Analys av Barca-Arsenal

Respekt åt dem som orkar läsa hela inlägget, kommentera gärna sedan men försök tänka lite längre än bara en detalj i gången. Man måste se helheten i en match.

Först en summering utan att nämna spelarna vid namn och inte gå in för djupt i situationer:


Man kan inte direkt säga att det var rättvist att Barcelona gick vidare. Allt handlar om taktik. Arsenal vann 2-1 på hemmaplan och anföll tappert och visade att man kan slå Barcelona genom bra taktik, tillräckligt bra försvarsspel och smarta byten. Idag kunde precis samma sak ha skett. Alla som kan något om fotboll vet att matchbilden kommer att ändras då Barcelona får 1-0, bra att de fick det tidigare än typ 85:te minuten för då är det försent att börja kontra. Lite tråkigt att det kom på tilläggstid i första halvlek då försvarsspelet hade varit ganska tätt samtidigt som man inte hade varken boll eller målchanser, men det är en del av det taktiska spelet att man inte offrar något extra för att få chanser framåt i det skedet.

 

Nåja 1-0 skulle komma och det kom. Arsenal började stiga fram i andra halvleken vilket jag hade väntat på redan från början av matchen, då 1-0 kommer börjar det man vill se. Kvitteringen kom på hörna, ett bra sätt att slå Barca är genom deras största svaghet...nämligen spelet i luften. Nu blev det visserligen självmål på hörnan men just hörnor är en av Barcas svaga punkter. Det fanns alla chanser till att jämna ut spelet och inte backa hem mer alls vid ställningen 1-1. Nu fick vi inte se hur matchen egentligen skulel ha gått i det mest intressanta skedet den var inne i och det stör mig otroligt mycket som tränare om jag lämnar bort aspekten att jag är supporter. Att spela en halvtimme med en man mindre i en så tuff match går inte utan ett extremt flyt. Det tog 13min att få hål på Arsenal efter utvsiningen. Efter det tog det cirka 2-3min innan Arsenal orsakade en straff och efter den satt i nätet var Barcelona ännu ganska spelförande men Arsenal fick sin chans men det blev inte mål idag och där försvann chansen att gå vidare.


Spelares prestationer och detaljer från matchen

 

Messi verkar farlig nu som då i första halvlek men förutom honom utmärkte ingen sig direkt i första halvlek eftersom spelet bestod av att Barca rullar boll och Arsenal försvarar och tar i princip noll risker med att försöka kontra ordentligt. Målet uppkommer då Fabregas nonchalant och idiotiskt klackar utanför eget straffområde i onödan. Chippassningen mot Messi håller hög klass och avslutet likaså, det är världsklasspelare inblandade. Skulle jag ha ett spelbolag skulle oddset på att Barca gör 1-0 i den här matchen ha varit högst 1.01 om jag måste ha det på spel. Målet skulle komma och kunde ha kommit då Messi sköt i famnen på Almunia i läget innan. För övrigt i första halvlek är det synd, eller sjukt brutalt onödigt synd att Sesny skadar fingret vid en relativt enkel räddning. Dit for ett byte. Arsenalspelarna var lite heta i vissa närkamper i första halvlek och kanske kunde man ha undvikit något gult kort då de kan ”behövas” senare.

 

Inför andra halvlek var jag inte alltför nervös, nu skulle matchen börja på allvar då även Arsenal behövde anfalla. Arsenal gjorde som man brukar i ettd ylikt läge, låter matchen komma igång någon minut innan man visar sin taktik och stiger fram för att pressa med en ny mer offensiv taktik. Lite mer boll fick man och en hörna kom också. Hörnan går i mål och man har 1-1. Allt som händer i början av andra halvlek är inte bara spelmässigt, det tacklas, filmas lite grann och tjafsas. En Barcaspelare tog Van Persie runt halsen efter en diskussion då Wilshere låg på marken länge. Ingen som helst domaråtgärd mot greppet runt halsen och Van Persie är uppretad. I ett läge strax efter det trycker Van Persie undan en spelare med några fingrar i ansiktet, det är Van Persie som har bollen halvt i närkamp med två stycken och på reprisen ser man att han inte såg mot spelaren som fick fingrarna i ansiktet. Domaren ger ett gult kort, de flesta domslut i matchen så långt känns inte precis engelska.

 

Så händer det värsta som kan hända, Van Persie får ett läge i offside och avslutar ganska sent efter avblåsning kan man tänka sig. Men vem kan bedöma om han har hört visslingen från domaren då 100 000 personer på läktaren ropar? Jag har varit på den där läktaren med 30 000 färre åskådare, ljudet är emellanåt det samma som då ett krig i Sagan om ringen startar i en biosal, ett sådant muller som du aldrig har upplevt i ditt liv! De osportsliga Barcafansen buade helt sjukt mycket i första halvlek direkt Arsenal  hade bollen en stund. Antar att de buade även då Van Persie var på väg igenom i offside. Hörde han signalen och gör mål sent så ger man inte ett rött kort i en av årets viktigaste matcher för en struntsak som inte påverkar någonting, en domare bör även ha spelöga. Chansen att han inte hörde signalen är dessutom stor vilket rättfärdigar rubriken på Aftonbladet ”en domarskandal”. Jag hatar domaren hårt som Arsenalfans för att han sparkar undan benen på oss då vi var på gång, jag avskyr domarens beslut som totalt saknar spelöga även som tränare då det mest intressanta skedet av matchen skulle börja och dessutom bryr jag mig inte det minsta i om han hörde visslingen eller inte, ger du rött kort där har du aldrig spelat fotboll och har ingen känsla för spelet!

 

Barcelona tog såklart grepp om spelet igen, dock inte lika mycket som i första halvlek för Arsenal hade fått smak på att ha bollen och skapa chanser. Det blev svårt att skapa något med en man mindre och ytorna på egen planhalva blev såklart större. Almunia gjorde en lysande insats idag och 2-1 målet går faktiskt in via Sagna, vet inte om Almunia hade haft chans på bollen annars men möjligtvis. Straffen som orsakar 3-1 är på gränsen till onödig eftersom det hade kommit ett avslut från höger sida, oddsen att Almunia räddar är inte alltför dåliga. Koscielny var förstås trött och det är svårt att ta bra beslut varje gång, nu kom han in på foten och då blir det ofta straff. Arsenals väntade byten kom. Arshavin som blev felsvängd alltför ofta var ändå en frisk fläkt och Bendtner vann nickdueller och fick det läge som fick oss Arsenalsupporters att stå upp. Hade han fått ett läge med huvudet hade bollen suttit, nu var Wilsheres löpning och passning lysande, högerfotade Bendtner fick bollen från högerfoten till vänster sida just därifrån backen kom och därför kunde den glidtacklas bort. Han är inte så bra med fötterna som han tror, med en första beröring ens lite mot höger hade han antagligen gjort det mål som hade tagit oss vidare i Champions League.

 

Barca vidare och jag hoppas att någon slår ut dem. Chelsea, Manu eller vem som helst. Blir så stressad på deras gnällande mot domaren plus att de aldrig skjuter. Vi slog Barca i en match, idag kunde det ha gått vägen med avancemang. Inför denna match var inte förutsättningarna de bästa, Van Persie kommer från skada och gör ingen bra match alls, Fabregas kommer från skada och är väl sämst i Arsenal idag förutom Rosicky, Song som är den bästa defensiva spelaren i Arsenal var överraskande borta p.g.a skada, Theo Walcott borta med skada och så klart Vermaelen bort med skada. Med allt det här borde man inte ha en chans att gå vidare, ändå var det nära. Lägg till att målvakten skadar sig i början av matchen, vi får den värsta utvisningen jag har upplevt som Arsenalfan och desto mer kan jag inte tillägga. Vad gäller Rosicky är han ungefär lika bra som Arshavin defensivt och Arshavin är en bra inhoppare så därför kan man ha honom på bänken. Men är inte Eboue ett bättre val än Rosicky då? Tänk på det. Vill slutligen tillägga att Barcas mittbackar var minst lika bra som de ordinarie så man kan säga att Barca inte saknade någon idag då dessutom Valdes stod i mål.


Säsongen fortsätter

 

Match mot Manu i cupen på lördag väntar och nu är det Premier League titeln som man skall sikta på, det är trots allt den bästa titeln och vid avancemang idag hade vägen till CL bucklan varit väldigt lång. Almunia lär stå i mål i helgen och även om Sesny tillfrisknar snabbt så lär Almunia få lite ansvar nu tills han klåpar sin vana trogen. Jag håller ännu fast vid det jag skrev tidigare idag, att han skall bort. Nu stiger han i värde på marknaden. Skadeläget blir bättre och backlinjen har fått bra övning igen utan att göra bort sig. Resten av säsongen kan bli riktigt bra. Imorgon Tottenham-Milan, det kan bli en underhållande match. Tidigare tyckte jag att Barca stod för underhållande fotboll, det tycker jag inte längre. Det blir för enformigt och det stör då de aldrig skjuter, nu var de ganska nära att åka ur CL, motgångarna kommer nog senast nästa säsong!

 

Wenger gjorde en bra match, omöjligt att veta vad de halvskadade spelarna skulle prestera idag och taktiken följdes samtidigt som avancemanget var ganska nära.


Kommentarer
Postat av: genomskinliga glasögon

Det stör dig att Barcelona aldrig skjuter? Skottstatistiken för ikväll lyder 19 - 0



Kanske är det jag som inte förstår mig på fotboll, men jag anser att Barcelona vinner rättvist

2011-03-09 @ 00:22:15
Postat av: mac

nej,nej Peter. Barcelona var klart bättre än vad Arsenal var. Visst domarna kanske var lite på Barcas sida men ändå så spelade Barca mycket bättre. Speciellt Alves var bra.

2011-03-09 @ 09:21:45
Postat av: Man kan inte direkt säga att det var rättvist att Barcelona gick vidare.

skott 20(12) - 0(0), passningar 724 - 119, bollinnehav 76 - 24.. Men d var arsenals taktik :)

2011-03-09 @ 11:08:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0