Premier League klappad och klar för denna gång

Vad gäller spelarinköp och spelarföräljning i 19 år fram till år 2010 kan man se min länk från i höst:

http://pesewriting.blogg.se/2011/october/chelsea-slaktat-och-en-tabell-over-spelarinko.html

Manchester City har varit ganska galna sedan den där tabellen gjordes. De har gjort av med mycket pengar på spelare varje år och de lär knappast ta det mycket lugnare i fortsättningen fast de vann ligan nu. Att de vann ligan startade många diskussioner om huruvida det är okej att spendera pengar och om financial fair play alls går att tillämpa? Det går att pumpa in pengar på "andra sätt" för ägarna ifall att det uppstår regler om hur ekonomin sköts i klubbarna, diskuteras det. Tänk att en klubb kan sköta ekonomin helt åt skogen vad gäller typ allt...och sedan har man en ägare som bara fyller igen hålen med sina oljepengar...låter som ett dataspel. Hur jag vill att allt skall fungera vet jag inte, känner bara att City och Chelsea kanske borde begränsas på något sätt. Kanske borde det finnas ett lönetak för spelarna också. Ryktena säger att Arsenal tänker höja RVP:s veckolön till 130 000pund från 90 000 pund samtidigt som City erbjuder 250 000pund i veckan. Rykten säger också att RVP får fem miljoner om han skriver på ett nytt 3-års kontrakt för Arsenal, City vill köpa honom för 25 miljoner och jag antar att han får några miljoner för en sådan övergång också. Jag tänker inte ge mina åsikter till varför han absolut borde stanna just nu, det får ske senare.

Nu en summering av några klubbars säsong...

Ligan avgjordes alltså och City vann på målskillnad. Avgörande matchen såg jag hemma i soffan och QPR såg ut att ha sitt livs tur och t.o.m. vinna över City. Ödet ville annat och två mål på övertid gav City tre poäng och det var väl det mest dramatiska jag har sett i en liga någonsin. Manu vann sin match med 1-0 men det räckte inte, ett bättre svar på deras vändning mot Bayern Munchen 1999 än så här kan inte komma. För första gången på 13 år avgörs en stor titel med två mål på tilläggstid, lika galet varje gång. Märkte att många fans för andra klubbar höll på City i den här matchen, det gällde också de flesta Arsenalfans från Finland som jag känner. Lite annat än i norra London och i Arsenals trupp där man inte höll på City då de har köpt sönder vår klubb tilll viss del plus att de har Nasri som hånar Arsenal i media. Själv jublade jag framför tvn då det blev 3-2. Manu har vunnit sitt och det var bra med ett nytt lag som inte har vunnit ligan på årtionden. Skulle ha känts lite dumt om Manu hade vunnit ligan då City har vunnit över dem med 6-1 och 1-0 denna säsong.

Sett till hela säsongen är det helgalet att Arsenal kom tredje. Säsongen inleddes på sämsta sätt sedan 1899 eller hur det var och man låg sjuttonde i ligan ett tag. Man hann också förlora 8-2 mot Manu. Man hade nästan alla mittbackar skadade en lång tid och sedan hade man i princip alla ytterbackar skadade, ytterbackarnas skador ledde till sämre anfallsspel och det gick så långt att Vermaelen är på ytterbacksplats i Fifa 12 än idag trots många uppdateringar av spelet :) Vad gäller anfallarna har skadeläget varit bra hela säsongen, däremot var Gervinho i Afrika och spelade. Många trodde att det bara var en tidsfråga innan RVP skulle skada sig, det har inte varit något problem och han har matchats otroligt hårt! Fast man har varit i klar ledning som t.ex. 3-0 med stabilt spel har han inte bytts ut en enda gång i stort sett. Många som inte gillar Arsenal sade i höstas att Arsenal inte kommer att ta sig till Champions League till nästa säsong. Jag var ganska arg på deras dumma uttalanden då transferfönstret inte ens var stängt i det skedet och värvningarna sista kvällen blev många men ändå helt vettiga sett till klubbens filosofi. Cahill, Sneijder och tidigare Mata var intressanta namn men de spelade denn säsong i klubbar som använder pengar tilll veckolön på ett annat sätt. Visst kunde säsongen ha gått åt skogen med Fabregas-Nasri-Wilshere totalt out. De flesta som ser mycket fotboll lär känna spelare av att se mycket fotboll, de jag har hårda diskussioner med uppfattar spelare rätt och förstår spelarnas egenskaper i allmänhet. Deras åsikter stämmer oftast överens med mina och även med många proffstränares åsikter. Vad de däremot inte förstår sig på är sättet att spela och spelsystem i fotboll...för att förstå hur Arsenal kan bli tredje utan den nyss  nämnda trion som var heta ifjol måste man förstå lite mer än hur spelare fungerar, spelstilen och filosofin i Arsenal FC är det som har gett laget en tredje plats i PL plus att Robin van Persie var ligans bästa anfallare.

Tottenham på fjärde plats hade en grym höst och såg glödheta ut då, man trodde att de skulle kunna tävla om titeln. Skador förstörde en hel del för dem och våren blev inte så bra fast Adebayor har gjort enormt mycket offensivt för dem. Bale och Lennon har inte alls kunnat vara med och leverera något på slutet. Nu återstår det att se vad de tappar för spelare till nästa säsong och vilka nya som kommer in i truppen. Deras spelsystem var bra och de kom med de snabbaste anfallen i ligan i sina bästa matcher. Newcastle kom femte och det var en enorm prestation, tur att de inte kom högre för de är klart sämre än de fyra lag som finns ovanför dem i tabellen. En bra säsong av dem speciellt försvarsmässigt och Cisse var grym på slutet, ett bra inköp. Chelsea kom sjätte men jag rankar dem klart högre än Newcastle. De har haft svackor nu som då denna säsong och tränarkarusellen är det som drabbar laget hårdast. Blir det ny tränare till nästa säsong? Vinner de CL tror jag inte det men annars vet man aldrig trots att de har gjort allt bra nu på våren. Det som Andre Villas-Boas inte förstod var att man inte kan göra vad som helst med Lampard och Terry som "är laget". Det kan man se i vilket lag som helst också i Finland då en ny tränare kommer in och skall köra sitt system och visa de "gamla" spelarna att här har ni ingen säker plats i öppningselvan...brukar inte sluta bra då de klara ledarna blir frustrerade och ingen annan riktigt vågar stiga fram och ta hand om laget på och utanför plan.

Resten av klubbarna skall jag inte kommentera desto mer men Liverpool behöver köpa flera grymma spelare om de skall bli slagkraftiga. Att komma 18p efter Arsenal som inte hade någon bra säsong är ganska hemskt för dem och attt everton knep sjunde platsen med fyra poängs marginal kan inte heller kännas bra. Dalglish fick sparken igår och förändringar är att vänta. Bolton, Blackburn och Wolves sjönk helt förtjänt. Det roliga med PL, eller det intressanta är väl att QPR, Aston Villa och Wigan som var de tre sämsta lagen förutom de som sjönk faktiskt kan ta poäng och vinna mot alla de främsta lagen i ligan vilken dag som helst. Det är inte likadant i Spanien och Italien, det är ytterst sällan tre "skräplag" sett till lagen skulle förlora med mindre än två mål mot de främsta lagen. I England är det vardag, det finns inga helt säkra matcher, varje match behöver man ha tillgång till de bästa spelarna och göra en 100%:ig insats om man vill vinna med säkerhet.

Slutligen en länk till Robin van Persies 27 mål, viden är bara 2min lång så blinka inte :)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VycVcYSAz2U

Captain Vantastic måste stanna i Arsenal! Han blev vald till årets spelare och fick pris för årets målkung (the golden boot). Arsenals lag från 2003/2004 blev valt till alla tiders lag i Premier League nu vid ligans 20-års jubileum.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0