Manu ser ut att gå vidare


Schalkes försvar höll inte ihop bra idag. Båda Unitedmålen kunde ha stoppats med lite bättre spelöga och kommunikation. Speciellt Giggs mål blev väldigt fint, men kanske lite onödigt sett ur Schalkes laglednings synvinkel. Rooneys mål hade gått att stoppa med lite förflyttningar i sidled men försvaret gjorde allt utom det de skulle. Känns som en löjlig semifinal med Schalke på plan, de kan göra mål och de skapade chanser idag. Men försvarsspelet, uppspelen och bollinnehavet var tre problematiska områden. Bayern Munchen hade inte försvarat bättre utan de hade kanske förlorat 3-1. Manu har slagit ut Chelsea i Cl och det är helt fint från deras sida, ändå känner man Chelseaspelarna bra och möter dem ofta. På vägen till final hade jag gärna sett Manu möta Inter, Barca, Real eller Milan för att få lite annorlunda motstånd som hade kunnat skapa spänning. Schalke saknar rutin och de saknar även stora spelarprofiler (Raul är en föredetting), vilket kan vara riktigt viktigt i CL slutspel. Om Real skulle ta sig till final har de gått den klart tuffaste vägen, om Barca tar sig till final har de gått en klart tyngre väg än Manu. Tar Schalke sig till final sitter jag med en Manutröja då de spelar i PL senare i år :)

Giggs som är född 1973 är verkligen på gång just nu.


Kan Real slå Barca imorgon och kan de ta sig till final? Jag tror att allt hänger på försvarsspelet, håller man nere siffrorna kan man vinna 1-0 eller åtminstone få jämna resultat...om det räcker för avancemang får vi se. Att göra mer än ett mål på Barca är ytterst svårt så något av resultaten 1-0, 0-0 och 1-1 är kanske vad Real får sikta in sig på.

Nu först slutade matchen i min digibox, blev att se den från inbandning efter att ha hållit tre träningspass idag. Manus mål kom vid 67´och 69´..."två minuter som förstörde festen" kunde media använda som rubrik. Nu är det mindre än en vecka tills egen serie drar igång för min del och mindre än två veckor tills juniorserien drar igång. Känner mig mer förberedd än på väldigt länge, saker fungerar just nu efter fyra månaders hårt målmedvetet arbete. Om inte skador (i mängder) dyker upp i lagen blir det en riktigt bra säsong både som spelare och tränare för mig, det lovar jag.

Imorgon får vi se om Ronaldo lyckas spela en stor roll mot Barca.

Sent inlägg efter en varm måndag

Blackburn kunde bra ha vunnit över Man City idag. Manu hade inte behövt vinna i helgen och målet de fick var offside. Arsenal borde ha vunnit över Bolton, spelmässigt var man mycket bättre. Skillnaden mellan de tre nämnda topplagen är att lagen från Manchester vann sina matcher och fick 3p medan Arsenal inte fick en enda poäng med sig hem. I fotboll behövs ett jäkla flyt och den här veckan har The Gunners haft allt annat än flyt, det som skulle bli 9p blev 2p. Försvarets insatser är väldigt varierande och det är svårt att veta vad man får av vissa spelare. Sesny är hur bra som helst, Clichys inlägg är på div.5 nivå om ens det, mittbackarna yrar runt för mycket och punktmarkeingen på hörnorna låg bakom båda målen mot Bolton. Anfallsmässigt var Arsenal helt bra men Jääskeläinen hade en fin dag samtidigt som Nasri missade heta chanser. Chelsea är kanske det hetaste laget i PL nu och t.o.m. Torres fick göra mål till slut. Formen kommer i vågor och alla lag har motgångar 2-3 gånger minst per säsong. Jag vet inte om det känns rätt att Chelsea vinner PL, de är väldigt ihopköpta och klubben har använt pengar respektlöst mot idrotten de senaste åren. Man har inte kunnat använda Drogba enligt vad han förtjänar och Ancelotti är ingen jättebra tränare.

Med tanke på att Manu möter både Arsenal och Chelsea så har The Blues en bra chans att ta hem titeln. Bra saker sett ur min synvinkel med en United seger i ligan är att: Fergie m.fl. gamlingar kanske är nöjda och ger över åt nya (sämre) förmågor, man kanske blir lite nöjda och värvar mindre och slutligen blir lag som Arsenal mer revanschsugna och kanske värvar lite mer (eller dyrare) än man annars skulle göra. Dåliga saker ur min synvinkel med en Unitedseger är att de har gjort en bra säsong resultatmässigt även om spelet inte har varit speciellt fint...och det höjer självförtroendet på spelarna samtidigt som det kan vara lättare att värva bra spelare till klubben, Unitedfansen är av värsta sorten och förutom Liverpoolfans finns det sällan så många som kan så lite om fotboll men som ändå hörs och syns för att de just är väldigt många till antalet oberoende av var i Norden man rör sig och slutligen stör det hårt för att de får domslut med sig oftare än andra lag och de har även ett hemskt flyt med att avgöra matcher sista 15min.

Att se Man City ikväll var kul på det viset att de har intressanta spelare och det kan hända lite vad som helst då de spelar. Ändå är de så otroligt ihopköpta att det är hemskt, kom inte ens ihåg att en storstjärna som Dzeko fanns i laget och mittiallt avgjorde han matchen :) Blackburn hade sina chanser de också. Det spekuleras mycket i vad som skall säljas och värvas inför nästa säsong i PL. Jag skall återkomma med vilka jag tycker att borde byta klubb från Arsenal om inte för alltid så åtminstone på lån. Wenger lär få 41 miljoner pund att handla för plus de pengar han säljer spelare för. Vissa säger att Nasris och Clichys kontrakt skall ingå i den budgeten också, jag vet att det förhandlas med dem men rykten säger att Clichy hamnar i en annan klubb. Vermaelen och Ramsey är väl  med nästa år förhoppningsvis, men någon annan kan förstås vara skadad hela säsongen. Bara på Playstation man har tillgång till hela truppen samtidigt, om ens där. Mer om transferspekulationer en annan dag.

AIK hade lite oflyt mot Syrianska idag och ledningsmålet för de rödvita kunde ha underkänts för knuff i ryggen. Att det kommer ett rött kort senare beror bara på en oprofessionell inställning av den anfallare som trampade på målvakten med flit. Matchen avbröts då en raket träffade en linjedomare. Det spekuleras nu kring vem som sköt den raketen, man har tydligen kunnat se en massa AIK raketer på tv-bilder men inte just den bilden, enligt vad jag har hört så här långt. Känns osannolikt att raketen skulle komma fårn en nöjd hemmapublik i en match som Syrianska hade kontroll över i och med utvisningen.

Idag har det varit varmt som i juli. Riktigt skönt att vara ute på live fotboll i kortärmad blus. Imorgon skall jag träna tre olika lag, brukar hoppa in och hjälpa till lite där det behövs ibland. Hann se en div.5 träningsmatch sent ikväll också, helt fint spel bjöds det på och Finland är kanske inte så långt efter Sverige i de lägre divisionerna nuförtiden, började jag fundera. Fotboll är en mycket fin sport att se på då lagen försöker spela och hålla bollen inom laget, spelar ingen roll för mig på vilken nivå en match spelas bara lagen försöker passa bollen och inte tjonga iväg den hela tiden. Allt intressant uppstår då det faktiskt spelas med hjärta och spelarna och tränarna tänker på att det skall finnas ett underhållningsvärde för publiken också. Att skapa ett underhållningsvärde är allas skyldighet.

Rykten placerar Wenger i Real. Wenger stannar nog garanterat och Wilshere & Fabregas lär inte få lämna klubben enligt Wenger. Med långa kontrakt har de en skyldighet att hjälpa till tills kontraktet går ut, det är därför fotbollsspelare har betalt. Laget är byggt runt Fabregas, sade Wenger.



Inför helgens matcher

Match mot Bolton för finspelande Arsenal kl.18 finsk tid imorgon på Reebok Stadium. Diaby har skadat vaden lätt och uteblir från dagens match. Vermaelen är inte i matchform än men tränar för fullt, skulle vara intressant att få se honom träna. Rosicky har varit sjuk i veckan. Öppningselvan borde bli följande:

Szczesny
Sagna–Djourou–Koscielny–Clichy
Song–Fabregas-Wilshere
Walcott – van Persie – Nasri

Bänk
Lehmann, Gibbs, Squillaci, Ramsey, Arshavin, Chamakh, Bendtner.

Möjligen kunde Eboue vara på bänken istället för någon men så lär det inte vara. Han har gjort sitt misstag vilket faktiskt var ett misstag både från hans och domarens sida och med den konkurrens som råder får han sitta på läktaren imorgon. Bolton har 0-5 mot Stoke i cupen som senaste minne och den semifinalen glömmer de inte i första taget. Jääskeläinen har inte tagit mer än det han behöver på sistone och imorgon behöver han höja sig rejält om Bolton skall kunna ta poäng. Arsenals form är helt bra, alla anfallare gjorde mål senast men att hålla fokus 90min plus tilläggstid har varit ett stort problem nu. Tottenham hade ett väldigt flyt med målen då det stod 3-1 senast. Vid reduceringen gav man lite väl bra skottläge åt Spurs, men att det skulle bli en kanon på precis rätt ställe i målet var delvis flyt. Szczesny gjorde ett misstag då han orsakade en straff och därför var kvitteringsmålet också flyt. Efter 3-3 målet var Arsenal helt borta och kunde ha förlorat, men också vunnit sett till de chanser man skapade då. Det var ett derby, imorgon är 3p ganska säkra för The Gunners. Man kommer inte att förlora poäng, inte fast man får en tidig utvisning eller en straff emot sig, here we go!

Om 40min börjar Evertons jakt på poäng mot Manu. Tar de poäng på Old Trafford idag överraskar de många. Everton är ändå ett bra lag då det vill sig så inget är omöjligt. Manu känner nog en liten press bakifrån på sig från både Chelsea och Arsenal. Manu har ett väldigt namnstarkt lag på pappret, fårgan är bara hur de kommer att spela idag. Hinner de rulla ut Everton? Nja, kanske på offensiv planhalva stundtals och det kan räcka för att avgöra matchen. Defensivt har United det som krävs egentligen, men mittenittfältet är inte speciellt starkt defensivt.

Elvor:

Howard–Hibbert, Jagielka, Distin, Baines–Arteta, Rodwell, Neville, Osman-Cahill – Beckford

Van der Sar–O Shea, Vidic, Ferdinand, Evra–Nani, Carrick, Anderson, Giggs–Rooney-Chicarito

Cardiff skall ta ett steg närmare Premier League idag och Chelsea lär ta 3p och sikta in sig på ligatiteln lite grann. Måste säga att det nästan känns bättre om Manu vinner i år än Chelsea. Faktum är att coachen inte har spelat med Drogba oftast trots att han har varit i bra form och det är tjänstefel! Dessutom har de känts darriga och inte förtjänat en plats bland topp-2 fast de nu är där. Arsenal spelade ut Chelsea fullständigt i slutet av december då det blev seger med 3-1 eller vad det var.

Hårda bollar på främre stolpen passar utmärkt för Chicarito.

Syn på olika lag. Konstgräs.

Vill man kommentera här får man nog lägga ut något sorts vettigt smeknamn för att få med sin kommentar, om man inte har väldigt befogad kritik. Jag har bekanta från stora delar av landet och en kommentar jag inte godkände just är skriven av någon från Åboland, bara så du känner igen dig. Gnäller jag bara på domarna? Nej, på vissa domslut här och där. Tycker domaren i Arsenal-Liverpool var mycket skicklig frånsett övertidens övertid. Jag skriver inte att alla andra lag än Arsenal är skit, jag beundrar Tottenham som de flesta Arsenal supportrar "tycker mindre bra om". Jag tycker att Chelsea är inspirerande många gånger, de har en fin fart då de kommer rättvända och de gör fina mål. Liverpool gör några matcher per år som är riktigt sevärda, förr mycket tack vare Gerrard och spelare som Riise m.fl. och nu tack vare Suarez m.fl. Barcelona har jag beundrat många år även om det intresset börjar ha avtagit, Inter har jag tyckt om men inte nu längre, svenska landslaget men inte speciellt mycket nu mer och Real Madrid har jag inget emot och de är undehållande att se på.

Ett lag som Man United tycker jag inte om p.g.a. deras historia och många saker som har skett genom åren med den klubben. De var dessutom världens rikaste klubb i början på 2000-talet om jag inte minns fel, vem vill hålla på den rikaste klubben? Finalen mot Bayern Mynchen 1999 är som jag tidigare har sagt en av mina värsta upplevelser i fotboll, en fin final som gav en bra känsla av fotboll i den ålder man var då med ett välspelande tyskt lag...förstördes av två fula övertidsmål. Who the ---- are Man United blev nog fiilisen efter det. Ändå tyckte jag att de var riktigt trevliga att se på då Ronaldo var i klubben och jag har nog inte klagat alltför många gånger under de år han spelade där. De vann ligan m.m. tack vare honom och han var en fantastisk värvning och han är den dyraste spelare som har sålts i fotbollshistorien. Utan honom blev laget så klart helt annorlunda, en spelare tyckte jag ändå att var trevlig att se och det var Tevez. Försäljningen av honom var en dålig affär, han blev bättre och bättre efter att han såldes. I dagens Man United kan jag beundra Vidic. Resten är inga spelare jag tycker om speciellt mycket, Manu tog många poäng då de hade skadeproblem och uselt tidigare i år. Det känns inte förtjänt och många gånger har de legat under och varit usla men kommit igen mot slutet av matcherna och tagit hem tre poäng. En match pågår förstås i 90min och den som gör flest mål vinner, men att det är snyggt och förtjänt kan ingen övertyga mig om. Eller ni kan ju försöka...då jag coachar ett lag och vinner oförtjänt så firar jag inte (eller ger positiv feedback) förrän i omklädningsrummet med stängd dörr och då så tyst att det inte hörs utanför dörren. Så fungerar jag då det gäller fotboll.

Inför kvällens match känns det oroligt eftersom anfallarna inte har någon speciellt bra målform. Att Van Persie gör mål finns det ingen garanti för och jag tror att mittfältet får lov att göra målen idag. Hoppas jag har fel.

Finns månag olika sorters konstgräs. Det absolut bästa konstgräset är med skumgummipusselbitar under. Mjukast och bäst, enligt mig. Dessa bilder är tagna från ett talko med laget jag spelar i.


Premier League funderingar och inför Spurs

Läsarsiffrorna ökar allt mer här ju närmare slutet på PL vi kommer. Diskussionerna går heta både här och där...det också just det jag tycker om innerst inne även om det kan bli lite "hett" ibland. Fotboll är en sport som är intressant och går att diskutera på många sätt, det är flera faktorer som påverkar en enda liten sak. I ishockey kan man säkert ofta se direkt var ett fel uppstod och det är inte alltför svårt att se varför felet skedde. Som när finska landslaget spelar powerplay, slår ett felpass vid blålinjen och t.ex. Pavel Bure gör mål...inte svårt att hitta felet där inte. Finns säkert invecklade situationer i ishockey också.

Bästa PL elvan som utsetts nu sett till hela säsongen:


GK     Edwin van der Sar     Manchester United
DF     Bacary Sagna     Arsenal
DF     Nemanja Vidic     Manchester United
DF     Vincent Kompany     Manchester City
DF     Ashley Cole     Chelsea
MF     Nani     Manchester United
MF     Samir Nasri     Arsenal
MF     Jack Wilshere     Arsenal

MF     Gareth Bale     Tottenham Hotspur
FW     Carlos Tévez     Manchester City
FW     Dimitar Berbatov     Manchester United



Vincent Kompany på bild, jag har sagt åt mina vänner redan för länge sedan att detta är en väldigt bredaxlad och stark mittback. Visste nog att han var bra också men inte så här bra. Får väl bara tro på experterna. Har någon bredare axlar i PL? Att Sagna ryms med som högerback vittnar om att det inte finns några alltför heta högerbackar i PL. Han är bra helt klart men men det kunde finnas bättre. Vidic och Cole förtjänar verkligen sina platser och Van der Sar är given. Wilshere som också fick pris för bästa unga spelare (får vara högst 23 år då säsongen börjar) tror jag att har fått sin plats mycket för insatsen mot Barcelona och för platsen i landslagets elva. Nasri var utmärkt på hösten och höll nästan ensam ett skadedrabbat Arsenal på benen, just nu är han inte speciellt bra i form.

Nani har haft sina ljusa stunder under säsongen men formen just nu är inte något att skryta över heller. Bale har dragits med skador och det är inte så konstigt att han får smällar då han är så otroligt bra! Jag känner respekterade coacher som har sett honom spela live i år och de tycker att han är ojämn. Bale fick pris för mest värdefulla spelare i ligan och det är spelarna som röstar så man kan inte precis säga emot. Han fick dock inte pris för säsongens bästa "unga spelare" :) Tevez är den största orsaken till att Man City ligger högt, att ha honom i laget är kanske inte det lättaste för en tränare men i matcherna gör han det han ska. Berba är med för sitt höga målfacit antar jag, inte ens Unitedsupportrarna skulle ranka honom högre än åttonde bästa anfallaren i ligan. Årets lag och årets tränare tycker jag att kunde vara Tottenham och Harry Redknapp om man utsåg något sådant.

Inför mötet med Tottenham imorgonkväll är jag såklart nervös. Manus match mot Newcastle ikväll slutade mållös fast Rooney spelade. Obs, bra att man bytte in Owen så han fick bli utbuad :) Nåja fokus på morgondagens match mot ett Tottenham där Bale börjar komma igång efter skada. Då han kommer på kanten bör han markeras av en ytterback plus en mittback eller mittenmittfältare. Huvudsaken är att han inte kommer till skottchanser, att låta honom komma åt att slå inlägg är inte lika farligt. Man måste försvara bra i boxen och se till att ingen får göra mål i ytan mellan målvakten och backlinjen. Resten av Tottenhamspelarna är helt bra men inte alltför farliga.

Arsenals elva kan tänkas vara: Sesny som såg stabil ut senast, Eboeu som har gjort två bra matcher frånsett en detalj, Koscielny som har skött sitt och är farlig på offensiva hörnor, Djourou som är grym på punktmarkering, Clichy som gör mer än han skulle behöva, Song som kan försvara på mittfältet, Fabregas som är ledaren med de läckra passningarna, Wilshere som svänger smidigast och smartast i PL för att komma rättvänd, Nasri som är komplett men inte blixtsnabb och inte i alltför bra form, Van Persie som spelar tufft och på gränsen till fult och gör mål med "ok" procent, Walcott som kan löpa i djupled och vara med och avgöra matcher förutsatt att motståndarna anfaller och inte spelar med alltför låg backlinje.

Alternativt tar Arshavin platsen av Walcott som är en lysande inhoppare. Theo skulle behövas som anfallsvapen i kontringarna mot ett Tottenham som knappast backar hem. Diaby kan starta istället för Song som har varit skadedrabbad. Resten av bänken är väl Squillaci, Bendtner, Chamakh, Almunia och Gibbs.

Chamakh var riktigt bra på hösten och låg bakom många mål. Våren har han floppat och han var utbränd ett tag. Att lyckas ordentligt i PL kan ofta ta mer än en säsong. Få se hur utvecklingen går.

Summering av helgen

Arsenal skapade inte så många chanser men förtjänade 3p. Liverpool var utspelade och vågade inte gör annat än att spela med ett handbollsförsvar hela matchen igenom.

Jag är ganska trött på alla straffar som avgör viktiga matcher hela tiden. Självklart måste det bli så ibland, men det stör då domarnas linje är väldigt ojämn från match till match med just straffar. Arsenals straff i helgen var ok, då Cesc flyttade bollen till vänster fick han en smäll bakom knä och kunde inte annat än falla. Kan hända att han föll lite "snyggare" än han behövt, men det är svårt att säga. Slutet på matchen är bedrövligt, förstår nog att det kom till tid från att RVP firade utan skjorta (borde få varning för det?) men att det kommer 3min och en straff i allra sista sekunden som är ytterst tveksam...inte bra av domaren.

I El Clasico kom båda målen i 1-1 matche på straffar, såg okej ut men väldigt fult då Real spelaren firade att det blev straff och nästan hoppade i famnen på en medspelare. Dani Alves borde kanske inte ha glidtacklat utan litat på målvakten. För övrigt en bra underhållande match som jag spolade igenom idag.

Arsenals försvarsspel såg bra ut åtminstone under normal spelatid och Sesny känns säker i målet. Skadar aldrig att vara lång om man är målvakt! Fabregas-Diaby och Wilshere kan ännu bättre på mittfältet och de måste gå i djupled själva ibland också. Jag tycker om Fabregas press på backlinjen tillsammans med RVP då man ställer om till 4-4-2. En spelidé som jag skall använda den dag jag har material för det i något lag. Hur får man då hål på ett handbollsförsvar? Variera spelet! Slå inlägg från olika ställen, försök komma runt backen vid förlängda mållinjen, skjut mycket och försök med inspel m.m. Nu var det just inspel som det blev för mycket av. Hur man än gör taktiskt behövs ändå flytet att få bollen i mål.

Diabys nick, Koscielnys nick i ribban eller någon annan chans borde man ha satt in. Frisparkarna har varit usla en längre tid och RVP borde inte skjuta fler nu. Arsenals anfallare tycker om att gå framåt med fart överlag med undantag för Nasri som inte har något emot att ta det lugnt med bollen. Det går inte att komma med fart hursomhelst då minst åtta spelare står färdigt uppställda och är bra organiserade. Med facit i hand borde Walcott inte ha startat, Arshavin är bättre att utmana då ytorna är små. Backlinjen var som sagt bra och Eboue har gjort två bra matcher nu men hans agernade vid straffen är inte riktigt bra även fast motståndaren sökte kontakt genom att bromsa upp och lägga ut höger axel. Eboue ville antagligen  ha boll och tänkte försöka springa förbi på höger sida. Press skall helst vara aggressiv men man måste vara försiktig ibland.

Åt Liverpools fans vill jag säga följande: Liverpools äkta fans tycker verkligen inte om Man United och så jäkla dåligt som ert lag spelade i helgen kunde ni bra ha nöjt er med en 1-0 förlust. Er coach Kenny Dalglish är ett jäkla skämt, säger "piss off" åt en av ligans största profiler Wenger, efter en feldömd straff. Wenger, en tränare som med betydligt mindre pengar har skapat ett dubbelt bättre lag än vad Liverpool har gjort. Spelar man helt uselt och snor en poäng i slutet skall man nog inte vara nöjda om man heter Liverpool, man skall nog kunna utmana om tre poäng fast man dras med några jobbiga skador. Skotska tränarna kan dra hem till Skottland, skulle vara skönt att slippa deras röda ansikten och deras attityd i Premier League.

Risken att Man United vinner ligan är väldigt stor just nu. Förluster mot Chelsea och Arsenal är ett måste. Ibland ligger de under mot bottenlag med t.o.m. två mål och spelar uselt, men i slutändan får de alltid mål på något sätt och kommer tillbaka. Självklart spelar de väldigt bra emellanåt också men långt ifrån varje match. Hur många profiler har de som är viktiga i något landslag just nu? Inte många för de är nämligen inte så förbaskat bra som deras fans tror, de har ett jäkla flyt med att få bollen i mål och Vidic och Van der Sar som räddar dem försvarsmässigt gång på gång. En ytterst stor del av Manus fans har uppstått då laget har vunnit finaler och dylikt, kul att börja hålla på ett lag som vinner. Största delen av Manu fansen i Norden är glory hunters och inget annat. Cole och York öste in mål på Beckhams inlägg förr och Giggs har varit en stor profil i otaliga år i klubben. Han är så bra ännu för att han aldrig har slitits ut av att spela EM- eller VM-slutspel. Vem gillar spelare som bröderna Neville, Scholes och vem vill vara vän med Wayne Rooney? Fergie har lugnat sig de senaste åren men ändå har han suttit på läktaren med sin telefon och skött laget därifrån i år, han drar fördelar till laget vare sig folk tror på det eller inte. Några omgångar kvar, skall ett lag med en massa individuella stjärnor och ett äckligt målflyt vinna ligan eller skall ett enormt tekniskt, ungt och välspelande lag få göra det?

Ryan Giggs är född i Cardiff 1973. Han och några andra i Manu får snart lägga skorna på hyllan.

Inför Arsenal-Liverpool

Imorgon är det hemmamatch mot Liverpool i Premier League som gäller för alla oss som håller på Arsenal. Jag borde hinna ganska exakt till matchen, är nämligen på match i en annan stad hela förmiddagen. Liverpools anfallare har varit heta och att de vann 3-0 över Man City genom att göra tre mål i första halvlek tidigare i veckan var en bra prestation. Försvaret har fungerat bra speciellt mot topplag nu. Ändå tror jag att Arsenal klarar av att hålla bollen inom laget och vinna matchen på mittfältet. Problem kan bli att hålla nollan och att göra mer än ett mål. Tippar 2-1 till Arsenal.

Min önskade elva:


Lehmann
Eboue – Djourou – Koscielny - Clichy
Song – Wilshere
Nasri – Fabregas – Walcott
van Persie


Bänk
Szczesny, Squillaci, Gibbs, Diaby, Arshavin, Bendtner, Chamakh.

Ni ser att en viss målvakt är tillbaka i truppen efter fingerskada. Diaby var riktigt bra senast och borde kanske starta istället för Song. Det har varit en del av problemen i år att så kallade bra spelare har startat i svåra matcher utan att spela en enklare match först. Djourou lär starta men han har inte spelat någon svår match på en stund heller då han har varit skadad. Men med min elva finns det så mycket skicklighete och snabbhet att man skall kunna trycka på rejält och göra minst två mål. Om man lyckas hålla nollan beror på mittförsvaret och målvakten till stor del. Vermaelen tränar för fullt redan och kan hinna spela matcher i år. Denilson och Sagna är skadade medan Fabianski förstås är borta resten av säsongen. Frimpong kan snart dyka upp på bänken också, spelar med reserverna för tillfället.

Man City har allt att vinna idag mot Man United som är i toppform. Intressant derby som jag missar p.g.a. att jag skall på middag+dans ikväll. Matchen hör till FA cupen och frågan är om Fergie går all in och spelar med bästa laget eller om han vilar någon av stjärnorna...högst antagligen kommer de med bästa laget och vinner med 2-0 eller 3-1. Tevez är skadad men annars lär åskådarna inte sakna någon spelare alltför mycket.

Så småningom skall jag se Chelseas första halvlek och jag hoppas att Torres är bänkad. Har inte hunnit göra mycket annat än städa och hålla träning idag. Imorgon skall jag coacha en träningsmatch som kanske är den sista inför juniorernas serie som börjar snart. De äldre juniorerna inledde serien redan idag. Jag sade åt en tränare att det är ganska tidig säsongsstart men han menade att Allsvenskan och Tippeligan har börjat för länge sedan :)

Emanuel Frimpong är en 92-född junior från Ghana som har dragits med skador i år.

Champions League med mera

Har blivit några dagar utan bloggande igen. Kan säkert bli så ganska ofta nu här framöver. Självklart skall jag blogga Premier League och Champions Legue till slut men efter det uppdateras bloggen kanske inte så mycket. Fotbollssäsongerna drar snart igång och även om influenserna blir allt fler i och med det får jag allt mindre tid att skriva om mina tankar. Bara att följa  med och gå in på bloggen om man är intresserad även i sommar men hur ofta den uppdateras kan jag inte säga något om. I höst då Premier League drar igång igen är jag väl högsta antagligen i full fart igen och då försöker ja hålla ut till maj igen ;)

Italienska Inter fick se sig utslagna mot tyska Schalke i CL. Egentligen borde man ha fallit ut redan mot Bayern Mynchen men de hade och har försvarsproblem på gång i laget. Schalkes avancemang var aldrig i fara efter den första storsegern. Chelsea räckte inte till mot Manu där Ryan Giggs har tagit en stor roll i laget. Att man gång på gång spelar med Torres från start är inte klokt. Han har gjort bra insatser i Chelseatröjan men hans form är inte vad den skall var just nu, om det beror på fysiska eller psykiska omständigheter vet jag inte men det ser inte bra ut. Statistik visade att han sprang mindre än Van der Sar som sprang över 5 km i matchen. Säga vad man vill om Torres men hur i hela friden kan man ha Drogba på bänken? Då han hade malaria i kroppen kunde man ha honom på sidan men nu verkar han vara i hur bra form som helst. Stor, stark, snabb och målfarlig. Han gjorde såklart mål också. Rooney med flera i Man United verkar ha toppat formen till rätt del av våren, nu när paketet skall knytas ihop ser de röda ut att vara starkast. Vi får se hur det går.

Jag börjar bli väldigt trött på filmningar med avsikt att få till varningar för motståndare. Spelare som Nani får en lätt smäll (om det ens tar i alla gånger)...rullar extra varv, hoppar iväg längre än de behöver, gestikulerar och ligger kvar i onödan. Då varningen har utdelats stiger de upp och är minst lika fräscha som innan situationen uppstod. Som jag har sagt förr finns det lägen då spelare som Ronaldo måste hoppa undan tacklingar och ben som kanske kommer ut då han har full fart, detta bara för att inte skada sig. Händer att han faller utan kontakt då men det är inga direkta filmningar så länge han förstår att inte gnälla om frispark i onödan.

Ser igenom andra tränares fotbollsträningar via film just nu och försöker hitta något vettigt att lägga på minne. Finns en hel del, alla har nåt att ge som jag brukar säga. Jag funderade häromdagen på vilka tränare jag tycker att är sämst och inte skulle vilja tränas av själv...den med minst kunskap som är dålig på att lära ut saker? Nej, den som har en grå och tråkig personlighet. Det är absolut värst.

Finska ligans schema kommer väl snart? Mutskandaler och dålig ekonomi har det mesta av försnacket handlat om. Nu kan det tänkas att man spelar tre omgångar med totalt 33 matcher. Jag skulle gärna se att lagen spelar fler matcher, inte lika många som i ishockey men cirka 24 matcher är inte överdrivet mycket för en ligaspelare och ju fler matcher man har desto större chans att juniorer hinner få speltid. Jag talade med en skicklig ligaspelare igår och det verkade som om diskussionerna bland spelarna just nu handlar mycket om det som inte har med själva fotbollen att göra utan mer kring allt det som skrivs i media just nu.

Nu skall jag käka en lätt middag för att orka träna om 75min. Jag äter alltid tätt inpå både träningar och matcher. Imorgon skall jag coacha en träning och på söndag skall jag coacha en match. Vila från allt som heter fotboll sker endast på torsdagar för min del just nu. Såg halva Braga-Dynamo Kiev igårkväll och skall se resten från digiboxen nu. Roman Eremenko såg ut att vara i bra form. Trevlig helg alla läsare, något om helgens PL kommer imorgon!

Hoppas jag har fel då jag nu säger att Mixu blir en flopp och att Finland kunde ha valt en bättre (och mindre finsk) landslagstränare.

Topplagen vann i helgen

Manu plockade tre viktiga poäng igår, jag hann inte se en enda match på tv på hela lördagen. Chelsea vann också och knappade in på Arsenal lite. Som tur var vann Arsenal 3-1 idag efter en bra första halvlek med två mål på en mängd heta chanser. Andra halvlek blev lite problematisk men inte värre än att man kunde vinna. Ett steg framåt fast inte allt var riktigt i skick. Lehmann debuterade för denna säsong och skötte sig helt bra. Han är dock inte bra på frilägen då folk vill runda honom och han rev ner en spelare två gånger men den ena gången blev det mål och den andra gången var det offside. Han räddade en het chans som kunde ha inneburit 2-2. De som såg klipp från hans förlustmatch med b-laget då han spelade dåligt och var ute och klåpade i hörnet av plan trodde att han var en dålig panikvärvning. Jag tänkte nog direkt jag såg Lehmanns match i b-laget att det är en viss skillnad på att spela i ligan och i b-laget vad gäller motivation. Nu efter två träningsmatcher (vinst över Sunderlands b-lag med typ 3-1 eller vad det var i den andra matchen) och många träningspass bakom sig så var det en helt bra Lehmann vi fick se idag.

Det som avgör matcher och en stor del av ligan är om lagen har med sina bästa spelare. För det första behöver man ha så många som möjligt av de bästa med och för det andra skall de vara i form och ha spelat minst två veckor inför en viktig match. Det som är största orsaken till Arsenal knappast vinner ligan (7p och en match mindre spelad än United, men möts första maj) är det som pressen kallar för "skadehelvetet" i laget. Det är inte lätt för en massa tekniska finspelande lirare att hålla sig skadefria i tuffaste ligan i världen. Att man lyckades slå Barca i en CL match var ganska stort med tanke på hur läget har sett ut på våren.

Diaby är väldigt bra på att hålla boll och jag hoppas att han inte säljs efter säsongen fast det ryktas att han och en handfull andra skall bort. Han behövs i laget. Fabregas var mäktig idag fast han inte är i form, han kan slå en exakta passningar varifrån som helst vart som helst och med exakt precision. Världsklass! Dagens Arsenal spelade ganska rätlinjigt och det uppstod många chanser genom långa passningar som mer eller mindre friställde Van Persie flera gånger. Tyvärr brände man många bra chanser.

Ibrahimovich har just haft två bra chanser att öka på Milans 2-0 ledning. De lär nog vinna ikväll ändå.

Har varit på läger hela dagen igår och de träningspass som har genomförts kommer juniorerna att ha stor nytta av resten av säsongen. Taktiken blev ny till 33% och den fungerade stundtals i en svår match idag. Många lag väljer att avsluta läger med träningsmatch, resultatmässigt är det inte så bra då benen kan vara lite trötta men träningsmatchernas resultat är inte viktiga. Vi höll iaf jämna steg med ett riktigt bra lag i mer än halva matchen, till slut blev det dock ganska fula siffror. Blir trevligare om vi möter dem senare i år i någon serie då vi toppar laget och kanske har med alla spelare i form. Som jag tidigare skrev lite om så är man inte direkt sämre innan man har förlorat med sitt "så gott som" bästa lag på benen utan yttre omständigheter som avgör matchen. Har jag 10 av mina bästa spelare på plan i form och varken domaren eller vädret spelar för stor roll så känner jag mig besegrad av ett lag som faktiskt är bättre.

Jag tror att det lag vi förlorade mot idag kan vara bättre än oss, men jag tror också att vi kan slå dem senare i år och de kan vara ett av de 10 bästa lagen i landet. Resultaten är inte allt i juniorfotboll, att utveckla spelare är viktigare. Men vinner man inte tillräckligt med svåra matcher är man inte i högsta serien och då får man sämre motstånd...resultaten spelar alltså en viss roll. Den sista tanken som lämnade i mitt huvud efter matchen idag var en axel, en spelare som har två bröder i landslaget drev bollen, närmade sig mittbacken som han skulle finta, han ryckte lite på vänsteraxel  och gick till höger och sköt mål. Ett litet ryck med axeln, en gudomlig kroppsfint som vanliga finländare aldrig skulle göra...det räckte för att få göra mål för den lille liraren. Om liraren når landslaget vet jag inte, men han kommer nog att underhålla en och annan i publiken de kommande åren.

Sälj inte Diaby, alla lag behöver starka spelare som kan hålla i bollen och dribbla.


Fullbokad

Jag har väldigt mycket på gång, de senaste 10 dagarna har jag inte hunnit spela Playstation en minut och det säger ganska mycket. Jobb, extra jobb, fotbollsjobb, möten, studier, match, träningar och en del annat har tagit all min tid. För att koppla av planerar jag ett fotbollsläger som börjar...imorgonbitti! Det blir två träningar plus ett simpass imorgon för mitt juniorlag. Förutom det kommer vi att ha föreläsningar, mat och övernattning. Dagen efter far vi inte hem utan vi sticker till en annan stad för att spela match mot ett riktigt bra lag. Efter det skall jag hem och se Blackpool-Arsenal som kan bli en tuff match om inte Arsenal kan spräcka nollan i första halvlek för en gångs skull. Måndag-onsdag kommer jag att vara på fem träningar och en match. Ändå missar jag två talangmatcher för mina juniorer som går på dagtid. Just nu är det bara att ta en dag i taget och göra det bästa av den.

Helgen som gick blomstrade Manu i andra halvlek och i CL några dagar senare var de helt bra mot Chelsea även om kryss hade varit rättvist. Många frågar sig varför man har fjärde och femte domare då de aldrig gör något. Rooney stängs av två matcher för att han svor rakt in i kameran, kanske finns det andra sätt att uttrycka glädje på? Stort bakslag för Manu som har toppformen inprickad just nu. Antagligen rubbar det inte dem. Tror inte jag hinner fundera på helgens liga desto mer men jag kan rekommendera svenskafans.com

Dags att göra mål i första halvlek nu. Någon borde kolla upp statistiken för hur många av Arsenals mål som kommer i första halvlek, kan inte vara många.



Manu drog ifrån ytterligare

I helgens Premier League omgång drog Manu ifrån ytterligare två poäng i toppen. Arsenal lyckades inte spräcka Blackburns nolla på hemmaplan trots att chanser fanns. Man borde dock ha spelat ännu bättre och insatsen kan nog bedömas som ganska svag. Manu låg under 2-0 mot West ham efter två straffmål. Då Rooney spräckte nollan på frispark visste man nog mer eller mindre att det skulle bli 3 poäng för Manu, de fick upp farten och Rooney höll egen klass på plan. Att han gjorde hattrick var fint men att han svor rakt in i kamerorna var desto värre. Tänk att man måste svära när man blir glad...nåja This is England! Chelsea lyckades inte få mer än en poäng i helgen mot Stoke och är 4p efter Gunners nu. City imponerade med 5-0 mot Sunderland och är 3p efter Gunners med en match mer spelad! Det som avgör ligan nu är om Man United klarar av att hålla fokus i de sju återstående matcherna samtidigt som de skall spela CL och möta City i cupen. West Brom har bra form och det var kul att se dem slå Liverpool i lördags. Suarez var ganska dålig jämfört med vad jag hade förväntat mig.


En hemsk filmning från helgen

http://www.youtube.com/watch?v=Evng6v95IC4&feature=player_detailpage#t=77s

En ganska hemsk filmning av Ronaldo

http://www.youtube.com/watch?v=EE2vYxsF1zg

Då man springer med full fart och är nära att bli fälld kan man ibland bli tvingad att hoppa undan av reflex vilket inte direkt är en filmning...men Ronaldo hoppade och föll lite väl i den här situationen :)

Djurgården-AIK var en ganska slö match ikväll. Före detta VPS spelaren Jani Lyyski var nära att nicka in matchen enda mål på tilläggstid men en reflexräddning räddade AIK. Det mesta kan förbättras...även säkerheten! Tråkigt med en massa avbrott i matchen p.g.a. brinnande bengaler. Allsvenskan har nolltolerans mot pyroteknik i år och matcherna pausas åtminstone då något brinner. Runt 200 AIK fans hade trängt sig in på stadion och blev aldrig visiterade, annars måste folk gå genom en metalldetektor ikväll.

Jag var på två träningar idag och nästa gång jag inte har fotbollsträning är 14.4. Tufft att hålla ihop mentalt för så här mycket fotboll. Skall spela match på fredag själv och på lördag börjar ett två dagars träningsläger med juniorerna.

I form igen?



RSS 2.0