte direkt igår men Rosicky satte två mål och det fina passningsspelet fanns där stundtals. West Brom hade grymma chanser att kvittera i slutet då Mertesacker både tog rött kort och orsakade en straff som blev mål. Sett till helheten inann utvsiningen som ändå blev till straff och mål var Arsenal bättre och Ramsey missade en miljondollarchans. Listan på bra spelare som inte startade p.g.a skada eller annat kan göras lång: Wilshere, Walcott, Poldi, Chambo, Diaby, Vermaelen, Gibbs, Sesny...men med många bra spelare borta från öppningen behöver andra stiga fram och fixa 3p. Man kan inte säga detsamma om Tottenham som med nöd och näppe tog en poäng mot Everton, trots att Everton är heta i år. I Skrivande stund leder Chelsea 2-1 så vi får se om de har tänkt knipa tredje platsen i år ändå. Det ryltas att Rafa för sin egen skull hellre vill ta en cupseger och att han därför vilade spelare i ligan senaste helg vilket ledde till Southampton seger.
 
Jag har träffat otroligt mycket folk på sistone på en massa evenemang. För första gången var Ajax online academy på besök i Finland och det väckte många tankar, tänkte göra ett enskilt inlägg om den grejen. Fick delta i en bastukväll med ett gäng 20-åringar igår som jag coachade för tre år sedan, blev en trevlig kväll med mycket diskussioner kring fotbollen här i landet plus såklart Premier league. Vi var på en bar lite senare och då jag hörde en kille tala gott om Mozart måste jag bara high fiva frågande om det var Rosickys två mål han pratade om :) Det var det. Några killar hade varit på The Kop då deras Liverpool slog Tottenham nyligen, lär slå det mesta av vad de har upplevt tidigare i sitt liv. Säkert en stadio man borde besöka för att få se stämning. Senare på kvällen i Liverpool hade ett Tottenham fans kommit in på en bar, det hade varit lätt att retas gällande dagens förlust mot Liverpool men det fungerar inte riktigt så..."There´s only one Arsene Wenger...there´s only one Arsene Wenger... och dylikt sjöngs det istället eftersom Tottenhams riktiga fiender är just Arsenal. Annorlunda humor som säkert fungerar bra eftersom han kunde ha frågat vilken plats i tabellen Liverpool befinner sig på annars eller dylikt mothugg. Spurs får det inte precis lättare av att Bale är skadad och slutet av PL blir väldigt intressant!
 
Måste ännu nämna att jag gjorde mål i fredags. Spelade anfallare första gången på evigheter och det kändes faktiskt bra men det beror antagligen på att motståndet var överraskande klent. En viss nytta har jag kanske i anfallet av styrketräningen i jag gjorde i höst och har följt upp lite på våren. Märks inte lika mycket på mittenmittfältet där allt går snabbare och man sällan täcker bollen med ryggen mot motståndarna. Hann faktiskt bygga upp många anfall, missa ett friläge och bli "andra passare" till ett mål också innan vi avslutade matchen kl.21.30 i -5 graders kyla. Matchen slutade 3-3 till största del p.g.a. att domaren lät motståndarna göra mål med dobbarna före (tog även i målvakten en gång)  två gånger om...plus att de skadade tre spelare för oss så att vi bara hade 10 spelare sista 20min. Säsongen börjar snart och det är bara att bita ihop trots att det kan vara kallt ute. Idag snöade det rejält då jag stod utomhus i 2h och följde med träningar. På gång just nu är framförallt mitt slutarbete i hälsokunskap som skall vara klart senast om en vecka, träningsvecka, förberedelser för läger nästa helg och en hel del andra sidoprojekt som inte är så brådskande. Ett av dem är inte mitt projekt men en bekant gör ett forskningsarbete där mitt tillslag på en fotboll ingår. Jämförelsen är mellan höger och vänster fot. Det finns ett program som även finns som "app" där en kropps lutning i grader anges direkt och en massa annat som kan vara bra att veta. Tvivlar på att min vänsterfots tillslag blir bättre av att tänka, skulle nog krävas regelbunden intensiv träning med vänstern om den skall bli bättre...speciellt i denna ålder! Men jag ställer upp iallafall. Ställde upp på en intervju i radio igår annars, kanske länkar denna fotbollsintervju då den når webben. Försöker rensa huvudet på lite tankar efter denna helg, har pratat med många människor som har bra synpunkter och det är imponerande hur mycket man kan börja tänka efter en lunch eller efter en kopp kaffe. Obs, jag dricker inte kaffe men gärna kakao ;)
 
Ajax Online Academy och modellgrupp.

RSS 2.0