Rättelse

Crosstraining...crossfit menar jag i förra i inlägget som alla förstår :) #crossfit på instagram kan man alltså kolla in också.

Puls, lättlänk, gymträning, crossfit.

Tränade med en kompis ikväll. Vi tog en liten länk i slutet av passet på löparbanor. Satte upp åtta varv (3200 meter) som mål då. Ingen av oss hade någon bra känsla för löpningen och man ser att medelpulsen var så låg som 131 för mig och att det togs pauser också. Pulsen höjdes lite de två sista varven för min kompis gav upp då han hade ont och jag ökade takten för att få lite variation. Är detta intressant? Inte speciellt. Mer som en inledning inför nästa bild.
 
Vi sprang sakta och hade problem med småskador. Det markerade området på bilden ovan är styrketräning efter uppvärmning. På 50 minuter tränade vi en del styrka, mitt första styrkepass detta år för övrigt. Det blev lite biceps, bänk, triceps, biceps igen  med maskiner och stänger...och ganska mycket magövningar, lite rygg och lite armstyrka på matta. Vi jobbade ganska "traditionellt" genom att göra en övning och pausa cirka en minut emellanåt. På mattan pausade vi mycket kortare då det inte var annat än kroppsvikt inblandat. Det jag vill visa är att medelpulsen är 99 för hela styrketräningen. Det är alltså låg puls det handlar om för att vara träning. Vad ger det? Det ger styrka och en del annat fysiskt men det ger inte någon bra fettförbränning. Då jag har tränat på liknande sätt mycket och ofta genom åren har jag haft problem med konditionen, fettförbränningen och smidigheten till viss del. Inget fel att träna på detta viset, det ger musklerna vad de behöver för att bli starkare. Däremot skall man inte glömma att en fotbollsspelare behöver muskelkondition och uthållighet då det gäller löpning och så vidare. De flesta idrottare behöver ha puls i sina pass, tränar man tillräckligt mycket annat får man pulsen därifrån förstås. Skulle mitt pass idag bara ha bestått av gymträningen hade det inte gett mycket vad gäller förbränning. Lade in en del löpning men inte så mycket och det spelar ingen roll då jag tränar på is varje dag nu i stort sett.
 
Cross training och liknande är populärt nuförtiden. Själv gillar jag det också fast jag ytterst sällan tränar det. Grejen med det är att man får både kondition och styrka samtidigt. Övningarna är mångsidiga och tränar mer än en muskel i gången. De flesta övningar ger smidighet och mycket kan man göra med egen kropp. Övningarna har funnits också för 30 år sedan men de har gjorts lite effektivare och de har fått häftigare namn. Om en instruktör ritar upp något på en tavla, ger en (för) tuff utmaning, har bra musik och häftiga namn på övningar som görs i grupp så verkar det öka motivationen att kämpa. Det som får folk att träna är väl bra kan jag konstatera av de erfarenheter jag har skaffat mig. Vill du veta mer om crosstraining finns det info på nätet men ännu häftigare är det att bara kolla på ordet crosstraining på instagram. Där finns det videor i mängder från hela världen, folk laddar lättare upp videor där än till youtube. Hoppas ni fick ut något av detta, jag skriver ut ord som kunde förkortas ibland och det är för att många använder google translate på min blogg från menyn uppe till vänster.
 
 

Mata till United ser det ut som.

https://vine.co/v/MBJMD2DOwj2
 
Haha galen video en hade laddat upp och någon annan delat vidare. Om man sitter på en läktare skall man faktiskt ha koll på att det kan komma en boll flygande. I Barcelona på Camp Nou var det uppvärmning cirka 40 minuter före match och folk stod med ryggen mot plan och diskuterade och drack kaffe. Det roliga började då avbytarna skulle skjuta hahaha, mer behöver jag inte berätta. Ha koll! :) Själv sköt jag en 4-åring i huvudet i halvtid i somras. Halvvolley, lätt studsande boll av bredsidan som inte var hård alls egentligen. Bollen tog i huvudet efter studsen om jag minns rätt och ungen trillade omkull och började gråta. "De skall nog tåla det där" sade föräldern som skämdes lite, kanske man inte lämnar en unge obevakad bakom ett mål i halvtid då division 3 spelare skjuter. Känslan då bollen var på väg ditåt och då jag ropade akta/varo var inte så trevlig...men det var inte så farligt sist och slutligen. Man skall alltså hålla koll speciellt på barn på idrottsplatser.
 
Jag tänkte gå och sova tidigare än vanligt igår men Uniteds match mot Sunderland började se allt mer intressant ut i iPadden. Okej 1-0 till United och förlängning. DÅ börjar mål på bortaplans regeln att gälla :D Vad i hela friden??? Reglerna i alla olika cuper är helt otroliga, hur kan någon hålla koll på allt!? Nåja förlängning och Sunderland måste göra mål i förlängningen. Sunderland var inte bra men inte helt bleka heller, de kunde få chanser. I minut 112 spelade jag en euro på att Sunderland gör mål. I minut 119 släpper De Gea ett hårt skott snett bakåt in i mål. Hade han gett retur rakt ur hade det antagligen blivit mål på returen. Jag vann åtta euro. Sedan gör United det som bara United kan, de gör mål en minut senare och det var dags för straffar. Jag satte in några live tips på straffskyttar, gick lite back där :) Ställningen blev 2-1 till Sunderland efter FEM omgångar. Straffarna var dåliga och målvakterna var bra. Vito Mannone som har varit Arsenals tredje keeper men aldrig riktigt fått speltid blev hjälte mer eller mindre. Sunderland till final i ligacupen.
 
Mer på gång i United. Mata börjar väl vara klar för klubben nu. En riktigt bra spelare! Men hans spelstil kräver ett visst upplägg av taktik. Wenger är lite arg på att Chelsea har mött United två gånger i år och nu säljer Mata åt dem. Får de 40 miljoner är de en sjuk summa! Vidare kan man tänka att Chelsea gärna förstärker United nu då de skall möta City och Arsenal än i år. Annars är övergångar mellan de där två klubbarna så gott som obefintliga.
 
Väntar på att få se mer av en skottvillig Podolski i Arsenal under våren. I mina ögon är han den som helst skjuter och det gör han bra. Cazorla är kanske på andra plats i att vilja skjuta.
 
 
Arsenal möter Coventry i FA cupen imorgonkväll kl.21.45 finsk tid. Hoppas få se en del rotation och Podolski och Chamberlain från start! Ovanligt med match på en fredagkväll men okej. Skall bli kul att se.
 
Sitter här med uppriven fot än en gång. Har gått för fullt med idrottandet alltid då jag inte har varit förkyld. Igår var det dags att riva upp skadan lite igen, märkte knappt vad som hände men en klubba vid skridskorna orsakade en vridning. Fick avbryta matchen som då också blev till en förlust. Hade innan det hunnit göra mitt tredje mål på två matcher. Finns inte mycket positivt att minnas, det var en sådan kväll då domarna är emot ens eget lag och ger vad de kan åt motståndarna i en annars lugn match vad gäller tufft spel. I just hate it! Och jag säger inte sådant om det inte stämmer. Tror inte jag klagade på någon domare i fotboll säsongen 2013 och då skall ni minnas min video där bollen var i mål i en 16-dels final samtidigt som domaren visslar för halvtid :) Parodi. Hade vi förlorat med uddamålet kunde man ju nästan ha fått omspel med den videon. Vi vann 2-0 med två mål gjorda i andra halvlek iallafall. Gammal historia.

Aston Villa föll

Det blev onödigt spännande för Arsenal igår. Efter en fin första halvlek och med 2-0 på resultattavlan blev det lite slappt i andra halvleken. Özil har en hel del att bevisa just nu tycler jag. Okej han haft någon mindre skada men då han spelar skall han leverera passningar av världsklass eller annars skall han åtminstone jobba 100% för laget. Ett problem med honom är att han ibland borde dribbla, skjuta eller göra något själv men han flyttar bara över ansvaret. Cazorla gjorde många bra saker men han är inte så tuff defensivt och han gav bort bollen rakt i foten på en motståndare i andra halvlek på egen planhalva. Tyvärr för Cazorlas och Arsenals del slogs en grym passning direkt efter och Benteke gjorde sitt första mål på flera månader med en dropnick. Mertesacker, Koscielny och Sesny hadeingen chans att göra något åt målet. Mertesacker visade tydligt vad han tyckte. Det krävs bättring av flera spelare om denna vår skall bli riktigt bra.
 
Det fanns många ljusglimtar igår. I första halvlek spelade Arsenal en njutbar fotboll på väldigt små ytor. På minimalt små ytor lyckades man passningsspela och Aston Villa såg riktigt löjliga ut stundvis. Sedan kan man diskutera hur efefktivt passningsspelet på minimala ytor är för slutresultatet. Wilshere var het och satte 1-0 på pass från Nacho Monreal och en minut senare spelade han fram Giroud med en fin lång passning. Girouds prestation vid målet var mycket fin, han hade två backar mot sig men gjorde mål med en stor del skickliget och en viss del tur. För hans del finns det en del att bevisa ännu rent spelmässigt även om en anfallares viktigaste uppgift är att göra mål. Gnabry höll bra fart och kunde med lite mer hjälp ha fått till ett mål eller en assist. The Ox hann inte spela många minuer men han såg ganska pigg ut. Rosicky fick en smäll på näsan och hann inte spela många minuter i sitt inhopp, borde ha varit minst ett gult kort. Arteta saknades i truppen och är möjligen skadad. Podolski skulle jag gärnna ha sett på plan istälelt för Cazorla i ett tidigare skede. Özil kunde också ha bytts uti något skede. Årets Arsenal leder ligan och är bäst hittills just för att de inte tror att de är bäst. De är ödmjuka inför sina uppgifter och jobbar hårt tillsammans. Özil och Cazorla måste se till att det gäller även dem varje gång i 93 minuter. På tal om minuter spelades det 104 minuter igår om jag räknade rätt. Rosicky och Monreal fick skador i andra halvlek men i första halvlek måste Baker få syrgas och bäras ut efter att Gnabry skjutit honom hårt i huvudet. Kanske tog skottet i tinningen.
 
Wilshere mot sin förebild Gerrard. Ur de flesta närkamper kommer det ut en rättsvängd Wilshere!
 
 
Jag har svårt att sluta tänka på Özil. Han passar bra in i Arsenals passningsspel och är bra på det offensiva. Kanske skall en spelare på hans plats få ta det ganska lugnt då motståndarna har bollen. Han har iallafall fått pris för bästa spelare i Tyskland nu igen, han var stor i Real Madrid, han räknas som en av de största spelarna i världen och han kostade 40 miljoner. Ändå kan man se helt klart att Wilshere, Arsenals egen produkt spelar åtminstone 30% bättre i gårdagens match på alla sätt. Han gör 1+1 i poängväg men det är inget att imponeras för mycket av. Hans självförtroende är härligt att se, han får bollen av Flamini på en meters avstånd på egen planhalva bara för att slå en perfekt hög boll ut till höger. Han löper med boll, han löper utan boll, han jobbar hårt i försvarsspelet och han svänger med boll som ingen annan. Då en passning kommer vet man inte vad han skall göra, oberoende av hur nära en motståndare finns kan han svänga vart som helst när som helst. Han gör det inte alltid och därför kommer överraskningsmomentet med. Till att börja med är han enormt skicklig på att svänga, det såg man mot Barcelona för några år sedan då han dominerade på mitten mot några av världens bästa spelare fast han själv var knappt 20 år. För det andra är han snabb och tuff vilket gör att han vågar ta risker, tappar han boll är han snabbt ikapp motståndaren och bryter eller stör honom tillräckligt för att misstag skall uppstå.
 
Idag har jag en ledig dag för skolvärlden behövde inte mig idag. Första lediga dagen sedan skolorna drog igång efter jullovet. Ganska skönt att slippa gå utanför dörren då det är -20 där ute. Om jag fick välja skulle temperaturen kunna hålla sig kring -3 till -8 nu i två månader. Jag är lite förkyld ännu och har snart inte tränat på en vecka. De dagar jag drar tärning blir det mnst 14 000 steg så det ger åtminstone en del motion. Skall träna hårt bara jag slipper förkylningen och det blir inte så svårt med skrinning tre gånger i veckan, något pass på skidor, en del fotboll, gym och löpning inomhus. De senaste två dagarna har vi tagit stora kliv med juniorerna taktiskt och nu börjar jag äntligen se lite mer resultat av allt jobb som läggs ner. Kanske har en del saker klarnat nu som tidigare har varit halvklara. Jag sade åt spelarna igår att de får vara nöjda med hur de presterar just nu. Vi tränar fyra gånger i veckan på konstgräs och de har gjort mycket bra. Själv hittar jag ofta problem och det är klart att det är väldigt långt till perfektionism. Det är väl i princip omöjligt att göra något helt perfekt som ett lag också? Två juniormatcher de senaste tre säsongerna minns jag extra bra. De har varit sådana som jag skulle kalla perfekta. Den ena vann vi 6-0 för tre säsonger sedan, det i högsta serien här i trakten och vi slog knappt en passning fel på 70 minuter! Lägg till att passningsspelet var lysande och att vi gjorde mål på chanserna. Den andra matchen spelades i en turnering ifjol, det var inget dåligt motstånd eftersom matchen var ungefär 0-0 i halvtid och även motståndarna hade chanser. Vi försvarade disciplinerat och anföll då det var läge. Vi vann till slut 7-0 i en 60 minuters match, jag tror att det var högst 1-0 i halvtid. Om jag skall välja en av dessa två matcher som mer perfekt så vinner match nummer ett.
 
Om mindre än tre veckor skall vi spela en turnering och då skall det bli intressant att se hur tuffa vi har blivit. Blir nog att videofilma två matcher i turneringen, de är 30 minuter långa och jag tror att min kamera filmar 60 minuter utan att tömmas. Går förstås att tömma den emellanåt och filma tre matcher :) Få se. Innan turneringen skall vi hinna göra lite tester och träna en hel del ännu. Specifik konditionsträning och styrketräning har det inte blivit mycket av sedan november. Lite nu som då har det blivit men fotboll i sig förbättrar förstås konditionen. Testerna nu och senare kommer att visa om det är lika effektivt för konditionen att vara på konstgräs hela tiden jämfört med att ha löpträning på banor som ett veckopass. Pulsmätare använder vi inte. Eftersom vi bor i Finland är det långt över tre månader kvar till säsongen. För egen del har jag inte funderat desto mer på att spela själv, men visst skall jag spela matcher någonstans i sommar. Kunde tänka mig att träna med lite olika klubbar ibland bara jag blir helt frisk nu. I år tänker jag koncentrera mig på vintersporterna den här årstiden vad gäller mitt eget idrottande.

Tuff vecka börjar ta slut

 
Antagligen gör The Ox ett inhopp på måndag mot Aston Villa. Hna och Gnabry får stå för farten denna vår då Walcott är skadad. Finns ett litet hopp att Walcott kan spela i VM men det är en hård kamp mot klockan för honom. Podolski kan vara snabb ibland då han har en sådan dag men annars har Arsenal ett lag som är bäst då spelarna rör sig, passar runt och försöker hitta öppningar i motståndarnas lagdelar. Jag tror personligen att Arsenal köper in en anfallare eller lånar in någon. Skadorna har blivit många igen och Diaby och Sanogo har inte gjort något ännu denna säsong. Walcott var grym de matcher han hann spela denna säsong. Skall Arsenal nå framgång i CL slutspelet samtidigt som man når framgång i PL tror jag att det kan vara skäl att få en anfallare åtminstone på lån. En skada till och det blir riktigt tungt. Vad The Ox och Gnabry kan prestera under en längre tid vet ingen. Bendtner är skadad och Giroud och Podolski har varit skadade. Det är mest mittfältarna som det finns många av fast Ramsey saknas en tid ännu. Nog om det. Aston Villa på måndag och denna gång får The Gunners försöka ta revansch!
 
Efter tre dagar med hård träning blev jag förkyld på onsdag. Har varit mycket förkylningar de senaste månaderna för mig. Låg däckad på rummet en dag på semestern och höll mig från att simma i tre dagar då jag var förkyld. Förhoppningsvis är denna förkylning ganska lindrig. Ingen verkar få antibiotika utan det är bara att vänta ut de virus som härjar. Många bekanta är sjuka just nu. Jag lyckades ta över 19 000 steg innan jag var hemma idag. Då har jag inte ens tränat själv. Med 40min löpning är jag inte alltid uppe i 19 000 steg på en dag. Mitt dagsmål med träning blev uppfyllt utan att träna! Eller har jag smygtränat? Har haft musik, gymnastik, musik och gymnastik idag på jobbschemat. Musik kan jag nog inte mer än till 30% men med god ledarförmåga går det bra att hålla några lektioner ändå. Har jobbat med musik hela veckan faktiskt. Det har blivit många steg mellan lektionerna för att få allt att klaffa idag. Volleyboll och handboll krävde en hel del engagemang från min sida för jag kan inte vara nöjd om jag inte har gjort mitt bästa. I volleyboll blev det fokuserat mycket på teknik och i handboll blev det mycket fokus på taktik. Nöjd och belåten for jag från jobbet direkt till fotbollsträning. Stod nog inte stilla många sekunder där heller. Finns alltid något att göra, något att säga och något ställe att röra sig mot. Vissa saker går framåt medan andra saker står stilla och vissa spelare går väl inte framåt hela tiden utan kanske t.o.m. bakåt?
 
Det är viktigt att se över läget hela tiden som tränare och fundera hur man skall fortsätta. Jag har kallat till möte på söndag så vi får gå igenom både det ena och det andra för att komma vidare framförallt taktiskt inom fotbollen. Med många nya spelare blir det svårt att få allt att klaffa ordentligt. Får man in en eller två nya spelare kommer de snabbt in i ett spelsystem och kan lära sig nya saker snabbt vart efter. Har man fler än fem nya spelare blir det svårt att få utlärt en spelidé snabbt. En del saker behöver börja ske smidigare och därför har jag tänkt ut några sätt att göra dessa saker effektivare och klarare för alla. Taktiska möten behövs varje säsong, man måste få fram de principer som man står för som tränare. Ibland kan man fundera på om man faktiskt vet vad man håller på med :) Hoppeligen vet jag!
 
Det har äntligen kommit minusgrader till Finland och snart går det väl att skrinna utomhus. Behöver komma en del snö innan man kan skida. Jag ser fram emot vinteridrottandet. Hoppas på en passligt tuff vinter nu som dröjer cirka tre månader så får det gärna bli varmt sen igen. Idag gav jag en present åt en tränare, tyckte han förtjänade det efter att ha hjälpt mig i bakgrunden i många år och även för en tid sedan då jag behövde extra hjälp med planering. Jag börjar ha ett ganska enormt kontaktnät inom fotboll, men frågan är hur många av kontakterna som kan hjälpa mig framåt som tränare? Inte så många. Fast alla har såklart något att bidra med och många går att ha stor nytta av då det gäller. Sedan försöker jag likt Pia Sundhage att ha en mentor som kan se saker ur ett annat perspektiv och ändå hjälpa till att skapa utveckling i det jag gör. Talar med min mentor kanske två gånger i året och låter personen iaktta mig då jag leder träning åtminstone en gång per år. Ju mer jag läser och studerar, desto mer ifrågasätter jag det jag håller på med...och ju mer utveckling hoppas jag få till stånd genom det. Det är inte alltid så lätt att komma framåt, vissa tränare har väl stått och trampat på samma ställe i 20 eller 30 år? Lärare kan i vissa fall fungera på samma sätt. Beprövade metoder kan vara effektiva för inlärning av skolämnen så det kanske inte behöver ändras på något desto mer då. I fotboll lever allt i förändring hela tiden, både det som har med bollen att göra och det som har med fysiken att göra påverkas hela tiden av forskningsresultat och nya metoder skapas.
 
Skall dela detta inlägg imorgonbitti om jag kommer ihåg det. Lite lördagsläsning passar väl bra då det är kallt ute. Själv skall jag försöka hinna se 3-4 matcher imorgon varav de flesta på teve. Kanske hinner jag se några släktingar och vänner under morgondagen också. Lite ris och ros här på slutet ännu: ris åt min granne som parkerade bilen så dåligt att jag inte kom in till min takplats idag när vädret inte är det bästa, han fick en trevlig lapp på rutan som tack för det! OCH ros åt den som hittade min sändare till pulsbältet i veckan och förde den till infon, mycket schysst för den hade fallit ut då jag tydligen har ett hål på ett ställe i väskan. Trevlig helg alla läsare!

Tillbaka i vardagen

Bjöd in mitt rinkbandylag att läsa det förra blogginlägget. Det är alltså lägre ner på sidan nu då det kommer ett till inlägg ;) I Finland skall det bli kallt fr.om. fredag igen och då lovas det -6 och kallare en längre tid. Inget varmare väder i sikte, bra så. Vi är många som väntar på att få syssla med vinteridrott, snö kan bli svårare att få än is enligt prognoserna...stackars skidare. Skulle gärna skida lite själv också de dagar jag ha tid att träna två pass. Imorgon är inte en sådan dag, skall vara musiklärare hela jobbdagen. På fredag är det gymnastik som gäller och det är aningen mer lämpligt för mig. Idag var jag på träning med juniorerna och efteråt blev det en aning styrka och en hel del löpning. skönt att vara inne i träningsrutiner igen och kosten började jag sätta inom vissa ramar från och med idag. På semestern blev det lite tränat de första dagarna men sedan fanns det mycket annat att göra plus att jag blev tillräckligt förkyld för att inte vilja träna. Träningen innan dess var bl.a. fotboll där jag drog på årets kanon upp i nättaket från 10m för att sedan skämmas ihjäl halvt :) Det var nämligen en match med barn och till viss del vuxna. Man borde ta det lite lugnt, men då ett fint läge dyker upp och ingen är i vägen är det lätt hänt att man drar på för fullt :) Ingen skada skedd. Tog det desto lugnare efter det men visade upp några finter ibland hehe.
 
Simtur på julafton.
 
 
Blev lite tennis och en del promenader i tuff miljö också. Det mesta i Puerto Rico handlar om backar och det blir riktigt tufft att promenera då lutningen är som i en slalombacke. Poolhäng, god mat, god dryck, shopping, massor av kortspel som t.ex. pidron och en del festande blev det också. På julafton och nyårsafton hade hotellet riktigt bra middagar och programmet efteråt var inte heller något att klaga på.
 
Ute på en trampbåt med rutschbana på taket. Bra träning för låren, kostar 12e för en timme.
 
Från rutschbanan ner i det alltför salta vattnet och sedan upp via stegen.
 
Extra kul då man skall se på Arsenal är det om det sker utomlands. Tror jag missade en halv match totalt och stämningen var ofta på topp. Vilken bar man än var på fanns det Arsenalfans som följde matcherna och ropade. Liverpool hade många fans på sina matcher också. Arsenal har gjort en bra säsong så här långt. År 2013 tog Arsenal mest poäng av alla lag. Walcotts snabbhet och explosivitet gav laget något som skulle behövas resten av säsongen i många matcher. Han har varit grym och gjort många poäng, tyvärr är han nu skadad resten av säsongen och han missar även VM i Brasilien. Vill du svära någon gång i år så gör det nu!
 
Podolski gjorde succe under jullovet i sin comeback, han förde in sådant som har saknats på kanterna. Explosivitet, precisa inlägg och en hård bössa. Gnabry känns het och kan i mina ögon ersätta Walcott till viss del, ibland är han t.o.m. bättre men Theos rutin gör sitt i ett längre perspektiv. Nu lär The Gunners köpa in en ny anfallare. Giroud är på väg tillbaka men Bendtner är borta en månad. Bendtner som har imponerat i förhållande till speltid och gjort ett viktigt mål i slutet mot Cardiff. Säsongens Arsenal vinner för det mesta hur mörkt det än ser ut och hur stor buss ett lag än har parkerat framför målet. Man City är heta titelkandidater då de har bra bredd i truppen. Jag gillar inte att Arsenal förlorade mot dem, det var en dålig försvarsinsats den dagen. Chelsea har varit klart sämre än Arsenal så här långt men finns i toppen och hotar.
 
Liverpool har varit sämre än Arsenal, City och Chelsea men de är inte långt efter så länge Suarez finns kvar. Utan honom tappar de täten omedelbart. Man United går riktigt dåligt i år fast de inte är alltör många poäng från toppen. Kanske lönar det sig inte i längden att köpa in spelare som RvP, han har varit skadebenägen tidigare och är skadad nu. Han bidrar inte till en toppenstämning i nån klubb med annat än de poäng han gör. Han svek Arsenal hårdare än någon annan, United är dumma om de inte tror att samma sak kan hända dem. Transferfönstret är öppet och United borde vara drastiska och byta ut fyra spelare mot fyra nya om de vill ta sig till Champions League till nästa år.
 
Det är alltså tre lag riktigt jämnt i toppen av tabellen och normalt vore United det fjärde laget där uppe. Liverpool och Everton är tätt efter täten nu. United, Tottenham och Newcastle hör till kategori tre i jakten på täten och det enda laget som kunde tänkas stiga uppåt är United då RvP är tillbaka men det skall nog ske mycket annat positivt inom laget då också. Denna vår blir mycket spännande. Förutom PL spelas bland annat Champions League och FA cupen så det finns gott om matcher. City har den bredaste truppen och är på sätt och vis favoriter att vinna ligan. De brukar dock ha en förmåga att tappa enkla poäng i ligan, kanske kan det bli för stor rotation för lagets bästa ibland. Chelsea har problem med att hitta en ordinarie center av toppklass.
 
Lukaku vore bäst men han är som bekant i Everton på lån. Etoó, Torres och Bah turas om och gör det helt okej men inte håller de Giroudklass Agueroklass eller Van Persieklass inte. Annars har Chelsea Hazard och en bra bredd. Mourinho är halvgalen just nu på flera sätt och i mina ögon kunde Chelsea ha haft tre uteblivna straffar mot sig under julmatcherna. Arsenal känns som ett tryggare lag än Chelsea inför slutspurten som förstås är en lång spurt. Så: City-Arsenal-Chelsea i den ordningen blir topp-3 i år då? Mitt svar är ändå att det kan gå precis hursomhelst. Arsenal har varit bäst hittills och känns väldigt starka. Laget är uppbyggt med finess och en enda dyr spelare i Özil. De andra lagen är uppbyggda med sjukt stora summor och borde egentligen tävla i en egen liga. Det blir en spännande vår som sagt. Det vore härligt om Arsenal fick vinna, det vore förtjänt, laget har byggts och fungerat på ett ärligt och fint sätt. Lagets ekonomi har skötts på ett förträffligt sätt under många år och det har kostat många titlar. Nu vore det dags att få det som klubben har jobbat hårdare än någon annan för under många år. Ekonomin är i skick och det går att köpa spelare, Özil är den enda dyra spelaren som har köpts. Ju mindre dyra köp desto finare att nå framgång. Ju mindre "drömsummor" vad gäller löner desto bättre. Fotbollen får inte spåra ut helt. Financial Fair Play kommer att förändra en del beslut de kommande åren om inte genvägarna blir för enkla. Med dessa ord ser jag fram emot en vår med mycket intressant fotboll på teve och möjligen på plats i England.
 
 

Rinkbandy plus puls

Ett rinkbandypass på 1h var jag med om igår. Vi brukar värma upp 10min och spela 50min. Nu skall vi se lite vad polarloopen har fått fram med hjälp av pulsbandet.
 
 
Jag hann spela 13 byten. Bytena var cirka 2 min 30s i medeltal verkar det som. Svårt att veta exakt var pulsen börjar gå ner och om man då ännu är på isen eller inte. Men i stort sett räckte ett byte minst 2min. Att avgöra hur länge den jag bytte med spelade är omöjligt men antagligen var hans byten något kortare än mina sett till staplarna. I seriematcher kan byten säkert vara längre eftersom man måste hitta ett vettigt riskfritt läge att byta då också. På träning kan man riskera lite grann med byten. Kan tillägga att jag spelar center och är rörlig och ivrig på isen, jag slappar inte det minsta på isen normalt. Om man tänker på 13 byten på cirka 50min så blir det cirka 2min per person.
 
Bilden ovan visar att matchens medelpuls blev 154 och det känns ju helt okej och ur förbränningssynvinkel far det kolhydrater och även fett ut kroppen. Skillnaden från löpning och fotboll vad gäller pulskurvan är att den blir extremt vågig då man sitter och vilar i ett bås emellanåt. Så 154 är en ganska hög medelpuls då man har suttit halva "matchen". Den jag bytte med spelade ett byte innan jag kom in i matchen så tiden 47.20min som syns ovan är från då jag kom in på isen.
 
 
Här har jag sett närmare på ett enskilt byte. Alla byten är ganska lika då det gäller tid och puls så jag valde nu bara ett för att visa lite. Medelpulsen i detta byte var 169 och det är en ganska tuff belastningsnivå då tiden är 2min 45s! Verkligt effektiv intervall träning detta alltså! det har säkert varit bra genom åren att ha haft rinkbandyn på sidan om fotbollen, förutom de spelmässiga fördelarna har det gett intervallträning som ett komplement till konditionen vi tränade med fotbollslaget. Av tiden på isen i detta byte kan man se att 1min40s var pulsen högextrem. Jag gick in och kollade om pulsen skillde från de första bytena jämfört med de sista bytena, de gjorde inte det. Bra! Annars kunde det tänkas att jag hade tröttnat i denna match eller annars kunde jag ha varit trögstartad p.g.a. för slö uppvärmning. Så var inte fallet. Om någon vill se på hela tiden jag hade på pulsbältet är det 10min i omklädningsrummet i början och en inte alltför hård uppvärmning som syns i början, i slutet är det tills jag gick i duschen efter matchen typ.
 
Intressant fakta? Nog i mina ögon, har inte tagit del av liknande information tidigare trots alla mina utbildningar.

José

Skall testa ett inlägg här nu från nya iPad mini som jag vann i en tävling. Jag hade 1% skicklighet och 99% tur då jag vann :) Nu skall jag få in en bild på en man som har agerat tveksamt på sistone och vars lag kunde ha haft 3-4 straffar mot sig på sistone också. Domarna har varit fega. 

Jose Mourinho


Det var allt för denna gång. Imorgon lite info inför Arsenal-Tottenham!

RSS 2.0