Använd detta

En bekant ville ha hjälp med hur man får spelare att röra sig utan boll. Utgår ifrån att han menade då eget lag har den, annars handlar det om hur eget lag skall försvara så... Jag laddade upp ett filmklipp som jag kan förklara lite senare i detta inlägg.

I många passningsövningar passar man från punkt A till punkt B och springer till punkt B, sedan väntar man där och passa till punkt C för att springa dit. Okej rörelse utan boll på sätt och vis, men sällan löper man dit man just har passat i en match. För att få spelarna att röra sig utan boll då eget lag har den borde man ha övningar där man kanske passar från punkt A till B, springer till punkt C och får bollen någon annanstans ifrån. Om man ens skalla få den? Viktigt som tränare är nog att aktivt ropa och uppmana spelarna att röra sig utan boll, ropa vart de skall röra sig, stoppa spelsituationer och visa vart de skall/borde/kunde springa. Sedan beror saker på taktiska drag också, kan man skapa ytor för andra spelare på något sätt? Som att t.ex. en yttermittfältare kommer in i plan för att en ytterback skall kunna stiga i ytan som uppstår. Hitta på en övning för det och gör det matchlikt. Hitta på övningar för andra spelplatser med liknande finesser. Finns många övningar i idébanker på nätet, men det är detaljerna som gör en övning bra. Detaljerna är allt.

Okej videolänken här under går ut på följande: jag har 22 spelare som går på åk 6 och 7. Vi har 10 bollar på en yta som är cirka 35m gånger 35m. Uppgiften är att jogga runt utan boll och få passningar av de som har boll. Tiden utan boll blir ganska stor eftersom vi har mindre än en boll per person. Det är bra för spelet utan boll. Tränarna uppmanar spelarna hela tiden att röra sig, ingen får gå och det skall vara både prat och ögonkontakt innan en passning slås. Temat igår var dessutom hårda passningar och att passningarna skulle komma rakt på så att spelaren själv väljer vart han svänger med sin första beröring. Första beröringen är viktig. Efter cirka 3min pausar vi alltid och pratar igenom lite hur det har gått och jag brukar visa exempel själv. Man kan såklart ha olika teman, passningen i steget eller rejält framför och man kan också ha olika sätt att svänga. Vi brukar ha ett speciellt sätt i denna övning för att lära oss att svänga upp i plan som om vi svängde på mittenmittfältet så snabbt som möjligt för att anfalla rättsvängda mot en backlinje typ. Problemet med passningar i steget eller långt framför är att pulsen blir väldigt hög snabbt och denna övning brukar jag använda som uppvärmning så vill inte höja pulsen för högt på spelarna då. En grej brukar ändå vara att rycka lite då man får boll för att sedan lugna ner med den och våga hålla i den tills det finns ett bra alternativ.

Får räcka så här för denna gång, fråga om du undrar något. Lycka till!

http://www.dailymotion.com/video/xx5xiq_passandmove_sport?search_algo=2#.UQpqymeLIfM

Late night

Märkte att det inte var 85 utan 105 läsare på gårdagens inlägg. Kul att folk vill läsa om fotboll och idrott. Idag slog Leeds Tottenham i FA Cupen och Oldham slog Liverpool. Galet galet! Och Messi hann med fyra mål varav tre inom loppet av tio minuter. Premier League spelas mitt i veckan denna gång, det kallas vardagslyx :)

Bästa läsare, om en månad är jag på utlandsresa igen. Mycket jobb innan det dock. Här från senaste resan; brun men bländad av en fotoblixt.

Söndag

Fint med 85 läsare igår. Arsenal gjorde vad som krävdes och vann knappt med 3-2 i cupen igår. Chelsea klarade bara 2-2 idag mot Brentford. Spurs ligger under 2-0 mot Leeds just nu. Svårt att förstå resultaten i cupen och svårigheterna för topplagen i landet. England är England :) Har coachat en träning och haft möte idag. Sov från 23.30-9.30 så det var skönt. Tränade lite rinkbandy med en vän igår och ikväll är det dags för rinkbandyträning med laget. Skulle spela match på is imorgon men får lov att vara på fotbollsmatch istället. Vet inte om jag skall spela eller hjälpa till från sidan. Skall jobba fem dagar och sedan i februari jobbar jag mer "nu som då" igen. Har blivit ombedd att hålla föreläsning för fotbollstränare. Är väl över två år sedan senast och detta blir tredje gången. Ha en trevlig vecka!


Bloggleverans

En tid sedan jag skrev något här. Sitter och kollar lite på Finland-Sverige i King´s cup från Thailand. Finland hade just ett friläge från sidan men målvakten räddade. Finlands lag är lite som ett b-lag och Sveriges också som består av spelare från allsvenskan. Hysén och Svensson är åtminstone intressanta att se på. Intressant att se om någon talang hittar på något också. Minst en spelare har jag spelat mot flera gånger så det är ju alltid intressant också att tänka tillbaka och se hur det ser ut idag. Ser annars ut att finnas sand i gräset om jag inte ser helt fel, har ju själv varit i Thailand och jag förstår om det är svårt att hålla gräset i toppskick under extremt varma och torra perioder. Man kan inte vattna hela tiden och då man inte vattnar är temperaturen knappast den bästa för gräs ändå.
 
På tal om gräs har det i min hemstad diskuterats flitigt om konstgräs eller naturgräs till en ny stadio. Frågan är så bred och innehåller så mycket information både vad gäller gräset och ekonomin att man blir helt förvirrad :) Jag har ingen åsikt i frågan, men hoppas att man inte ångrar det beslut man tar nu sedan om några år.
 
Det enda jag kan säga är att jag tror att fotbollsspelare trivs bäst på en fin gräsplan med naturgräs. Jag föredrar naturgräs då jag skall spela. Det är mycket enklare att slå känsliga passningar på en naturgräsplan och vissa tekniska saker känns bättre på naturgräs, kanske för att man är mer van med just det underlaget. Var spelar man fotboll oftast när man är liten? På bakgården, vid skolan, vid sommarstugan, vid kompisarna och lite här och där och då är det nog naturgräs som är det naturliga. Då man skall finta förbi spelare känns det på ett annat sätt på naturgräs också vill jag påpeka. I en lång debatt har jag inte hört något direkt liknande till mina fem rader i detta stycke. Det är inga direkta argument som man kan ta fram i en debatt med politiker, men de fotbollsspelare som läser detta tror jag att håller med.
 
Hade länk+möte+bastukväll med fotbollslaget igår, jag och en kompis blev lite sena och de andra hade sprungit iväg då vi kom till startplatsen. Det rätta alternativet hade väl varit att jogga iväg och sköta hela länken exemplariskt. Meeen med ålderns rätt fick en annan kompis köra ikapp gänget med bil och släppa av oss tio meter framför första klungan :) Blev nog bara en halv länk för vår del :) Ganska kul story så långt, vår fotboll är nog allvarlig men inte jätteallvarlig så det går att göra någon lustig grej ibland lite här och där. Kvällen gick mycket ut på att lära känna gänget bättre och det lyckades utmärkt. Bastukvällarna vi har här i Finland är lite svåra att förstå för många spelare i Sverige, deras gemensamma grejer med laget är oftast lite annorlunda, men mer om det en annan gång.
 
Tror att jag har tränat 13 dagar i rad om inte merjust nu och axeln känns lite öm. Har även stora blåmärken på tre ställen på kroppen. Flera rinkbandymatcher och även en futsal match har det blivit de senaste veckorna (förutom fotboll och gym) och idag har jag äntligen vilodag! Skall på släktmiddag och sätta tänderna i tre rätter. Skall bli avkopplande att göra annat än att tänka på idrott. Om man lever mitt liv och är inblandad i så mycket idrott som jag är så behöver det hela tiden finnas en balans så att det inte blir för mycket. Fysiskt är det lättare att bromsa idrotten än psykiskt, för mycket av något, vad som helst så får en till slut att göra dumma saker, ta felaktiga beslut eller att helt enkelt inte göra någonting alls..bara sitta och stirra eller ligga i sängen. En gyllene regel för ett normat dygn är 8h jobb, 8h fritidssysselsättningar och 8h sömn. Varför lyckas det här aldrig och varför sover jag ofta mindre än 8h? Kanske för att jag aldrig jobbar 8h som lärare :) Hursomhelst, bra regel att tänka på då man är i obalans.
 
Arsenal har match i FA Cupen idag mot Brighton & Hove A. Det lär vara så att Arteta, Coquelin och Vermaelen vilar p.g.a. skador. tror inte att Vermaelens skada är allvarlig men såklart kan han vila idag då det inte är ligamatch. Wenger har sagt att man skall försöka vinna alla titlar man kan så ett alltför b-betonat lag blir det väl inte. Wilshere är den yngsta kaptenen i Arsenal genom tiderna antar jag då han tar på sig bindeln från start idag! Segern mot West Ham senast var ganska fin annars. Bollinnehavet var grymt (kanske 67% om jag minns rätt) och det kombinerat med snabba anfall emellanåt resulterade i en 5-1 seger. Det fina var variationen i spelet, något tränare här i landet inte alls förstår sig på överlag. Är ofta så att man antingen inte har diskuterat anfallsspelet desto mer alls...eller så är ser det ut lite så här "vår spelstil är att slå höga inlägg", "vår spelstil är att slå tidiga inlägg mellan backlinjen och målvakten" eller "vår spelstil är att spela efter marken och ta oss igenom på det viset" eller ännu ett exempel "vi slår bollar på vår stora anfallare som plockar ner den och spelar den till mittenmittfältet och därifrån fortsätter vi framåt". Jag som är expert, nåja jag skojar lite med er (folk reagerar starkt på ordet expert, så visst är det kul att använda det då ;) )...men iallafall så är det klokaste att få spelarna att förstå hur man vill att bollen ska spelas i allmänhet då laget anfaller, men man måste också få in andra lösningar - variation i spelet. Det är det som gör att motståndarna inte vet vad som kommer att hända och då får man mer ut av det anfallssätt man är bäst på de gånger under matchen som det sättet används. Hoppas ni hängde med nu :) En viss procent av alla de fyra exemplen jag gav kunde ju vara något, kanske minst 60-70% av det som man är bäst på och olika procenter av resten. Får man det här att fungera på något vis? Tja, inte genom att prata på det här viset med spelarna men det här är ju bara en blogg :) Nu skall jag yra vidare till en rink och skrinna lite innan middagen. Ha en nice lördag!

Matcher

Idag är det mest tråkmatcher på teve om ni frågar mig. Liverpool-Norwich och Man City-Fulham är väl de hetaste. Imorgon är det däremot supersöndag med Arsenal-Chelsea och Manu-Tottenham. Arsenals öppningselva lär bli Sesny, Sagna-Vermaelen-Mertesacker-Gibbs, Cazorla-Wilshere-Diaby, Podolski-Walcott-Chambo. Diaby och Podolski är inte helt självskrivna, Podolski har en lättare skada och Diaby skall inte matchas för mycket nu så kanske Coquelin spelar istället. Giroud kanske kan starta i anfallet. Skönt att Walcott skrev på för 3,5 år nu. Lönen lär vara 100 000-110 000pund i veckan. Bra början på ett lagbygge som jag tycker att man har mycket kvar på!

Back in the blogg

Okej jag skulle inte resa innan sportlovet men det blev en sista minuten ändå!

Har inte bloggat på ett bra tag nu. Har varit på semester i Puerto Rico och efter det har jag varit förkyld. Har nu idrottat lätt i två dagar och det nya årets träning har alltså kommit igång lite grann. Semestern var skön, man får otroligt mycket energi av sol och bad. Hann se lite på Arsenal emellanåt som vann 7-3 i en match där Walcott var grym. Hoppas han skriver på nytt kontrakt nu. Mycket snack om transferfönstret nu och Lloris och mittfältare hit och dit. Det Arsenal behöver är en bra mittback och egentligen en toppklass anfallare. Att storhandla just nu vet jag inte om det löns, man har en utveckingsbart lag och det går ändå inte att vinna ligan i vår. För två matcher sedan konstaterade jag att Manu vinner ligan, Robin van Persie är för bra för att de inte skulle göra det. En skada på honom är det enda som kan stoppa dem. Inget annat lag har en spelare som levererar så gott som alltid och det är avgörande. Vad tycks om denna tatuering?
 
Arsenal!

RSS 2.0