Efter cupen

Tillbaka från en lång cupresa skall jag skriva ett inlägg nu. Har varit en tuff vecka med några nya lärdomar och massor av matcher. Vi har använt mängder av inövad taktik och det har lönat sig många gånger. Tyvärr hann vi inte testa några frisparksvarianter av totalt tre inövade men det är förstås bra att motståndarna spelar schysst. Vi mötte fem lag från Norge och ett från Malta. I Östersunds Storsjöcup finns det överlag mest norska lag, det blir billigt för norska lag att vara på cup i Sverige då allt är mycket billigare där än i Norge.

På söndag for vi iväg med båt och buss, vi anlände på eftermiddagen till vår ö där vi skulle bo på en lägergård. Vi saknade internet och teve vilket bidrar till ökade aktiviteter utomhus plus kortspel och annat som inte kräver så mycket elektronik. I Östersund finns det en hel del konstgräs i staden trots att där finns endast 55 000 invånare. Största stadion har konstgräs och representationslaget ligger ungefär tionde i superettan. Förutom den finns det två ställen med fullt stora konstgräsplaner plus några mindre konstgräsplaner. Inomhus finns det bara en plan i en kall hall, där kostar det 100-200 kronor per gång att träna. I Finland skulle den hyressumman lätt kunna multipliceras med fyra för att få normalpris. Vintertid är stadens intresse skidning av olika slag och Åreskutan ligger nära till hands. Man kunde se snö på en del berg ännu. Orsaken till att jag vet t.ex. summan på konstgräshyra vintertid beror på att jag talar med folk jag inte känner då jag sitter på läktaren mellan matcherna. Man får veta både det ena och det andra :)

Måndagen gick åt till träning och shopping. Vi nötte in fasta situationer och spelade en miniturnering. Stadskärnan är fin tack vare en lång gånggata. På tisdag vann vi 7-0 i första matchen, min känsla var att vi inte var så hemskt överlägsna spelmässigt men att vi var effektiva i målskyttet. Videon från matchen visade att det var ungefär så, motståndarna var ganska mycket "one man team" och då vi fick stopp på "stjärnan" genom samarbete höll vi nollan. Sju mål på 50min på11-manna plan är ganska effektivt avslutat. Vi missade bara fem chanser.

På onsdag hade vi bara en match och den blev lite onödigt jobbig. Vi skulle ha en lång uppvärmning på 40 minuter, matchen innan oss var försenad närmare 15 minuter och till råga på allt fick en spelare en nackskada i den matchen. Innan ambulansen hade hämtat honom av plan var vår match ytterligare 20minuter försenad. Första halvleken blev lite trög och slutade 0-0. Vi tog dock ledningen i andra halvlek och så småningom var det 4-0. Motståndarna gjorde ett tröstmål från 30meter i slutsekunden. I och med resultatet var vi klara för a-slutspel med två matcher kvar i gruppspelet.

Morgonen efter skulle viktigaste matchen i turneringen spelas, matchen som kunde göra oss till gruppsegrare. Jag hade scoutat motståndarna två gånger under turneringen och lagt ner mycket tid på förberedelserna. Vi visste allt om motståndarna. Vi försökte klara deras mittenmittfältsstjärna med hjälp av 4-2-3-1 istället för 4-4-2. Det gick inte helt enligt planerna eftersom han klarade av att ha två spelare mot sig! Nåja han kom aldrig rättvänd framåt men i sidled kom han framåt med boll och hans djupledspassningar höll hög nivå. Vi tog ledningen på hörna, motståndarna kvitterade på en onödig frispark som jag skulle kunna skriva en lång historia om. Motståndarna tog ledningen, vi kvitterade, men mot slutet kom 3-2 och vi kom aldrig ikapp trots bra chanser. Vi vann chanserna med 7-5 räknade jag men bollen ska i nätet! Den hetaste chansen var en halvvolley från fem meter där skottet gick fint motvänstra hörnet, målvakten chansade dock och räddade. En annan miss kom från tre meter ur halvdålig vinkel och det fanns också andra chanser. Kvällsmatchen gick ut på att spara energi till dagen efter och då vi använde 18 spelare som inte var riktigt taggade slutade det med en onödig 1-0 förlust.

I a-slutspelet vann vi 2-0 i första matchen på fredag, jag hade scoutat laget noggrant och valt en passligt defensiv taktik. Vi hade mängder av chanser men vi avslutade för snabbt. Domaren dömde även bort ett mål p.g.a. skottet gick en sekund för sent i första halvlek. Det intressanta är att skottet från 10meter hinner fara iväg enligt videon innan han visslar. Konstigt värre. I andra halvlek tog vi oss in nära och gjorde mål på det viset. Några timmar senare på fredag hade vi en match mot ett lag från Malta som skulle komma att vinna hela turneringen. Det var som att möta Barcelona. Spelarna var enormt skickliga och rörde sig fritt hur som helst och det enda vi kunde göra var att backa hem och spela på kontring. Vi var nära att få målchanser fem gånger, våra målchanser stannade dock på noll. Motståndarna hade lite problem med att det ösregnade så hårt det bara går och att det var konstgräs. Under bättre förhållanden hade de kanske skjutit bättre, för de var rätt usla på målskytte mot oss. Första målet kom på ett inlägg från vänster som studsade och en hann dit med bredsidan och styrde in den i mål. Nästa mål kom i mitten av andra halvleken och det var vårt eget fel då vi fumlade en målspark rätt i gapet på dem. Det blev 3-0 i slutet efter att jag hade bytt in sex spelare på en gång. Finalen vann de mot ett annat Malta lag med 4-0 och vår förlust var den minsta i turneringen mot detta stjärnlag. Spelarna var plockade ur 4-5 talangskolor. Inte långt ifrån Maltas P-13 landslagsnivå alltså.

Mer hinner jag inte skriva i det här skedet för jag har två träningar att hålla i nu. Mitt lag hjälpte även ett lag som är ett år äldre så det fanns många matcher att hjälpa till med och speltiden blev stor för varje spelare. På fredag klarade vi av den andra matchen på ett hyfsat sätt tack vare att vi sov i bussen och drack mängder av Powerade.