En hyllning till Thierry Henry

En bild där ordningsmännen skrattar ihjäl sig. En spelare försökte hålla bollen i hörnet, Henry både tar den och tunnlar honom på mindre än en sekund :) Syns vid 1.07.19 i videon.
 
http://www.youtube.com/watch?v=tGzI38BF-FI
 
To everyone who wants to read this is in another language, use the google translate app to the left here on the page! Now u can stop asking me about writing in other languages :)
 
Jaa vad skall man säga om Thierry Henry. Han bara flög fram under några säsonger och det sades att enda sättet man kunde stoppa honom på var med AK-47. Han gjorde snygga och förvånande mål på alla sätt, frisparkar, straffar, efter att ha sprungit 70 meter, klack med ryggen mot mål och en back i ryggen, dribbla bort ett halvt lag, u name it och sist men inte minst nickmål med en fantastisk spänst - Wenger säger i videon att Henry bara använde 50% av sin spänst för att nicka mål från luften oftast. Då man ser dokumentären kan man se många otroliga saker, en sak jag skrattar åt ibland är att både han och backen vet vart han skall gå från stillastående och då han lägger bollen åt sidan är han helt enkelt bara fri med målvakten. Inte bra att visa vart man skall gå och inte vara svårläst, men vad spelar det för roll då man är så där kvick! :) Besöker ni Emirates Stadium skall ni leta upp hans staty som finns bakom "clock end" läktaren bara ni söker lite.
 

Landskamper

En stund sedan sist igen. Haar haft mycket på gång som vanligt så tiden för bloggade lider. Finland fick med sig två bra resultat från VM-kvalet. Att klara 1-1 mot Spanien är en bragd, försvarsspelet var fint och noggrant med den så kallade "parkerade bussen". Spanien rullade boll runt Finlands försvar men hade problem att hitta instick och den enda som sköt var i stort sett Cazorla. Som tack för det byttes han ut i halvtid :) Enda målet Spanien gjorde kom på hörna. Finland gjorde ett spelmål och hade ytterligare två möjligheter att få bollen i mål. Om man inte gör desto mer på 90min är det lätt att bli sågade för spelstilen, många "fans" var upprörda över att Finland inte ens försökte anfalla. Att chansa då det ännu är 0-0 i ett kval skulle vara dumt, att chansa då det var 1-0 till Spanien var desto smartare och det gav 1-1 denna gång. Smart taktik och gillar man det inte kunde man byta kanal och istället se då Luxemburg krossades med 3-0 igår. Finlands väg till VM är lång, men nu har man bevisat att man kan försvara.
 
De övriga matcherna i VM-kvalet som jag har sett har varit ganska anfallsglada, Bulgarien och Danmark turades om att anfalla i stort sett genom hela matchen igår. Cornelius är en bra ersättare för Bendtner, honom lär man få höra mer om än. Stokholm är dummaste namnet på en dansk någonsin :) Tyskland öste in mål mot Kazakstan, Englands match var ganska öppen också. Sverige har jag inte alls sett på senaste veckan men 0-0 matcher är sällan roliga att se. Jag vann lite pengar igår, hade satsat på att Holland och Finland skulle vinna sina matcher med mer än ett mål samt att Danmark skulle kryssa med Bulgarien. Ganska enkla pengar om man följer med ens lite kring landslagen, borde ha satsat mer dock. Första gången jag satsade pengar på flera månader ändå. Ännu lång tid tills VM i Brasilien 2014, denna sommar får man följa damernas turnering i Sverige istället.
 
I helgen spelas Premier League igen och Arsenal möter Reading. Theo Walcott lär knappast starta för han skadade sig på landslagsträning. Giroud, Chambo och möjligen någon annan Gunner har hittat nätet under PL uppehållet. Mindre än 10 omgångar återstår och det börjar vara klart att Manu vinner ligan. Van Persie bar laget på sina axlar hela hösten, på våren har andra trätt fram då han har slutat göra mål. Nåja han satte två igår mot Rumänien så kanske han är på gång igen. City lär komma andra och jag tror hårt på Chelsea som tredje i ligan. Fjärde blir isåfall Arsenal och Tottenham har än en gång slarvat och hamnat utanför CL. Bale gjorde mål för Wales igår och är i stor form men Kroatien gjorde två sena mål och vann 1-2. I Tottenham kan Bale behöva en hel del hjälp för att nå fjärdeplatsen eller tredje platsen då PL är färdigspelad. Våren 2014 gäller det att komma minst tredje för England kommer att tappa en CL plats p.g.a. de låga placeringarna i år. Känns ganska dumt, de engelska lagen har levererat bra de senaste åren och Chelsea vann så sent som ifjol.
 
Solen skiner allt starkare, idag har jag packat undan det mesta som har med vintern att göra. Uteträningarna börjar nästa vecka på konstgräs. Idag är jag huvudtränare på inte mindre än två träningar, första coachen saknas på seniorträningen och på juniorträningen brukar jag sköta huvudansvaret normalt. Så blir det påskpaus några dagar, vet att många behöver den pausen från fotboll. Själv känner jag inte likadant efter att ha varit på två veckors utlandssemester nyligen. Blir att träna på egen hand en del också.

Fotbollslördag

Swansea
 
Tremmel
Rangel Monk Williams Davies
De Guzman Britton
Dyer Routledge Pablo
Michu
 
Arsenal

Fabianski
Jenkinson-Koscielny-Mertesacker-Gibbs
Arteta-Rosicky-Cazorla
Oxlade-Chamberlain-Giroud-Walcott
 
Tyvärr missar jag dagens match p.g.a. att jag är med eget fotbollslag på träning. Det är normalt roligt att se på Swansea och herr Laudrup verkar vara en bra tränare. Idag hoppas jag att de går mållösa från matchen dock. Michu måste man hålla ett extra öga men för övrigt är Swanseaspelarna bra men ingen sticker ut desto mer. I Arsenal saknas åtminstone Sagna, Podolski och Wilshere medan Vermaelen kanske finns på bänken. Sesny som vilades mot Bayern kan vara tillbaka i öppningselvan men svårt att säga om Wenger vilar honom ytterligare en match efter Fabianskis bragdmatch i Mynchen. Rosicky verkar vara på gång igen och kan få speltid redan från start idag, tyvärr kom han in i laget ordentligt från skada först i januari i år. Kanske behöver han vila från start idag till förmån för Ramsey eller varför inte Diaby som också är tillbaka.
 
Jenkinson har spelat minst lika bra som Sagna i år, inläggen är minst lika bra och defensivt har han överlag klarat sig lika bra, han ligger ytterst sällan bakom mål bakåt. Giroud har gjort 14 mål och 16 assist i år totalt om man räknar alla serier och turneringar, det är ett bra facit men skall Arsenal bli en av de bästa i världen igen krävs det lite mer än dagens Giroud. Walcott har varit blek på sistone även om han har fått en assist i varje dålig match också. Kanske kunde man testa honom som center lite mer nu under våren. Det har överraskat mig att The Ox har fått så lite speltid och i onsdags visade han att han är att räkna med! Cazorla är lite ojämn och sliten ibland men han har kommit bra in i PL med Arteta som också är spansk och han är mycket imponerad av den kompletta Wilshere som han knappt hade hört talas om. Han gör sina intervjuer med Arsenal Player på spanska än så länge vilket är lite tråkigt då det blir dubbade intervjuer. Gibbs är tillbaka efter skada och det är svårt att veta vad han kan tillföra idag men innan han skadade sig var han på toppen av sin karriär och deltog bra offensivt. Vad gäller mittbackarna så gjorde de en utmärkt match i onsdags men jag kan inte lita på dem desto mer ändå, på sikt skall Mertesacker bort ur laget och Koscielny borde vara avbytare då det köps in minst två nya mittbackar.
 
Nu skall jag kika in ett ganska hett Everton som var klart bättre än Man United för en tid sedan. Jag tror på City seger med 1-2 på bortaplan. Fellaini kan ställa till något men Tevez, Silva och Dzeko lär producera mål. Nasri är på bänken som vanligt, kanske han inte borde ha valt City, hur kul är det att vinna titlar från bänken...detsamma gäler tyvärr fabregas i viss mån i Barcelona, fast han spelar en hel del är hans roll en helt annan än den han hade i Arsenal. För egen del rullar allt åter på med en massa fotbollsträningar igen. Det var skönt att komma bort på semester i två veckor men vardagen är också rätt skön...speciellt nu då solen skiner och det börjar bli vår.
 
En inblick i David Villas komplex bredvid Amadores beach. Lyxigt värre! Hela området med byggnader och allt kostade honom 500 000 euro men det är väl två veckolöner sade spanjorerna åt mig. Några var bekanta med honom eftersom han brukar spela poker på ön under semestern.

Mål på bortaplans regeln, ett föråldrat ting

Efter att ha följt med de flesta matcherna på sistone i Champions League och även Europa League känns det som att gnistan saknas till stor del i returmötena åtminstone för ett lag. Jag tänkte kolla upp lite vad som ligger bakom "mål på bortaplan regeln". För de som inte alls är insatta fungerar det enligt följande: det spelas två möten på 90min, ett på hemmaplan och ett på bortplan. Om det totala antalet mål efter två möten är t.ex. 2-2 så går det lag vidare som har gjort fler mål då de hade bortaplan. Det kunde då vara så att ett lag har förlorat 2-1 på bortaplan och vunnit 1-0 hemma och får avancera därför. Nu till en helt galen grej som bara en av väldigt många på en sportbar igår förstod; om två möten har slutat t.ex. 1-0 till hemmalaget blir det förstås förlängning, om förlängningen slutar mållös blir det straffar MEN om förlängningen slutar 1-1 är det bortalaget som går vidare utan straffar.
 
Efter att ha kommit in på diskussionen om den sistnämnda situationen igår var vi flera som var väldigt chockade att det inte blir straffar efter 1-1 i förlängningen! Hur i hela friden kan kryss i en förlängning inte sluta med straffläggning! En kort stund efter att wikipedia svarat på detta så går Tottenham vidare (vi såg inte på den matchen) precis på detta sätt. Båda mötena blev 3-0 innan förlängningen. Till att börja med borde UEFA fixa till detta och göra förlängningen oberoende av bortaplansfavör. Sedan börjar regeln om mål på bortaplan kännas väldigt tråkig, inte bara för att Arsenal föll ut just på den regleln med 3-3 utan för att det påverkar spelet i varenda enskild match så att de tappar gnistan. Nu råkade en artikel som dyka upp precis då jag behövde den, läs denna:
 
http://www.svenskafans.com/england/arsenal/hemma-bra-men-borta-bast-473235.aspx
 
Att få två matcher att bli intressanta för publiken i ett dubbelmöte är svårt. Som man ser i artikeln grundar sig regeln om mål på bortaplan på situationen på 1960-talet där resorna var bedrövligt tunga och gjorde att bortalagen så gott som alltid var nöjda om de fick med sig 0-0 från första mötet. Idag är situationen den omvända skulle jag vilja påstå, att hålla nollan på hemmaplan är guld värt. Skall man uppmuntra lag att vilja spela 0-0 hemma, eller att absolut inte släppa in mål och därför inte alls chansa framåt..? Fotboll spelas för publiken och nu har man sett ett tråkigt Milan och ett tråkigt Bayern i deras returmöten där de inte alls var sig lika jämfört med första matchen. Milan släppte in för många mål (totalt 4-2 efter 4-0 i Milano) och Bayern klarade sig undan med 3-3 totalt. Låter lite lustigt att man går vidare med sammanlagt 3-3 men reglerna är förstås sådana och vore de annorlunda kanske Bayern hade gått vidare ändå med ett annat resultat, men det är svårt att säga.
 
Så har vi Tottenham igår som förlorar med 3-0 men hade 3-0 med sig från första mötet, att de först nu gör mål passar utmärkt för inte lär motståndarna göra två mål i förlängningen fast de har hemmaplan. Att 1-1 i förlängningen inte ger straffar känns konstigt och jag undrar om en enda i publiken tycker att det kändes vettigt att gå ut från stadion efter förläningen och veta att Tottenham gick vidare. En fråga i ett forum löd: "varför får bara Inter 90 min att utnyttja bortamålsregeln medans de andra 120 min?".
 
Tänker man på t.ex. Manchester Uniteds möten med Real Madrid så har man ett bra exempel på då en match dör i slutet fast det bara skiljer lagen ett mål i total ställning. Att gå vidare med 3-2 är helt okej men...då Real ledde 2-1 i andra matchen hade ett Man United mål inte räckt till annat än 3-3 och att falla ut på bortamålsregeln. Matchen tappar sin gnista då det känns ganska hopplöst att United skulle göra två mål, vilket krävs med denna regel. en match som är 2-1 tappar hela gnistan! Inte publikvänligt och tänk bara på de som spelar på dessa matcher, skulle 2-2 räcka är det mycket större chans att United skulle göra det målet, på tilläggstid är det inte precis så att man chansar med målvakten uppe på hörnor för att få ett betydelselöst 2-2 om ni förstår vad jag menar.
 
UEFA kunde nu göra föjande: a) Slopa regeln om mål på bortaplan i förlängning omedelbart!! b) ändra på systemet så att matcherna inte tappar sin gnista. Det kunde göras genom att slopa bortamålsregeln, det kunde också gå att göra på andra sätt även om jag inte kommer på något bra. Endast ett enkelmöte på neutral plan vore väldigt fint för oss som ser matchen på teve. Dock skall hemmafansen få se sina matcher och dubbelmöten drar in pengar o.s.v. förstås och allt det skall fungera. Vad sägs då om att efterlikna ishockeyn lite grann: bäst av tre möten-alla matcher spelas ända till straffar för att de inte kan bli kryss-tredje matchen är på neutral plan och publikintäkterna delas. Nja, kanske inte fotbollen fungerar så här idag men vem vet hur det ser ut om 20-30 år?
 
Efter en del funderande tycker jag att man skall slopa "mål på bortaplan regeln helt". Man ska väl inte uppmuntra hemmalagen att spela 0-0 eller att försvara sig igenom matcher enbart p.g.a. en regel. Tänker ännu på Milans stolpskott, hade den bollen gått in kan jag svära på att Milan hade tagit sig vidare med en 3-1 förlust. Den gick inte in och Milan hade inte råd att förlora 3-0, därför var det större risk att 4-0 skulle komma och det målet kom (det målet spelade ingen roll egentligen). Spelbolagen måste ha ett himla tungt jobb med att tänka ut hur lagen taktikerar enligt liknande situationer. I Champions League är finalen det bästa, då avgörs allt direkt i en match och förhoppningsvis blir aldrig finaluppgörelsen ett dubbelmöte! Samtidigt kan nämnas att araberna planerar en egen liga för klubblag som skulle konkurrera ut Champions League och Europa League, det gäller att hänga med i tiden för annars kanske Europas bästa klubblag tävlar i en helt ny turnering så småningom!
 
Diskussionen är igång, det är inte bara pesewriting som har börjat ifrågasätta reglerna.

RSS 2.0