Min dröm


En av mina drömmar är att äga en Virtua Striker maskin. De tillverkades 1994 och jag har varit beroende av spelet många gånger i mitt liv. Såg att någon hade sålt en för 400euro i Finland, men hittar ingen nu. I Sverige däremot finns det maskiner till salu. På vårt lokala nöjesfält fanns en maskin för några år sedan ännu men de gjorde sig av med den. Kan någon fixa en sådan här maskin till mitt vardagsrum? Virtua Striker 1 är spelet jag vill ha. Tack på förhand!

Giroud är klar

Så var Olivier Giroud klar för Arsenal. Den franska anfallaren har öst in över 20 mål i Montpellier ifjol och han var ne stor orsak till att de vann franska ligan. Han är född 1986 och har skrivit på ett långt kontrakt. Övergångssumman lär vara runt 13 miljoner euro. Skall RVP lämna klubben kan man fråga sig nu?

Giroud är inte tänkt som ersättare till van Persie sägs det...snarare är han ersättare till Vela, Chamakh, Bendtner och Park. Anfallet kan se ut så här: vänsterytter: Gervinho och Podolski, center: RVP och Giroud, högerytter: Walcott och Chambo. Om RVP säljs lär man köpa ännu en anfallare ryktas det, men det tror jag inte riktigt på. Hoppas verkligen att han stannar och blir en större legend i klubben än vad han redan är.

Välkommen Mr Giroud!



Sömn

Ett viktigt ämne för fotbollsspelare är sömn. Jag har diskuterat sömnen med olika juniorer de senaste veckorna. Plockade ut lite från http://www.somn-skolan.se/ som jag tänkte skriva om men blev mest copy-paste nu. Jag hade en gång en mycket bra tränare och han sade att sömntimmarna innan tolv (på kvällen) är de viktigaste. Jag har länge funderat på det, om man aldrig går och sover innan tolv kanske det kan vara innan ett? Nja enligt det här sker den viktigaste sömnen mellan kl.23-04. Hur kan kroppen veta vad klockan är? Vi har ju sommar och vintertid också. Jag har en bekant som är sömnforskare och helt klart är det bra med 30min powernap på dagen och kan man inte sova på natten skall man gå en runda i huset. Nu lite från nätsidan...

 

De flesta människor behöver sova mellan 6-8 timmar per dygn (upp till 16 timmar för barn) och då mellan 22-06, 23-07 eller 24-08, allt beroende på vad du är för kroppstyp. Kinesiska yin och indiska vata är den klassiska nordiska morgonpigga personen, som har många järn i elden och behöver mindre sömn i sin livsstil, så länge han/hon inte är för stressad och behöver mer återhämtning. Den indiska mellanpersonligheten, pita, är en person som är mer kvällspigg och morgontrött, som oftast hoppar över frukosten för att sova lite till, medan den sista personligheten, kapha, är tröttare, sover länge och därmed blir segare än de andra beskrivna typerna. Du har kanske funderat på varför du blir så trött när du sover för länge på morgonen? Det beror helt enkelt på att du sover för långt in i kaphatiden och då blir seg och långsam i kroppen. De viktigaste sömntimmarna är de som är mellan 23-tiden till 04-tiden eftersom det är då den största utrensningen pågår.


Kan man sova ikapp förlorad sömn?

Många som stressar mycket tror att dom kan spara timmar genom att minska på sömnen eller knappt sova alls. Det kan funka ett tag eftersom kroppen är bra på att kompensera, men ganska snart börjar immunförsvar och nödvändiga funktioner att rasa ihop och det går oerhört snabbt. Det är inte möjligt att sova ikapp timmar som är förlorade, så även om en sovmorgon kan vara skön att ha ibland, så bör den inte ersätta sömntimmarna under veckans övriga dagar.

Ungdomar som växer har stor produktion av tillväxthormon som tillverkas under sömnen, vilket gör att de behöver mera sömn än en vuxen person. Ofta fascineras vi av de långa sovmornar som en kille eller tjej i tonåren behöver, medan det i själva verket är en nödvändig funktion.

De barn som inte får sova tillräckligt, kommer också att hamna efter, bli lynniga och få problem med utvecklingen. När de har mindre lätt att komma upp i tid, så är det snarare tidigare kvällsrutiner som behövs, än att sömntimmarna minskas. Det är av samma anledning som en person som är sjuk, är äldre, i övergångsåldern eller som är under stor stress, också behöver mera sömn till sitt förfogande.

Många löser sömnproblemen med sömntabletter som i sin tur orsakar andra symtom. Se istället över vad det är som orsakar sömnstörningarna ifrån första början och arbeta därefter fram en plan där du kan åtgärda orsaken istället för symtomen. Börja med att se över din övriga livsstil genom att svara på följande frågor…


1. Äter du mat, snacks eller mackor sent på kvällarna?
2. Dricker du kaffe eller alkohol sent på kvällarna?
3. Använder du sovrummet till jobb, tv-tittande, telefonsamtal eller liknande?
4. Går du och lägger dig när du är trött eller väntar du tills du har blivit pigg igen?
5. Hur ser ditt sovrum ut? Är det gemytligt och i varma sövande färger?
6. Är det varmt och/eller kvavt i sovrummet?
7. Har du lugn och ro kring dig innan du ska sova?
8. Om inte, kan du ta en stund för avslappning eller mental träning innan du går till sängs?
9. Motionerar jag på dagarna, så att min kropp är fysiskt trött, inte bara psykiskt och mentalt?
10. Avslutar jag min dag innan jag ska sova, så att jag inte har arbete och andra måsten kvar att göra?

 

Talesätt som ”sov dig yngre”, ”du behöver din skönhetssömn” eller ”sov som en prinsessa ” är talande för den oerhörda påverkan som en god sömn har. Vi blir friskare, kryare, piggare och mer alerta när vi är utvilade och som om inte det vore nog, så blir vi finare, snyggare och yngre, eftersom skönhetssömnens rening och återhämtning är oerhört påtaglig även för vår skönhet.

En person med dålig sömn blir snabbt grådaskig i ansiktet, får mörka ringar under sina ögon, påverkas genom sämre hållning, sämre humör och tålamod m.m. Detta visar sig snabbt på livets olika områden, då en god sömn ökar vår kreativitet, nyfikenhet, inlärningsförmåga, koncentration, förmåga till att se vad som är rätt och fel samt hur vi agerar genom under stress och för att hålla humöret i schack.

När sömnrutinerna störs, så är det nära till andra efterföljande symtom, eftersom vi då blir trötta och hängigare. Det vi ofta glömmer är att även immunförsvaret, uppbyggnaden av kroppens muskulatur och kroppens reningsprocesser, allt är beroende av sömn och återhämtning. När sömnen blir för liten, så blir också dessa funktioner sämre eller helt odugliga.


Läs detta

Lite info om turneringen i Kvevlax 8.7 som inte kommer att heta "pass hiid" nu mera. De (vi) som har dragit det stora lasset för "pass hiid" tyckte att det var dags för något nytt. Jag kommer med hjälp av min vän Kris Huckstepp (som också är van att organisera saker) att ligga i bakgrunden för turneringen. En liten del av arrangemanget som har varit tidigare finns kvar som t.ex. parkerandet av bilar, Kuffen kan ha öppet kiosken om de vill, någon tar hand om skador, vi fixar musik dit och man kan byta om och duscha i sportstugan o.s.v. Nu kommer vi att göra om turneringen till en sådan som vi tror att många kommer att gilla och på ett sådant sätt som vi själva skulle gilla om vi deltog. Några av målen är att få väldigt många anmälda lag, att få lagen att inte behöva spendera hela dagen vid turneringen och att matcherna blir mer effektiva.

Idéerna på bordet just nu är i stort sett:

- Tre olika serier, man spelar med tre män (pojkar) och två kvinnor (flickor) på plan. Vi använder mindre planer och matchtiden är 2 X 7min. Om det används normala små mål eller mindre minimål i vissa serier är lite osäkert just nu. Kvevlaxplan delas upp i fyra planer så att fyra matcher kan spelas samtidigt och ingen behöver vara bakom vallen. Vi använder överlag riktiga domare från KSK är tanken.

- I högsta serien kan vem som helst delta, reglerna kommer att göra att vi undviker skador. Inga glidtacklingar är tillåtna och bollen får inte gå högre än domarens huvud, är planerna just nu.

-I mellanserien finns det regler för vem som kan delta och de reglerna kommer antaligen att likna "lekande tufft" reglerna som fanns tidigare.

-I lägsta serien kan man antagligen bara ha en licensierad senior (som lite kan leda laget) och den får vara från div.5-6 herrar eller div.1 (högst) damer. Några regler för licensierade juniorer kommer till här men en P-97 junior som spelar aktivt börjar vara på gränsen till för bra i den här serien, kanske.

-Serierna koncentreras till olika tider på dagen (serie 1 kl.10-14, serie 2 kl.13-17, serie 3 17-20 som ett EXEMPEL) vilket gör att bilar och människor ryms bättre om vi nu får väldigt många lag anmälda. Samtidigt är det kanske trevligare att det bara far 3-4 timmar av dagen till spel per lag. Tidigare år har många varit med halva dagen för att de måste på annat och det är ju lite otrevligt. Vi kommer att ha någon sorts underhållning på plats någon gång under dagen plus kanske möjlighet att skjuta mot radare, vi delar ut priser åt enskilda spelare för prestationer (årets dribbler, årets spelare o.s.v.) och vi hoppas hinna marknadsföra denna turnering ordentligt trots att vi redan är sent ute.


RSS 2.0