Finaldags

Idag kl.18 finsk tid väntar Carling cup finalen mellan Arsenal och Birmingham. Matchen är viktig för Arsenals självförtroende då det börjar bli länge sedan man tog en titel. Jag väntar mig en match där Arsenal för spelet till stor del medan Birmingham mest får satsa på kontringar. Ändå lär inte Birmingham backa hem lika mycket som de flesta lag gör. De vill nog försöka spela bra fotboll då det är en final det handlar om. Fabregas och Walcott skadade sig i förra matchen men ser ut att vara tillbaka ganska snart. Ett tag var det tal om att Fabregas skulle spel idag men så blir det inte. Van Persie får ta en stor roll i anfallet då man inte vet exakt vad Bendtner och Arshavin kommer att bidra med. Om Diaby är i bra skick kan det tänkas att Bendtner tas ut och Nasri flyttas upp i något skede om det behövs. Så mycket mer "förstärkning" tror jag inte att det kommer från bänken som egentligen är ganska klen idag.

Elva

Szczeszny, Sagna-Koscielny-Djourou-Clichy, Song-Nasri-Wilshere, Bendtner-van Persie-Arshavin

Bänk

Alminia, Gibbs, Squillaci, Diaby, Rosicky, Denilson, Chamakh


Vad gäller Birmingham kan prickskytten Larsson, teknikern Hleb och långe Zigic ställa till en del framåt idag och Foster är en helt okej målvakt. Mike Dean dömer matchen och jag hoppas att han inte gör några stora fel i denna fotbollsfest på Wembley.

ManU hade stora problem första 30min igår och kunde ha släppt in två mål om det inte vore för Van der Sar. Istället gjorde man mål på den första chansen som dök upp då en back släppte markeringen totalt i boxen. En stund senare sköt Nani högt i stolpen med ett fint utåtskruvat skott. Manu är vassa då det uppstår lägen och det är nog därför de leder ligan också. Hann inte se mer än 30min innan jag for iväg på träning igår, tänkte nog att Wigan kunde klara kryss om de spelade lika bra resten av matchen. Men 4-0 blev det tydligen till slut. På tisdag är det dags för Chelsea-ManU på Stamford Bridge. Då är det väldigt viktigt att Manu tappar poäng så att Arsenal det tekniska fina laget så småningom kan ta hem ligasegern som de förtjänar!

30-årige Nikola Zigic är 202cm lång

Skadesituationen

Koscielny, Diaby och Van Persie verkar vara i skick till söndagens match i finalen mot Birmingham. Fina nyheter. Fabregas och Walcott tror jag att är med mot Barca i returen om några veckor men kanske inte så mycket före det. Skulle vara bra om Vermaelen hittar tillbaka till plan efter att ha spelat 0 matcher under säsongen. I april och maj kunde man ha stor nytta av honom senast.

Gårdagens match mot Stoke var svår för dom försvarade tätt, fegt och smart samtidigt som de var bra på att kontra och kasta inkast. Tre fräscha poäng fick oss Arsenalfans att jubla högt. Italienska Inter fick stryk hemma mot Bayern med 0-1 och ManU klarade endast 0-0 borta mot Marseille. Just nu i champion league är det svårt att veta om man vill ha ut ManU eller inte, tycker inte om deras tränare och inte heller om de flesta spelarna i laget. Dock är de från Premier League och de bjuder på en snabbare och bättre fotboll än lagen från de andra ligorna förutom Barca och Real.

Igår på gymmet gjorde jag statiska magmuskler, en kille som var wannabe instruktör kom och gav tips åt mig och tryckte på min mage m.m. fast jag aldrig hade sett honom tidigare. Schysst som jag är tackade jag honom för tipsen som jag nog kände till ganska bra. Faktum var att jag var ganska slutkörd redan då och hade problem att få det att lyckas helt. Men något lärde han mig nog. Man skall ta emot lärdomar då de kommer. En bekant visade en ny "funktion" med en massagestol som jag har nytta av också, det gäller att vara mottaglig så får man nya influenser.

Avgör RVP Carling cup på söndag?

Robin

Kvällen som gick

Tottenham gjorde bort sig idag och Blackpool har ett skrämmande flyt på hemmaplan alltid. Samtliga mål bakåt skulle Spurs ha kunnat stoppa och 3-4 ggr va bollen nästan i mål offensivt med ändå inte. Klåperiet vid 3-0 målet var ganska hemskt att se :) Pavlychenkos reducering till slutresultatet 3-1 var fint. Cirka 16000 åskådare på den matchen, annat var det i Lyons 1-1 match mot Real. Lyons hemmafans hejade fram laget till 1-1 som var ganska förtjänt. Inte alls säkert att Real tar sig vidare trots mål på bortaplan nu. Chelsea med tvåmålsskytten Anelka vann 2-0 i Köpenhamn och lär inte tappa det på hemmaplan senare. Ett par varningar drog de på sig som vanligt. Torres gjorde en fin prestation i första halvlek då han överstegsfintade i straffområdet två gånger och det var riktigt nära mål för honom. Har sett lite av alla tre matcher ikväll vilket gjorde att jag inte fick riktigt fullt fokus på en enda match.

Hade äran att bekanta mig med Jan Stahres akademi ikväll. Det mesta gick ut på enskild spelarutveckling och var mycket intressant. John Guidetti (Manchester City) och före detta Tottenhamproffset Erik Edman har bl.a. utvecklats genom extra träning av Stahres akademi. Det hela är extra intressant då fotbollsgymnasiet 30km från min hemby är det som akademin inriktar sig på nu...inför nästa höst. Jag känner även två av tränarna i akademin som är helt duktiga. Akademin innehåller väldigt många experter och verkar på många ställen som t.ex. Stockholm och Åland. Förutom det kan klubbar ta kontakt för att få individuell träning åt en enskild spelare. Så klart kan en enskild spelare ta kontakt och få hjälp direkt själv också men det kostar kanske en liten summa också. Jag skrev upp några saker och filmade en del intressant. Blev några intensiva timmar och man kom tillbaka som en lite bättre tränare än en gång. Akademi hit eller dit, Jan Stahre verkar vara en sådan person som är otroligt kunnig och duktig vilket gör att det han sysslar med och bestämmer över håller hög klass.

Som klubblagstränare var en del av det akademin sysslade med viktigt att veta, men det mesta är viktigt för tränare som vill utveckla enskilda spelare extra mycket. Man kan inte satsa hårt på allt, då behöver man mer hjälp med klubblaget än man redan har. Som de flesta svenskar var Jan bra på att föreläsa, förklara saker och svara på frågor samt diskutera. I början hade jag inget att fråga, tyckte det mesta var självklart men senare redde jag ut ett par saker under träningen för att säkert förstå hans tankar. Det hela lämnade en bra feeling trots att det var kallt i träningshallen.

Imorgon är det jobb som gäller, smita iväg aningen tidigare för att hinna på tidigt coachande, äta nåt gott och sen på gym och allra sist på egen fotbollsträning. Då dagen är slut är jag säkert riktigt slutkörd själv. Har värk i låren och axlarna efter matchen igår. Kan bero på att motståndarna spelade fult. Dessutom var de uppkäftiga, jag svarade inte som Gattuso utan snurrade upp dem och tacklade omkull dem regelrätt istället. En gång då en av de "värsta" var nära mig tryckte täckte jag bollen, tryckte iväg hans ansikte med handen och löpte ifrån honom. Det finns alltså andra sätt att bemöta jobbigt folk än att dra på sig fyra matchers avstängning vilket Gattuso förtjänade ihop.

Jan Stahre förtjänar att få ett fotografi i denna blogg.


It´s Monday again

Arsenals avbytare gjorde nog en ganska bra match mot Leyton enligt vad jag såg på footytube ikväll. Tyvärr var det ett  lag från en låg division man kryssade (1-1) med. Att bara göra ett mål är inte så starkt, såg att Arshavin sköt i stolpen och att Rosicky inte gjorde mål från 5m även om han nickade in ledningsmålet. Leytons mål får Almunia ta på sig, bollen går ju rakt genom honom efter marken från 18m typ. Många underpresterade i Gunners, dock ganska intressant att 92-födde spanjoren Ignasi Miquel fick spela mittback från start. Det var hans debut, från Spanien köptes han direkt efter att han fyllt 16 år. Intressant var också att det var 9136 åskådare och 100 lediga platser på den "lilla" stadion. Av de bättre spelarna i truppen var Song och Sagna i elvan men de var fräscha eftersom Sagna var avstängd i CL och Song tog det relativt lugnt i den matchen och blev utbytt.

Man United hade vissa problem med Crawley som hade en nick i ribban i slutminuten. Ferguson var inte alls nöjd med 1-0 mot ett div.5 lag. Intressant hur de engelska lagen kan klara sig så där fint på en sjukt stor stadion mot ett helt bra spelarmaterial.

Spelade match själv ikväll och höll träning före det. Trodde inte jag skulle orka springa speciellt mycket då jag har varit förkyld förra veckan och knappt tränat alls då..hade dessutom haft en tung dag idag, men av någon orsak orkade jag springa hur mycket som helst nästan. Känns bra efteråt trots att det blev förlust, spelet var helt ok från vår sida. Bara att träna vidare, skaffade en månad extra till gymmet nu för jag har så bra motivation att styrketräna. Nåja nu skall jag hänga upp tvätten och börja sova, imorgon är en ny dag.

Min motivation att träna hemma är dålig just nu.


Lördagstankar

Idag möter div.5 laget Crawley självaste ManU på Old Trafford. Läste just om en spelare som har 900e i månaden för att spela där och han har tydligen köpt biljetter för 3500e åt släkt och vänner. Låter riktigt häftigt, men killen kanske har "bra" ekonomi trots allt privat. Crawley skulle ha kunnat spela för 5000 på hemmaarena men nu får de hälften av publikintäkterna på Old Trafford idag. England, fotbollens hemland har en mycket intressant fotbollskultur. Inte många länder där man kan förtjäna pengar på att spela i div.5. Senare i mitt liv skall jag undersöka Englands fotbollskultur på plats. Just nu finns det inte tid att resa runt speciellt mycket i världen och då chansen ges far man hellre till en varm plats än ett molnigt England på fotbollutfärd :) ManU lär ska ha ett starkt mittfält idag men vem som är med i elvan vågar jag inte gissa, Owen är åtminstone skadad. Kan bli en trevlig match där Crawley spelarna lär jaga spelskjortor efter matchen :) Kan bli en fin stämning där. Annat var det då en Ipswichspealre ville ha Fabregas tröja efter matchen i cupen, Cesc lär ha bett honom att "dra åt skogen" lite vackert översatt. Tycker att det var okej av Cesc att reagera så efter att Ipswich hade gått in för hårt i många situationer. Det är så klart svårt för lag från lägre divisioner att lyckas på något annat sätt än att spela fult och väldigt hårt mot topplag. Domarna i England är inte kända för att dela ut frisparkar i onödan.

Bale lär spela 9.3. mot Milan i returmatchen, hans rygg börjar vara i skick. Vermaelen kommer inte att spela Arsenals retur men han kan börja vara i matchskick ungefär då, men det krävs en del uppfräschning först innan han kan spela i CL. Chelsea har match mot Everton idag i cupen och där kan man räkna med att Chelsea går "all in", det finns ingen orsak att spara något inför ligan som är mer eller mindre förlorad redan. Lampard lär ha sagt att CL är viktigast också. Arsenal möter Leyton Orient imorgon och där kan man räkna med att Arsenal använder kanske högst tre spelare från den bästa uppställningen. http://www.leytonorient.com är Leytons hemsida om någon vill se hur ett league one lag på plats nummer tio i tabellen ser ut på webben.

Nu skall jag iväg, på schemat står: se match live, fixa en månads gymkort, äta och fixa en present åt en släkting, träna eget lag, se andra halvlek av Birmingham-Sheffield W på tv, bastukväll, sömn och morgonträning kl.11 imorgonbitti. Måste hålla mig till det nya uttrycket "man ska ladda batterierna i veckan så man orkar med helgen"...

Okej Fergie idag får du nog vinna utan att någon klagar över att det var fusk



Barca föll 2-1

Wojciech Szczesny och Jack Wilshere var enligt mig två av de största lirarna bakom 2-1 segern idag. Det finns många detajer som spelade in i den här matchen, det finns mycket att lära av det som hände på plan. Song hade en stor nackdel nästan hela matchen då han drog på sig en varning efter 7min genom att fälla Messi i onödan. Chanser fanns åt båda hållen i första halvlek och det kändes hemskt att Arsenal inte gick till ledning. Barca fick också sina lägen och Messis chip/skott på friläge från sidan var riktigt nära att gå in. Sesny gjorde det bra där genom att vänta ut Messi och typ gå ner i spagat. Det var Djourou som släppte markering där och det kändes som att man spelade onödigt mycket med offsidefällor. En orsak att spela med offsidefällor är kanske att motståndarna löper ifrån backlinjen för ofta vid genomskärare.

 

Barcamålet kom via en genomskärare från Messi till Villa. Clichy låg fel och upphävde offsiden, men ändå tycker jag inte om att Djorou och Koscielny satsar allt på offside där. Song kunde ha jobbat hårdare i situationen innan men med en varning på kontot var han inte sig själv, hade Diaby funnits på bänken hade man kanske bytt in honom i halvtid mot Song. Barca höll bollen bra och spelade med sina trianglar för att trötta ut Arsenal, försvarsspelet vara trots allt okej och det blev aldrig någon hög press för Gunners. Barca pressade oftast högt och det var svårt att rulla i backlinjen, det löste man genom att driva bollen långa sträckor och hitta mittfältet sen. Wilshere gjorde en enormt bra match, vet inte hur många gånger han täckte bort motståndare och svängde fräckt för att sedan komma rättvänd. Världsklass! Nasri var  lyckligtvis i toppskick och skapade en hel del. Van Persie är stark, fräck och skicklig, kvitteringsmålet kom från honom och Valdes hade inte koll på första stolpen men även vid en räddning där hade det kunnat bli mål. Walcott fick snurra upp Barcelonaspelarna lite grann i första halvleken, men överlag fanns det för små ytor för honom idag.

 

Det viktigaste för Arsenal just nu är skadeläget som är otroligt bra, detta sagt trots att bästa mittbacken inte har spelat alls i år. Att kunna byta in Arshavin är guld värt och att han avgör på pass från Nasri är bara för härligt, de två konkurrerar oftast om en plats. Bendtner kan bli användbar i slutet av nästa match mot Barca, idag hann han inte med mycket. För övrigt tycker jag att Eboue och Koscielny gjorde en fin match defensivt. Barca kom egentligen aldrig via kanterna vilket gjorde deras spel enformigt. De anföll inte så friskt heller, det rullades hemåt ganska ofta och därför  skapade man inte alltför många chanser även om man kunde ha vunnit med de chanser man hade.

 

Inför returmötet vet jag att Pique är avstängd, Sagna är väl det också om jag minns rätt. Puyol kan tänkas vara i spelskick men ofräsch för match isåfall och Diaby är säkert tillbaks i bra skick efter skada och avstängning i ligan just nu. På bortaplan blir det hårt trots att man har 2-1 att gå på. Matchen blir aldrig mållös men 1-1 kunde man gott och väl satsa på. Song kan göra en bättre match då och försvarsspelet kan man finslipa inför det och fundera över offsidefällor kontra tät markering. Kvällens match höjer självförtroendet på Arsenals spelare, tränare och fans. Oberoende av hur nästa match går i CL kan man minnas denna och ta kraft från den för att ta tre titlar i England. Ikväll hörde fans av sig till mig från Tottenham, Chelsea och Manchester United, alla gratulerade till en fin seger över ett Barca som många vill se falla ur CL. Ikväll drog Wenger det längre strået taktiskt, Peps byten var klart sämre och de taktiska detaljerna var det ganska jämnt med. Att byta ut Villa med över 20min kvar bara för att man leder med 1-0 är inte vettigt. De bästa behövs på plan, därför är jag glad att Nasri spelade idag. Wojciech Szczesny ger självförtroende åt hela laget vecka efter vecka, han har inte gjort någon direkt tavla än och alla litar på honom, härligt att se. Slutligen kan jag säga att Fabregas och Van Persie gjorde en bra match idag men inte presterade de mycket mer än vad som krävs av dem. Domaren dömde väldigt engelskt och tillät hårt spel, ofrivilliga hands och tog bort allt gnäll, en lysande insats som inte lär vara lik på Camp Nou sen.

92-födde Jack stod upp som om han hade varit självaste Fabregas. Världsklass! Ifjol var han i Bolton på lån den här tiden. Wilshere är smidig och kommer rättvänd väldigt ofta!


 


Inför Arsenal-Barcelona

Inlägget många har väntat på är äntligen här. Denna dag är även något som många har väntat på. Spaniens eller kanske t.o.m. världens bästa klubblag Barcelona möter Englands bästa (eller näst bästa, det vet vi i maj) klubblag. Om jag rankar ligor sett till kvalitén på spelet är det i stort sett fyra platser jag vill dela ut 1.England 2.Spanien 3. Tyskland och Italien 4. Holland, Frankrike och Portugal. Barcelona skulle kunna vinna engelska ligan om de flyttade dit, det skulle inte Real göra. Plockar man bort Barcelona ur La Liga finns det minst fem lag från England som kan vinna spanska ligan.

Vad kan vi vänta oss att få se ikväll? Barcelona kommer att försöka hålla bollen inom laget, nu på bortaplan tror jag att de inte anfaller alltför mycket utan håller boll och nu som då försöker få fram en målchans. På hemmaplan senare kommer de att försöka skapa chanser hela tiden. Arsenal kanske backar hem och tar en låg försvarsposition först, men jag tror att de ganska snabbt kommer att börja pressa högt. Wilshere talade i veckan om att de måste pressa högt tillsammans, många lag pressar Barca högt halvhjärtat och då slutar det med katastrof. Profilerna ikväll kan vara Messi och Villa i Barcas anfall varav Villa behöver mycket hjälp för att lyckas. Samtliga Barcas mittfältare är stora profiler även ikväll. I Arsenal sätts ett stort ansvar på Van Persie. Fabregas och Walcott får stora roller offensivt också. Nasri tror jag inte gör någon stor match om han startar tyvärr. Tre stora profiler endast i Arsenal, men för övrigt har man ett ganska duktigt gäng med jämnt material. Song behöver stänga mittfältet tillsammans med Wilshere (antagligen). Ytterbackarna får en svettig afton där de även borde delta offensivt (åtminstone Clichy), mittbackarna och målvakten är de svaga länkarna som behöver överraska med en riktigt bra insats. Att tipppa resultatet i den här matchen vågar jag mig inte på, det kan bli precis vad som helst...även 0-0.

Elva
Szczesny
Eboue – Djourou – Koscielny – Clichy
Song – Wilshere
Walcott – Fabregas – Arshavin
van Persie

Bänk
Almunia, Squillaci, Denílson, Rosicky, Nasri, Bendtner, Chamakh.

Om Diaby kan vara med hoppas jag att Rosicky är bortplockad. Chamakh lär ha en "lätt burn out" och spelar knappast, enligt vissa tidningar. Sagna är avstängd och Eboue gör förhoppningsvis en bra insats och orsakar ingen straff.

Barcas elva

Valdes

Alves-Pique-Abidal-Maxwell

Xavi-Busquets, Iniesta

Villa-Messi-Pedro

 

Fabregas eller Messi, vem drar det längre strået ikväll?


Problemlösning

Ni som såg Lennons löpning från och med halva plan vid målet mot Milan, hur skulle backen ha stoppat honom från att komma förbi? Efter att ha sett situationen flera gånger och försökt analysera den så tycker jag att backen gjorde vad han kunde och att det inte fanns något sätt att stoppa en så där snabb spelare med en så där stor yta. Mission impossible! Det enda råd jag kan ge backen i efterhand är att backa in i straffområdet några meter och hoppas att Lennon i det skedet misslyckas med det han gör i straffområdet. En lösning enbart från backens sida som jag accepterar ger hög respekt, tror inte att någon hittar en direkt lösning på den saken?

Jag fick mitt betyg från b-tränarkursen idag och i skriftliga provet hade jag näst högst vitsordet trots att jag skrev 95% av det på finska. Nu är det dags att sova, imorgon väntar jobb, en ligacupmatch att se från läktaren och en fysträning att hålla. Kommer inte att träna själv då jag är lite krasslig.



Aaron Lennon fyller snart 24 år. Ingen vet hans exakta tid på 100m men 10,5sek uppger många sidor på nätet.Själv rankar jag Bale som en bättre dribblare då han är snabb, stark och smidig men Lennons toppfart är oslagbar då det finns yta...då är han bättre än Bale.

Milan mot Tottenham ikväll


Svenskafans har ett radioprogram inför kvällen match på adressen:

http://radio02.dobb.se/110215_Milan_Tottenham.mp3

Radioprogrammet säger er det mesta om förväntningarna inför matchen. Vad jag har hört har Tottenham så mycket skador att de kommer att ha två målvakter på bänken. Bale får vi inte se alls och knappast Modric heller. Crouch spelar framför Van der Vaart troligtvis och får de två rätt bollar kan de säkert ställa till något, men idag finns det inte en chans att Tottenham håller nollan. Zlatan och Robinho lär nog hitta i nätet minst en gång var ikväll. Kanske kan det bli 2-2, annars förlorar Tottenham. Returmötet i London blir något helt annat och en förlust med 1-0 vore inte alltför dåligt för Tottenham ikväll precis som det sades i radiointervjun.

Imorgon ses toppmötet Arsenal-Barca, det riktiga toppmötet i Champions League, mer om det då!



Helgen som gick och nu CL på kommande

Chelsea imponerade inte men var inte dåliga heller ikväll mot Fulham på bortaplan. Fulham försvarade noggrant med hela laget lågt nere. Deras kontringar var halvfarliga, Chelsea hade ett par lägen men det hade Fulham också. Straffen i slutet var ganska klar eftersom kontakten kom nästan mot knäet på anfallaren även om det inte var mycket kontakt. Straffskytten drog en konstspark åt till skogs på straffreturen, kanske kunde killen bakom honom ha gjort mål om han hade stigit ur vägen, men man hinner inte tänka mycket i de där lägena. Tror att Chelsea är nöjda med 0-0 speciellt med tanke på en straff på tilläggstid och ännu en frispark och ett farligt inlägg efter det. De som tycker om skott skall se på Chelsea, de skjuter flitigt men det ger inte alltid utdelning. Torres klåpade bort bästa läget i matchen och var inte alltför bra.

Arsenal körde över sitt mostånd lätt i helgen och Rooney avgjorde derbyt med årets mål. Hans cykelspark var det finaste i PL 2010-2011. Playstation, det är min kommentar! Man City och Chelsea tappade alltså poäng nu och det är ManU och Arsenal som ser ut att göra upp om guldet, det är en bit kvar på vägen.

Kan hända att Arshavin startar och Nasri byts in på onsdag
mot Barca



Champions League skall jag kommentera imorgon på eftermiddagen. För Arsenal ser det ljusare ut då t.o.m. Nasri lär vara med i truppen, han skall testas imorgon ännu..risken är att skadan (i baksidan av låret) slås upp igen om han spelar. Barca kryssade 1-1 i helgen men det betyder inte så mycket inför onsdagens match. Tottenham utan Bale möter Milan imorgon, skall bli intressant. Milan är i storform efter 4-0 vinst i helgen mot ett dåligt Parma. Valencia-Schalke och Roma-Shaktar intresserar mig inte så mycket spelmässigt, resultaten är viktigare. Inget av de fyra lagen borde få gå vidare om man ser att t.ex. Arsenal och Tottenham kan falla ur redan nu med en ganska stor sannolikhet.

På hemmaplan hade vi -30 då jag vaknade, sedan -18 på dagen och nu -28 på kvällen. Ett bedrövligt väder men det stoppar inte oss finländare från idrotta inomhus och även utomhus. Jag har sett folk vara ute på länk idag, lär inte vara bra i denna temperatur för det kan utveckla astma "ryktas det". Jag har känt mig halvkrasslig idag och skall nu försöka sova 7h för att orka jobba imorgon. Borde bli en träningsfri eftermiddag och kväll vilket bäddar bra för en CL kväll.  Vad gäller den engelska kommentaren som droppade in på något av de senaste inläggen så tänker jag inte kommentera desto mer än att det är helt lysande att Arsenal har sålt lägenheter vid gamla Highbury, ett smart drag. För övrigt tror jag inte att man har alltför höga löner och det kanske är vettigare med höga löner än dumma och dyra värvningar.

Mot Wolverhampton

Elva
Szczesny
Sagna – Squillaci – Koscielny – Clichy
Denilson – Song
Walcott – Fabregas – Arshavin
Van Persie

Bänk
Avbytare: Almunia, Gibbs, Djourou, Eboue, Wilshere, Bendtner, Chamakh.

Wolves slog Man United i förra omgången och är ute efter en skalp på Emirates Stadium nu. Djourou och Song verkar vara tillbaka snabbt efter skador. Antar att Song måste starta med tanke på vad som finns på bänken. Diaby är avstängd men kan säkert starta mot Barca på onsdag istället. Kan hända att RVP vilas och Bendtner eller Chamakh (två mål mot Wolves senast) startar. Wilshere kan vara sliten efter 90min landskamp, Rocisky är småskadad och vilar helt. Elvan ser bra ut och man kan säkert gå in för seger. Det är dags att ta tillbaks självförtroendet efter 4-4 senast mot Newcastle. Matchen spelas 17.00 finsk tid och i det skedet har Manchesterderbyt hunnit avslutas. Ser man på formen från den senaste tiden så vinner Man City derbyt, men det kan gå precis hur som helst. Jag tippar kryss 1-1. Tror att Arsenal vinner 2-1 eller 3-1. Mittförsvaret kan inte se till att nollan hålls :) Nåja få se, hinner endast se andra halvlek själv, träningar skall hållas i första hand och tv:n får vänta till andra hand. Tottenham får det hårt borta mot Tottenham, Bale har varit skadad en tid och spelet har blivit sämre. Hörde att Hodgson tar över West Bromvich, han kommer att lyckas bra där..han är bättre med sämre lag helt enkelt.

Vermaelens häl är inte i skick alls än men Nasri kan vara tillbaka om tre veckor.


Jag har inte sett något av Finlands match senast och vet nästan inget om den heller tyvärr. Kanske någon vill kommentera den via kommentarer på bloggen? Skall sova redan nu för att orka plugga hälsokunskap på universitetet denna helg, har även spenderat 4h där ikväll. Nåja, en kompis tog med mig på pizza mitt i så vi missade lite där..men man måste hinna äta middag också :) Skall jobba två veckor i sträck i min hemby nu just och är vädret bra blir det tävlingar i både skidning och rinkbandy på schemat. Tyvärr lär det vara för kallt. Skall spela rinkbandy imorgon emellan allt annat och på kvällen skall jag se MMA fighting live. Jo mitt schema är pressat och jo jag är en tidsoptimist, många frågar nu som då ;) På söndag blir det inte någon idrott för mig, musik och god mat däremot. Jag har fått tips om att börja förtjäna pengar på bloggandet, men då krävs det att jag skall flytta bloggen till en annan "bloggfirma" plus att jag måste skriva om sportprodukter emellanåt vare sig jag tycker de är bra eller inte. Tror inte jag nappar på et sådant erbjudande, det rör sig om väldigt små pengar i början dessutom. Trevlig helg alla läsare!

Roy passar bra med "sämre" lag som slår ur underläge.


Belgien-Finland ikväll

Hoppas på att kunna streama Finlands match mot Belgien ikväll kl.22.30. Matchen är inte kanske så viktig resultatmässigt men det skulle vara trevligt att se ett ungt finländskt lag som om några år kan ta vårt land till en stor turnering möjligtvis. I mål hittar vi 89-födde Hradecky som är född i Bratislava och fostrad i TPS. Han håller till i Danmark med ett långt kontrakt och har fått fina utmärkelser som juniorlandslagsmålvakt tidigare. Hans enda match i a-landslaget förlorade man mot Estland med 2-0 för cirka ett år sedan. Ytterbackar tror jag bli Toivio och Rajala och ytterbackar AZ Alkmaar proffset Moisander samt Veli Lampi som är kapten ikväll. Tillfällige coachen Kanerva känner Seinäjokibon Lampi från tidigare kan nämnas. Mittfältet blir mycket intressant med två yttrar som kan utmana, det har varit Finlands stora problem alltid tidigare. Perparim och Losha är det då så klart, deras ursprung är inte 100% finländskt och kanske det är därför de är bättre på att dribbla än andra finländare. Tim Sparv och Roman lär sköta mittenmittfältet och jag antar att Roman är mer offensiv och slår avgörande passningar oftare än Tim. Forssell och Hämäläinen hittar vi på topp och båda vet hur man gör mål men de behöver ordentliga bollar för att lyckas. De lär inte finta bort två spelare och chippa över målvakten precis, det behövs bra inlägg och inspel som de kan avsluta snabbt.

I truppen hittar vi fyra med utländskt ursprung, vi har fem av sex offensiva spelare som kan räknas som finlandssvenskar medan backlinjen är 100% finskspråkig och vi hittar fyra spelare från Österbotten. Allt det här är intressant för mig åtminstone.

Bäst att öva nu, för senare blir det matcher mot Zlatan :)



Helgen som gick och dagen som gick

Arsenal tappade 4-0 i halvtid till 4-4 och varför kan man fråga sig. Jag har några förklaringar (förstås), Diaby blev utvisad efter att reagerat för starkt (men man förstår honom då han har varit skadad länge och kunde ha skadats igen), Djourou skadade sig för en lång tid framåt och Squillaci kan åtminstone inte spela fotboll som inhoppare och Rosicky spelade uruselt samtidigt som domaren bjöd på bl.a. den sista straffen och frisparken som kom för kvitteringsmålet.

Förutom allt detta är laget ungt och det är sällan lag med gamla ledartyper på pla som är med om dylikt, Cesc och RVP tappade mycket av sitt spel i slute också och samarbete med de andra var inte alls bra. Laget är väldigt ungt. Hursomhelst  knappade man in en poäng på Manu som föll mot ett av ligans sämsta lag med 1-2. Helgen som gick var galen, det var hur målrikt som helst. Chelsea och Torres skulle bli det sista laget att göra bort sig, en dålig insats mot Pool ledde till en 1-0 förlust. Jag tycker inte att Chelsea har imponerat trots att de har blivit bättre ända fram tills i söndags. Vad vore City utan Tevez annars? Han gör allt för dem, kan inte räcka till guld skulle jag tro. Skulle kännas hemskt om de vann ligan City, då håller jag t.o.m. på Manu före dem. Nån måtta får det vara med investerarlagen.

Arsenal är illa ute inför CL Squillaci och Koscielny är de enda friska mittbackarna just nu, Wenger ville inte värva för att det skulle stoppa utvecklingen för två mindre kända mittbackar som är på framfart. Vermaelen är snart tillbaka men innan han kan prestera bra lär det ta en tid. Nasri är borta tills vidare och Fabianski ser vi inte mer i vår. Djourou kan vara helt borta från den här säsongen med sin knäskada och det är synd på en av de bättre spelarna i laget. Undrar just om inte Song går in som mittback före Squillaci om Diaby kan spela på mittfältet mot Barca, nåja kanske inte. Fem Arsenalspelare lämnade borta fårn landslagssamlingarna nu, RVP är förkyld (tror jag inte på) och Fabregas for inte med Spanien heller av någon orsak. Kanske är det dags att spara spelarna till tävlingsmatcher så långt det går. En skada på någon av de två nämnda skulle vara skandal just nu. Ett rykte om att Fabregas skall till Chelsea för 50 miljoner pund senare kan man skratta högt åt, finns inte en chans på miljarden att det skulle hända. Bendtner kan däremot vara aktuell för någon annan klubb efter säsongen, hans mål var att göra 20 mål i år, han har gjort 6 mål. Dansken är duktig men det krävs bättre teknik och spelförståelse av honom för att knipa en plats i öppningselvan.

Blev förlust på is ikväll i en avgörande match. Tycker att vi satsade så gott vi kunde men det råkade att inte lyckas, finns alltid detaljer som kunde ha fixats till precis som i alla sporter men om man inte tränar tillräckligt så räcker det sällan ända fram. Jag är en dålig förlorare och jag har alltid jobbat mer eller mindre enligt mottot "älska att vinna, hata att förlora". Det mottot har tagit mig hit där jag är idag och det kommer att ta mig ännu längre.

Bendtner är aningen för beroende av bra framspelare.


Några funderingar

Jag skall vänta tills imorgon innan jag kommenterar helgen som gick. Det var många intressanta resultat, den målrikaste helgen på säsongen garanterat. Skall jobba som finskalärare i två dagar så jag har en del att fundera på just nu. Har varit med om två laguttagningar idag, den ena bara till en match på is imorgon. Kändes som det var bäst för alla att toppa laget lite för att ge oss en chans till serieseger än i år. Den andra laguttagningen var att göra två lag av 37 juniorspelare, tycker att det lyckades bra. Som tränare avgör man viktiga skeden i många andra människors liv så förhoppningsvis har jag gjort de rätta valen nu.

Det visar sig senare vad som gick mindre bra. Då man gör uttagningar skall man åtminstone förklara noggrant och vara öppen för diskussion, det leder ofta till ömsesidig respekt. Idrott är inte bara att få speltid heller, idrott är att vara med andra människor och uppleva fina och svåra stunder tillsammans. En vinnare skapar sin egen framgång till största del så i slutändan är det bara en viss procent tränarna kan göra för de spelare som blir allra bäst.

Finland möter Sverige två gånger i kvalet i år. Först borta och sedan hemma på hösten.


Inför Newcastle borta

Elva
Szczesny
Sagna - Djourou - Koscielny - Clichy
Fabregas - Diaby - Wilshere
Walcott - van Persie - Arshavin

Bänk
Almunia, Eboue, Gibbs, Rosicky, Denilson, Bendtner, Chamakh.

Denna uppställning får man hoppas på idag. Fellaini trampade på Walcott klumpigt i förra matchen men jag tror att han kan spela. Song är borta åtminstone från dagens match efter att han krockade med Koscielny senast. Nasri och Vermaelen är bort 2,5 respektive 3,5 veckor ser det ut som. Barca hemma är 16.2 och den matchen missar de två lirarna som annars vore givna i öppningen. Nu är det dags för andra att stiga fram. Arshavins form är på väg uppåt och han är en viktig kugge i laget nu efter lite motgångar tidigare. Wilshere får lov att höja sig från senaste matchen. Diaby såg ganska pigg ut senast och kan garanterat vara ännu bättre idag, han är inte lika bra defensivt som Song men han är t.o.m. bättre på att hålla bollen och dribbla utan att tappa bollen. Hans roll blir dock säkert mest att förstöra Newcastles uppspel. Cesc gör förhoppningsvis en normalbra match och det räcker isåfall för seger. Tidigare i år blev det en stor vinst i cupen mot Newcastle med 5-0 men i ligan veckan där på förlorade man med 0-1 trots att Newcastle hade ungefär samma gäng på plan och Arsenal hade aningen bättre gäng...allt kan hända i Premier League.

Tottenham-Bolton kan vara ne intressant match med Jääskeläinen i mål mot ett snabbt anfallande Tottenham. Wolwes lär inte ta poäng hemma mot Manu, när skall Manu ha sina svåra matcher!? De dagarna kommer snart. Helgens höjdpunkt är imorgon då Chelsea möter Liverpool hemma kl.18 finsk tid. Man City möter West Brom idag och ser man på tabelläget går de säkert all in för vinst nu för att inte klåpa bort fler poäng i onödan. Chelsea har hakat på slutstriden också. Det här är en vår jag inte vill vissa, vi har åtminstone fyra lag som kan ta hem bucklan i år. Just nu är det 1-2 som förtjänar det, den saken kan verkligen ändras. Det bästa återstår!

Diaby tappar sällan bollen då han dribblar, motståndarna "halvbryter" eller får styrt honom åt ett annat håll ibland men han är stark och smart vilket gör att han kan hålla bollen mycket.


En fråga, utmaning för er läsare

Läs frågan i kommentarfältet under "Sent inlägg". Jag har inget svar på frågan, känner mest till det som händer på plan ;) Resten måste jag läsa in mig på mer eller mindre om det inte kommer fram i någon diskussion med andra. Den som svarar först här på Zeppes kommentar med det rätta svaret vinner "en vettig önskan", skriv din önskan efter svaret så skall vi se vad jag kan göra.

Har varit två dagar fulla av lärarjobb nu, har med andra ord varit på isen och försökt lära ut något vettigt nu under vintersäsongen i skolgymnastiken. En grej jag jobbade extra med var då en försvarande spealre är på väg hemåt och behöver ställa om från att skrinna framåt till att skrinna bakåt och samtidigt försvara med klubban. Får man inte bollen med klubban bör man försöka ta den med foten. Det skall jag göra då vi har match imorgon, tycker inte om då folk fintar förbi mig i någon sport alls :) Helgens Premier League ser jag framemot, men när skall toppklubbarna Manu och Arsenal börja tappa poäng?

Sent inlägg

Läs gärna kommentarerna till bloggen också. Kul att folk vill skriva och att folk bryr sig. Alla kommentarer kommer verkligen inte med, men vissa godkänner jag direkt. Man får nog leka besserwisser och det är klart att många av läsarna vet mer än mig om flera saker, kommentarer där den anonyme skribenten säger något negativt om mig kommer inte med. Jag är inte korkad, vad är du själv isåfall "Jonathan"? Sedan tycker jag inte heller om att samme skribent försöker rätta mig helt i saker som jag helt enkelt vet eftersom jag har forskat i saken. Nog om det, men kommentera gärna!

Har varit en sååå tung dag men händelserik och intressant samtidigt. Höjdpunkten var att hjälpa ett tiotal tränare med deras tränande inför denna säsong. Förutom det har jag skrivit på kontrakt som tränare, styrketränat, tränat fotboll, coachat juniorerna och ätit en braklunch på Neste.

Bra att Man city tappade poäng idag, gillar inte dem speciellt mycket. Suarez gjorde 2-0 målet i Pools seger. Keane nätade för Hammers i deras seger. Kul att nyförvärven gör mål, när får Torres speltid? Såg just att hela sju 96-pojkar som jag har tränat skall på distriktslagsläger nu imorgon (torsdag), känns bra att killarna kämpar vidare. Skall sova nu, det sista jag ser i rummet är två konstgrässtrån från mattan i Botniahallen...fattar inte hur de kan fastna i min sko hela tiden :) Skall jobba med gymnastik två hela dagar nu, blir roligt men får inte sova lika länge då.

På lördag får Arshavin säkert starta och tysta Newcastle!



Offsideregeln

Har hunnit läsa lite artiklar om gårdagens Premier League och det var mycket riktigt offside vid första målet. Ja vid fuskmålet! Jag var helt klar osäker på tolkningen, finns mycket kring offsideregeln som är svårtolkat. Se på den här länken, tror sidan uppdateras automatiskt då du kommer dit och länken kan försvinna men försök stoppa sidan direkt den har kommit upp från länken : http://www.zonalmarking.net/2010/12/15/offside-goal/ Borde fungera. Sen borde offsideregeln även fungera så att om t.ex. målvakten är uppe på hörna för att göra mål och det kommer en kontring där det endast finns en försvarande spelare på defensiv planhalva...och det kommer två anfallare mot honom så räknas han som "sista spelaren" precis som en målvakt skulle räknas...så offsidelinjen räknas i det här skedet INTE från försvararen utan från de två anfallande spelarnas gemensamma linje, den ena kan inte vara högre upp än den andra då en passning kommer fast han är på "rätt" sida om försvararen. Visst har jag rätt? Fatta hur mycket regler och skräp jag kan :) Tror inte alltför många domare känner till de här sakerna, alltså länkens sätt att göra mål och den sista förklaringen.

Kan ha låtit lite invecklat det jag just beskrev. Säkert kan mina skriverier sent på kvällarna vara lite tunglästa ibland också, men jag har sällan energi att läsa igenom texten efteråt. Det här är trots allt en blogg och språket är inte det viktigaste utan budskapet. Här längst ner klistrar jag in en kul beskrivning av offside. Idag är det en hektisk dag för mig, sitter och sammanställer en powerpoint som fungerar som grund för några tränare som skall få hjälp av mig att hitta nya sätt att träna sina lag. Skall träffa dem ett par timmar ikväll och sedan är det sen kvällsträning som gäller. Innan det skall jag äta, träffa min träningschef och få klarhet i några saker, träna mina juniorer ensam och möjligen hinna styrketräna också. Att träna ensam är tungt och utmanande då det rör sig om över 20 spelare, som mest är vi fyra tränare på plats och då går det att göra saker på ett helt annat sätt. Skall sätta fart på och fånga dagen nu.

"16 februari 2007, kl 09:18 Skrivet av Robbie Lauler

Så här förklarar man offside för den som inte är insatt i fotboll. I alla fall enligt Carl från Göteborg.

Du befinner dig i en skoaffär och du står på andra plats till kassan. Bakom kassörskan på kassan står ett par skor som du har sett och bara måste ha.
Den kvinnliga kunden framför dig har också sett dom och vill med ha dessa skor. Båda två av er har glömt era väskor.
Det vore oförskämt att tränga sig före kvinnan framför dig om du inte hade några pengar att betala skorna med.
Kassörskan står vid kassan och väntar.
Din kompis provar ett par andra skor längre in i butiken och ser dit dilemma
Hon förbereder sig att kasta sin väska till dig.
Om hon gör det , så kan du fånga väskan och sedan gå förbi kunden framför och köpa skorna.
Din kompis kan kasta väskan framför den andra kunden och när väskan är i luften kan du springa förbi kunden framför och fånga väskan och köpa skorna.
MEN du måste alltid komma ihåg att inte befinna dig framför kvinnan som står framför dig innan väskan är kastad, för då är du OFFSIDE!"


Skön vändning

Kändes skönt att vända och vinna mot Everton. Everton hade typ noll chanser i matchen. Och målet var 1,5m offside...eller? Offsideregeln har så många tolkningar idag att jag inte vågar säga att jag är så uppdaterad att det är säker offside. Men är en spelare 1,5m offside då bollen slås spelar det väl ingen roll om bollen styrs åt honom via en backs ben i ett desperat försök att stoppa passningen? Kommentatorn sade att han stod stilla i det skedet Saha, men det kan väl inte spela någon roll? Gissa om fansen och spelarna var irriterade då de såg situationen på skärmen. Höll på att bli "Egyptenfiilis". I och med att det finns stora skärmar ligger fotbollsdomarna (fotbollen i helhet) efter väldigt mycket om alla kan se att det dömdes helt åt skogen via en skärm samtidigt som domarna inte får ändra sitt beslut...vart är vi på väg?

Som tur var segrade rättvisan ikväll och Arsenal fick två mål. Inte på de 4-5 hetaste bästa chanserna men ändå två mål. Arshavin satte första baljan och det var just honom jag ville ha på plan istället för Rosicky från start. Med tanke på att det var cupmatch för Arshavin iförrgår var det kanske lika bra att han hoppade in. Sagna gissade jag rätt på, en hjärnskakning brukar inte stoppa spelare så länge. Wilshere gjorde en lite blek insats och Song likaså men resten spelade bra idag, även inhopparna..eller Bendtner var väl lite väl osynlig. Kvällens insats var inte perfekt men kanske 75% av vad Gunners kan prestera, det räckte helt bra idag och segern borde ha blivit större om inte det första fuskmålet hade gett en trög matchbild med halvfult spel av Everton. På lördag är det dags att slå Newcastle.

Manu hann jag inte se mycket av men Rooney satte in två snygga mål i första halvleken, det värsta för oss konkurrenter är att han nu verkar vara i form igen. Såg highlights från Chelseas match. Chelsea hade vissa problem att försvara sig och muren läckte rejält på det andra målet som kom på frispark. Terry blev matchhjälte genom att slå upp en retur i krysset, målvakten var nära att rädda. Anelka stod för det kosmetiska i slutet och satte 2-4 i 93 minuten.

Skön känsladå Koscielny avgjorde, annars skulle målet ha kommit senast på tilläggstid.


Inför Evertonmatchen, ny månad


Elva
Szczesny
Sagna – Djourou – Koscielny – Clichy
Song – Wilshere
Walcott – Fabregas – Arshavin
van Persie

Bänk
Almunia, Eboue, Gibbs, Diaby, Rosicky, Bendtner, Chamakh.

Mot Everton måste vi vara skärpta, de är inte bra men inte heller dåliga vilket gör att de kan komma med överraskningar. Sagna borde vara tillbaka efter hjärnskakningen. Arshavin borde få starta efter en bra match senast. Vissa tror att Rosicky skall starta, det kan jag inte förstå med hans spel på sistone. Det värsta av allt som jag har missat eller snarare förträngt är att Nasri är borta ett par veckor med sin skada i baklåret. Efter matchen i söndags gick han in på plan för att tacka motståndarna och jag tänkte att om han går bra så är snart i skick. Diaby kan få göra ett inhopp, han är på väg framåt. Elvan ser helt bra ut, bara Nasri och förstås Vermaelen som jag riktigt saknar.

Manu har match mot Aston Villa ikväll. Kommer att bli en jämn och tuff kamp och United vinner med uddamålet. Det blir Champions League senare i februari och i slutet av denna månad möter Arsenal Tottenham. Canal+ visar endast Arsenal live ikväll, united efteråt och Chelsea...inte alls.

Vem stoppar Walcott?

RSS 2.0