Fotboll+mat

Lucka nr 3!

Skall berätta lite mer om mat och fotboll. I olika kulturer äter man olika och det stämmer också in i fotbollssammanhang. Tidigare åt och drack de Premier League spelarna lite hur som helst. Alla britter vet att Wenger var den som revolutionerade ligans matkultur...och dryckeskultur för den delen också. Fet mat och alkohol var mer vanligt förr, ju längre bakåt man går ju mer fysisk var Premier League och spelarna kunde ha en viss övervikt eftersom tacklingar och fysiskt spel var en stor del av ligan. Många såg ut som dagens rugbyspelare ser ut, då menar jag riktig rugby och inte amerikanska spleet där man har med sig huvudkudden och yllevantarna ;) I dagens läge är det snabbhet, toppkondition och explosivitet som gäller. Jag skall beskriva engelska landslagets matschema inför en träning och inför en match. Jag antar att det inte följer Wengers matkultur till stor del, det stämmer inte bra överens med mina teorier heller och engelska landslaget har inte precis haft stora framgångar på 2000-talet. Okej check it out:

 

Typical Training Day 9.30/10am Bowl of breakfast cereal
Mandarin oranges
Glass of fresh orange juice
1 slice of toast 11.30am Banana or toasted muffin with jam
Pint of diluted fruit juice or fruit squash 1pm Jacket potato with prawns and cheese (e.g. cottage cheese)
Pint of diluted fruit juice or fruit squash 3pm 2 bananas
Handful of grapes
Pint of diluted fruit juice or fruit squash 5pm Pasta with a chicken, broccoli and tomato sauce
Low-fat yoghurt
Pint of diluted fruit juice or fruit squash 7pm Bowl of breakfast cereal or banana and a packet of raisins
Glass of water 8.30-10pm Training 10.30/11pm 2 slices of toast and jam
Cereal and fruit
Pint of diluted fruit juice or fruit squash

 

Jättemycket frukt på menyn, skall inte klaga annars, tycker att det är helt okej men apelsinjuice och rostbröden kunde säkert bytas ut. Apelsinjuicen är förstås bättre om den är gjord direkt av apelsiner utan socker som tillsatsämne. Vanliga billig saft i butiken innehåller ganska mycket socker.


Typical match Day (2pm kick-off) 9.30/10am Pint of water
Cereal and fruit 11am 2 slices of toast and scrambled eggs, tomatoes
Fresh orange juice 1pm Sports drink
Banana Up to match Sports drink Half-time Sports drink After match Sports drink
Banana or cereal bar 5/6pm Soup and bread
Chicken, pasta, vegetables in BBQ sauce
Bananas and custard
Pint of diluted fruit juice or fruit squash 8pm 2 slices of toast and jam
Pint of diluted fruit juice or fruit squash

 

Två rostbröd ger en hel del kolhydrater om det är ljust bröd, frukosten är den riktiga måltiden inför matchen, verkar lite klent och inte alltför bra om man skall springa cirka 10km med hård fart under 90min. En banan innehåller kolhydrater som absorberas långsamt, men den kan ge stickningar och dylika problem om den äts för tätt inpå en match. Sportdryck dricker man för att få extra kolhydrater, antagligen har de magnesium som tillskott i den också. Vissa jag känner förstår inte att sportdryck är t.ex. Powerade och inte Battery/Red Bull. Vi vill inte ha socker, koffein, guarana och taurin i oss i onödan. Finns så många i alla åldrar som borde veta så mycket mer om sådana här saker. Engelska landlagets matschema är absolut inte dåligt men det kunde helt solklart göras bättre. Inte av mig men av någon annan. Allt skall stämma innan man får stora framgångar. Vad man vill äta är väldigt individuellt men det finns bättre och sämre saker vet jag både av erfarenhet som spelare och av all forskning jag har gått igenom under de senaste åren.

 

Nästa gång jag skriver är antagligen lördagmorgon och då kommer också ett inlägg om inför Arsenal-Fulham. Van Persie börjar kanske vara redo på riktigt för att göra ett BRA inhopp nu. Jag skall hålla tre träningar på de fyra dagar som kommer, skall även hinna fixa lite julbestyr, hälsa på bekanta, träna själv och ta det lugnt på självständighetsdagen.


Kommentarer
Postat av: Mango

Minns inte riktigt var jag läste detta men beträffande diskussionen kring sportdrycker kontra energidrycker så berättade Manchester City backen Micah Richards i en intervju att han alltid dricker Red Bull före träning och match. Lite speciellt med tanke på det strikta schema spelare på den nivån måste följa. Tydligen tillåts spelarna då ha sina egna ritualer inför matcher eller träningar, trots att det går emot läran om näring. :)



//Magnus

2010-12-03 @ 11:36:59
Postat av: Pese

Ja de e ju extra tufft eftersom Red Bull lär öka hjärtats pulslag per minut. Kan ju int va en fördel precis...men en klubb som ManC bryr väl int sig så länge han presterar bra då. Tror nog int de sko gå igenom i alla klubbar.

2010-12-03 @ 13:49:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0