Snabbt inlägg

Lite slö uppdatering på bloggen. Skall försöka bli aktivare, har jobbat mycket med både lärarjobb och fotboll. Planering för a-kursens uttagning nästa vecka tar en hel del tid och energi. Satsar hårt och förbereder mig på bästa sätt. Mer om det efter uttagningen. Nästa onsdag är alltså en viktig dag. Efter min långa sjukdomsperiod har jag nu börjat träna igen. Innebandy som spelare och målvakt plus löpning och gym. Min form är inte den bästa efter att ha gått upp 3kg då jag inte kunde träna. Att löpa 8km idag var väldigt tufft, dels för att jag inte är någon löpare och dels för att jag nu är ovan med lång träning. Länge tog det och jag fick motivera mig med musik och framtida drömmar. Målet jag hade satt upp med 8km var högt. Bra med ett tillräckligt högt mål för att få ut något av träningen och idag var det passligt. Mer skulle jag inte ha fixat och set tog länge plus att jag har ont på några ställen. Tänkte köra styrka imorgon. Beach 20.12.2013 har startat!

Video från lägret

http://www.dailymotion.com/video/x17c4ek_peses-fotbollsskola-lager_sport

Eller så söker man på Peses fotbollsskola på www.dailymotion.com
Jag bloggar mer senare. Sverige-Portugal imorgonkväll kl.21 finsk tid skall bli intressant.

Sammanfattning av kvällens föreläsning

Sätter det här inlägget för att det skall vara lite uppdaterat för nya läsare. Höll en givande fotbollstränarskolning åt 14 tränare ikväll. Givande för mig alltså, om de tyckte likadant vet jag ju inte. Bra iallafall då folk är intresserade och vill lära sig mer om fotboll. vi höll på 4h men borde ha haft 1-2h till för att gå igenom allt jag ville :) Men det viktigaste kom med helt klart.

Har utvärderat första timmen av hur jag föreläste. Hade en videokamera på så är det lätt att se vilka saker som är bra och dåliga sen. Skulle man filma allt och orka se igenom vet man snabbt vad man glömde. Har nu sex rader fulla med text om vad jag ännu skall lära ut om jag får en kort stund med dem igen.

Imorgon är det jobb som gäller och sedan blir det läger med övernattning. Mina två fotbollsskolor har jag bjudit in till ett läger med fyra träningar som består av 6h fotboll på ungefär ett dygn. Vi tränar med fokus på olika spelplatser och lagdelar. Kondition, koordination och teknik är inget vi fokuserar speciellt mycket på, det ingår då det ingår men detta läger gäller enskilda spelare och deras plats på plan. Ett annorlunda läger som inte liknar de läger spelarna är på med klubblagen och kanppast heller med distriktslagen. Kan bli lärorikt för oss alla. Med fyra tränare och en lagledare skall vi göra vad vi kan för 22 spelare och dessutom försöka hinna ha lite roligt och lära ut en del teori i auditorium.

Den 45:te dagen med förkylning har börjat. Hostmedicin och nässpray är det enda jag fick av läkarna idag. Gäller att vänta ut långvariga infektioner tydligen. Bra så, känner mig helt okej just nu. Tyvärr går jag upp i vikt då jag aldrig får träna :) Godnatt!

Eftet Manu-Arsenal

Det var en chansfattig och tråkig match vi fick se på Old Trafford igår. Arsenal hade gjort några ändringar från Dortmund matchen. Mertesacker var utanför truppen, antagligen skadad och Vermaelen var ungefär lika bra som tysken brukar vara. Dock var det en ändring och Mertesacker brukar ge laget självförtroende så här långt i år. Han behöver inte mycket snabbhet då han är placeringssäker. Flamini steg in i öppningen efter skada och var helt okej men har gjort bättre matcher. Kanske borde man inte ändra så mycket på ett vinnande lag inför en svår match.
 
United jobbade och slet mycket hårt i 93 minuter. Rooney och RvP jobbade hem stenhårt turvis och för United var det årets kämpainsats. I första halvlek backade Arsenal hem mycket, spelade nervöst och fegt med många felpass. United var lite bättre men inte på någon speciellt hög nivå. Första halvleken hade väl ingen jättehet chans men RvP fick axeln på en hörna och bollen gick in i bortre krysset över Gibbs huvud. En axel avgjorde matchen alltså. United fick en het chans i andra halvlek då Rooney sköt utanför från cirka 16m. Arsenal styrde och ställde i andra och United backade hem. Ett par lägen uppstod men vi fick inte se något mål. Övertiden blev tre minuter fast det hade blivit fördröjningar p.g.a. både det ena och det andra. Överraskande att United alltid gör bra matcher mot Arsenal, sitter det i huvudet från början på 2000-talet att det är just Arsenal man måste spela bäst mot? Jones var grym, på mitten i första och som mittback i andra efter att Vidic skadat sig. För Arsenals del var det svårt att komma igenom i mitten och Giroud hade ingen bra dag. Han drog på sig frisparkar, viftade med armarna, var i offside och gjorde knappt en godkänt match. Gnabry kom in i slutet och det är just fart på kanten som behövs då det är svårt att komma i mitten. Då skadeläget blir bättre skall Arsenal vara mycket hetare än de har varit på sistone, fast man kunde slå Liverpool och Dortmund.
 
Det är dags för fotbollsgalan i Sverige ikväll igen. Zlatan får guldbollen och resten av prisutdelningen är inte så intressant att se. Landslagsuppehåll pågår nu och ligorna tar paus.

Inför Manu-Arsenal

Szczesny
 
Sagna - Mertesacker - Koscielny - Gibbs

                   Flamini - Arteta
                        
                                Özil
            Ramsey          -            Cazorla   

                        Giroud

Bänk: Fabianski, Monreal, Vermaelen, Rosicky, Wilshere, Gnabry, Bendtner
 
Oberoende av hur det har gått tidigare i år blir det mycket nerver mot Manchester United för Arsenal idag. Man har inte vunnit på Old Trafford på sju år. Sett till senaste tidens matcher skall Arsenal gå in och vinna idag. Kan man slå Liverpool och Dortmund skall man kunna slå ManU. Om Flamini skall starta är elvan ganska klart så som den ser ut ovanför. Annars spelar Ramsey på botten och Rosicky på en kant, skulle jag tro. Bänken är starkare än på en tid och då har inte ens Walcott tagit sig dit än. Att "komma tillbaks" tar längre då laget är bra, det går inte att komma tillbaka och inte vara 100%. Med Rooney och Van Persie är ManU farliga och det blir tufft för Arsenal att hålla nollan idag. Frågan är hur många mål Arsenal kan göra? Bortaplan, men helt okej elva och helt okej bänk. Med hjälp av Gnabry kan man få in snabbhet på ena kanten vid behov. Om Arsenal spelar på den nivå de har gjort på sistone gör man nog två mål. Så 2-1 kan bli slutresultat enligt mina funderingar. Skall man slå United borta är det idag det skall ske!
 
Det mesta vilar på RvP:s axlar i dag för Uniteds del. Det lär bli en nervös inledning på matchen.

Inför Dortmund-Arsenal


Tänkte spekulera kring kvällens elvor i mötet på Westfaldenstadion. Hummels är kanske skadad för Dortmund. Walcott och Flamini kan inte spela innan tidigast söndag och det samma gäller Wilshere. Gibbs och Gnabry är frågetecken inför ikväll.
 
Sesny
Sagna-Mertesacker-Koscielny-Monreal
Arteta-Ramsey
Rosicky-Özil-Cazorla
Giroud
 
Inga överraskningar i elvan om den ser ut så här. Senast lagen möttes på Emirates gick Arsenal in för att vinna och det slutade med att Dortmund kontrade in 2-1 i slutet. Minst ett kryss behlvs ikväll med tanke på läget i tabellen. Att Napoli slog Dortmund i första omgången har gjort det hela knepigare för både Arsenal och Dortmund som borde vara de två bästa lagen i gruppen. Marseille är helt avsågat. Det gäller att se upp med vassa Lewandowsi och den här gången måste Arsenal skapa fler chanser för det räcker inte med bollinnehav längre bort än 20 meter från målet för att göra mål.
 
Dortmunds elva:
 
Weidenfeller
Grosskreutz-Subotic-Papastathopoulos-Durm
Bender-Sahin
Aubameyang-Mkhitaryan-Reus
Lewandowski
 
Den polske målvakten har imponerat på sistone och får säkert spela en stor roll ikväll.
 
 
Läget i CL grupperna är överlag lite spänt då andra omgången börjar och det kan komma fler kryss nu än i första omgången. Jag förväntar mig att både Dortmund och Arsenal slår Napoli i de kommande matcherna och om inte Marseille ställer till något oväntat skall Napoli bli näst sist i gruppen. Galatasaray som jag har tippat att skall gå vidare svek mot Köpenhamn igår med en 1-0 förlust. De hade sin chans att klättra i tabellen men tog den inte, Galatasaray vidare framom Juventus var min önskan, tror dock att Juve slår både Galatasaray och Köpenhamn i de kommande mötena.

Söndag med PL

Tottenham och Everton spelar just nu och Spurs ser bättre ut så här långt. Vinst betyder andra plats i serien, Everton kan säkert sticka upp genom grymma Lukaku bara de får igång laget ens lite. Om Spurs tar ledningen har jag på känn att de slår av på takten och senast då skall Everton och Lukaku komma igång. Hårt tempo och hårt spel mellan två lag som kanske inte ens kommer inom topp-5 i år. En fråga jag ställer mig är varför galna Chelski skaffade dyra Etóo då Lukaku garanterat skulle vara bättre. Vill inte ens föreställa mig Etóos veckolön. Arsenal, Chelsea, Liverpool och Manchester lagen blir nog ganska hårda för Spurs och Everton innan 38 omgångar är spelade. Där tror jag att vi har topp-7 färdigt nämnda redan i det här skedet. Finns ett januarifönster där det skaffas mer spelare också som man kan ta i beaktande då man spekulerar. Manu och Everton kan bli aktiva där. Bäst hittills i år är helt enkelt Arsenal som har spelat noggrant och stabilt både i lättare och svårare matcher. Vem som är näst bäst just nu är svårt att säga men Spurs eller Chelski kanske.
 
Arsenal slog Liverpool 2-0 (1-0) igår. Matchen började med många långa passningar, inget av lagen ville göra bort sig och det tog en stund innan ens Arsenal vågade börja passningsspela ordentligt efter marken. Då passningsspelet kom igång hade Liverpool bara 40% bollinnehav i första halvleken och det var säkert frustrerande plus att de blev utspelade emellanåt. Då jag har sett sekvenser av matchen igen så är det ganska klart att Liverpool höll ihop sin trebackslinje bra och Giroud var under kontroll. Problemet var de fem andra Arsenalspelarna som kom från djupet och löpte igenom linjen med hjälp av väggpass och dylikt gång på gång. Man kan nästan kalla de där fem spelarna för mittfältare för igår låg yttrarna lågt och de var inne i mitten emellanåt och lite var som helst. Faktum var att alla fem rörde sig var som helst och passningsspelade på sätt som mest Barcelona brukade göra förr. Det var mer pass och rörelse på mittfältet igår än tidigare i ligan i år.
 
Hårdjobbande Ramsey gjorde ett snyggt mål igår! Ligans bästa spelare så här långt.
 
 
Liverpools trebackslinje gjorde inga stora fel igår men ytan framför dem var ett problem. Löpningarna kom därifrån och på så vis kom en del chanser. Då Cazorla gjorde 1-0 var det en passning snett bakåt som orsakade chansen och det är nog försvarande mittfältarna som borde hjälpa till lite mer för att förhindra chanserna. Vid Ramseys 2-0 mål fick han lite väl mycket tid, men som de sade i engelska studion "ingen taktik i världen kan stoppa den där prestationen". Ramsey sköt fullt i krysset på halvvolley efter en smart och fin passning av Özil. Herr Özil hade inte hur mycket boll som helst igår, Liverpool hade nog funderat ut att han behövde markeras extra. Om man markerar Giroud och Özil extra räcker det inte för då stiger Cazorla och Ramsey fram ifall att inte Arteta och Rosicky klarar av det som också är stora namn. Sagna anföll ganska flitigt på sin kant också så visst fanns det gott om folk i anfallsspelet för Arsenal.
 
Liverpool hade några chanser iallafall och Suarez sköt i utsidan av stolpen bl.a. men Sesny var bra med på det skottet och skulle vl ha tagit det annars.  Sesny storspelade och tog t.o.m. en gyrm chans då det var avblåst för offside. Suarez med boll är alltid ett orosmoment, oftast var två spelare på honom och bröt. Sturridge håller inte samma nivå men är en bra anfallspartner. Duon klarade inte av Arsenals försvar iallafall och jag tror inte att Liverpool spelar 3-5-2 (eller 3-4-1-2 ) nästa gång lagen möts. Brendan Rodgers skulle ha varit feg om han inte gjort det igår och hade det blivit förlust med annan uppställning hade han förstört mer av det förtroende han har byggt upp i klubben. Han gjorde vad han kunde, ett par stjärnspelare till skulle göra susen i hans lag.
 
Avslutningsvis skall jag bara nämna att några av de vi saknade var: Chambo, Walcott, Podolski, Wilshere, Diaby och Sanogo :)

Liverpool på besök imorgon

Det var jämnt spel mot Chelsea i ligacupen. Arsenal hade väl mera boll och så om jag minns rätt. Chelsea var dock effektivare och deras oljepengar har köpt en bredd som är lite annat än Bendtner, Miyachi och Jenkinson för att nämna några som inte var på topp i tisdags. Chelseas b-lag är lite bättre än Arsenals och cupäventyret tog slut.
 
Match på Emirates Stadium 19.30 finsk tid imorgon. Ett glödhett Liverpool kommer på besök. Vad kan man vänta sig? Resultatet är omöjligt att tippa för det kan gå hursomhelst. En förlust på hemmaplan vore mycket dåligt för Arsenals självförtroende. Det är en säker sak. Arsenal har spelat bra år 2013 och har mest poäng i Premier League sett till hela året. Ligaledningen är två poäng före Liverpool och Chelsea inför helgen.
 
Vi har Mertesacker och Koscielny som skall kriga med Suarez och Sturridge. Bästa anfallsparet i England just nu och varför inte i Europa? De flesta bra lag spelar med bara en "klar" anfallare just nu. Liverpool spelar 3-5-2 och använder yttrarna som kantbackar vid behov. Alla backar fungerar mer eller mindre som mittbackar normalt. Giroud kan få tampas med en Skrtel som är i sitt livs form nu. Kan bli intressant. På mittfältet kan Gerrard hamna i hårda kamper med bl.a. Wilshere vid anfall och kanske med Özil i defensiven.
 
Giroud och Koscielny har viktiga roller imorgon.
 
 
Av de som är borta p.g.a. skador kan jag nämna  Flamini, Walcott, Poldi, Chambo, Gnabry och för Liverpool Jose Enrique, Aspas, Coates och möjligen men knappast Coutinho.
 
Elvorna då:
 
Arsenal med 4-2-3-1 Sesny, Sagna-Mertesacker-Koscielny-Gibbs, Arteta-Wilshere, Ramsey-Özil-Cazorla, Giroud
 
Liverpool med 3-5-2 Mignolet, Toure-Skrtel-Sahko, Johnson-Henderson-Leiva-Gerrard-Cissokho, Suarez-Sturridge
 
Suarez är Liverpools viktigaste spelare.
 
Idag såg jag Reals galna match med massor av mål och straffar. Helt huvudlöst hur det hela gick till, se mer på footytube. Löjligt med rykten innan matchen om att Bale skulle flytta till England nästa säsong. Han hann med 2+2 i den matchen. Målen var inte så hemskt imponerande ändå, muren gjorde han första mål och det andra var inte så hemskt svårt då han fick bollen i straffområdet. Men han gjorde två assists också så visst är han säkert på gång. Ett rykte idag placerar Walcott i Monaco för 34 miljoner euro. Walcott är den bästa yttern i Arsenal då han är frisk så hoppeligen stannar han.

RSS 2.0