Fullt upp

Har läger i helgen med juniorerna. Inledde ett läger ikväll med träning i hemstaden. Blev 70min taktik och 20 min spel. Imorgon börjar lägret på allvar och det består av tre träningar och två matcher på två dagar. För min del gäler det att jobba så mycket jag bara hinner just nu och all extra tid läggs på det. Har gått igenom två träningsmatcher via videoband och det har tagit mycket tid. Samtidigt som allt detta är på gång är min bil på service och det har snöat grymt där ute. Hoppas att Arsenal kan slå QPR utan min hjälp imorgon :) Hinner inte med något desto mer seriöst inlägg nu. Alla har väl hört sången om att van Persie scores when he wants...

Chamakh also scores when he wants!



Late night

Hinner inte med mycket skrivande just nu. Jobbar något otroligt med fotboll men det finns alltid mer att göra. Behöver gå igenom två av juniorernas matcher på datorn inför ett läger i helgen, ett tufft läger med tre träningar och två matcher på två dagar. Förutom lägret tjuvstartar vi med en inledande träning på fredagkväll.

Arsenal gjorde en bra match i helgen mot Aston Villa som var helt uselt. Att det bara blev 3-0 får Aston Villa vara nöjda med. Bra form för The Gunners nu, då vi låg 17:nde på hösten orkade man inte bli arg över förlustmatcher men någonstans visste man nog att vi skulle höra till topp-4. Värvar man mängder av spelare ända fram till kl.23.55 den 31.8 är inte hösten den bästa tiden att lyckas. Manu vann 1-0 igår men kunde ha fått en straff emot sig i 88:nde minuten. Så blev det inte på OT denna gång och Manu var väl bättre och kunde ha haft en straff i första halvleken. Ferdinand sade efter matchen att de inte ville spela bra eller fint utan att laget kom dit för 3p. Stämmer väl bra in på min bild av 85% av Manus säsong :)

Apoel kämpade bra i kväll och man hoppades lite på en skräll mot Real, men efter att nollan sprack i 74:de minuten blev det till slut 0-3. Chelsea slog Benfica borta med 0-1 och det är ju trevligt att ett lag från den tuffaste ligan orkar kämpa i CL ännu den här tiden. Det ser ut som att det kostar en CL plats däremot då de kanske slutar femte i ligan. Svår balans med allt som sker under en säsong. Var skall man satsa 100% och var skall man satsa 70%...Imorgon Milan-Barcelona och Marseille-Bayern Mynchen. Nu sova.

Torres passade till Kalous avgörande mål ikväll. Torres är helt okej, alla hakar upp sig på vad han kostade, men Chelsea har alltid gjort av med mycket pengar sedan Roman tog över ägandet.


Inför Arsenal-Aston Villa

Sesny, Sagna-Kos-Verminator-Gibbs, Song-Arteta-Rosicky, Walcott-RVP-Gevinho.

Bänk: Fabianski, Santos, Djourou, Ramsey, Ox, Benayoun, Chamakh

Efter att Spurs just kryssade en match med Chelsea som de både kunde ha vunnit och förlorat så kan Arsenalspelarna gå in utan press mot Aston Villa nu. Tre poäng är det enda som gäller och det borde lyckas på hemmaplan, vi har t.o.m. bra avbytare just nu. Något vi inte är bortskämda med. Adebayor borde ha gjort mål då han rundade Cech idag, det var den bästa chansen även om det fanns andra lägen för båda lagen. Arsenal lär ha bollinnehavet idag och förhoppningsvis kan man skapa fler chanser än senast. Även om man skulle ha släppt in 1-1 då det var onside i förra matchen kan man inte säga att det skulle ha blivit kryss, vi har bra form och det fanns ingen orsak att gå in alltför hårt för att göra ett till mål då man ledde. Domarnas miss och det är något vi inte kan påverka. Gervinho och Chambo fanns på bänken så problem att göra mål hade det nog inte varit. RVP kom inte närmare än ett stolpskott senast, men vad gör väl det då Vermaelen är i målform.

Rosicky nu med bästa formen någonsin?

Hockeyblogg

Börjar med en hockeynyhet som inte är någon direkt nyhet utan mer en spekulation. Jag följer inte ishockey så mycket nuförtiden men då det gäller VM är det annat. Finland lär kunna få tillgång till ett bra spelarmaterial dels för att deras lag ser ut att inte gå till slutspel och dela för att VM spelas i Finland. Vad sägs om:

Målvakter Miikka Kirpusoff (Calgary) och Nicklas Bäckström (Minnesota). Teemu Selänne, Saku Koivu, Toni Lydman, Niklas Hagman (Anaheim), Mikko Koivu (Minnesota), Olli Jokinen (Calgary), Jussi Jokinen, Tuomo Ruutu (Carolina) och Joni Pitkänen (Carolina).

Där har man 11 riktigt bra spelare som kan kompletteras med spelare från KHL, elitserien, fm-liga och säkert från lag i mellaneuropa också. Jag har inte så bra koll på saken.

Inför denna PL lördag kommer lite senare idag.


Match ikväll

Bra av Mourinho att förpassa Fabio Coentrao till läktaren två matcher. Ingen blir sämre av en enda cigarett men det är bra att visa att klubben inte accepterar att spelarna röker. Om en spelare känner att han behöver röka på sin födelsedagsfest borde han vara smart nog att inte hamna på bild då han gör det... http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/spanien/article14556917.ab

Tevez kanske hoppar in mot Chelsea ikväll och han kan komma att delta mer eller mindre i de 10 sista matcherna i år. Varför? Han är såklart en bra fotbollsspelare, men jag antar att Man City har kommit överens med honom om en enda sak. Nu spelar du och höjer ditt marknadsvärde så säljer vi dig direkt säsongen är slut, deal? Deal!

Match mot Everton för Arsenal ikväll. Everton föll med klara 3-0 mot Liverpool så det finns bra chans till 3p för Gunners ikväll. Sesny är given i målet, Sagna-Vermaelen-Koscielny-Gibbs lär starta och Santos kan komma att hoppa in i backlinjen. På mittfältet är Song helt given och han lär få sällskap av Arteta och Rosicky som nyligen fick förlängt kontrakt. I anfallet startar nog Walcott-RVP-Gervinho om ingen behöver extra vila. Chamberlain är riktigt bra som inhoppare och hans fart syns bäst vid inhopp.


Pray for Muamba

Börjar vara en tid sedan jag skrev här nu. Har varit mycket på gång, att vara med juniorerna 5-6ggr i veckan och dessutom hinna med div.3 spel tar en del tid. Idag har varit en typisk dag då det kan vara tungt för huvudet att orka med allt idrottande. På jobbet 2h gymnastik, med juniorerna 1,5h fysträning och direkt därifrån till div.3 träning. En powernap på eftermiddagen gav mig nya krafter speciellt psykiskt så allt gick ungefär som det ska och lite bättre. I helgen blev det förlust för egen del med 2-4. Sprang runt nästan 11km i matchen på 75min, var utbytt ett tag i mitten av matchen. Ju fler metrar man springer desto sämre spelöga med var man borde befinna sig på plan ;) Nåja det stämmer bra på en ytterback, på mittenmittfältet kan man aldrig springa för mycket och det var många löpningar jag inte gjorde som jag gärna skulle ha gjort. Fick en ny maxspeed på 35,6km/h. Jag är liksom snabb ännu! Haha..och då har jag tappat mycket snabbhet med åren. Är inte på något sätt nöjd med min insats i matchen ändå, borde ha spelat klart bättre. Finns några yttre omständigheter som påverkade men orkar inte skylla på något. Tror att min form är bra och att min säsong kan bli riktigt bra. Detta tack vare all skidning och skrinning jag har hunnit med förutom fotbollen i år. Jag behöver olika sorters träning då mitt ena knä inte klarar av hur mycket löpning som helst per vecka.

Med juniorerna blev det seger 13-1. Känns bra att köra över ett helt ok lag med stora siffror ibland. Jag var inte så nöjd med våra prestationer för en tid sedan så jag införde ett tema för mars som heter "ingen tar sig förbi mig". Vad det går ut på i detalj säger jag inte men man hör ju lite vad det går ut på. Inställningen har blivit tuffare nu och det behövs. Men det var inte därför vi tacklade ut en spelare i en bänk så att han skadade sig, det var mer olyckligt helt enkelt. Behövde väl säga det ifall någon inblandad läser här. Hann med en rinkbandy träningsmatch på kvällen och gjorde två mål förgäves i en 8-4 förlust. Är i bättre form än på något år, lyckas ibland med snabba saker på fotbollsplan som jag inte har gjort på något år...i rinkbandy gjorde jag ett mål där jag tunnlade målvakten, gjorde finten så snabbt att jag inte själv hann med, hade tänkt göra en annan grej men hann inte med mig själv :) Låter konstigt men så blir det ibland.

Det enda jag orkar skriva om världsfotboll idag är att Muamba som föll ihop med hjärtattack i helgen lär prata engelska och franska och får ta emot besök på sjukhuset nu. Pray for Muamba som de flesta har skrivit någonstans. Vi håller tummarna för honom!

Wenger tog Muamba till Arsenal när han ännu gick i skola. Här en bild från 2005, Arsenal hade en stor trupp och Muamba släpptes för att han skulle kunna få speltid i Premier League.

Skatorna kraschlandade

Arsenal slog Newcastle till slut i en match som blev onödigt jämn. På Emirates Stadium i måndags tror jag inte att någon var orolig för förlust då Newcastle gjorde 1-0. Mindre än en minut senare kvitterade RVP på pass från Walcott, ungefär så ser hälften av mina mål ut i Fifa12 :) Kameran hann knappt med i teve eftersom repriserna av 1-0 målet ännu visades. Vilket bakslag för skatorna i det skedet. Hatar själv då repriserna är ivägen för matchen, hände en gång i CL då Liverpool gjorde mål på Arsenal för kanske 6-7 år sedan. Var då med gymnastiklärarkollegor i fjällen och de minns att det var en arg Pese som inte ville gå och sova den kvällen. Nåja matchen i måndags dominerade Arsenal och skapade tillräckligt med chanser för att vinna. Hela tiden kändes det som att vi jobbade emot klockan och Krul och de andra försökte spela tid redan i första halvlek. Skatorna som de kallas gillar "maskar" enligt mig och till slut maskade de så mycket att de förtjänas att kallas för maskarna. Vår kamp mot klockan blev lyckad denna gång, Vermaelen tryckte in avgörande målet i 94:e minuten.

De som undrar hur det kan ha funnits fem tilläggsminuter bör nog se matchen en gång till! På sätt och vis kan man inte säga att Arsenal gjorde ett sent mål, undrar hur många aktiva minuter det fanns i andra halvleken. En gång i slutet fick Newcastle frispark och hade bollen i närheten, det tog 53sekunder innan frisparken slogs. Hemskt. Gervinho och Ramsey fick nöja sig med inhopp men de gjorde det bra och att ha en bra bänk är något vi inte är bortskämda med. Tre poäng rullade in och chansen till tredje platsen i ligan ökade. Tottenham är en poäng före och högt i toppen leder Manu oförtjänt med en poäng före City.

Vermalen är grym. Bara backlinjen och han slipper skador i fortsättningen kommer han att utvecklas till bästa mittbacken i PL snart.


Barca vann stort då Messi gjorde fem mål häromdagen. Basel krossades med 7-0 av Bayern Munchen igår, hemska resultat för att vara CL slutspelet. Inter åkte ut mot Marseille efter att ha släppt in ett avgörande mål på stopptid. Napoli slår väl ut Chelsea idag och då finns inga engelska lag kvar i CL. Barca tätt följt av Bayern borde vara de bästa lagen i CL i år. Steven Gerrard gjorde hattrick i Liverpool derbyt igår då Everton slogs med 3-0. Bra om hans form stiger nu inför EM i sommar. Hoppas att England kan gå långt. Wenger är omtalad som engelsk förbundskapten idag, kommer aldrig att hända. Hans styrka ligger i att bygga lag och fostra spelare, inte i att vinna viktiga enskilda matcher. Hoppas för Arsenals del att Walcott och Chambo kommer med i truppen.

Wilshere är ju inte med och spelar än så det skall ske ett mindre mirakel om han skall hinna med i laget. OS i England spelas ju också i sommar, där kanske Jack kan vara med istället. Podolski är inte helt klar för Gunners än och Hazard blir det hård dragkamp om av alla toppklubbar. Han kan vara nya Ronaldo enligt många. Jag undrar just. Har inte sett så mycket av honom men skall vi spela 4-3-3 nästa år är det nog smartare att välja en annan klubb, att komma som yttermittfältare till Gunners är inte någon dröm vad gäller speltid. Det har varit snack om Financial Fairplay nu igen, jag avvaktar lite tills allt är klart. Men det är förstås en bra tanke att klubbarna inte skall kunna göra vad som helst ekonomiskt. Länk här http://www.ftbpro.com/posts/jake.rothschild/16365/uefas-financial-fair-play-how-will-it-affect-us

En fråga i artikeln lyder: Will this affect my club?

Yes, this will affect all clubs! The only English club to walk away with a clean bill of health, if the rules took full effect today, would be Arsenal.

Med den här arenan som snart är avbetald ser framtiden ljus ut.


Har haft fördelen att stå ute i solen en fin marsdag som denna. Har varit skidtävlingsfunktionär. Igårkväll inleddes uteträningarna i fotboll för min del och idag är det mina juniorers tur. Före det skall jag på ett fotbollsmöte, äta middag med en kompis som jag ser för sällan och följa en hockeyfinal med det lokala laget som ser ut att ta sig till ligakval idag. Som ett obs har jag nu flera läsare som inte kan svenska, det är bara att välja språk uppe till vänster så byts det automatiskt.

Mycket om Arsenal

Tottenhams motgångar fortsätter, nu med en förlust mot Everton på bortaplan. Det blev bara ett mål i matchen trots att Spurs jagade en kvittering stenhårt och var väldigt nära att få in bollen. Vinner Arsenal över Newcastle på måndag skiljer det bara en poäng mellan Arsenal och Spurs. Chelsea har tillfälligt gått ikapp Arsenal efter en 1-0 seger idag då Drogba gjorde mål. Båda Manchesterlagen förlorade i Europa League i veckan. Hur är det möjligt? Orken och motivationen räcker tydligen inte till för Europaspel. Det tar förstås något otroligt på krafterna då motståndarna och deras fans vill vinna till 100%.

Kända extra mycket för just sin snabbhet är Walcott, Lennon, Bale och numera även Chambo!


Milan slaktades i första halvleken mot Arsenal och det stod då 3-0 på Emirates Stadiums fina gräsmatta i norra London. Vad låg bakom detta? Milan saknade Prince Boateng som var bra i första mötet och Zlatan såg ut att vara sitt alterego "Latan". För övrigt hade de ett bra lag på benen och Zlatan blev sig själv till andra halvlek. Arsenals elva var full av fart. Okej försvaret kan vi hoppa över, men vad sägs om Rosicky i toppform med Song i normal form och en ypperligt bra Alex Oxlade-Chamberlain tillsammans med dem på mitten...riktigt bra. Chambo gjorde en fantastisk match och löpte ikapp Milanspelarna hemåt medan han fixade en hel del framåt som t.ex. en straff efter att ha tagit sig in fräckt mellan två Milanspelare i boxen. Killen är 19 år och spelade i Southampton ifjol som inte ens är i Championship. Vilken stjärna han är! Slår igenom lika hårt som Wilshere gjorde ifjol.

I anfallet fanns fart i form av Walcott i form, Gervinho i form som jobbade bra och lågt hemåt då det behövdes och sist men inte minst RVP som satte in en straff och gjorde ett som annat. Gräsmattan, farten, kämparglöden och flytet att få ett tidigt hörnmål av Koscielny bäddade för en bra match från Arsenals sida. Jag har aldrig sett The Gunners kämpa så här hårt, det var det jag var mest orolig för i halvtid eftersom bänken inte precis var någon önskedröm. Walcott gjorde ett inspel som en Milanback inte lyckades rensa ordentligt och Rosicky bredsidade in 2-0 via målvakten. RVP:s 3-0 mål var på straff då enligt ovannämnda situation. Spelet var mer överlägset i första halvleken här än det någonsin var på San siro.

Milanspelarna föll aningen lätt emellanåt och båda ytterbackarna hade blivit varnade i första halvleken, jag var orolig för att det skulle påverka vårt försvarsspel. Det gjorde det inte. Problemet blev orken och vi fick se farten och tempot minska, eller det kom inte anfall med fart lika ofta kan man säga. Skulle Milan göra mål hade det blivit stora problem då 5-1 inte skulle ha räckt. Milan skapade två heta chanser varav minst en borde ha gått in men Sesny fick den på sig. Gervinho var ytterst nära att få in en boll men den tog i benet på en liggande målvakt och returen som var en miljondollarchans lyckades RVP inte få förbi målvakten heller. Den chansen har det talats allra mest om efter matchen. Arsenal var klart bättre än Milan i andra halvlek också men heta chanser var svåra att skapa och klockan tickade emot oss. Bänken skulle bli avgörande, Chamakh och Park fick chansen. De fick inget märkvärdigt uträttat, Chamakh skarvade ett par bollar men han är bäst i straffområdet och där hamnade han aldrig tyvärr.

Tiden tickade iväg denna gång, hur bra hade det inte varit att få inleda på hemmaplan med facit i hand? Har inte koll på om det sker via lottning eller om det beror på placering i gruppspelet. Hemmaplan i första matchen skulle ha varit fördel. Wenger är i efterhand mest arg på San Siros gräsmatta, UEFA ger böter för det ena och det andra men det spelar ingen roll att en gräsmatta gör det halvt omöjligt att spela den fotboll man vill på. Nu kan man ju vara dum i huvudet och säga att a) det är lika för båda lagen och b) kom till Ryssland i CL och spela då det snöar och är -20...är det någon ursäkt för hur det ser ut i Milano och alla vet hurudan fotboll Arsenal spelar, bollen rullas något otroligt efter gräset och det är enda sättet vi spelar på. Vår gräsmatta är byggd genom en massa olika processer som jag inte kan minnas i detalj fast jag har fått det beskrivet för mig på plats. Gräset odlas underifrån in mot plastgräs och det skapar ett gräs som innehåller kanske 30% plast i slutändan. Något sådant.

Vi är lika bra som Milan denna vår. Vi har ett ytterst skadedrabbat lag i första mötet och de kan inte bjuda på en gräsmatta där man kan spela ordentligt efter marken. I andra matchen har vi följande skador: Wilshere, Ramsey, Santos, Benayoun, Diaby, Mertesacker och de mindre aktuella spelarna Squillaci, Frimpong samt Coquelin. Milan leder serie a och vi tävlar om tredje platsen i Premier League. Vår fart på vår gräsmatta satte dem fullständigt i chock. Utan att gå in desto mer på diskussionen om bästa ligan är jag säker på att Premier League har mest fart och just farten framåt gör att jag tycker och tror att det är den bästa ligan. Finns en annan taktik och kroppsstyrka i italienska ligan som gör att de spelar en annan sorts fotboll. Tänker nu inte bara på topplag utan på hela ligan. Spanska ligan är som italienska men snabbare, spelarna känns mindre tunga där. I England känns de lättast och snabbast men tekniken är en annan. Farten tilltalar mig och jag tror absolut att Premier League är den bästa ligan. Framgångar i Europa blir det inte i år för någon engelsk klubb, Manchesterlagen förlorar ju i Europa League som bäst.

Men jämför då en vanlig seriematch för ett topplag mot ett lag som är t.ex. femte från botten, Real vinner 5-0, 6-0 och 7-0 när som helst medan ett topplag i England får kriga sig fram för att kunna vinna 2-0 och det kostar en massa i form av stryk i närkamper på ett helt annat sätt än i Reals matcher. Slår nu själv på Real Betis-Rela Madrid på canal+. Reals målvakt står och skrattar med domarna i mittcirkeln och alla väntar på att de skall ösa in mål, så fungerar det inte i England där varje motståndare gärna smäller ner dig om de får en chans. Om andra supportrar av engelska lag stöder Milan efter Arsenals match är det nog det dummaste man kan göra. Arsenal visade prov på Premier Leagues fart då den är som bäst, Tottenham har gjort det förr och det är bara att tacka och ta emot för ryktet till ligan. Men jo jag förstår om t.ex. Manu supportrar inte unnar Arsenal att de gjorde en fantastisk insats till slut, det tar för ont att komma andra i ligan (antagligen) samtidigt som man inte ens briljerar i Europa league.

Läget i Arsenal just nu? Podolski börjar väl vara klar för klubben. Bendtner som är hur bra som helst i andra lag avgjorde mot Liverpool idag. Folk som hånar Bendtner är inte kloka, se en match då han spelar för Sunderland på plats, han är störst i klubben. Han gör ett otroligt jobb och är en bra målskytt. Han är inte så himla gammal än och kanske det inte är så lätt att göra mål mot Barca i CL fast han hade en bra chans ifjol. En chans som skulle ha tagit Arsenal vidare. Svenskarna tycker inte om honom för att de vill tävla med danskarna. Att han är kaxig och gör dumheter utanför plan hugger svenskarna på och försöker få honom att se dålig ut. Jag tror inte att han kommer att spela mer i Arsenal men han förtjänar respekt som en bra spelare, en världsstjärna är han inte ännu iallafall. Miyachi gjorde en bra match i Bolton och spelade skickligt fram till det avgörande 2-1 målet. Skadeläget inför Newcastle matchen är inte det bästa men vi har bredare trupp än ifjol. Kanske kan någon av de skadade hinna tillbaka åtminstone till bänken.

Bendtner är grym men kanske inte i alla toppklubbar än. Även han ogillar den töntiga regeln att man inte får ta av sig skjortan då man firar ett mål.


Jag kommer inte att ta emot kommentarer på andra ställen till detta inlägg än på bloggen. Folk som stöder mig vill inte träda fram på communitys som fb och twitter vanligtvis. Folk lyssnar ändå på mig, de läser det jag skriver och de allra flesta tycker att det är bra. De som tycker att jag är ute och surfar kunde välja att ignorera min blogg men de vill vara här och läsa och försöka hitta något att säga emot. Hittar de inte något att klaga på så säger de inget alls. Bara att kommentera på bloggsidan, varsågoda. Kritik och öppna diskussioner är ett måste i ett demokratiskt samhälle, man vill dock inte alltid att alla diskussioner syns i ett forum där man har många vänner som inte förstår sig på dem och tror att det är några värre strider på gång.

Jag säger inte att jag vet allt om fotboll, men för att förstå sig på fotboll måste man studera det och leva för det. De som har spelat fotboll i 20-30 år vet en hel del om spelet. Jag har själv spelat i 20 år och därifrån förstår jag detaljerna i spelet och det tekniska med bollen til stor del. Att förstå helheten av dagens fotboll är något helt annat och det är där kunskapen kan skilja sig väldigt mycket mellan olika "fotbollsintresserade". I slutändan kämpar vi för samma sak, vi älskar samma sport och vi är på samma lag just därför. Imorgonkväll skall jag på en ishockeyfinal, ishockey kan vara intressant men vi fotbollsmänniskor behöver slåss för vår idrott så att den inte tappar det värde den har idag.

Veckan som gick har jag hunnit återgå till mitt vardagliga liv efter semestern. Det innebär gymnastik fyra dagar i veckan på jobbet, uppföljt av fem juniorträningar och ett par egna fotbollsträningar. Att dessutom hålla på med rinkbandy gör att jag inte precis har svårt att fylla mina dagar. Nu är det sistnämnda äntligen slut för i år. En människa kan inte hålla på så här hur länge som helst, det behövs mat och vila hur mycket som helst för att orka. Tror nog att...högst en försäsong till orkar jag ha så här mycket på schemat. Då man är hemma efter en aktivitet tar det emot att fara på nästa, men då den närmar sig vet man att det är något intressant och roligt som väntar trots allt. En sådan försäsong som jag har kört i år har efter en massa slappande i södern och här hemma satt mig i matchskick på några veckor. Det går om man tränar hårt, regelbundet och målmedvetet.

Jääskeläinen tränade en gång nio pass på knappt en vecka för att komma i form för seriestart med Bolton efter skada och dålig form. Det lyckades också bra fast han inte började på noll förstås. Att få en riktigt bra kondition tar flera år år. Att hålla upp "helt" ett år eller två är det värsta man kan göra som idrottare. Människan är gjord för att röra på sig. Slutligen, en läsare har bett om mer läsning om träning av kroppen. Hmm jag vet inte, det tar mycket tid att skriva om sådant. Den som läser får se ;)

Podolski nobbade dubbelt mer pengar från Ryssland för Arsenals skull sägs det. Han liknar RVP på denna bild, han är vänsterfotad också. Hoppas RVP stannar och är nöjd med att förtjäna mest i en klubb med ett sorts lönetak. Podolski har gjort över 40 mål på 95 landskamper och är med i EM i sommar för Tyskland, fast han är född i Polen.

Intervjuer

Rosicky

http://www.youtube.com/watch?v=kfxwzR0EKOA&feature=endscreen&NR=1

 

Wenger

http://www.goal.com/en/news/1716/champions-league/2012/03/07/2951213/wenger-furious-with-refereeing-decisions-following-arsenals

 

Två intervjuer efter matchen igår mot Milan där det blev en häftig 3-0 seger på Emirates Stadium. Tyvärr räckte det inte då det hade kommit en 4-0 förlust på Milanos potatisåker tidigare. Jag kommer att kommentera matchen mer imorgon om jag hinner. Det har varit fullt upp med träningar nu samtidigt som jag är förkyld och behöver extra mycket återhämtning för att fixa allt. Fixade nytt fartrekord med nya skorna idag, det blev 27,5km/h. Sprang 450m kortare idag än för en vecka sedan och det är förståeligt då jag är krasslig. Det skulle förvåna mig lite om inte Podolski spelar för Arsenal nästa säsong. Verkar som att han verligen vill komma och jag tror absout att vi vill ha honom. Det var allt för ikväll, godnatt alla läsare!

 


PL helgen som gick

Arsenal borde ha förlorat mot Liverpool i helgen, speciellt om man ser på första halvlekens chanser. Har bara sett matchens höjdpunkter via footytube men det gav mig en ganska bra bild av matchen det också. Som tur är har vi Robin van Persie som vet hur man gör mål och målen avgör matcherna. Tycker ändå inte om att Liverpool var nära att vinna oss och att Sesny måste hålla världsklass varje match för att det kommer så många chanser för motståndarna redan i första halvlek. Hans straffräddning var fin men räddningen på returen var t.o.m. bättre. Otrolig räddning men de bästa målvakterna i ligan skall kunna göra dylika räddningar nu som då. De tränar på sådana situationer varje träning. Suarez var ett stort problem för backarna men enda målskytten för de rödvita Liverpoolana var ändå Koscielny. Förstår inte hur Koscielny kan göra ett så klumpigt självmål. Van Persie är nu uppe i 31 mål och det sista var väldigt fint, direkt volletskott med hans vänsterfot i enda luckan som fanns att skjuta i.

Tottenham kan snart börja tappa tredje platsen åt Arsenal om deras oflyt och vårt flyt håller i sig. Manu vann 3-1 med lika mycket flyt som Arsenal hade..okej inte riktigt så mycket flyt ändå. Adebayor hade många chanser men flytet saknades för honom. Tottenham kan nog ännu om de bara börjar lyckas. City promenerade till sig en ny seger och Chelseas 34-årige tränare fick sparken efter 0-1 mot West Brom! Deras tränarkarusell fortsätter alltså.  Ryktena om vem som skall ersätta är många, kanske har de andra tränaren att sköta resten av säsongen? Imorgon är det Champions League igen, spelar Arsenal som mot Liverpool då blir det storstryk igen. Åtminstone gjorde vi fem mål mot Tottenham så inget är omöjligt fast man har 4-0 att hämta upp. Gissar på typ 1-1 och inga stora siffror på Emirates imorgon. Vi har bra anfallare somkan göra mål men backlinjen och mittfältet har vissa problem just nu. Diaby var en frisk fläkt då han kom in iaf, tycker om hans förmåga att hålla bollen och använda sin fysik.

Robin Vantastic! Blev min stora idol tillsammans med Fabregas då Henrys gnista började slockna.

Så fungerar en transfer

Arshavin gjorde 1+1 för landslaget igår. Han kan säkert göra en bra säsong nästa år, men knappast i Arsenal. Han kan ännu spela fotboll men i England tror jag inte att han lyckas. Lansbury sköt ett grymt mål för u-21 http://www.youtube.com/watch?v=pfNudtI5E5s och Chambo fixade fram en straff som han själv sköt i mål. RVP spelade en halvlek utan att anstränga sig för mycket för sitt Holland. I slutet då Holland ledde 2-0 kom England mittiallt ikapp med två mål i slutminuterna. Det senare kom på tilläggstid, Walcott kom in i minut 88 och var andra passare till kvitteringsmålet. Ändå hann Robben avgöra med ett snyggt 3-2 mål ännu senare på tilläggstiden. Många andra Arsenalspelare har också visat framfötterna igår, Gervinho i 90min i 0-0 matchen med Gambia t.ex. och Sesny i 0-0 mot Portugal. Fabianski var andra målvakt precis som i The Gunners.

Det snackas om att Podolski ska komma till Arsenal för 16 miljoner euro från Köln. Kan behövas, men nog har vi ju en del anfallare redan...kanske kan man sälja Arshavin, Bendtner och Chamakh? Vi får verkligen hoppas att RVP skriver på i sommar, för kontraktet går ut efter nästa säsong. Om vi också skall ha Eden Hazard som är ytter hoppa jag att de kan spela på mittfältet och inte bara som yttrar i anfallet förutsatt att Arsenal spelar typ 4-3-3 nästa säsong också.

Den 91-födde Eden Hazard lär påminna om Ronaldo och spelar för Lille. Han kommer från Belgien och Tottenham lär också vara intresserade av honom.


Vad handlar egentligen en transfer om idag? De som har läst Zlatans bok kan förstå hur invecklat det är, men Zlatan är en av de bästa i världen vilket gör allt större. Kontraktslängden är en viktig del där en klubb ofta vill ha en lovande spelare kontrakterad i minst fyra år. Den tänkte rollen i laget och veckolönen är viktiga detaljer och vad den gamla klubben får i bonus då spelaren säljs vidare nästa gång är också en viktig detalj. Då advokaterna och beslutsfattarna är överens om kontraktets klausuler skall spelarens bonusandelar också diskuteras. då jag nyligen presenterade lite vad Arsenalspelarna förtjänar framgick det inte så tydligt att t.ex. Arshavin kanske kan få 15 000 pund varje match han startar i Premier League, blir en hel del pengar det också. En bonus är ofta bunden till hur många framträdanden en spelare gör per säsong. Knappast omöjligt att en spelare inte får så mycket speltid som han hoppats på av tränaren just för att klubben skall spara in en stor summa som annars kan komma från bonus av spelade matcher. Bonus kan också komma om ett lag kvalar in till en turnering de har i sikte som t.ex. Europa League. Målbonus är något som säkert Van Persie drar in stora pengar på beroende på hans klausuler i kontraktet. En målvakt har motsvarande bonus i antal hållna nollor och mittbackar kan säkert ha fördel av det i sina kontrakt också, kan jag tänka mig. De som har varit länge i en klubb får ofta lojalitetsbonus för att de har jobbat länge för klubben.

För att kunna göra en övergång behöver transferfönstret vara öppet, man kan göra övergångar när som helst men den nya spelaren kan inte användas innan transferfönstret öppnas. När en spelare har mindre än sex månader kvar på sitt kontrakt får andra klubbar börja förhandla honom om en övergång som fri transfer, då kontraktet har gått ut är det bara att sticka iväg utan övergångssumma. Tar en klubb direktkontakt med en spelare som har ett kontrakt som i pågående stund är längre än sex månader blir det höga böter som följd. En klubb behöver inte sälja en spelare hur mycket de än erbjuds, om inte spelaren har en utköpsklausul i sitt kontrakt. Bjuder en viss klubb en viss summa måste man då sälja ifall att det skrevs så i kontraktet då man tog spelaren till sin klubb. Oftast är det förstås så att en klubb kontaktar en annan klubb om en spelare de vill köpa, tränaren och ordföranden har då viktiga roller i sammanhanget och ibland vill ordföranden annat än tränaren vilket kan skapa trubbel i klubben. Många tränare vill se en spelare i träning med sin klubb innan det blir affär, ett exempel på det är då Wenger hade Zlatan och Malmös representanter på plats vid Arsenals träningsanläggning just före han for till Ajax. Wenger ville att han skulle provspela men Malmös representanter visste att det kunde dra ner Zlatans värde så det blev inget av den saken. Ferguson värvade portugisiska Bebe utan att ens ha sett honom spela, scouten eller assistenten Carlos Queiros fick övertalat honom att lägga ut några miljoner på honom ändå. Idag jobbar inte Queiros kvar som assistent...

Mino Raiola på bild, Zlatans agent som säger lite vad som helst men det går oftast bra för både honom och Zlatan. Raiola har jobbat som agent sedan han var 20 år och han pratar sex språk flytande. Han sköter även andra världsstjärnor förutom Zlatan, Balotelli och Maxwell är exempel på det. Raiola förtjänar runt fem miljoner euro per år och är bosatt i Monaco.



De flesta proffsspelarna använder sig av agenter idag. Det är riktigt smart för ingen normal spelare kan klara sig sjävl i det hårda förhandlingsklimat som råder. Det är bra att ha en länk mellan spelaren och klubben, en person som kan sköta den jobbiga biten. En agent har oftast mer än en spelare som han jobbar med, han kan kolla upp med chefsscouter och tränare vad de behöver för sorts spelare och se om någon av hans spelare kan matcha kraven. För att bli agent krävs att man kan FIFAS regler och att man inte har gjort några "värre" saker som har hamnat i brottsregistret. En agent behöver även känna till många lokala regler och lagar som gäller på olika ställen, de flesta agenter har någon sorts juridisk utbildning i bagaget. För att bli agent på en viss nivå krävs en licens som kostar en hel del, har dock inte satt mig in så mycket i den saken.

En övergång blir inte alltid av fast klubbarna är överens med varandra, agenterna och spelarna. Det finns flera saker som behöver klaffa även i det skedet. Arbetstillstånd i ett annat land kan behövas och det har nog stoppat en del snabba övergångar speciellt. Läkarundersökning kan visa att det finns en oväntad skada på den spelare klubben tänkte köpa, ibland köps även skadade spelare men då kanske prissumman korrigeras först. Är man inne på sista kvällen av ett transferfönster kan det blir strul med pappersarbetet och kommunikationen mellan olika länder på olika språk kan strula till det hela rejält.

Jag har själv några erfarenheter av då jag har behövt hjälp utifrån då jag ännu var en satsande spelare. En gång skulle jag provspela utomlands i en riktig seriematch (U-21 allsvenskan), det behövdes ett godkännande per fax från min klubb i Finland. Tror knappast att min tränare skulle ha godkänt det men ordföranden faxade samma morgon efter att jag hade övertygat honom. En annan gång behövde jag komma loss från en klubb jag hade kontrakt med, jag ville bort till en bättre klubb på lån och speltiden i den sämre klubben var dessutom hotad. Varken tränaren eller ordföranden tänkte släppa iväg mig men en man som jag int ekänner hemskt bra som alltid har tyckt om att hjälpa mig tog ett snack med ordföranden och mittiallt var jag utlånad resten av säsongen i en bytesaffär mot en målvakt. Vet inte än idag vad mannen sade i diskussionen för han berättar inte något om den saken.

Då jag var på en lång (2 mån) provspelning i en bra klubb där det var svårt att få kontrakt kunde jag i ett skede ha satt press på klubben om jag hade haft rutin eller om jag hade haft en agent. I mitten av provspelningen hade jag en formtopp och hann först på varje boll, misslyckades inte med något egentligen och jag avgjorde en intern match med 1-0 i krysset då jag mötte ett lågt inlägg mot första stolpen. I det skedet visste jag nog att bättre än så här kommer det inte att gå denna period. I det skedet borde jag ha sagt att "nu har jag visat vad jag kan, nu ger ni mig ett kontrakt eller så blir ni av med mig". Formtoppen jämnades ut neråt till den jämna kurvan som visar ungefär var jag befann mig. Klubben tog in några testspelare från Afrika och jag fick stiga åt sidan helt. Vart jag vill komma med det här är att unga satsande spelare som det går bra för inte kanske lyckas lika bra utan att ha någon utifrån som jobbar för deras sak. Man behöver ordentligt med flyt för att lyckas, få spelare är så skickliga att de får ett kontrakt vart som helst när som helst. Man behöver få en roll i laget. Min roll kunde ha varit inhoppare i anfallet i det där laget, jag var snabbare än de flesta andra fotbollsspelarna i trakten och jag dribblade på ett väldigt ofinskt sätt också. Avslutningsvis kan jag säga att nästan alla mina kontrakt som spelare har byggt på en grundersättning men också på en bonusersättning som beror på varje poäng laget plockar. Då en av era favoritspelare eller favoritklubbar har gjort klart ett kontrakt skall ni komma ihåg att bonuspengarna gör ersättningen betydligt större. Det förutsätter förstås att det går bra för spelaren.

Om Arsenal skall få mycket pengar för Arshavin är det bäst att han lyckas bra både i Moskva och i landslaget. Att han passade fram Henry till ett avgörande mål för någon vecka sedan är också fint.


RSS 2.0