Fotboll vs hockey än en gång

Fotboll vs hockey

Aftonbladet hade en intressant jämförelse mellan ishockey och fotboll. Pär Mårts från ishockeylandslaget var lite lätt irriterad på hur mycket rubriker, tid och artiklar fotbollen får jämfört med ishockeyn i svensk media. Ett utdrag av vettiga fakta här:
 

Ishockey: Jörgen Jönsson, 273 (flest landskamper)

Fotboll: Thomas Ravelli, 143

Publiksnitt (2011) Elitserien: 6 357

Allsvenskan: 7 326

Meriter

Antal VM: 61 (ishockey varje år ungefär i början av maj)

Antal VM: 11 (fotboll vart fjärde år i juni-juli)

Världsrankning Sverige

Ishockey: 4 (av 47)

Fotboll: 21 (av 207)

Antal licensierade spelare i Sverige

Ishockey: 62 003

Fotboll: 299 855

Uppskattat antal utövare i världen

Ishockey: 20 miljoner

Fotboll: 240 miljoner

Vad läser DU helst om? (tog det då det var 17 296 röster nu)
 
 
 
Vad skall man säga? Om ishockey spelas i 160 länder färre är det en ganska liten sport sett globalt i jämförelse med fotboll. Om antalet utövare är 20miljoner jämfört med 240miljoner är det också en liten sport i global jämförelse. Licensierade ishockeyspelarna i Sverige utgör bara 20% av antalet fotbollsspelare. Ishockeyn är mindre och sett till läsarröstningen läser folk hellre om fotbollslandslaget än ishockeylandslaget helt klart och dessutom snittade Allsvenskan 1000 personer mer på matcherna än elitserien. Så fungerar det i Sverige, siffororna i Finland är högst antagligen inte de samma på alla områden. Hur som helst skal man komma ihåg att vi utbildar idrottare då vi jobbar med barn och ungdomar, de måst välja gren själv om de vill i 15-års åldern ungefär. Fotbollen och ishockeyn bör hjälpa varandra som jag har sagt 100ggr och skrivit artiklar/inlägg om både här och i tidningar. Alla förstår dock inte det och det fungerar inte alltid överallt.
 
Nu skall jag till gymmet en sväng och sedan studera vidare ämnet idrottspsykolgi. Hela kvällen igår gick åt till detta och det blir inte lugnare ikväll. Dessutom går halva lördagen åt till studier också. Landslagsmatcher istället för PL i helgen och det är tråkigt. Finland kommer att slå Georgien och så mycket mer har jag inte orkat kolla upp. Skall försöka hinna se någon av de sista livematcherna ännu innan snön kommer. I helgen kan det bli -1 på termometern så det gäller att klä på sig. Idag är det 12 dagar kvar till min Englands resa :)
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Mats Matsson

Det man dessutom skall komma ihåg är att fotbollen redovisar publik, alltså närvarande åskådare på match, medan ishockeyn redovisar sålda biljetter. Denna senare siffra är alltid större än närvarande antal åskådare. Detta p g a alla sponsorpaket m platser, årskort osv. Uppskattningsvis minst ca 15 % större.
Detta betyder att hockey siffrorna om publik alltid är större än verkligheten. I Malmö skiljer ofta flera tusen mellan uppgivet antal och verklig publiksiffror när det gäller ishockey......

2013-10-12 @ 17:26:11
Postat av: Pese

Ok det visste jag inte. Ett år gammalt inlägg men kul att du hittade till bloggen iallafall. Fotbollens position i media är nog inte oförtjänt i Sverige. Själv bor jag i Finland och här har vi mindre spaltutrymme..

2013-10-13 @ 00:24:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0