Bollsporter ska spelas

Jag har gett NFL en chans som sport. Tog ner demospelet till PS3 och kollade lite på två matcher på teve. Över 80 000 i publiken var det, eller kanske över 100 000, kan ha varit så. Frågan jag ställer mig, hur i hela friden kan amerikanrna vara så tröga att dom följer NFL??? Vilken otroligt tråkig sport! En start med ett kast bakåt mellan egna ben, en fångar bollen, kastar den vidare, killen som skall få bollen fälls inom 1-2 sekunder senare och sedan är det paus i 10 sekunder innan exakt samma sak händer igen. I princip så ser hela sporten ut, vilken otrolig skitsport. Är åskådarna nöjda för att de får vara utomhus och sitta och äta skräpmat och sötsaker? Okej att spela amerikansk fotboll som junior och ha en dröm om pengar och framgång i NFL, men att vara publik i en sport där det inte händer någonting förutom tacklingar och där pauserna tar upp mer än 50% av tiden man är på plats verkar inte klokt! Jag tror och vill tro att spelet ser annorlunda ut på junionivå och att spelarna hinner passa och löpa och "spela", men NFL är total bullshit i mina ögon. Vill man se tacklingar, brottning eller fasthållningar till över 50% i en sport kan jag rekommendera att man ser på brottning, boxning, MMA eller dylikt istället.
 
I ishockey kan rinkarna ibland kännas för små och det värsta i ishockeyn är i de serierna där allt går ut på tacklingar, låsningar och dylikt och finliret uteblir till stor del. En matchbild jag hatar i ishckey: lag A har som taktik att smälla in pucken i offensiv zon och jaga efter den med full fart för att kunna etablera tryck i zonen, lag B har som taktik att tackla lag A så mycket som möjligt så att de aldrig kan driva in pucken i zonen vilket tvingar lag A att ha den taktik de har. Matchbilden blir till största del tacklingar framför blålinjen, tacklingar i hörnen, fasthållningar i hörnen, stora klungor i hörnen och inget spel alls. Då jag ser det här live blir jag frustrerad, gör rinkarna bredare i de serier där de inte klarar av att spela ishockeyn som ett spel med passningar, dribblingar, skott, överlämningar, rörelse och allt annat som bidrar till att göra mål och underhålla publiken som borde gilla då det spelas ett spel. I NHL är rinkarna mindre än i Europa, spelet är ändå fint för spelarna är fantastiskt skickliga. På måga ställen i Europa är de större rinkarna för små för att det skall gå att spela ett vettigt spel och då blir det ibland som i mitt exempel.
 
Publiken gillar trots allt ofta det som jag just har beskrivit med kanske 20 rader, eller hur är det? Vad gäller NFL undrar jag hur stor del av publiken som är på plats för att de gillar själva spelandet i matcherna? Kanske 0,5%? Vad gillar de då? Fet mat, popcorn, tacklingar?? Taktikändringar var 20:nde sekund? Spelarnas kändisskap, namnen på ryggen, boomen kring sporten? Fråga inte mig, men jag hävdar att den lilla procenten man kan kalla spel är för liten för att folk skulle gå och se NFL för att se kasten, fångandet av bollen, löpningarna och undvikandet av tacklingarna.
 
Hur många sekunder av din kväll ser du något av det? Bullshit sport säger jag. Då jag ser en hockeymatch med en matchbild som den jag beskrev ser jag folk i publiken och bekanta som är fanatiska ändå. Jag har tidigare sagt åt dem att "de måste ju ha en bredare rink, de klarar inte av att spela här, det blir ju inget spel". Svaren är ofta, nej nej det är bra...efter en stund hör man "nu kommer blablabla in på plan" eller "se nu kommer blablabla in i zon"...det är liksom känslan att de gillar en spelare från vad han kanske har gjort tidigare som hänger kvar så starkt att de är glada och hoppfulla hela tiden fastän spelet och matchbilden inte är värt någonting alls. De spelarna som hör till de skickligaste i serien har också de dagar då de inte är någon annanstans än i hörnet där de är intacklade, fasthållna eller står och strider om en puck med tre andra på två kvadratmeter. Så fanatisk blir jag inte att jag inte säger till när en sport levererar bullshit.
 
Människan har historiskt sett alltid varit intresserade av bollar och hur de fungerar. Därav finns bollspel, antar jag. Och människans intresse av bollar (bollar kan se olika ut, puck är en sorts boll också på sitt sätt) skapar väl pubilk till bollspel...säg mig då hur människor som gillar bollspel kan hylla en match där ingen hinner göra något med bollen för att de antingen är omkulltacklade/fasthållna eller så är det paus i spelet...
 
Tror att jag har fått fram mina synpunkter lite grann utan att skriva 10 sidor om saken. Ibland måste jag vara lite filosofisk och ifrågasätta saker i idrott och ibland behöver publiken ifrågasättas. Det bästa med en NFL match för mig som det har sett ut idag vore: att se på andra i publiken, äta gott, dricka gott, vara ute om det är varmt och skönt. Länge leve NFL haha :) Då jag undervisar rugby åt ungdomar kan reglerna se ut ganska långt som rugby ser ut på teve, skulle jag undervisa amerikansk fotboll skulle reglerna se ganska långt ut som på teve också. Sedan behöver man ändra reglerna för att anpassa det till skicklighetsnivån samt se till att tacklingsreglerna är sådana att skador/smärta undviks så långt det är möjligt. För att få spelet att vara ett spel ser jag till att plan har en sådan längd och bredd att det går att spela, springa och passa tillräckligt mycket för att spelet skall vara utvecklande och trevligt. Alla spelares egenskaper kan komma till nytta på något sätt i ett spel som liknar rugby, man behöver inte ha så många egenskaper för att kunna tillföra laget något. I dagens NFL match skulle jag till att börja med ha tagit ut tre spelare per lag och sagt, så där ja nu kanske ni kan börja spela grabbar! Kanske hade det ännu behövts ta bort någon spelare och ändrats några regler innan spelet hade blivit njutbart. I can´t defend bullshit, det gäller allt här i livet! Over and out!
 
Direkt de tar emot en passning åker de i marken och spelet pausas en lång stund. Händer typ hela tiden. Gör bredare plan eller ta bort några spelare. Eller bara fortsätt om det finns hundratusentals människor som njuter av det spel som oftast inte innehåller någonting alls. Baseball och finsk boboll är klart mer underhållande i mina ögon, fast de sporterna orkar jag inte heller sitta och se på.

Vidare i CL tippning

Grupp A
Porto
Dynamo Kiev
Paris Saint–Germain
Dynamo Zagreb

Grupp B
Arsenal
Schalke
Olympiakos
Montpellier

Grupp C
Milan
Zenit St Petersburg
Anderlecht
Malaga

Grupp D
Real Madrid
Manchester City
Ajax
Borussia Dortmund
Grupp E
Chelsea
Sjachtar Donetsk
Juventus
Nordsjälland

Grupp F
Bayern München
Valencia
Lille
Bate Borisov

Grupp G
Barcelona
Benfica
Spartak Moskva
Celtic

Grupp H
Manchester United
Braga
Galatasaray
Cluj

Läget i Arsenal

Modric är klar för Real Madrid. Om Arsenal är farmklubb åt Barcelona enligt vissa så blir väl Tottenham Reals farmklubb nu. Tror att Modric gick för över 30 miljoner pund och det kan man nog kalla aningen mycket! Nuri Sahin valde Liverpool före Arsenal, men frågan är om inte Arsenal lät honom gå till Liverpool för ett år med honom skulle ha inneburit avgifter på 10 miljoner pund och sedan skulle Real ha fått tillbaka honom som en klart bättre spelare.
 
Arsenal spelade bra defensivt i helgen för andra matchen i rad. Framåt skapar man en del men aningen för lite chanser just nu känns det som. Ändå har det funnits tillräckligt med lägen för att vinna båda 0-0 matcherna i ligan så här långt. Klart att RvP kan kännas saknad med 0-0 två matcher i rad, men de nya spelarna måste bara sätta bollen i mål nu istället. Anfallarna var väl godkända men det krävs lite mer, Gervinho gjorde inte en lika bra match alls nu som veckan innan. Giroud och Podolski var okej men det saknas lite än. Walcott hann inte uträtta så mycket medan Chambo höll egen klass och fixade fram mycket i slutet. Båda två hoppade in. På mittfältet saknas Rosicky och Wilshere ännu och med dem tillbaka blir det klart bättre. Nu spelade man med Cazorla, Diaby och Arteta. Cazorla byttes ut mot Ramsey som kunde ha fått ett friläge men Giroud sköt istället den gången. Spelet och allt är helt bra, men det sista lilla saknas just nu. vermaelen och Mertesacker gjorde en bra match, Gibbs kunde anfalla mer och slå bättre inlägg. Jenkinson är bra defensivt, men Santos kunde ha hoppat in och fyllt på bättre på kanten!
 
Vi har fem dagar kvar av transferfönstret. Vad hoppas vi på att skall hända egentligen? Jag tror att det vi saknar just nu är en målskytt, men det går inte att köpa någon sådan nu om det inte vore Llorente då kanske...men vad säger att han skulle göra det bättre än de nuvarande anfallarna? Nä, det är bara att träna vidare och skapa mer, kanske få löpningar i djupled lite oftare. De spelare vi har skall räcka till. Tycker att man kan handla i januari istället. Den trupp vi har är billig och bra på något sätt, andra lag har betydligt dyrare trupper med höga löner. Årets Arsenal får sikta på att ta en CL plats som det ser ut just nu. Lossnar målskyttet rejält för någon/några kan vi utmana om titeln på allvar men som det ser ut idag blir det inte så. Förra hösten var bedrövlig så med tanke på det kan vi vara på rätt väg trots allt. Hade vi haft Robin van Persie just nu hade det känts bättre för stunden, speciellt efter två raka nollor framåt. Ändå måste vi förstå att Arsenal har gjort förändringar och Song saknas inte direkt, vi har Diaby som växer hela tiden. Tiden får utvisa hur bra laget är, taktiskt ser det nog bra ut.
 
Två snabba inhoppare från helgen. Chambo är bättre med boll på något vis, Walcott kommer att tillföra mer då vi kontrar mot bättre lag än Stoke.

Fyra dagar till nästa match

Wilshere är snart tillbaka i spel sägs det, som vi har väntat! Vi får se om han har kvar farten, svängningsförmågan med boll, brytningarna och förmågan att skapa chanser...kan ta en stund att komma in i tävlingsmatchernas tempo. Rubriken "It´s all about the money" borde ha en egen spalt här alltid. Dagens pengahistorier är för det första att Barca betalar av Song i fyra rater på två år, med ett halvårs mellanrum. För det andra tänker inte Tottenham betala Adebayors lön på 170 000 pund i veckan som Manchester City gjorde. Tills vidare lär Tottenham betala 80 000 och Man City 90 000 i veckan för honom. Han såldes för fem miljoner pund och ett rykte säger att istället för att City skulle betala 90 000 i veckan tills vidare har Adebayor fått fem miljoner pund av Tottenham. Låter ju rikigt knepigt. Jag tror mest på det där med 80 000 och 90 000 just nu.

Arsenal borde ha Sahin klar vilken dag som helst nu. Väntar bara på att det blir klart, vi behöver mer bredd i truppen eftersom vi brukar vara skadedrabbade. André Santos har kört lite hårt med bilen och kanske inte stannat riktigt direkt han såg blåljusen så han kanske inte spelar på en stund nu. Fortkörning då det inte händer någon olycka brukar inte vara så farligt sist och slutligen och att han skulle ha kört 210km/h stämmer inte sägs det från London. Det om 210km/h var Times version av det hela. Jag minns inte hur hårt man får köra på motorvägen i England men kanske 130km/h. Han stannadess 500m från Arsenals anläggning och han hade alla papper i skick, hans körkort är giltigt ett år i England. Det kan vara lite knepigt att vara brasilianare ibland, komma via Turkiet till London och ha koll på allt och förväntas leva lugnt och prydligt. Han ville inte bli sen till träningen men nu missade han de istället. Santos som var lite tung då han kom från Fenerbache har gått ner i vikt och han skulle vara viktig offensivt från ytterbacksplatsen i år. I en träningsmatch hade han och Jenkinson många skott på mål. På söndag är det match igen kl.15.30 finsk tid. På lördag har jag egen match så det blir ingen PL fotboll för mig då. Ikväll är det Chelsea-Reading kl.21.45 finsk tid och Ivanovic och Cech skall leverera fler fantasypoäng åt mig, hoppas även på Sturridge.

Jag har aldrig varit med i fantasy tidigare och egentligen gillar jag inte det av en orsak. Och det är att man med ett starkt Arsenalhjärta inte kan sitta och hålla på enskilda spelare i konkurrerande lag. Så snabbt jag hinner skall jag försöka få bort spelarna från topplagen som konkurrerar med just Arsenal, funderar jag just nu iallafall.

Ifjol var Wilshere med på fodralet till Fifa 13 i England.
I år är det Chambos tur! Spleet kommer i slutet av september.


Spelarköp i PL

Värsta värvarklubbarna sett till spenderade miljoner är Manu, Chelsea, Arsenal och Liverpool. Men värre blir det än i augusti. Denna lista innehåller inte spelarförsäjningar utan endast spelarköp. Inköp totalt i ligan steg över 300 miljoner pund idag.


Vilka spelare tycker ni att ser billiga eller dyra ut på listan?


Arsenal

Olivier Giroud (£10.56m), Lukas Podolski (£10.56m), Santi Cazorla (£16.72m)

Totalt: £37.84m

Aston Villa

Brett Holman (free), Karim El Ahmadi (£2.46m), Matthew Lowton (£3.3m), Ron Vlaar (£3.344m)

Totalt: £9.108m

Chelsea

Marko Marin (£7.04m), Eden Hazard (£35.2m), Oscar (£28.16m)

Totalt: £70.4m

Everton

Steven Naismith (free), Steven Pienaar (£5.06m), Kevin Mirallas (£6.73m)

Totalt:: £11.79m

Fulham

Hugo Rodallega (free), Mladen Petric (free), Sascha Riether (free)

Totalt: £0

Liverpool

Fabio Borini (£11.704m), Joe Allen (£16.72m), Oussama Assaidi (£3.52m)

Totalt: £31.944m

Manchester City

Jack Rodwell (£13.2m)

Totalt: £13.2m



Manchester United

Shinji Kagawa (£14.08m), Nick Powell (£6.6m), Robin van Persie (£27.016m), Alexander Buttner (£3.9m)

Totalt: £51.596m

Newcastle United

Romain Amalfitano (free), Gaël Bigirimana (£1.1m), Curtis Good (£453,200), Vurnon Anita (£7.48m)

Totalt: £9.033m

Norwich City

Steven Whittaker (free), Jacob Butterfield (free), Robert Snodgrass (£2.816m), Michael Turner (£1.672m), Sebastian Bassong (£2.64m), Javier Garrido (loan)

Totalt: £7.128m

Queens Park Rangers

Samba Diakité (£3.52m), Ryan Nelsen (free), Andy Johnson (free), Robert Green (free), Ji-Sung Park (£2.728m), Fabio Da Silva (loan), Junior Hoilett (free), Jose Bosingwa (free)

Totalt: £6.248m

Reading

Adrian Mariappa (£3.34m), Chris Gunter (£2.64m), Pierce Sweeney (undisclosed), Pavel Pogrebnyak (free), Danny Guthrie (free), Nicky Shorey (free), Garath McClearly (free), Stuart Taylor (free)

Totalt: £5.984m

Southampton

Jay Rodriguez (£7.612m), Steven Davis (£880,000), Nathaniel Clyne (£2.816m), Paulo Gazzaniga (undisclosed) Totalt: £11.308m


Stoke City

Jamie Ness (free), Geoff Cameron (£1.892m), Michael Kightly (£3.08m)

Totalt: £4.972m

Sunderland

Carlos Cuéllar (free), Louis Saha (free)

Totalt: £0

Swansea City

Michu (£2.262m), Kyle Bartley (£1.144m), Chico (£2.2m),

Totalt: £5.606

Tottenham Hotspur

Gylfi Sigurdsson (£8.8m), Jan Vertonghen (£11m)

Totalt: £19.8m

West Bromwich Albion

Ben Foster (£4.4m), Claudio Yacob (free), Markus Rosenberg (free), Yassine El Ghanassy (loan), Romelu Lukaku (loan)

Totalt: £4.4m

West Ham United

Mohamed Diamé (free), Stephen Henderson (£655,600), Jussi Jääskeläinen (free), George McCartney (free), Modibo Maiga (£5.28m), Raphael Spiegel (undisclosed), James Collins (£2.816m), Alou Diarra (£2.2m)

Totalt: £10.9516m

Wigan Athletic

Fraser Fyvie (£558,800), Ivan Ramis (£5.28m), Ryo Miyaichi (loan), Aroune Kone (£3.344m)

Totalt: £9.182m


Goodbye Song

Nuri Sahin, M´vila, M´Bengue och Niang är fyra heta namn för Arsenal just nu. Vi har 11 dagar kvar av transferfönstret. Song säljs för en stor summa (19miljoner pund ungefär) till Barca och grejen var lite den att han ville ha en stor löneförhöjning som han inte fick av Arsenal. Då han inte fick det sade han att han vill säljas till Barca. Wenger har kommenterat att det är svårt då vissa klubbar har så stora ekonomiska resurser att ta till samtidigt som Diaby och Wilshere är på gång till mittfältet. Vi klarar oss utan Song så länge Diaby finns, han håller en liknande nivå defensivt om han är skadefri. Offensivt kan han dribbla och hålla boll. Han hade ett bra skott i helgen också. Rosicky är borta två veckor men det är ingen panik med mittfältet.

Ändå behövs spelare ännu för bredden! Om Podolski eller Giroud börja ösa in mål från centerpositionen är vi lika bra som ifjol minst och då kommer snacket kring RvP att avta. Milan är intresserade av Bendtner och skulle gärna byta bort Mexes, vi vill inte ha honom. Arshavin lär förhandla i Ryssland, intressant att han fick hoppa in i helgen...var nog för att höja hans värde och han var ganska pigg. Att spela 0-0 med Sunderland i hellgen var ingen katastrof, de är svårspelade och vi förlorade ifjol en gång. Nära seger var det och Sunderland gjorde inte mycket annat än att försvara sig speciellt i andra halvlek. Carlos Vela och några andra mindre kända spelare är sålda och utlånade, Arsenal har en bred trupp men truppen saknar världsstjärnor just nu. Vi som håller på Arsenal tror nog ändå på framgång, uttrycket "why buy good players when you can make them" är ändå vårt varumärke! Sättet att spela får Arsenals spelare att se många procent bättre ut än vad de egentligen är.

Ikväll är det Manu-Everton och allt annat än en Manu seger vore överraskande. De har flera backar skadade och Ferdinand ser vi inte innan oktober. Ändå har de ett grymt lag på pappret. Helt ärligt sitter jag och väntar på deras offensiva skador :) RvP skall kanske inte spela så mycket, han fysiska form lär inte vara den bästa. Jag tror nog att han gör, hmm, låt mig gissa på 19 mål i PL denna säsong! Han bär inte Manu på sina axlar men han är en grym målskytt, de kunde inte hitta någon annan, de hade hellre tagit en lika bra 24-åring men toppkvalité är svårt att hitta. Manu har ett riktigt bra lag i år, ett skrämmande bra lag och en bred trupp. Förutom att man har spelarna skall då också spelet fungera vilket inte alltid har varit Manus och Man Citys starka sida de senaste åren. En styrka speciellt Manu har haft ifjol och andra år är att de ändå vinner matcherna för att de gör mål med grymt hög procent speciellt i andra halvlek!

På fredag skall jag ta del av Tommy Söderbergs träningar och föreläsningar. Han lär vara en fantastisk person som alla gillar. Blir närmare 8h med fotboll då. Hoppas att få lite tips kring spelarutveckling, det är kanske det som intresserar mig mest inför fredagen. För övrigt har jag anmält mig till tre kurser idrottspsykologi, tror att det kan vara bra att ha inför framtiden som tränare. Kommer att studera hälsokunskap i ett år till nu också. Har jobbat fem dagar av det nya läsåret så här långt och trivs bra, känner att jag faktiskt är mer lärare än fotbollstränare eller något annat. Konstigt vore det väl kanske annars efter fem års utbildning och fyra år av arbete. Just nu är jag iallafall riktigt slutkörd och har inte varit utanför sedan jag kom hem från jobbet. Blir att ladda om med lite PL match på teve och köra på hårt imorgon med jobb och träning på kvällen.

Kagawa, en 23-åring med stora förväntningar på sig.

Mot Sunderland idag

http://www.svenskafans.com/england/The-7-questions-del-3-van-Persie-451928.aspx?tnl336Click=england&tnl336Tab=ArtPop

En bra artikel av ett Manufan på svenskafans. Han förstår en hel del av dagens fotboll sett till ekonomi och status. Fick just veta att RvP:s lön är 250 000pund i veckan, precis samma som Rooney har sedan två år tillbaka.

Szczesny; Jenkinson, Mertesacker, Vermaelen, Gibbs; Arteta, Song, Cazorla; Walcott, Podolski, Gervinho är den väntade öppningselvan idag men Wenger kan överraska. Kanske får Giroud starta, kanske skall Song inte spela ifall han är på väg till Barca. Roligt är att Diaby har tränat som en skadefri man hela sommaren, jag har sett många matcher på teve då ingen kan ta bollen av honom. Kos och Chambo fick lätta skador i Kölnmatchen och är kanske borta idag. Sagna, Wilshere, Frimpong och Rosicky spelar inte idag heller. Tänk att Jenkinson, halvfinnen får starta i Arsenal FC, man kan inte förstå det. Han skulle tillföra Finland mycket men jag tror inte att han väljer Finlands landslag som det ser ut just nu. Vägen till engelska laget är lång nu men långt ifrån omöjlig. Igår såldes för övrigt Kyle Bartley för en miljon pund, hans utveckling var inte på rätt väg tydligen.

Mignolet; O'Shea, Bramble, Cuellar, Richardson; Larsson, Cattermole, Colback, McClean, Sessegnon; Saha lär bli Sunderlands öppningselva. Saha bytte just klubb och vi kan får problem med honom och även med Larssons frisparkar. För övrigt skall vi klara av att spela ut dem och vinna matchen.

Säsongen som påbörjas idag blir intressant, känns lite som ett dataspel att RvP mittiallt är i Manchester United. Chelsea har värvat dyrt och bra med bl.a. Hazard, City har bara köpt en spelare men har kvar sin otroliga bredd, Tottenham har Verthongen i backlinjen nu men tappar kanske Modric, Liverpool har inte värvat något som får dem att bli bättre, Kagawa blir intressant att se i Manu. Arsenals viktigaste nyförvärv är Cazorla, kan inte påstå att jag har sett så mycket av honom men jag har hört en hel del fint. Giroud kommer till en ny liga där det inte är lika enkelt att vara målskytt, men med tiden kanske det lyckas. Podolski bör ta ett stort ansvar redan idag, lika bra som RvP lär han inte lyckas men man vet aldrig. Arsenal spelar knappast likadant i år som ifjol. Bara wilshere är tillbaka får vi ett tufft mittfält. Anfallarna skall nog klara sig med även Chambo på bänken senare. Backlinjen kunde förstärkas ännu. Finns nästan två veckor kvar att förstärka och lite pengar har ju rullat in nu igen. Förra hösten var förskräcklig, bättre än så blir det garanterat. Manchesterlagen är favoriter till titeln i år, men Chelsea kan utmana med sina nyförvärv, Arsenal slår ur underläge med sina ekoomiska principer pch Liverpool, Tottenham och Newcastle räcker inte till för en titel hur bra det än skulle gå i de 25 första matcherna.

In Wenger we trust, men litar vi på Carl idag?

RvP goodbye

Idag börjar världens bästa liga Premier League igen. Jag är med i fantasy premier league för första gången, kan inte alla regler men jag försöker lära mig vart efter. Vet inte exakt vad man får poäng för men har några minnen från då mina kompisar har varit med Bilden här till vänster på bloggen kommer att bytas ut snabbast möjligt, mejlade just åt min bloggdesigner. Robin van Persie har svikit Arsenal FC och tappat en stor respekt i fotbollsvärlden. Det var en så kallad förbjuden övergång att gå till Manchester United, klubbarna har varit stora rivaler på 2000-talet även innan en massa klubbar började få in oljepengar. I något skede trodde många att han skulle stanna eftersom Juventus inte kunde köpa honom, PSG och City inte var tillräckligt intresserade och Manu inte bjöd så högt. Enda sättet att behålla honom skulle ha varit om han skrev på ett nytt kontrakt, han hade sin chans att bli förlåten av fansen genom att skriva på, med Cazorla, Giroud och Podolski i laget trodde jag att det fanns chans. Det var tydligen för sent, kanske hade han bränt några broar med Wenger och ägarna redan efter diskussionerna kring framtiden.

Att han skulle ha varit genuint intresserad av en övergång till Manchester United sedan länge är total bullshit. Han flirtade med Juventus innan EM genom att säga att "jag vill koncentrera mig på EM nu och ger inga kommentarer kring annat, men Juvetus är en bra klubb". Att bli såld utomlands var väl det enda tänkbara även för honom. Till slut var Manus 24 miljoner pund det som Arsenal hamnade att gå med på, vad som ligger bakom i detalj kan man spekulera kring. Lönen i Manu blev minst 200 000e i veckan. I Arsenal har Cazorla fått högsta lönen nu och den är 100 000 pund i veckan. RvP hade erbjudits 130 000 pund i början av sommaren. Dög tydligen inte. Svårt att tänka sig in i stjärnornas situation, inte har RvP haft många bra år inom fotbollen och inte har han haft alltför hög lön även om den har varit runt 90 000 pund i veckan de senaste åren.

Folk borde tänka på vart fotbollen är på väg just nu, bifogar en del från arsenal.com om vad Wenger säger efter RvP:s övergång:

“This is a situation that is a completely brutal reality of professional sport. Robin was captain of the team last year and I give him credit until the last minute of the whole season [because] he fought like mad.

“For me that is to be professional. He comes in afterwards and wants to go? I don't like it. But that is being professional again. But being professional until the last minute of his stay at the club.

“He gave 100 per cent and last year he kept us [up] there - it is a miracle we finished third. A big part of the miracle is down to him and you have to give him credit for that.”

While Wenger is “concerned” about losing players to clubs offering huge salaries, he believes the implementation of Financial Fair Play regulations means it is a short-term problem.

“It is a concern,” he admitted. “But you say we live outside of reality? No, we live in the economic reality that other clubs do not. There are some things we cannot afford to do, it is as simple as that.

“Honestly, I think it is a short-term problem - the world cannot go on like this. You cannot imagine that the world will go on just splashing money out without any return because people will get tired of that as you’ll only have a few clubs competing with each other.

“[Financial Fair Play] will make a big difference, how quickly I cannot answer because I am not responsible for putting it in place.”

Snabbhet, Bolt vs fotboll


I OS tog Bolt guld på hundra meter, hans högsta fart var 27.5 mph (miles per hour) och i km/h blir det 44.24!

En miles per hour räknar man ut med formeln: x mph = x*1,609 km/h

 

Tio snabbaste fotbollsspelarna i världen då de har uppnått maxfart:

1 – Theo Walcott – 22.72mph = 36,55km/h

2 – Sol Campbell – 22.50mph

3 – Mario Balotelli – 22.37mph

4 – Gareth Bale – 22.37mph

5 – Ashley Cole – 22.37mph

6 - Chris Smalling – 22.37mph

7 – Jack Wilshere – 22.35mph

8 – Fernando Torres – 22.27mph

9 - Didier Drogba – 22.27mph

10 – Andy Carroll – 22.24mph


Och några exempel på kända spelares snabbhet:

Cristiano Ronaldo – 20.87mph

Arjen Robben – 20.44mph

Wayne Rooney – 20.25mph

Robin van Persie – 19.94mph = 32.08km/h

 

Aaron Lennon lär ha ungefär 20.6mph som högsta fart. Det intressanta i fotboll är förstås startsnabbheten, den avgör allt. Det står i artiklar att sett till startsnabbhet är Henry, Walcott och Ronaldo de tre snabbaste spelarna i Premier League genom tiderna. Att Messi inte är med på listan har jag inte läst någon förklaring till, han är grymt startsnabb men kanske han inte når så höga hastigheter trots allt. Hans spurter är iallafall oftast ganska korta då han rycker ifrån motståndare med tempoväxlingar och små finesser. Vad skall man då träna på som fotbollsspelare för att bli snabb? Explosivitet, startsnabbhet, koordination och en hel del på sträckorna 5, 10, 15, 20, 25 och 30 meter och de sträckorna tränas ganska automatiskt i spelet också. Styrka är också viktigt och säkert har jag glömt något nu, men några tips iallafall. Bra att vara snabb på 50m och 100m men är man inte startsnabb har man ingen stor nytta av det på fotbollsplan. Min högsta hastighet enligt chippet i skon är 35,6km/h som blir 22mph. Låter högt men jag har uppnått det en gång på 7 mån och det var i mars, har inte varit i närheten av det annars. Startsnabbheten har blivit sämre med åren för mig men 12 blankt på 100m hade jag som 15-åring och då var jag inte så startsnabb, blev mer startsnabb i 17-års åldern.


Theo är snabbast och han är även startsnabb. Oxlade-Chamberlains resultat vore också intressant men han är inte lika startsnabb som han är snabb skulle jag tro. Bale var fjärde på listan och intressant är ju att alla de tre jag nämner nu har utvecklats i Southamptons akademi. Allt man gör i fotboll som junior borde man göra med nästan full fart, det gör väldigt få i Finland. Ju snabbare man är desto mer får man se upp för glidtacklingar mot boll och ben då man spurtar!


Arsenals trupp


Jaa vad skall man säga, Wenger har verkligen värvat nya spelare denna sommar. Podolski och Giroud kan vara starka offensivt och får vi Cazorla helt klar inom någon dag så har vi en grym offensiv mittfältare också. Frågan är då om Robin van Persie skall göra den u-sväng som det talas om i media? Juventus skulle antagligen ha köpt bort honom redan men då tränaren var inblandad i en mutskandal fick det hela en vändning. Att han i detta skede skulle välja Manchester United känns inte klokt då de knappast har lika bra lag som Arsenal. Att han skulle gå till Man City tror inte de britter jag har talat med under veckan, de menar att han endast skulle fara utomlands om han byter klubb. Okej i Man City kan han vinna titlar och få en hög lön. Tror dock att han kan få nästan samma sak i Arsenal förutom lite mindre pengar, men måste han bada i pengar får väl agenten fixa fram lite fler sponsorkontrakt, lär väl inte vara så svårfixat! Cazorla kan annars bli Arsenals dyraste inköp någonsin om han kostar närmare 20 miljoner euro, Arshavin var dyrast med cirka 16 miljoner tidigare. Veckolönen kan också bli onormalt hög för att gälla Arsenal. Enligt Malagas lagkapten är Cazorla redan såld.

Det ryktas att Song skall lämna Arsenal, Song gjorde en fin säsong senast och han har varit bra defensivt med sin starka övrekropp och jag minns då han fixade Yaya Toure på våren...dessutom slog han direkt avgörande passningar från mittfältet till anfallet som gav mål flera gånger under säsongen. Svårt att säga vem som kunde ersätta honom, möter man Stoke borta en regnig vinterdag behövs sådana som honom. Diaby och Wilshere kanske är skadade mycket i år också så det kan vara riskigt att kasta bort Song. På tal om skador får vi se om RVP hålls skadefri i år. För övrigt kan jag säga att det känns onödigt att spekulera kring Arsenals öppningselva fast många vill göra det. Man vet inte ens om samma uppställning som ifjol kommer att användas. Men det mesta tyder nog på det vad gäller nya spelartyper. Det som kan bli nytt för årets Arsenal förutom lite bättre spelare är att bänken kan börja bli tuff också, ifjol var det nästan bara Chambos inhopp som gav något extra medan övriga byten inte gav annat än en fräsch spelare som inte tillförde något desto mer.

Den elva jag använder i Fifa 12 är alltid:

Sesny, Sagna-Vermaelen-Koscielny-Gibbs, Wilshere-Song-Arteta, Walcott-RVP-Gervinho

Den öppningselvan känns bra också i verkligheten, i backlinjen finns det inte så mycket att ändra sett till truppen. Santos kan spela ytterback istället för Gibbs och då får man någon lite starkare och mer offensiv som kan skjuta. Gibbs är däremot kvickare och det kan vara viktigt. Mertesacker övertygade inte ifjol och behövs bäst i de matcher där motståndarna slår höjdbollar och i de matcherna där det är svårt att skapa chanser för då kan han vara med i luftrummet på fasta situationer. På mittfältet och i anfallet lär öppningselvan inte se ut som jag har den speciellt ofta, antar att de nya killarna kommer att användas ganska flitigt. Wilshere, Giroud och Podolski lär missa säsongsöppningen p.g.a. skador. Kanske kommer det något nyförvärv ännu och kanske kommer en Real Madrid spelare på lån, truppen börjar bli så bred att någon måste bort. Bendtner och Arshavin kunde säljas illa kvickt. Nu skall jag chilla vidare här vid sommarstugan, har en helt ledig dag på gång utan några direkta måsten. Ändå fixar jag både det ena och det andra via datorn. Sista semesterveckan har börjat.

RSS 2.0