Måndag 25.8

Arsenal fick 2-2 mot Everton med nöd och näppe. Lukaku spelade bra men i stort sett hade inte Everton så många chanser. Arsenal hade desto mer men målen räknas. Evertons andra mål var offside helt klart.

Chelsea har ett bra lag men var inte alltför övertygande mot Leicester. Leicester kunde ha haft minst två mål om inte Courtouis hade storspelat i målet. Vilken keeper! Två mål fick Chelsea producerat och det räckte.

Man var verkligen inte bättre än Sunderland och måste nog köpa spelare nu den sista veckan man kan göra det. Att det blev 1-1 tror jag Man United får vara nöjda med.

Ikväll möts Liverpool och Man City. Det kan bli en riktigt het match! Ett toppmöte på alla sätt just nu, senare får vi se hur bra Liverpool faktiskt är i år.

Inga stora saker att rapportera om från Finland. Ligaettan förlorade mot den nya ligatvåan. Ligatvåan SJK har byggt upp sin klubb otroligt fint, det finsn många stora män och företag bakom den satsningen som nu bär frukt. Få se hur långt de kan ta sig internationellt så småningom. Ligaettan HJK har dessutom god chans på Europa League efter att ha slagit Rapid Wien 2-1 hemma i kvalet på konstgräs. Returen spelas denna vecka. Mitt nästa projekt pågår i kulisserna och kan nog komma till kännedom inom en vecka. Tills dess kan man se på en ny reklamvideo för min fotbollsskola https://www.youtube.com/watch?v=fKRXXTfcNlU&feature=youtu.be

22.8.2014

Många projekt på gång just nu. Om cirka en vecka kan ett nytt projekt bli officiellt. Sedan jag skrev i den här bloggen senast har det blivit två vinster och en förlust för juniorlaget. Känns väl helt bra i den serie vi spelar i. Det finns egentligen bara ett lag som är riktigt starkt och inte går att slå som det ser ut i år. Men allt kan hända i fotboll. Det är mycket som spelar in då 14-åringar spelar. Viljan, dagsformen plus flytet, självförtroendet, skadorna och förstås skickligheten avgör hur matcherna går. Då jag spelade i division tre i förrgår räckte det med att skickligheten avgjorde, en 4-0 seger där ingen i vårt lag behövde anstränga sig alltför mycket för tre poäng.

Premier League har dragit igång. Inget lag har imponerat desto mer efter första omgången. Jag släpper nu mitt tips inför säsongen:
1. Chelsea
2. Arsenal
3. Man City
4. Liverpool
5. Man United
6. Everton
7. Tottenham
8. Newcastle
9. West Ham
10. Stoke
11. Southampton
12. West Brom
13. Hull
14. Aston Villa
15. Crystal Palace
16. Swansea
17. Leicester
18. Sunderland
19. Burnley
20. QPR

Svårt att gissa något då transferfönstret är öppet. Chelsea har faktiskt sett bra ut på försäsongen och även i första matchen då det började ta sig. Man U köper säkert bra spelare ännu och de köpte Rojo igår. Liverpool kan få in Balotelli. Andra värvningar är svåra att förutspå just nu. Arsenal borde vara bra och ha bred trupp. City kan få problem med bredden då de endast får använda 21 spelare i CL p.g.a. deras ekonomiska fusk. Men kanske drabbar det inte dem så hårt. Tottenham saknar minst en stjärnspelare för att ta sig högre. Everton kan tänkas överraska med Lukaku.

Nu skall jag på träning, senare till villan och jobba lite, Sedan får jag börja fundera på morgondagens kräftskiva.

Onsdag 13.8.2014

Match ikväll mot grannstadens bästa lag väntar mina juniorer. Imorgon skall jag resa en bit åt samma håll för en match i division 3 också. På fredag är det juniormatch igen och då blir det match mot ett lag från min hemort. Tre matcher på tre kvällar väntar alltså. Tyvärr räknar jag med seger endast i min egen match imorgon, men visst går det att överraska och ta någon eller några poäng med juniorerna också. Få se. Juniorerna vann en viktig match förra veckan, en match som antagligen får oss att hållas kvar i serien hur dåligt det än skulle gå. Vi spelade inte bra men vann 2-0 iallafall och då får man vara nöjd med resultatet. Hur jag kommenterade det spelmässiga i ett mejl senare på kvällen är en annan sak. Jag hann inte tala med laget efter matchen för jag for till en division 3 match där jag hade kunnat hoppa in. Med 25 minuter kvar i den matchen ledde vi 4-3 och det blev 8-3 så småningom. Jag spelade inte alls och fick lätt huvudvärk redan under juniormatchen. Har varit lite förkyld sedan dess och bara tränat och ansträngt mig en enda gång. Flera spelare jag känner har förkylningar på gång nu faktiskt.
 
Jag har många projekt på gång som tar tid. Sitter ofta vid datorn och slöar, känns det som. Men kanske kommer jag lite framåt också. Fotbollstaktik tar tid, studerar det ena och det andra från böcker just nu. Och planer som berör år 2015 finns också i kikaren. En projektidé skall det vara möte om imorgon.
 
I Premier League förberedelserna kan man konstatera att Drogba är skadad och missar 4-6 månader. Walcott är borta en månad ännu från spel och Diaby är förstås skadad också. Vermaelen är på rehabilitering i Barcelona, efter två dagar uppstod det något problem med honom. Flera spelare (holländska och tyska) som kom långt i VM står över helgens matcher i PL. Det är något som alla Fantasyspelare bör ta i beaktande då de väljer lag. Mitt lag består bl.a. av Ramsey som enligt mig var bäst i ligan ifjol då han var frisk, Yaya Toure som alltid gör många poäng, Sanogo som är billig och dessutom kan prestera samt Diego Costa som ser ut att ösa in mål för Chelsea i år även om det bara har varit träningsmatcher så här långt. Några andra heta tips har jag inte direkt och man skall ha ett himla flyt för att ta många poäng i Fantasy Premier League.

Spelarutveckling, PL, fotbollsskolor

Det är en halvtrött skribent som sitter bakom datorn här. Har skickat in en artikel till en fotbollstidning för någon timme sedan. Tungt att göra extra jobb frivilligt mitt i sommarvärmen men andra människors professionalitet ger mig åtminstone extra energi. Skönt att skriva i en blogg då det inte är så hemskt stor skillnad hur man gör det. Jag skall snart börja skriva om Premier League här i bloggen. Vill se lite från Emirates cup och sätta mig in i lagen lite mer först bara. En galen säsong väntar då många lag har köpt bra spelare. Sanchez och Debuchy till Arsenal, Costa, Drogba och Fabregas till Chelsea samt antagligen Vidal förutom Shaw till Manchester United är några exempel. Suarez klar för Barcelona dessutom. Lukaku såldes dyrt till Everton och fler värvningar är att vänta. Van Gaal i United blir intressant att följa också, han använder ju fembackslinje ibland.
 
Efter mitt förra inlägg har jag fått medhåll om mycket jag skrev. Medaljer i ett b-slutspel är något man borde skippa helt. Vill man ge lagen något att spela om så ha då biobiljetter, drickaflaskor eller något annat i prispotten. Medalj får de tre främsta. Om man är högst åtta år eller yngre kan man ju få medaljer lite när som helst bara för deltagandet men det är en annan sak. Den svenska domarlinjen är ganska strikt och det kan vara svårt att diskutera med domarna där även för oss "skötsamma" tränare som aldrig (nästan aldrig) gnäller på domarna. Det kanske speglas av hur det svenska samhället skiljer sig från det finlandssvenska och det finska. De har andra problem i samhället och fler invånare så de måste väl ha nolltolerans gällande vissa saker i fotbollen just därför.
 
Träning med Soccerwave.
 
Spelarutveckling tänkte jag skriva mer om den kommande tiden. Kan hända att jag mest upprepar gamla funderingar dock. Det finns så många områden att träna i fotboll så man blir helt snurrig ibland. Olika saker borde tränas i olika åldrar. Har spelare inte klarat steg C gällande en färdighet är det ganska svårt att ha den personen i en grupp där man behöver lära ut steg B och kanske till och med A. Utmaningar kan man kalla det. Då ett helt lag befinner sig på steg D i någon färdighet då de borde vara på steg B har man något att kämpa hårt med. Är de på steg D inom många områden där de borde vara på steg B enligt åldern har man verkligen något att fundera på. Problem som många får jobba med i finsk fotboll. Alla borde få jobba så mycket som möjligt enligt den nivå de är på. Det är en sak som fungerar bra i fotbollsskolor då man har olika åldrar som tränar ihop.
 
De bästa äldsta kan kanske inte flytta upp och få en högre nivå men det kan alla yngre. De äldsta bästa kan kanske utmanas av tränarna istället och det kan ge ett extra lyft. Eftersom jag ännu är aktiv spelare och i bra form kan jag gå in och ge motstånd och utmaningar på bra nivå åt alla juniorer jag jobbar med. Jag spelar ibland mot de starkaste/bästa och försöker ge dem det lilla extra motstånd de behöver i en spelsituation. Det kan handla om att ta bort tid med boll av dem, tackla dem, glidtackla mot dem eller bara sätta ordentlig press med försvarsställning och tvinga dem att passa emellanåt.
 
Fotbollskolor är något jag börjar tro allt mer på då det gäller spelarutveckling. I dagens samhälle tränar spelare i allmänhet inte tillräckligt mycket på egen hand för att förbättra sina svaga sidor och förstärka sina starka sidor ordentligt. På lagets träningar hinner man bli bättre och få tempo tack vare gruppen. Lagens träningar består till viss del av taktik också fast spelare upp till kanske 15 år egentligen borde förbättra sin skicklighet så mycket som möjligt bara. Vissa tränare struntar i allt taktiskt eller kan inget om det och bara kör på med spelarna och tränar fotboll utan att tänka på spelet i matcherna desto mer. Bra eller dåligt? Vi får framgång med lagen via taktiska finesser. Brasilianarna som blir bäst är dock inte de som går i fina akademier och lär sig fotboll där, de bästa spelarna kommer från slummen och strandfotbollen där skickligheten är i fokus och inget annat. Taktik som är svår och som man behöver lära sig kan man egentligen lära sig då man blir 18 år. Detta som några tankar. Själv gillar jag taktik grymt mycket, men undviker det ganska långt i fotbollsskolor. Det behövs mycket tid till att bara bli bättre på två av de andra stora kategorierna, teknik och fysik. Sedan borde man jobba mer med den mentala träningen vilket har påbörjats lite grann med vissa spelare i år.
 
I sommar har jag satt ner tid på tre fotbollsskolor. Den ena har funnits i nio år, den andra i två år och den tredje är helt nystartad. Jag hoppas kunna utveckla allt till nästa sommar. Det finns redan en färdig plan för det hela som jag kommer att presentera snart för att få feedback i god tid. Utan att berätta desto mer så tror jag att man behöver vara lite galen för att få fotbollen framåt i det här landet. Den enskilda spelaren behöver spendera mer tid med boll. Då jag kör till villan ser jag alltid på två gårdar där det bor lovande spelare, de råkar i princip aldrig vara ute och träna då jag kör förbi. Det gör mig fundersam, kanske i onödan men ändå fundersam. För övrigt skall jag klippa ihop en ny reklamfilm för fotbollsskolan snart.
 
Jag forskar ofta kring vilka redskap fotbollstränare använder sig av. Arsenal testade lite nya redskap i Österrike på lägret nu. Jag tror inte speciellt hårt på att fotbollsspelare skall springa med olika sorters motstånd. Dessutom hoppade målvakterna då de satt fast i en lina och bromsades upp i sina hopp. Jag tror inte det är vettiga redskap att använda i fotboll. Att ha en Soccerwave och en ordentlig boll är desto bättre :)
 
Imorgon skall jag iväg och spela match. Efter två resor kunde jag vara i sämre form än tidigare men lite extra vila har nog ändå gjort susen och efter tre hårda pass med laget jag spelar i känns allt bra så här långt den här veckan. Tränat juniorer har jag endast gjort 14h från måndag till torsdag :) Gissa om jag behöver sova även dagstid för att orka med allt. Gissa om jag behöver koppla bort fotbollen emellanåt och göra något helt annat för att orka med. OCH....gissa om jag går och sover nu ;) Ciao!

RSS 2.0