Manu faller också borta sen

Har förstås inte sett matchen eftersom jag har varit på egen match i finska cupen (gick vidare). Yles highlights är ganska bra iaf och visar alla chanser och halvchanser. Manu verkade överlägsna chansmässigt. Målet kommer dock på pass från Arsenalförsvaret. Almunia verkar ha räddat åtminstone två givna mål och Ronaldo sköt i ribban dessutom. Adebayor och Fabregas hade någon chans då de sköt. Antar att United var bättre idag, knappast mycket snack om den saken. Diaby, Song, och Silvestre från start säger väl en del om att man inte var förhnadsfavoriter idag. Får man Van Persie och Eduardo i skick till returen så kan det bli annat. Taktiken skall säkert ändras också. Adebayor ser ut att behöva någon match till i benen innan han är sig själv. Arsenal bör spela med två anfallare där Van Persie är den ena. Än är inget förlorat och på Emirates Stadium lär det bli annat, den som lever får se. Tycker inte att Manu fansen har så mycket att vara nöjda över då de bara vann 1-0 trots övertaget. De kan inte komma till Emirates och gå in för att försvara...det kan bli en målrik match, Manu måste satsa på ligan (där lagen möts 10.5 också) och den närmaste framtiden kan bli intressant på flera sätt.

Trots 2,5h i bil gjorde vi vår bästa match i år med laget ikväll. Det var ett grymt tempo i matchen på det snabba konstgräset i Björneborg. Har inte upplevt liknande gräs tidigare, det gick att springa lika snabbt som på riktigt gräs..grymt bra fäste alltså. Vet inte hur vårt lag var så taggade idag, kanske var lagfiilisen i skick samtidigt som alla ville vidare i cupen för att få möta ett div.2 lag från Tammerfors i nästa omgång. Till de som funderar mycket kring skillnaden mellan ligan och ända ner till div.3 så kan jag säga att det är mindre skillnad än ni tror. Finns många bra div.3 spelare som inte skulle göra bort sig i ligan om de spelade 15min, sen krävs det fruktansvärt mycket målmedveten träning med laget för att kunna prestera bra en längre tid på plan. Konditionen skall vara grym och även anpassad till det man håller på med. Finns nog många spelare i finska ligan som bara lever på några få egenskaper och inte har någon riktigt bra helhet. Finns spelare som är tekniska men grymt klena, finns spelare som är grymt fysiska men som saknar teknik  till stor del och sen finns det spelare som har tillräckligt av allt och de är lagens bästa spelare. Man tror inte på de här sakerna före man är med och upplever dem. Då man sitter på läktaren som liten pojke och ser Vps ta två ligasilver i slutet på 90-talet så tror man att spelarna är otroliga. Visst var de bra, men de flesta som vill kan nog ta sig ganska långt bara de har någon sorts medfödd talang. Sen då man skall vidare, ut i Europa är det nog något helt annat som krävs från hela människan och omgivningen redan från tidiga år.

Mållöst

Barca kunde ha vunnit med alla chanser de hade. Chelsea definitivt sämrem 17-3 i skott säger allt. Cech bäst på plan. Returmötet lär bli 10ggr hetare och då spräcks nog båda nollorna. Chelsea hade en jobbig kväll eller vad sägs om att Ballack sprang 11,5 km! Svenskafans.com tror inte på Eduardo på topp imorgon utan istället tror de på ett 5-manna mittfält där både song och Denilson ingår. Eboeu kan ha stulit Sagnas högerbackplats kan jag tillägga. Hoppas på att Adebayor har en bra dag.

I a-jun serien här blev det 2-0 seger idag och mina a-jun har nu sex poäng av nio möjliga. Idag var det jämnt, vi vann tack vare självförtroende och bra fysik. Skickligheten hjälpte oss inte alltför mycket idag då besluten inte är de bästa. Finns en del att förbättra och det hoppas jag kunna visa åt spelarna då jag har 15min video från båda halvlekarna. Måste gå igenom det imorgonbitti. Fotboll är intressant, det ska vi inte glömma. Har pressat schema nu, skall direkt från jobbet på bortamatch imorgon, blir 3h i bil och sedan finska cupen mot ett div.3 lag. CL matchen får jag se i efterhand från digiboxen, om Arsenal förlorar blir min natt ännu längre! Nu har jag 32 dar kvar att jobba innan jag flyttar, mycket skall hända inom fotbollen här innan dess.

Semifinalerna på kommande, finsk fotis

Det mest spännande denna vecka är naturligtvis semifinalerna i Champions league. Manu spelar hemma mot Arsenal och där får no Gunners vara nöjda om man får ett kryss med sig. Wenger har sagt att Van Persie definitivt är borta mot Manu och det är hemskt synd. Adebayor är tillbaks, men om han är i form är en annan fråga. Bendtner har varit usel på sistone för att spela i ett så bra lag iaf. Clichy är även borta men Gibbs fixar Ronaldo om man får tro Toures ord. Rosicky och Gallas spelar inte mer denna säsong. Arshavin får inte delta i CL.

Det känns skönt att ha Almunia tillbaka sedan i söndags och nu sätter jag pressen på följande spelare; Walcott, Fabregas, Nasri och Eduardo. De fyra måste göra en bra match och skapa mycket uppåt, om resten hjälper till är det bara en bonus. I backlinjen finns säkert Toure och Djourou centralt medan Sagna och Gibbs är på kanterna. Mittfältet blir de tre som nämndes tidigare plus antagligen Song (lr Denilson men knappast). Eduardo och Adebayor på topp hoppas jag på. Räcker detta för att slå Manu? Tja det kan räcka, dagens toppmatcher avgörs av dagsformen till stor del, sen skall man ha flyt och marginaler på sin sida också. Denn match spelas 21.45 på onsdag.

Imorgon är det dags för Chelsea att slå Barcelona i Spanien med start 21.45. Chelsea har knappast några avbräck och laget är i bra form. Tidigare trodde jag att Bayern Munchen skulle komma med ett högt tempo och chocka Barca, det hände inte men kanske Chelsea kan skapa ett tryck med deras höga tempo. Jag tror inte att något av försvaren får det lätt så matchen slutar kanske 2-2.

Nu är det semifinaler, nu är det intressant, nu är det ytterst avgörande vilka saker som händer på bortaplan eller på hemmaplan. Huvudsaken med detta CL slutspel nu är att Manu inte vinner det hela, de får faltiskt vara nöjda med ligatiteln som de ser ut att få.

Bandade den finska ligamatchen Vps-Honka idag och såg igenom den senare. Jaa vad ska jag säga, i Vps känner jag halva gänget bra och har lirat med dem...de har inte blivit direkt bättre på de fyra år som har gått sen jag själv hade min bästa formtopp hittills. Spelet är inte bedrövligt i matchen men det slås alltför mycket långbollar trots att det finns ytor. Samma sak görs i hela jäkla landet, det stör mycket då man faktiskt ser att det skulle gå att spela på ett smartare sätt...och spelarna skulle klara av det. Att Honka vann 5-2 överraskade mig mycket, men de flesta målen i matchen skulle inte ha varit så svåra att stoppa, lagen är inte bra organiserade försvarsmässigt alls. Då lagens försvarsspel fungerar blir den här matchen 1-0 till någon, nu är det riktigt uselt speciellt från Vps sida. Kanske borde man byta uppställning. Annars är de allmänna problemen de vanliga, lite publik, lite pengar i den finska fotbollen och kameramännen+producenten håller låg nivå, vet inte hur de filmar matcher i andra länder men det syns betydligt bättre. Flera gånger som jag blandade ihop spelare som jag känner till bra bara för att de liknar varann lite. Skärpan och zoomningen kan inte vara lika bra som i andra länder och kanske borde man ha fler kameror.

Har nu tränat cirka åtta ordentliga pass på nio dagar och benen känns som betong speciellt då gräsplan var hård idag. Imorgon blir det vila för att coacha en match, på onsdag blir det finska cupen i Björneborg, sen är det bara att träna vidare och spela match andra maj. Blir inte mycket vappenfirande för mig. Idag hände något jag inte har upplevt i fotboll förr, jag och en medspelare sköt tillsammans i krysset från närhåll i spel sex mot sex. Efter lite tumult i straffområdet sköt min lagkamrat med högervrist (bakifrån) på bollen samtidigt som jag sköt med vänsteryttersida (från höger sida) på sidan av bollen., sjukt ql då den gick upp i krysset och vi kunde intes äga vem som var mer delaktig men jag tyckte att mer av kraften från hans fot :) Skulle det ha varit seriematch skulle väl den finaste målgesten ha avgjort vem som var målskytt. Detta påminner mig om när jag som a-junior styrde in ett skott med låret  från typ 3m, bollen steg kanske 15 centimeter, såklart gjorde jag målgest :) Domaren sade efteråt att lagledaren fick bestämma venm som fick målet, idiotlagledaren gav målet åt skytten..arg var jag då jag läste tidningen dagen efter. Nåja vad f-n vet en lagledare om fotboll då det kommer till kritan, viktigt skulle vara att de bara sköter det som hör till deras områd, men det är desto vanligare att de har kontakter högt uppe i föreningen och tror att de har fått en gåva att Gud att flytta spelare mellan lag. Alla skall veta sin nivå och vet de inte den så skall de(n) som sitter högst uppe ha koll på läget. Funkar inte detta är det väl brist på pengar i finsk fotboll som ställer till en del än en gång.

Den finska norra a-junior serien har verkligen tappat lag med åren, div.1 består av åtta lag och någon div.2 finns inte ens. I södra Finalnd finns det betydligt fler lag och i a-juns div.2 finns alltid många lag, men är kvalitéen bar är en annan fråga. Hörde av en "insatt" att allmänna formuleringen till brist på lag är att det är dyrt+att de som kan bli något redan spelar i föreningens seniorlag..bullshit tycker jag. Spelarna i den åldern kan ännu bli proffs fast de inte platsar ens på bänken i seniorlaget. Utvecklingen går ju framåt många många år ännu för en a-junior. Har en spelare bara lite tillstymmelse till att kunna bli något inom fotbollen så tar nog utvecklingen tag i spelaren förr eller senare bara han får rätt/bra  träning. I ett seniorlag är det inte så lätt att utvecklas och lyckas i matcherna för en junior, det är bara en bråkdel av de duktiga och lovande som lyckas där. Låt a-juniorerna spela mot spelare i egen ålder, låt undantagen som klarar det få satsa i seniorlagen. Minns en helt ok a-juniortränare för sex år sedan som sade att i Vasa såg han bara en enda spelare som kunde hoppa över a-juniorfotbollen, spelaren var Henri Scheweleff och påståendet stämde nog ganska bra just i det skedet.

Folk gör bort sig hela tiden i finsk fotboll med beslut hit och dit som tas överallt av folk som har brist på kunskap. Hur råda bot på brist på kunskap i finsk fotboll? Med skolning kanske? Tja det är nog brist på vettigt folk som samtidigt är intresserade av fotboll. Kanske går det framåt, kanske får vi fler och fler personer som har sett hur det går till i t.ex. mellaneuropa och kanske höjer dessa herrar vår fotbollsverksamhet på några håll i landet. En tränare har inte alltid så mycket att säga till om även om han skulle vara den mest fotbollskunniga i en förening. Ser man på en mer amatörmässig nivå så kan man nästan skratta åt hur det ser ut. Nere i div.3 där det ändå finns en viss fotbollskvalité för tillfället så vet inte spelarna alls vem de skall fråga råd av då de skall välja klubbar, utveckla sitt spel (om tränaren inte kan hjälpa/inte hjälper), hitta rätt plats på plan o.s.v. Det är inte lätt att få hjälp alls då det saknas tillräcklig kunskap hos tränare och andra insatta i föreningarna. Då det här även kan vara ett ofta förekommande problem för div.2 spelare så är nog den finska fotbollen ute på hal is på ännu ett delområde. Från div.1 finns folk med tillräcklig kunskap som styr spelarna rätt på plan och framförallt utanför plan där allt kring spelarens fotbollssituation skall vara i skick. Mycket styrs av tid och pengar samt folks hjärta för fotbollen!

Helgen över

Alla topplag tog fulla poäng i engelska ligan. ManU vände 2-0 underläge till 5-2, de flesta Tottenham fans var arga på den tillfilmade(fint ord va) straffen som Ronaldo satte i mål...men fyra mål till säger väl ändå en del. Jag såg inte så mycket av den matchen men hade två bekanta på läktaren. Chelsea vann med uddamålet och hade tur då Cech vägrade att släppa in straffen. Pool vann 3-1 utan större problem och tvåmålsskytten Dirk Kuyt var grym. Arsenal hade en dag på jobbet och slog Boro med 2-0 efter två mål av Cesc idag. Det var ingen höjdarmatch men man vann ju ganska lätt ändå. Almunia tog ett friläge men annars var det lugnt bakåt. Adebayor hoppade in och visade att han lira även om han inte lyckades med speciellt mycket. Arshavin spelade fram till 1-0 och var helt bra. Gunners möter som sagt Manu och Chelsea ännu. Aston villa fick bara 1p mot Everton så de är borta från fjärde platsen nu kan man säga. Milan vann 3-0 idag och ikväll får man se Napoli-Inter.

Mycket sport på tv då ishockey vm pågår nu också. Allsvenskan och finska ligan har jag svårt att hinna följa men Djurgården har iaf problem. Vps möter Honka på tv imorgon, men då är jag på min sjunde träning på åtta dagar. Okej digiboxen på rec bara :)

Välkommen till min nya blogg!

Jag hoppas att de trogna läsare som aktivt läste min förra blogg (http://blogg.aftonbladet.se/29002) även läser den här som är en fortsättning på den förra. Orsaken till bytet var att funktionerna krånglade. Det blir mycket fotbollssnack även här ;)

RSS 2.0