Fotboll fotboll fotboll

För att minnas vad jag skrev senast läste jag min blogg just. Förra veckan gick enligt planerna, jag fixade 100 förhör och 10 träningspass. Jag har nått ungefär de resultat jag ville senaste månaden. Nu tränar jag inte enligt schema desto mer utan tränar så mycket jag har lust med. Idag hade jag bra med lust, det blev gym i över en timme plus två kilometer löpning vid lunchtid och tre timmar senare sprang jag beep-test med juniorerna och var med och spelade i en timme. En lyckad träningsdag. Mitt resultat i beep-testet blev 11.2.
 
Om jag vann testet? Nej. Om jag hade kunnat vinna testet? Antagligen utan träning tidigare på dagen. Allt känns lite häftigt nu då jag har en formtopp på gång, det kommer dock inte att hålla i sig hur länge som helst för mitt liv består också mycket av att resa, slappa och att hänga ute med kompisar..även sent på natten. Så formkurvan skall väl inte bara gå uppåt de kommande månaderna. Vad gäller maten har jag blviit van med hälsosam mat och känner inget stort sug efter skräpmat just nu, någon gång nu som då går det att äta något onyttigt för att nolla läget men det är inget jag känner att jag måste ha. Sista träningen med eget lag hålls imorgon och på lördag spelas sista matchen.
 
Förra matchen var som en dröm för mig i två delar. Då jag kom in i halvtid ledde vi 1-0 mot laget som inte har tappat en poäng i div.3 i år. Så småningom ställde jag till det för oss efter ett inkast då jag spelade på kanten, i brist på både alternativ och allmän kommunikation spelade jag hemåt mot mittbackarna...det blev friläge och mål. Mardröm! I över en halvtimme tänkte jag att jag måste reda upp det här på något sätt men så jäkla bra är jag inte numera och speciellt inte som yttermittfältare. Vi var hårt tillbakapressade då jag spelade men vi stack upp ibland. under senare delen av matchen vann jag två svåra nickdueller bara för att jag kände att min koncentration måste upp mot 100% för jag var skyldig laget något. Det blev tilläggstid och då hände det, jag fick en boll på högerkanten av vår målvakt, jag drev upp en bit mot mittlinjen på kanten och slog en långboll mot mitten över alla och där sprang vår anfallare igenom och chippade perfekt på uppstuds över målvakten...jag trodde inte det var sant! Hade redan ställt in mig på att jag var orsaken till att vi tappade ledningen och tredje platsen i serien. Men ojojoj om det inte var en skön känsla att se den bollen gå i mål, det var som en dröm!
 
Det spelar inte så stor roll var man placerar sig i tabellen om man inte är först eller flyttas ner men visst blir det snack på stan åtminstone. Nåja, tredje platsen skall säkras på lördag och det var skönt att förstöra motståndarnas "perfekta säsong". Om några dagar kan jag sammanfatta fotbollssäsongen som spelare, tränare och som åskådare gällande andras serier. Kanske kommer det några vassa kommentarer då :) Obs, vill du lära dig något om hur man coachar fotboll kan du ta kontakt så kanske du ryms med på någon av mina föreläsningar i höst.
 
Arsenal har vunnit och vunnit på sistone, Marseille och Stoke har fallit ordentligt och igårkväll var det Capital One cup mot West Brom. På straffar vann vårt b-betonade lag till slut efter att två spelare hade missat målet. Akpoms straff räddades av målvakten innan det. Skönt att Kristoffer Olsson fick debuter i minut 83 och ännu skönare att han satte in en straff också i viktigaste skedet i strafftävlingen! Av gårdagens elva är det väl bara Mertesacker i stort sett som har spelat på sistone i ligan. Özil med tre assists mot Stoke har varit fantastisk, jag visste inte hur gammal han var men att sälja en så bra 24-åring (snart  25 år i oktober) är nog tungt även för Real Madrid! med honom i laget kan vi slå lite vem som helst i år.
 
Vinner Arsenal ligan eller Champions League nudå? Nej, som jag ser det spelar tre saker in. För det första har vi för få bra backar så skadorna kan ställa till det. För det andra behöver gänget spela in sig minst en säsong till innan allt klaffar. För det tredje kunde det behövas något inköp även offensivt redan i januari för att skadorna inte skall ställa till det offensiva också i värsta fall. Arsenal kan vinna Premier League men då gör de andra lagen en lugnt sagt usel säsong. Man City brukar förlora en del lätta poäng men imponerade iallafall hårt mot Manu med 4-1. Manu ser inte ut att vinna ligan i år. Chelsea är jättefarliga med bra spelare men de har haft en liten svacka på sistone också. Vem skall skjuta målen för dem? Arsenal möter Chelsea i Capital one cup i nästa omgång. Tottenham har tagit många poäng men förlorade mot Arsenal utan Özil dock. Liverpool med Suarez är farliga men de är inga titelaspiranter.
 
Bendtner numera med fult hår och fult skägg passade till ett mål, missade ett friläge (blev ikappsprungen) och satte Arsenals första straff i strafftävlingen.
 

Mesut Özil levererade direkt

Özil Özil Özil vilken lirare Arsenal har fått. Han var krasslig och det var osäkert om han skulle spela på lördag. Ingen i PL har slagit lika många passningar på offensiv planhalva i år. Det var väl 33 om jag hörde rätt. Nedtagningen och passningen vid 1-0 var helgrymt. Arsenal fick problem då Walcott missade fyra bra chanser. Seger 1-3 på bortaplan mot Sunderland fick duga efter landslagsuppehållet. Spelet i första halvlek var bra men sedan blev det problem. Koscielny ställde till en straff i onödan. På tal om straff var väl Uniteds straff inte mer än en frispark egentligen. Straffmål av RvP avgjorde matchen och Rooney fick in 2-0 på frispark senare också. Chelseas Etóo gjorde ingen bra match och laget var uddlöst framåt vid förlust med 1-0 mot Everton. City fick bara 0-0 mot Stoke och var nära en förlust, knepigt lag som aldrig har övertygat helt i PL än trots en titel för två år sedan. Tottenham vann 2-0 och imorgon kan Liverpool återta serieledningen av Arsenal som har den just nu. Giroud kan gör över 20 mål i år i PL om det nuvarande spelet håller i sig.
 
Özil till vänster var den enda tysken på plan då Podolski och Mertesacker inte var i spelskick. Cazorla är borta över en månad nu också. Många skador och speciellt nu efter landslagsupphållet.
 
För två veckor bestämde jag mig för att träna hårt styrkemässigt och även ganska hårt konditionsmässigt. Två veckor har fungerat bra med runt 10 pass i veckan och ganska hälsosam mat och riklig sömn. Att gå och sova innan kl.24 ger extra bra med energi. Som gymnastiklärare kan man träna på arbetstid och det hjälper motivationen att träna ganska mycket. Att sköta tre lag på fritiden just nu hjälper till lite och minst två gånger i veckan brukar jag cykla 15-25km. Idag blev det 19km på morgonen och ett träningspass på is lite senare. Helgerna känns korta då man går och sover tidigt både fredag och lördag kan jag säga, jag är en nattmänniska egentligen så jag vet vad jag pratar om.
 
Två veckor kvar av säsongen med seniorfotboll och på juniorsidan spelas sista matchen på onsdag denna vecka. Om två veckor kan jag summera året här i bloggen. Just nu jobbar jag med föreläsningar för fotbollstränare, förhoppningsvis får jag föreläsa åt många juniortränare än i höst. Jag har mycket att dela med mig av, alla vinner på att fler tränare får mer kunskap. Det finns mycket som alla vinner på, en grej är flickfotboll och damfotboll som är bra på gång åtminstone i min hemstad. Fotboll som fotboll, utan flickornas/damernas fotbollsspelande vore sporten mycket mindre och lägre i status. Ofta är det som många säger - mer intressant att följa en dammatch än en herrmatch ibland, eftersom de hinner med sådant som kan vara omöjligt i en herrmatch där det är mer knappt om tid med boll.
 
Att se på taktiska saker är också enklare då det går långsammare. Tro det eller ej men de senaste veckorna har mina taktiska diskussioner och enskilda samtal med andra handlat dubbelt mer om damfotboll än om herrfotboll. Juniorfotboll har jag överlag diskuterat mer än seniorfotboll också. I seniorfotboll är det trots allt jätteviktigt att ha bra spelare för att vinna, i juniorfotboll kommer man snabbare till framgång med smarta spelare. Det sägs att en tränare kan påverka 10-20% av ett lags match, resten beror på hur bra spelarna presterar och kan prestera. Det händer att man vinner lag som försökte spela bättre än en själv och som hade bättre taktik och samspel. Då skäms man halvt som tränare om man fattar att det var endast bättre spelare som gav denna seger och det är inte hållbart i ett långt perspektiv. Samtidigt förlorar man matcher ibland fast man har gjort allt bättre än det andra laget och man är helt på rätt väg.
 
Det gäller att veta vad man håller på med och att veta vart man strävar. Och det är viktigt att tro på det man gör även om man skulle tvivla någon gång. Då jag är osäker på ett beslut i en match och t.ex. känner 50-50 om ett byte eller ett val mellan två spelare så frågar jag mina assisterande coacher...fast jag frågar dem och får ett klart svar då jag själv känner 50-50 kan jag ändå ta ett beslut som är emot deras åsikt. Jag måste tro på min fingertoppskänsla, det kan någon gång visa sig att det var fel men oftast är det tvärtom de gånger jag gör så :) De här funderingarna tror jag inte att kommer fram på någon föreläsning, men det är ju fritt fram att gå in här och läsa! Fotboll är intressant. Nu är det dags att sova så kanske jag orkar fixa 100 förhör, 10 träningspass och en hel del annat under veckan som kommer.

Snabbt inlägg

En tid sedan jag skrev här. Beror till stor del på att jag fick ett tre veckors jobb och dessutom är inne i en hård träningsperiod. Formen har varit halvbra hela sommaren men nu kände jag att det var dags att göra något åt kroppen så att den kommer i bättre skick. Att jobba som gymnastiklärare ger bra möjligheter att röra på sig, man behöver inte planera det desto mer då det blir en del av jobbet. Jag försöker att göra minst ett träningspass om dagen och ofta två. Vad gäller kosten så äter jag lite mindre än jag har gjort under sommaren och jag försöker nu undivka skräpmat i tre veckor. Idag är dag 8 på programmet. Sömnen är också viktig så jag försöker gå och sova runt kl.23-23.30 senast varje kväll.

Fotbollen håller på i cirka tre veckor ännu, juniorerna har sin sista match om nio dagar och för egen del är det 19 dagar kvar på säsongen. Igår tränade vi för första gången på is så just nu kan man säga att jag är med i tre lag samtidigt än en gång.

Arsenal fick Mesut Özil och det var en sjukt bra värvning. Real fick problem att hålla kvar honom och visst kan de få stor nytta av Bale men de tappade en mycket duktig 24-åring! Han går nog in i Arsenal som den högst rankade spelaren i laget och det skall bli roligt att se honom spela. Han lär väl spela under Giroud och det gör då att jag undrar lite var Cazorla ska spela, gillar inte alltför mycket då han är på kanten. Att summan för Özil var över 40 miljoner euro berättar bara var priserna ligger idag, det sjukaste transferfönstret på länge då Bale såldes för närmare 100 miljoner euro till Real Madrid. Med Spaniens ekonomi känns det extra sjukt. Lönetak och försäljningstak borde införas. Att tjäna mer än 150 000 i veckan är redan ganska galet, att sälja någon för mer än ens 50 miljoner känns också ganska sjukt. Kanske Ronaldo och Messi kunde vara värda runt 45-50 miljoner högst. Nåja det är som det är och de som vill vara med och tävla måste lägga ut sjuka summor. Nu är Arsenal med i leken lite grann igen. En back hade också behövts, finns ingen Song att sätta ner på mittbacken och det kan bli stora problem bakåt fast man ser starka ut framåt.

Nu skall jag vila upp mig efter dagens styrketräning med lite PS3 och matlagning. Sedan blir det att höja pulsen igen med fotbollsträning om 1,5h. Måste ännu tillägga att Finland gjorde en bra match mot Spanien men det krävs flyt för att få poäng av ett så bra lag.

RSS 2.0