Mycket om Arsenal

Tottenhams motgångar fortsätter, nu med en förlust mot Everton på bortaplan. Det blev bara ett mål i matchen trots att Spurs jagade en kvittering stenhårt och var väldigt nära att få in bollen. Vinner Arsenal över Newcastle på måndag skiljer det bara en poäng mellan Arsenal och Spurs. Chelsea har tillfälligt gått ikapp Arsenal efter en 1-0 seger idag då Drogba gjorde mål. Båda Manchesterlagen förlorade i Europa League i veckan. Hur är det möjligt? Orken och motivationen räcker tydligen inte till för Europaspel. Det tar förstås något otroligt på krafterna då motståndarna och deras fans vill vinna till 100%.

Kända extra mycket för just sin snabbhet är Walcott, Lennon, Bale och numera även Chambo!


Milan slaktades i första halvleken mot Arsenal och det stod då 3-0 på Emirates Stadiums fina gräsmatta i norra London. Vad låg bakom detta? Milan saknade Prince Boateng som var bra i första mötet och Zlatan såg ut att vara sitt alterego "Latan". För övrigt hade de ett bra lag på benen och Zlatan blev sig själv till andra halvlek. Arsenals elva var full av fart. Okej försvaret kan vi hoppa över, men vad sägs om Rosicky i toppform med Song i normal form och en ypperligt bra Alex Oxlade-Chamberlain tillsammans med dem på mitten...riktigt bra. Chambo gjorde en fantastisk match och löpte ikapp Milanspelarna hemåt medan han fixade en hel del framåt som t.ex. en straff efter att ha tagit sig in fräckt mellan två Milanspelare i boxen. Killen är 19 år och spelade i Southampton ifjol som inte ens är i Championship. Vilken stjärna han är! Slår igenom lika hårt som Wilshere gjorde ifjol.

I anfallet fanns fart i form av Walcott i form, Gervinho i form som jobbade bra och lågt hemåt då det behövdes och sist men inte minst RVP som satte in en straff och gjorde ett som annat. Gräsmattan, farten, kämparglöden och flytet att få ett tidigt hörnmål av Koscielny bäddade för en bra match från Arsenals sida. Jag har aldrig sett The Gunners kämpa så här hårt, det var det jag var mest orolig för i halvtid eftersom bänken inte precis var någon önskedröm. Walcott gjorde ett inspel som en Milanback inte lyckades rensa ordentligt och Rosicky bredsidade in 2-0 via målvakten. RVP:s 3-0 mål var på straff då enligt ovannämnda situation. Spelet var mer överlägset i första halvleken här än det någonsin var på San siro.

Milanspelarna föll aningen lätt emellanåt och båda ytterbackarna hade blivit varnade i första halvleken, jag var orolig för att det skulle påverka vårt försvarsspel. Det gjorde det inte. Problemet blev orken och vi fick se farten och tempot minska, eller det kom inte anfall med fart lika ofta kan man säga. Skulle Milan göra mål hade det blivit stora problem då 5-1 inte skulle ha räckt. Milan skapade två heta chanser varav minst en borde ha gått in men Sesny fick den på sig. Gervinho var ytterst nära att få in en boll men den tog i benet på en liggande målvakt och returen som var en miljondollarchans lyckades RVP inte få förbi målvakten heller. Den chansen har det talats allra mest om efter matchen. Arsenal var klart bättre än Milan i andra halvlek också men heta chanser var svåra att skapa och klockan tickade emot oss. Bänken skulle bli avgörande, Chamakh och Park fick chansen. De fick inget märkvärdigt uträttat, Chamakh skarvade ett par bollar men han är bäst i straffområdet och där hamnade han aldrig tyvärr.

Tiden tickade iväg denna gång, hur bra hade det inte varit att få inleda på hemmaplan med facit i hand? Har inte koll på om det sker via lottning eller om det beror på placering i gruppspelet. Hemmaplan i första matchen skulle ha varit fördel. Wenger är i efterhand mest arg på San Siros gräsmatta, UEFA ger böter för det ena och det andra men det spelar ingen roll att en gräsmatta gör det halvt omöjligt att spela den fotboll man vill på. Nu kan man ju vara dum i huvudet och säga att a) det är lika för båda lagen och b) kom till Ryssland i CL och spela då det snöar och är -20...är det någon ursäkt för hur det ser ut i Milano och alla vet hurudan fotboll Arsenal spelar, bollen rullas något otroligt efter gräset och det är enda sättet vi spelar på. Vår gräsmatta är byggd genom en massa olika processer som jag inte kan minnas i detalj fast jag har fått det beskrivet för mig på plats. Gräset odlas underifrån in mot plastgräs och det skapar ett gräs som innehåller kanske 30% plast i slutändan. Något sådant.

Vi är lika bra som Milan denna vår. Vi har ett ytterst skadedrabbat lag i första mötet och de kan inte bjuda på en gräsmatta där man kan spela ordentligt efter marken. I andra matchen har vi följande skador: Wilshere, Ramsey, Santos, Benayoun, Diaby, Mertesacker och de mindre aktuella spelarna Squillaci, Frimpong samt Coquelin. Milan leder serie a och vi tävlar om tredje platsen i Premier League. Vår fart på vår gräsmatta satte dem fullständigt i chock. Utan att gå in desto mer på diskussionen om bästa ligan är jag säker på att Premier League har mest fart och just farten framåt gör att jag tycker och tror att det är den bästa ligan. Finns en annan taktik och kroppsstyrka i italienska ligan som gör att de spelar en annan sorts fotboll. Tänker nu inte bara på topplag utan på hela ligan. Spanska ligan är som italienska men snabbare, spelarna känns mindre tunga där. I England känns de lättast och snabbast men tekniken är en annan. Farten tilltalar mig och jag tror absolut att Premier League är den bästa ligan. Framgångar i Europa blir det inte i år för någon engelsk klubb, Manchesterlagen förlorar ju i Europa League som bäst.

Men jämför då en vanlig seriematch för ett topplag mot ett lag som är t.ex. femte från botten, Real vinner 5-0, 6-0 och 7-0 när som helst medan ett topplag i England får kriga sig fram för att kunna vinna 2-0 och det kostar en massa i form av stryk i närkamper på ett helt annat sätt än i Reals matcher. Slår nu själv på Real Betis-Rela Madrid på canal+. Reals målvakt står och skrattar med domarna i mittcirkeln och alla väntar på att de skall ösa in mål, så fungerar det inte i England där varje motståndare gärna smäller ner dig om de får en chans. Om andra supportrar av engelska lag stöder Milan efter Arsenals match är det nog det dummaste man kan göra. Arsenal visade prov på Premier Leagues fart då den är som bäst, Tottenham har gjort det förr och det är bara att tacka och ta emot för ryktet till ligan. Men jo jag förstår om t.ex. Manu supportrar inte unnar Arsenal att de gjorde en fantastisk insats till slut, det tar för ont att komma andra i ligan (antagligen) samtidigt som man inte ens briljerar i Europa league.

Läget i Arsenal just nu? Podolski börjar väl vara klar för klubben. Bendtner som är hur bra som helst i andra lag avgjorde mot Liverpool idag. Folk som hånar Bendtner är inte kloka, se en match då han spelar för Sunderland på plats, han är störst i klubben. Han gör ett otroligt jobb och är en bra målskytt. Han är inte så himla gammal än och kanske det inte är så lätt att göra mål mot Barca i CL fast han hade en bra chans ifjol. En chans som skulle ha tagit Arsenal vidare. Svenskarna tycker inte om honom för att de vill tävla med danskarna. Att han är kaxig och gör dumheter utanför plan hugger svenskarna på och försöker få honom att se dålig ut. Jag tror inte att han kommer att spela mer i Arsenal men han förtjänar respekt som en bra spelare, en världsstjärna är han inte ännu iallafall. Miyachi gjorde en bra match i Bolton och spelade skickligt fram till det avgörande 2-1 målet. Skadeläget inför Newcastle matchen är inte det bästa men vi har bredare trupp än ifjol. Kanske kan någon av de skadade hinna tillbaka åtminstone till bänken.

Bendtner är grym men kanske inte i alla toppklubbar än. Även han ogillar den töntiga regeln att man inte får ta av sig skjortan då man firar ett mål.


Jag kommer inte att ta emot kommentarer på andra ställen till detta inlägg än på bloggen. Folk som stöder mig vill inte träda fram på communitys som fb och twitter vanligtvis. Folk lyssnar ändå på mig, de läser det jag skriver och de allra flesta tycker att det är bra. De som tycker att jag är ute och surfar kunde välja att ignorera min blogg men de vill vara här och läsa och försöka hitta något att säga emot. Hittar de inte något att klaga på så säger de inget alls. Bara att kommentera på bloggsidan, varsågoda. Kritik och öppna diskussioner är ett måste i ett demokratiskt samhälle, man vill dock inte alltid att alla diskussioner syns i ett forum där man har många vänner som inte förstår sig på dem och tror att det är några värre strider på gång.

Jag säger inte att jag vet allt om fotboll, men för att förstå sig på fotboll måste man studera det och leva för det. De som har spelat fotboll i 20-30 år vet en hel del om spelet. Jag har själv spelat i 20 år och därifrån förstår jag detaljerna i spelet och det tekniska med bollen til stor del. Att förstå helheten av dagens fotboll är något helt annat och det är där kunskapen kan skilja sig väldigt mycket mellan olika "fotbollsintresserade". I slutändan kämpar vi för samma sak, vi älskar samma sport och vi är på samma lag just därför. Imorgonkväll skall jag på en ishockeyfinal, ishockey kan vara intressant men vi fotbollsmänniskor behöver slåss för vår idrott så att den inte tappar det värde den har idag.

Veckan som gick har jag hunnit återgå till mitt vardagliga liv efter semestern. Det innebär gymnastik fyra dagar i veckan på jobbet, uppföljt av fem juniorträningar och ett par egna fotbollsträningar. Att dessutom hålla på med rinkbandy gör att jag inte precis har svårt att fylla mina dagar. Nu är det sistnämnda äntligen slut för i år. En människa kan inte hålla på så här hur länge som helst, det behövs mat och vila hur mycket som helst för att orka. Tror nog att...högst en försäsong till orkar jag ha så här mycket på schemat. Då man är hemma efter en aktivitet tar det emot att fara på nästa, men då den närmar sig vet man att det är något intressant och roligt som väntar trots allt. En sådan försäsong som jag har kört i år har efter en massa slappande i södern och här hemma satt mig i matchskick på några veckor. Det går om man tränar hårt, regelbundet och målmedvetet.

Jääskeläinen tränade en gång nio pass på knappt en vecka för att komma i form för seriestart med Bolton efter skada och dålig form. Det lyckades också bra fast han inte började på noll förstås. Att få en riktigt bra kondition tar flera år år. Att hålla upp "helt" ett år eller två är det värsta man kan göra som idrottare. Människan är gjord för att röra på sig. Slutligen, en läsare har bett om mer läsning om träning av kroppen. Hmm jag vet inte, det tar mycket tid att skriva om sådant. Den som läser får se ;)

Podolski nobbade dubbelt mer pengar från Ryssland för Arsenals skull sägs det. Han liknar RVP på denna bild, han är vänsterfotad också. Hoppas RVP stannar och är nöjd med att förtjäna mest i en klubb med ett sorts lönetak. Podolski har gjort över 40 mål på 95 landskamper och är med i EM i sommar för Tyskland, fast han är född i Polen.

Kommentarer
Postat av: Pesewriting

Fråga: ha gräsmattan blivi sämre sen i höstas på San siro? Då Barcelona spelade mot Milan. För Barcelonas "filosofi" påminner väll också om arsenals?



Svar: Jag vet inget om hur gräsmattan såg ut i höstas. Det är väl mer Arsenals filosofi som har börjat likna Barcelonas under 2000-talet. Som ett obs var Pep Guardiola hos Wenger i Arsenal som "studerande" innan han tog över Barca. Spelstilarna ändras ändå från år till år, årets Arsenal går mer framåt än bakåt och i sidled än tidigare. Tror att det samma gäller Barca lite grann. Kan bero på att Xavi och Iniesta inte har fungerat som tidigare p.g.a. skador och dylikt. Så har de ju Fabregas som är en mästare på att slå bollar framåt..



Obs, orkar kanske inte flytta fler frågor från communities hit, ni måste kommentera vid bloggen.

2012-03-10 @ 23:33:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0