Arsenal-Schalke

Match i CL imorgon för Arsenal. Jag är på plats och ser den. Kanske är Coquelin på plan istället för Ramsey men knappast. Tyvärr får man inte ens se Chambo då han är skadad. Cazorla och Huntelaar är de största stjärnorna på plan. Väntade öppningselvor följer nedanför. Hemma igen är jag på måndag eftermiddag. Ha det bra!

Arsenals öppning:

 
Mannone

Jenkinson, Mertesacker, Vermaelen, Santos

Arteta, Ramsey

Cazorla

Gervinho, Giroud, Podolski
 

Och Schalkes öppning:
 

Unnerstall

Uchida, Höwedes, Matip, Fuchs

Höger, Neustädter

Farfan, Holtby, Afellay

Huntelaar
 
 
Skall bli kul att se Santis passningar!

Fotboll vs hockey än en gång

Fotboll vs hockey

Aftonbladet hade en intressant jämförelse mellan ishockey och fotboll. Pär Mårts från ishockeylandslaget var lite lätt irriterad på hur mycket rubriker, tid och artiklar fotbollen får jämfört med ishockeyn i svensk media. Ett utdrag av vettiga fakta här:
 

Ishockey: Jörgen Jönsson, 273 (flest landskamper)

Fotboll: Thomas Ravelli, 143

Publiksnitt (2011) Elitserien: 6 357

Allsvenskan: 7 326

Meriter

Antal VM: 61 (ishockey varje år ungefär i början av maj)

Antal VM: 11 (fotboll vart fjärde år i juni-juli)

Världsrankning Sverige

Ishockey: 4 (av 47)

Fotboll: 21 (av 207)

Antal licensierade spelare i Sverige

Ishockey: 62 003

Fotboll: 299 855

Uppskattat antal utövare i världen

Ishockey: 20 miljoner

Fotboll: 240 miljoner

Vad läser DU helst om? (tog det då det var 17 296 röster nu)
 
 
 
Vad skall man säga? Om ishockey spelas i 160 länder färre är det en ganska liten sport sett globalt i jämförelse med fotboll. Om antalet utövare är 20miljoner jämfört med 240miljoner är det också en liten sport i global jämförelse. Licensierade ishockeyspelarna i Sverige utgör bara 20% av antalet fotbollsspelare. Ishockeyn är mindre och sett till läsarröstningen läser folk hellre om fotbollslandslaget än ishockeylandslaget helt klart och dessutom snittade Allsvenskan 1000 personer mer på matcherna än elitserien. Så fungerar det i Sverige, siffororna i Finland är högst antagligen inte de samma på alla områden. Hur som helst skal man komma ihåg att vi utbildar idrottare då vi jobbar med barn och ungdomar, de måst välja gren själv om de vill i 15-års åldern ungefär. Fotbollen och ishockeyn bör hjälpa varandra som jag har sagt 100ggr och skrivit artiklar/inlägg om både här och i tidningar. Alla förstår dock inte det och det fungerar inte alltid överallt.
 
Nu skall jag till gymmet en sväng och sedan studera vidare ämnet idrottspsykolgi. Hela kvällen igår gick åt till detta och det blir inte lugnare ikväll. Dessutom går halva lördagen åt till studier också. Landslagsmatcher istället för PL i helgen och det är tråkigt. Finland kommer att slå Georgien och så mycket mer har jag inte orkat kolla upp. Skall försöka hinna se någon av de sista livematcherna ännu innan snön kommer. I helgen kan det bli -1 på termometern så det gäller att klä på sig. Idag är det 12 dagar kvar till min Englands resa :)
 
 
 
 
 
 

Kvällstankar

Man City har sedan 1998 fått fram 15 spelare som har spelat för sitt landslag. Några som har kommit från City's Academy är : Wright-Phillips, Joey Barton, Onouha, Ireland, Micah Richards, Michael Johnson, Sturridge, Kasper Schmeichel och en hel del andra. Varför berättar jag detta? Jo i Manchester blir det att kolla in Man City-Middlesbrough som kostar från 0 till 5 pund :) Skall bli intressant att se hur det ser ut, City har satsat på ungdomarna senaste året och tillbyggnad av arenor och dylikt är på tapeten hela tiden i föreningen. Finns ingen passlig match annars den helgen för mig. Everton-Liverpool får man inte biljetter till och helgen kommer att spenderas i Manchester med Balotelli och gänget :)


Jenkinson klar för England?

Läs artikeln:

http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sport/football/4572610/Carl-Jenkinson-set-for-first-England-cap-in-friendly-against-Sweden.html

Det ser ut som att Jenkinson nog väljer engelska landslaget framom det finska. Killen som kom till Arsenal från Charlton för en miljon pund har startat samtliga matcher i år och han har gjort det utmärkt. Då Sagna kommer tillbaks kanske han kan börja tävla om vänsterbacksplatsen. Kanske blir Gibbs skadad tänkte jag skriva, men det blev han ju faktiskt i helgen! Santos är bra offensivt men lite sämre defensivt, sedan kan ju någon av mittbackarna spela ytterback också.
 
Hur som helst är 20-årige Jenkinson aktuell i träningslandskamp mot Sverige. Jag förstår om han vill spela för England, det blir enklare än att pendla till Finland och dessutom är chansen att komma till EM och VM mycket större. Väldigt synd för Finland som skulle behöva honom. Inget är väl 100% klart ännu men det ser inte ljust ut för Finland vad gäller Jenkinson.
 
Carl har spelat passligt enkelt i år och hans inlägg har varit bra!

Äntligen lördag

En länk från La liga:
 
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/spanien/article15561110.ab
 
Talade med en bekant här om dagen som jag egentligen aldrig talar om världsfotboll med. Hon tog oss in på ämnet Barca och jag sade att tidigare tyckte jag om Barca och att jag har sett dem spela live också. Jag berättade lite om Camp Nou och att man kan behöva kikare för att se spelarna ordentligt från många platser i den enorma stadion. Sedan är problemet med Barca att de i princip alltid vinner, släpper de in 1-0 i andra halvlek händer bara en enda sak...de vänder till minst 2-1 och vinner. Undantaget är då de möter Real Madrid precis som det står i Aftonbladet idag. De två lagen förstör hela ligans ekonomi och inget annat lag har vunnit ligan sedan 2003 då Valencia vann. Katastrof! Nåja det är bara att åka till Barcelona, sitta på en bra plats nära plan och njuta av deras spel som är ganska fint om man inte ser det för ofta och för länge. Inget fel med det. Då fotbollen är helt förutsägbar har vi alla förlorat. De är inte långt därifrån i La liga.
 
Om 18 dagar är jag på väg till London den här tiden. på kvällen är det Champions League match mot Schalke på Emirates Stadium. Jag och en kompis kommer att sitta på kortsidan men lite högre upp än ifjol.Då man satt närmast plan var det svårt att se då det hände saker vid det andra målet, det kanske löser sig då man är lite högre upp nu. Det blir min första Champions League match någonsin på plats, skall bli kul att höra sången "live". Resan består av ungefär tre dagar i London och ungefär två dagar i Manchester. Någon annan match har inte bokats än så länge.
 
West Ham skall få på nöten kl.19.30 ikväll av Arsenal. Öppningselvan kan tänkas vara:
 

                                                    Vito Mannone

Carl Jenkinson - Per Mertesacker - Thomas Vermaelen - Kieran Gibbs

                                           Mikel Arteta - Aaron Ramsey
                                                   Santi Cazorla


                       Theo Walcott - Gervinho - Lukas Podolski
 
Wenger var arg på Frankrike för att Diaby användes mot både Finland och Vitryssland. Hans skada har kommit p.g.a. för hård matchning. Efter att ha varit skadad länge hade han spelat ungefär fem matcher och var i  bra form, franska landslaget brydde sig inte om att spara på honom. Rosicky och Sesny är borta en tid ännu och Wilshere spelar säkert med U-21 på måndag. Jag hoppas att wenger ger Walcott en chans mot West Ham nu för Chambo var inte alltför bra senast. Det var smart av Wenger att låta Koscielny spela senast och reparera lite av det han ställde till i ligan mot Chelsea. Olympiacos var trots allt inte det svåraste motståndet just nu. Men nu borde det vara Mertesackers tur att spela och går det bra för honom stannar Koscielny som tredje alternativ. Det här är saker jag inte har läst någonstans, det är mina egna funderingar. Kan också hända att Mertesacker är sliten. Koscielny har varit lite ojämn, hans mål mot Man City var en ljuspunkt. På tal om ojämnhet är Aaron Ramsey väldigt ojämn. Det är svårt att veta vad man får av honom just nu då han kan vara riktigt bra eller totalt osynlig. Om han spelar idag hoppas jag på mycket synlighet.
 
AR #16 måste glänsa nu innan Wilshere och Rosicky kommer tillbaka och briljerar!
 
Har följ mycket skolfotboll denna höst. Det är intressant för spelarna står i fokus i matcherna på ett annat sätt än i serierna. Vad menar jag med det? Tränarna är oftast lärare och laget hinner sällan träna mer än 1-2 gånger innan matcherna skall spelas. Det betyder att oftast är taktikdelen i spelet väldigt liten och samspelet är inte det bästa efter så få träningar...vilket kräver att spelarna stiger fram och tar ansvar enskilt i stor utsträckning för att få laget att vinna. Många bra individuella prestationer kan sedan se ut som en bra laginsats. Flera spelare jag  känner har stigit fram och gjort mål i matcher där de inte var väntade att lyckas med speciellt mycket. Roligt att se då spelare modigt stiger fram och gör något bra! En spelare som jag känner har aldrig sysslat med bollsport i någon förening och han har inte varit speciellt intresserad, på något sätt har hans vänner inspirerat honom att träna åtminstone lite, så han kom med i min fotbollsskola förra sommaren. Efter att ha tränat 2-3 pass i veckan har han gått framåt lite och i skolfotbollen smällde han in ett avgörande mål i slutspelet efter en fin mottagning på vått konstgräs. De som inte hade sett killen med en boll på ett år måste ha tappat hakan, "whaaat was that"!? Ett gyllene moment i hans fotbollsspelande, han är inte med i någon förening och fotboll är nog bara en ytterst liten hobby för honom.

"Vem är jag" test

Du heter? Peter

Smeknamn? Pese, kungen, chefen, coach, pesecool men egentligen bara Pese :)

Beroende av? Nötter av alla olika slag, resten har jag kommit ifrån för tillfället genom hård självdisciplin!

Favorit märke/n? Finns många, väldigt många...men för att nämna några: Lacoste, Adidas och Tommy Hilfiger

Vad får du oftast komplimanger för? Att jag har hjälpt någon fotbollsjunior med något. Annars är det nog väldigt tyst med kompimanger i Finland överlag. En tjej sade nyligen att mitt utseende är 10++++ så det var lite kul iallafall haha.

Familj? Ingen egen än så länge, men föräldrar och en storebror har jag.

Hatar? Att ha svårt att lita på folk i min närhet. Att många människor är så tråkiga.

Älskar? Folk med humor. Folk som åtminstone försöker vara sig själva.

Bästa egenskap? Otroligt snäll men ändå tillräckligt tuff och smart för att få saker att fungera.

Hur svarar du i mobilen? Svarar ofta med namnet på den som ringer eller skojar till det. Svarar "Peter" om det är en okänd nummer.

Brukar du komma i tid? När jag var liten var jag alltid i god tid. Nuförtiden är jag i tid om det är något jätteviktigt, annars kommer jag precis på minuten eller så är jag lite sen. Meddelar i 99% av fallen om jag är sen.

När mår du bra? Då jag inte är uttråkad. Allt behöver vara i balans, ibland behöver man ha tråkigt och få vara helt ensam, men ibland får det gärna vara fullt program hela tiden. Idén med 8h jobb, 8h sömn och 8h fritid/annat på ett dygn är en ganska bra riktlinje då man känner sig för stressad.

Vad tycker du om fötter? Konstig fråga, små fötter skjuter hårdare skott inom fotboll. Flickor skall inte ha större fötter än mig :)

Är du blyg? Då jag var liten var jag väl det, nu är jag nog en väldigt oblyg person som kan göra vad som helst när som helst om det behövs eller känns vettigt/roligt.

Vad längtar du tillbaka till? Bra fråga, finns mycket, men att vara med en stor del av min släkt och fira jul på Lanzarote är nummer ett. Jag tänker ofta på det förgångna och på framtiden, kanske mer än på nutiden :)

Har du bra vänner o äkta vänskap? Jag har helt bra vänner, finns alla sorter. Har bytt umgänge många gånger i livet sedan jag var 14 år och uttrycket "dina bästa vänner har du kanske inte träffat ännu" är inte så hemskt dumt.

Hur gammal är du? Jag är 29 år, känner mig ganska ung.

Är det ok att gråta? Absolut, men så fungerar det sällan i Finland.

Vill du gifta dig? Ja en vacker dag.

Barn? Senare i livet.

Är du bra på att laga mat? Helt okej nuförtiden, sätter 30min per dag på det i medeltal kanske. Finns dock mycket att lära ännu.

Intressen? Fotboll, rinkbandy, gym, resor, filmredigering, skriva, studera och forska inom fotboll, idrott, hälsa och dylikt. Även slalom, snowboard och golf är kul.

Det visste ni inte om mig? Jag är ganska höjdrädd.

Är du flygrädd? Tror jag nog inte även om jag hinner tänka hemska tankar ibland då jag sitter i planet.

 


RSS 2.0