Hedersam förlust

Arsenals b/c lag gav bra motstånd åt Man Citys a/b lag igår i Carling cup. Överlag var det Arsenal som förde spelet och det skapades två heta chanser och ett antal halvchanser. City hade några skott m.m. men det kändes riktigt orättvist i slutet då de kontrade in matchens enda mål. Coquelin kom inte ner som mittback vid kontringen trots att det var det enda vettiga att göra i situationen. Det fanns ingen mittback på plats och ytterbackarna var långt nere på varsin kant. Ganska bedrövligt att han funderade på att skapa en offsidefälla!? Eller vad han tänkte på...man skulle kunna hylla dom unga Arsenalstjärnorna länge för att de såg till att spelare som t.ex. Nasri inte såg ut att vara något speciellt. Hursomhelst föll vi ur Carling cup och det är tråkigt men den prioriterades inte desto mer utan speltid åt de unga blev det istället.

Chelsea är extremt dåliga just nu. Liverpool startade med Carroll och ingen Suarez på plan. Chelsea hade ett ganska okej lag även om många stjärnor saknades. Carroll fick en chans att bli fansens favorit då de fick en straffspark, han slog den hårti mitten och målvakten hade svårt att hinna undan kan man säga. Usel straff och fansen gillar knappast honom mycket. Små detaljer avgör, i förra ligaomgången mot City var han mycket nära att kunna avgöra matchen i sitt inhopp. Hart ville annat. Chelsea också ute ur Carling cup.

Kan bli några dagars paus på bloggen igen. Har varit en vecka med mycket annat som jag skrev häromdagen. Skall på en tränarkurs antagligen för sista gången förrän 2013 då jag hoppas komma in på a-tränarkursen. Blir det någon kurs år 2012 är det någon extra kurs jag går bara av intresse. Jag har två jobbiga förhandsuppgifter ogjorda i skrivande stund. Båda gås igenom på söndag så visst hinner jag än men jag har inte så mycket extra tid. På fredag slutar vi närmare kl.22 och på lördag är det kl.8.00-22.00 som kursen pågår. Två saker stör mig ofta med de kurser jag går nu, att de går sent in på kvällarna (vilket är bättre än att det räcker två helger) och att allt går på finska (vilket är förståeligt men ändå inte bra). Att gå tränarkurser i Sverige skulle aldrig vara aktuellt, de är inte bättre än de finska. En vän går vissa i England, vet inte om det är bättre. SÅ, har jag lust att fara iväg imorgon? Halvt, det är mitt svar. Blir väl bra med ett års paus från kurserna nu. Det jag gillar mest är att sköta ett eget lag och det får jag fortsätta med från och med tisdag.

Vill till denna stadio på våren också. Få se om det finns tid.

Mycket på gång just nu

Fullt upp nu. Planeringen av säsongen 2012 tar många timmar med möten och pappersarbete. På torsdag far jag till södra Finland för att vara på tränarkurs, kommer hem sent på lördagkväll. Jobbar med föruppgifter på finska och sedan kommer det efteruppgifter också. Försöker träna nästan varje dag nu för att ha en grundkondition inför tunga dagar i januari-februari. Kommer att behövas.

Några kommentarer om helgen som gick nu i punktform:

* Manu tappade poäng då de äntligen skulle ha förtjänat dem, sett till en längre helhet var det alltså en mycket förtjänt poängförlust

* Arsenal spelade inte tillräckligt bra för att vinna, Gervinho borde ha startat men han skall också vilas någon gång. Än en gång ser man att CL matcher påverkar ligan. Men det är förstås en självklarhet. Om det inte börjar gå bättre i ligan och man kan knappa in bättre på Man City är det ett perfekt läge att istället satsa allt på CL i år.

* Man City är inte så bra som alla har trott hela tiden, jag har sagt det förr och jag säger det igen...de är inte så himla samspelta och de kommer att ha sina svackor. Samtidigt är Liverpool utan Stevie G väldigt på g just nu. Suarez är en lysande stjärna. Hans sätt att hålla bollen nära foten är bara en av många imponerande egenskaper.

* Spurs är på g men hur bra är de egentligen? Verkar finnas lite ojämnhet i laget.

* Tragiskt att Gary Speed hängde sig. Många walesare är ändå ostabila som människor, såg en dokumentär från Swansea ifjol och den var chockerande. Känns hemskt att han skulle avsluta sitt liv så tidigt.

* Zlatan briljerade med Milan i första halvleken och gjorde t.o.m. 4-0.

* Priset för årets spelare väljs om en vecka ungefär och Messi lär få det men jag kunde också tänka mig att Iniesta skulle få det för sin insats i landslaget. Ryktet säger att Pep kan få tränarpriset sett till prestationerna då Barca vann ligan och CL. Jag skulle hellre ge det t.o.m. åt Fergie som vann ligan med United och utmanade Barca åtminstone lite grann i CL finalen med ett betydligt sämre material än Pep hade. Ser man på hela året har Pep inte lyckats så bra hittills i årets liga där Real ser bättre ut nu med El Classico på kommande riktigt just. Finns många tränare som har gjort mycket bra år 2011, ge inte priset år Pep är min vädjan.

* Jag såg en futsalmatch i helgen som kostade fem euro, hemmalaget spelade så dåligt att jag berättade det klart och tydligt genom en bilruta för deras målvakt senare samma kväll :) Ibland måste man bara gå ut hårt. Spelet var uselt i första halvlek och bara halvdåligt i andra halvlek. Skulle jag träna fotboll skulle jag endast värva anfallare som vågar utmana och som kan utmana.

En bild tagen i en av de nedersta våningarna i Emirates Stadium



CL gruppspelet börjar vara klart

Känns lite tråkigt när man inte orkar sätta 100% fokus på det lag man håller mest på. Såg Arsenals match via datorn och fokuserade mer på Milan-Barca ikväll. Arsenal gjorde vad som krävdes, skapade inte så hemskt många chanser men RVP satte åtminstone två mål. Han har gjort mål i åtta matcher i rad och hela tolv mål på dem om jag räknade rätt. Han gör klassmål men även enkla mål som det andra ikväll. Hoppades själv att det skulle ha varit någon annan för att få spridning på målskyttet. Van Persie är årets bästa anfallare i PL och han är imponerande. Ändå tycker jag att han är 75% ungefär av vad Henry var säsongen 2004...hur bra var inte han då! Gervinho har fortsatt måltorka trots fina chanser. Dortmund hade knappt några chanser men fick ett mål på tilläggstid. Arsenal for iväg med gruppsegern inför sista omgången. Dortmund är sist men kan ännu gå vidare om det vill sig med målskillnad o.s.v. men då krävs att Arsenal som inte har något att spela för vinner mot Olympiakos också.

Barca fick sin gruppseger totalsäkrad och Milan får nöja sig med att vara grupptvåa. Det fanns bara en skillnad idag och det var Messi. Han låg bakom två mål med fina passningar och sköt ett på straff själv. Zlatan spelade väldigt bra och gjorde 1-1 målet. Han betedde sig bra idag och följde ett uttryck som han gillar, "let your game do the talking". Pep hade problem idag även om det böev 3p och gruppseger. Att han inte har uttalat sig trots all kritik från Zlatan gör honom till en förlorare med stämpel som ynkrygg som inte klarar av att bemöta olika sorters spelare som dessutom är enormt dyra. Att ingen (spelare/tränare) har försvarat honom i media heller är bara ännu mer fakta över att Zlatans version av deras förhållande och diskussioner är den rätta. Jag kan varmt rekommendera Zlatans bok, den ger en utmärkt inblick i hans liv och i livet som superstjärna i fotboll. Hans påhopp mot Ljungberg, Lagerbäck och kanske någon annan känns lite småonödiga men han står för sina åsikter även i de fallen och det är imponerande.

Som Man City utmanades och slogs igår och som Barca fick problem idag så har världsfotbollen hopp ännu. Det är inte omöjligt att prestera mot de rikaste. Utan Messi kommer Barca att få grande problemas...han verkar aldrig vara skadad i Champions League dock. Fabregas roll blev ganska liten ikväll och det berodde nog till stor del på Messis roll. Inte bra för Cesc personligen.

Real har varit överlägsna i CL. I Chelseas grupp är det väldigt spännande och jämnt inför den sista omgången. Leverkusen nådde kryss idag på sin hemmaplan. De här gruppmatcherna har varit passlig underhållning mitt i veckan men det är främst mötena mellan Barca och Milan som har varit toppklassfotboll. Underhållande!

Vad vore Milan utan Ibra? Inte mycket, men de skulle köpa någon annan bra spelare isåfall.


PL och CL

Har haft paus med bloggandet några dagar. Att läsa Zlatans bok har tagit mycket tid. Förutom det har jag planerat lite inför nästa säsong och dessutom ordnat en ordentlig fest för mina vänner i min nyrenoverade lägenhet! Det var en fest som folk skall glömma sent. Den innehöll det mesta man kan begära en vanlig lördagkväll :)

Arsenal har spelat helt okej och vann nu igen i helgen. Att van Persie satte två mål är imponerande och han har en viss chans att slå alla tiders rekord i PL i att göra mål på ett år. Jag tror tyvärr inte att han klarar det. Han skulle behöva göra typ sju mål på åtta matcher för att slå rekordet om jag minns rätt. Okej formen är fantastisk och han är en målskytt på alla sätt, han chippar in bollen med fel fot, han är alltid på rätt plats och han kan göra mål på alla möjliga sätt...men sannolikheten säger nog att det är stor "risk" att han förr eller senare nu hamnar att spela fram andra istället. Gervinho kunde göra fler mål men har inte fått bollen i nätet, sätter han sina chanser kanske det blir mer aktuellt att inte släppa in mål bakåt vilket tar bort lite av RVP:s chanser. Nåja vi får se men jag tror inte att han gör överdrivet många mål resten av det här året.

För flera omgångar sedan tipsade jag mina kompisar om att ha honom som kapten i sina fantasylag, de som lydde mig har dragit in enormt med poäng. Kan bli lite ändring på det ...kanske. Kanske är han världens bästa anfallare just nu och fortsätter att producera mål, men senast nu lär motståndarna riskera mer för att stoppa just honom. Kanske yttrarna får mer chanser istället. Imorgon är det CL match och jag antar att han sparas åtminston i första halvlek då. Diaby är tillbaks i truppen, en spelare som jag gillar! Wenger sade nyligen att han hade byggt upp mycket kring Wilshere-Diaby-Fabregas-Nasri inför den här säsongen men i princip har ju ingen av dem kunnat spela och ni vet varför. Med tanke på allt som har hänt får man vara nöjd med dagens 22 poäng och som Wenger sade i en intervju har sju lag chans att vinna ligan. Chelsea ser riktigt dåliga ut i mina ögon och Manu är klart sämre än ifjol även om de ofta tar 3p även med dåligt spel. City har en enorm bredd vilket talar för dem. Arsenal har ett spelsystem som talar för dem. Tottenham har en fart i anfallen som talar för dem. Liverpool har något på gång, med Stevie G tillbaka nu kan det bli ännu bättre. Känner ändå inte att de kan vinna ligan. Newcastle skall bara gå en väg enligt mig och det är några placeringar nedåt.

I kvällens CL var Napoli imponerande. De spelade inte som något italienskt lag, de var aktiva och aggressiva. De pressade och stressade City och fällde dem då det behövdes. Man lyckades skapa chanser för att göra ungefär fyra mål men satt två i nät. Balotelli och City hade sina chanser också men 2-1 var rättvist ändå om man ser till taktiken. Napolispelarna filmade efter minsta smällar på ett sätt som du aldrig ser i PL. Det är väl den italienska kulturen. Då målvakten rullar in lätt i en egen spelare snurras det extra och då han märker att det var en egen spelare tar han sig snabbt upp och fortsätter. Inte så snyggt i mina ögon. City är under strecket i CL men leder istället PL. De är favoriter i PL men de har något som känns oroligt i sitt lag, kanske är det en ojämnhet inom laget som gör att de inte presterar bra tillräckligt stora delar i matcherna....eller en svaghet i att hitta ytor då de blir pressade ordentligt som ikväll. Tottenham och Arsenal kommer att utmana dem och kanske Manu.

Manu startade dåligt ikväll men Nanis fart och energi fick igång laget. En gång dribblade han 3-4 spelare men den sista Benficaspelaren sparkade ner honom rejält. Smart? Nåja, gult kort var inget hårt straff i det läget. Utan Rooney är det tuffare för Manu och Chicarito startade inte ikväll. Spelet kom igång men 2-2 hemma mot Benfica är inte så hemskt imponerande för Manu. Ifjol skulle de åtminstone inte ha varit nöjda. Det är svårt att säga var de står just nu. Segern över Arsenal med 8-2 säger inget för Arsenal var i total obalans och 6-1 förlusten mot City säger heller ingenting för siffrorna rann iväg och fast man förlorar stort ger det inga klartecken om hur nästa möte blir mellan Manchesterlagen.

Mancini vet att han inte har något 100% under kontroll alls just nu!


Väntade matchbilder

Finland har en häftig elva på plan mot Danmark ikväll. En halvpolack i målet, en ganska finsk backlinje. Mittfältet kan man kalla finlandssvenskt om man vill. Ring är uppväxt i Tyskland och är inte riktigt fninlandssvensk, Hämäläinen är en finlandssvensk Åbobo. Sparv och 2ggr Eremenko är österbottens gåva till fotbollen. Ensam på topp är allas favorit just nu: Teemu Pukki. Vad kan vi vänta oss för matchbild? Finska försvaret kommer att sättas på prov, kanske släpper man bara in ett mål. Mittfältet kan vi äga och dominera totalt om det vill sig idag! Är Finland tillräckligt bra på sista tredjedelen är frågan jag ställer mig? Bollen måste sitta i nät. Bröderna Eremenko och Pukki kan göra mål på toppnivå, idag skulle det sitta fint! Bollinnehavet tror jag att vi kan ha trots bortaplan. Gissning på resultat 1-1 och som gardering 0-0.

Sverige får det tufft på Wembley men England har bytt många sedan förra matchen och matchen kan bli ganska jämn. Sverige är inget lag som vill ha bollinnehav som jag ser det. Bollinnehavet blir 50-50 och den som sätter in chanserna vinner. Sverige mönstrar nästan bästa laget. Vad som är Englands bästa lag är svårt att säga. Kvalmatcherna ikväll är intressanta, en stor förlust för fotbollseuropa om Portugal missar EM. Jag tippar att de vinner 2-0 trots all press. Let the games begin!

Pukki



Em kval imorgon

Såg detta på twitter som gäller fr.om. att shejk Mansour dök upp år 2008:

Net Transfer Spend Since Sheikh Mansour Arrived '08 #MCFC -£400.4m #CFC -£141.2m #LFC -£28.5m #MANU -£26.2m #THFC -18.45m #Arsenal +£51.65m

Ikväll är det många U-21 matcher. Imorgon börjar allvaret igen med EM kval och landskamper. Finland skall försöka göra något bra mot Danmark. Det tror jag att lyckas! England-Sverige på Wembley blir riktigt intressant. Undrar just om Zlatan får speltid...kanske skall han sparas. Jag tycker fortfarande att det är lite häftigt att Robin van Persie är hemma i London samtidigt som Holland skall spela match. Säkert smart med tanke på killens skadefrånvaro tidigare och även med tanke på hans otroliga form hela år 2011. För många är landslaget en chans att få extra speltid. Ser man på Arsenalspelare var Rosicky kapten för Tjeckien, Park satte 2-0 målet i Dubai, Arshavin spelade 90min och Koscielny spelade 90min för Frankrike som höll nollan. Det var några av a-landslagsspelarna. Fantastiske Chamberlain blev vald till bästa spelare mot Island. Han apssade till ett mål av fem.

Fick just sms om en bok som jag skall hämta från posten. Undrar just vad det är för bok :)

Slut på veckan

Det har varit en helg med ishockey på tv till stor del. Ishockey är väl den näst bästa sporten att se på efter fotboll. För mig kommer fotboll ändå alltid att vara nummer ett, det är en klart intelligentare och skönare sport att följa. Jag gillar inte när man smäller upp puckar i hörnen och stormar in för att låsa kvar dem i zonen med våld och sedan möjligtvis få ett litet tryck och ett litet samspel i anfallszonen. Finns såklart även bra hockeymatcher där det liras och spelas med smarta passningar men det är oftast i VM, i NHL eller kanske i KHL som man får se den sortens matcher. Om några dagar får vi se hur det går i EM kvalet och sedan är det en lördag fylld av Premier League fotboll. Om jag förstod rätt for RVP tillbaks till Arsenal efter fredagens landskamp för att inte nötas ut. Det var överenskommet på förhand.

Imorgon borde Zlatans bok vara här i min hand! Jag har undivikit alla skriverier om den på nätet så långt det har varit möjligt. Har idag hållit en konditionscirkel åt 12 pojkar inför fem ledare. Nu borde samtliga klara av att hålla det utan att jag är på plats. Viktigt är att rörelserna utförs rätt och att motivationen är så pass bra att man gör sitt bästa hela tiden. Bra musik underlättar jobbet också. Bra musik hjälpte mig då jag sprang 8km på gymmet igår på 45min också. Idag har jag ont i ryggen, kan bero på att jag bytte ringar på bilen och skyndade till ishallen för att träna direkt efteråt. Hoppas det är ok imorgon för jag skulle gärna träna vidare utan att pausa nu.

En bra match idag

England skall försöka klara av att göra ett hyfsat resultat mot Spanien ikväll. Jag tror att de flesta spelarna kan vara med. Wilshere är förstås skadad för England men annars tror jag inte att någondera laget har borta någon viktig lirare. Har inte hittat någon riktig info om trupperna i media idag men kl.19.15 finsk tid får man se matchen på Nelonen Sport Pro1. Kanske England kan kontar in något mål, men Spaninen lär ha bollinnehavet. Vi får se hur bra första uppställning lagen ställer upp med ikväll, det är trots allt en träningsmatch. Båda vill vinna men kanske vissa spelare är slitna just nu?

Sverige var ganska usla mot Danmark då de förlorade med 2-0. Storstjärnan Bendtner gjorde 1-0 och hans enda egentliga problem inom fotboll är snabbheten. Hans snabbhet begränsar hans karriär ganska mycket eftersom han är anfallare men den mannen kan bli riktigt bra än! Matchen var väl ganska jämn men svenska backarna gjorde det mesta för snyggt och för svårt. Uppspelen och rensningarna höll låg nivå. Den här matchen säger ändå inte alltför mycket om verkligheten och på tisdag tror jag att Sverige kryssar med England.

I EM-kvalet klarade Bosnien 0-0 hemma mot Portugal. Som jag skrev igår tar Portugal och fixar det här senast på hemmaplan. Ändå intressant att 1-1 inte räcker för Portugal hemma. Självklart behövs Portugal i EM och de tar nog sig dit! Estland förlorade 0-4 hemma mot Irland och fick två utvsiningar. De är borta. Kroatien tvålade till Turkiet rejält och kommer inte att tappa 3-0 ledningen på hemmaplan. Tjeckien gjord eett viktigt 2-0 mål i 92:a minuten hemma mot Montenegro. De får en svettig bortamatch trots allt och inget är klart än! Nu skall jag länka detta inlägg till facebook för läsarsiffrorna har varit väldigt låga då jag inte har länkat de senaste inläggen. Folk borde bookmarka bloggen och kolla den dagligen för uppdateringen är bra nuförtiden.

Suarez gjorde alla fyra målen för Uruguay mot Chile igårkväll.

Kvaldags

Landskamper på g i helgen. Sverige-Danmark sänds inte i Finland för den kommer på Canal+ Sport1 som vi inte har. Skulle ha varit kul att se när Bendtner och Zlatan öser in mål. Kanske går den att streama?

Vem tar sig till EM? Portugal slår Bosnien, om inte borta så åtminstone tillräckligt stort hemma för att ta sig vidare. Turkiet mot Kroatien är riktigt svårtippat men jag håller Kroatien som knapp favorit. Kan vara bättre för dem att börja borta för en bortamatch i Turkiet är inte så trevligt alla gånger! Tjeckien slår nog ut Montenegro. Estland kommer att skapa problem för irländarna men det räcker inte ända fram! Jag har varit i Estland ett par gånger och det är inte direkt någon stor fotbollsnation. Stadion tar under 10 000 åskådare. En gång var jag på träningsläger i en vecka där med ett div.2 lag. Vi spelade jämnt med ett div.1 lag om jag minns rätt. Den matchen spelades på grus, senare mötte vi ett annat lag och spelade på en usel gräsplan. Vi hade inte kunnat träna där för det var för stor risk att få glas eller annat i fötterna den dagen. Men allt går framåt även i Estland, om de tar sig till EM skall jag jubla :)

Från och med idag går jag på gym resten av året. Fick tag i ett medlemskort som jag får hyra för ett okej pris. Gymmet är kanske landets bästa och det behövs för den yttre motivationen. Där jag bodde för ett år sedan var jag aldrig på gymmet på fritiden för redskapen och stället kunde inte motivera mig. Köpte istället extra gymutustning som jag ännu har kvar. För övrigt har jag en pressbänk som är hemmagjord och har 95kg i vikter. Den finns i garaget i hembyn, skulle gärna sälja den om någon av er läsare vill köpa den? Säljer den snart på findit annars. Som jag skrev häromdagen går jag in hårt då jag tränar och efter dagens pass kunde man ha trott att jag hade varit och simmat...blev lite svettigt lugnt sagt. Finland möter Danmark på tisdag så där har alla något att vänta på. Nu blir det väl lite Fifa 12 och en lugn kväll. Imorgon hoppas jag på 1-2 gympass och på söndag ett gympass och en rinkbandyträning. Vad jag tränar för? Hmm beachen två veckor vid julen kanske? På söndag skall jag lära ut hur man kan hålla cirkelträning åt en grupp med ledare, hade tänkt vara med själv också men så blir det knappast med nuvarande träning.

Bendtner


Torsdagkväll

I min hand på måndag:

Den här boken kommer att bli riktigt rolig att läsa. Den har sålt snabbare än Harry Potter och alla andra böcker någonsin i Sverige. Jag har fullt upp med att undivka allt som skrivs om den på nätet just nu för att inte gå miste om spännande läsning sedan. Skulle inte förvåna mig om någon laddar upp innehållet på nätet snart också. På tal om piratism håller de finska nätleverantörerna på att bli tvingade att stänga allt som har med piratebay att göra. Det innebär att mycket av det som kan laddas ner "olagligt" på nätet försvinner ptminstone för finländare. Det brukar komma nya system för de som ändå vill ladda ner.

Har varit på en avslutning ikväll med ett lag som jag har hjälpt ganska mycket under det senaste året. Lite simning, jacuzzi, bastu och pizzabuffet gjorde susen en regnig höstdag som denna. Planeringen inför säsongen 2012 finns någonstans i huvudet och bara träningstiderna delas ut skall alla planer smidas klart. Det finns ingen garanti för att nösta säsong blir lika bra som denna resultatmässigt för visst spelar "flytet" in till viss dle också och det hade vi nog med oss oftast i år. Okej en vinnare skapar sin egen framgång...det stämmer till en viss del, de sista stolpträffen som avgör om det blir mål eller inte beror nog på flyt eller så kallad tur ifall det är extremt jämnt i kampen med ett bra motstånd.

Onsdag

En länk här under...Wilshere slår Sesny i Fifa12. Kul att höra Sesnys accent som är helt grym nu :) "Come on son" . Påminner lite om då jag möter min kusin i Fifa 12 på så vis att han oftast vinner mig och precis som Sesny försöker jag prata hela tiden för att få bort fokus av honom :) Han är den enda som har slagit mig i hemstaden "live", alltså öga mot öga. Senast vi spelade vann han 2-1 fem matcher i rad, jag ledde fyra av dem  och en ledde jag in på tilläggstid. Min storhetstid hade jag i Fifa 10, nu är jag aningen sämre :)

http://player.arsenal.com/player/1178-wojciech-versus

Har suttit och läst in mig lite på en tränarkurs som är på kommande. Handlar om fysisk träning. En stor del ser ut att bli repetition av studierna till gymnastiklärare. Det knepiga nu är att allt skall fungera på finska. Min finska är helt ok, men varje ämnesområde kräver mycket extra träning för att det skall fungera bra verbalt. Jag skulle klara av att träna ett finskt juniorlag vilken dag som helst, ett seniorlag med enbart finskspråkiga skulle vara en utmaning just nu tyvärr. Beror förstås på gänget och assisterande tränarna hur det skulle gå. Spelar ingen roll då det inte är aktuellt på en överskådlig framtid. Orden "klara" av kan ju tolkas...jag menar att komma upp till minst 95% av min coachningsnivå med finska som kommunikationsspråk. Det skall alltid finnas höga krav på en tränare. Räknar jag procent är nog 95% av min kapacitet den nivå jag oftast befinner mig på, det går alltid att göra saker bättre medan jag sällan sjunker lågt då intresset är så stort. Nästa kurs etfer det här siktar jag på att gå 2013 och på svenska!

Zlatans bok är på väg från Sverige och kommer om 3-4 dagar med slö leverans. Hoppas att den är bättre än Magnus Ugglas nya album :) Har ganska höga förväntningar på underhållningsvärdet. Boken har sålt slut sägs det, de första 100 000 böckerna har gått åt men fler exemplar är på kommande.

En skön kille Wojciech Szscesny. Enligt denna blogg världens mest lovande målvakt.



Läsarfråga

Hej Peter! Väldigt fin blogg dethär. Men kan du skriva lite mer om brudar och sånt XD. sånt tycker jag om.

Tips: top- 10 lista på heta brudar du sett på tv
top 10 - massagetips.
top 50 - maträtter
top 10 - roliga fotbollskämt

mvh jannemannen (du vet vem jag är)

Hmm nej jag vet inte vem Jannemannen är
. Orsaken till att ditt meddelande får uppmärksamhet är att det inte sker mycket inom den internationella fotbollsvärlden just idag. Jag kan berätta lite erfarenheter från mitt liv utan att direkt besvara dina frågor.

Vad gäller massage som är ett intressant ämne kan jag säga följande: alla sorters svårare skador skall man behandla vid kiroprakitker om man har råd. Åtminstone lönar det sig allltid att kolla med dem. Deras teorier stämmer inte alltid överens med läkarnas vilket gör att en läkare i princip aldrig skulle tipsa dig om att gå till en kiropraktiker. Av erfarenhet kan jag säga att kiropraktik fixade alla mina större problem under min aktiva karriär. Idag känner jag mig mer som en motionär vad gäller eget fotbollsspelande så massage blir det sällan men några bra sätt att sköta musklerna är då att: använda massagemaskiner, stretcha och röra sig i vatten, ha någon bekant att massera dig som har t.ex. en ettårig utbildning för de gör det billigt och att massera sig själv och träna tillräckligt ofta och mycket hjälper alltid.

Det där var några massagetips och thaimassage är också intressant men mer i avslappnande syfte än att behandla idrottsmuskler kanske då. Ät inte tätt inpå thaimassage för det kan vara påfrestande även för magsäcken.

Vad gäller top-50 maträtter låter som att du skämtar med mig. Jag har studerat mycket kring kost då jag avlade hälsokunskap som biämne våren 2011. I min vardag försöker jag åtminstone att undvika skräpmat (lyckas väl sisådär), undviker halvfabrikat så långt jag orkar och jag undviker flera av de billigaste märkena inom matbranschen däribland ett som börjar på "Rai" och ett som börjar på "Eur". Margarin är inte speciellt bra att få i sig, men det kan vara jobbigt att bara ha smör i kylen då det ofta är för hårt då man skall använda det. Mjölk innehåller socker vilket de flesta inte vet men det är hälsosamt ändå. Energidrycker skall man undvika och inte tro att är samma sak som sportdrycker. Sportdrycker får dig att öka i vikt om du inte motionerar ordentligt eftersom kolhydraterna blir till fett om de inte används. Olika sorts oljor som Omega-5 kan vara bra för vissa människor som har problem, jag använder en sorts tablett som heter "jättenattljusolja" som är bra för huden. Då jag tränar aktivt använder jag magnesium som motverkar muskelkramp och kreatin hjälper mina muskler att bli i skick då jag är i dålig form och vill träna upp mig ordentligt. Här fick du några tankar kring vad man kan stoppa i sig. Många tror att jag tränar jättemycket då jag ofta orkar bra i fotbollsmatcher. Visst tycker jag om att träna men de senaste åren har jag inte tränat speciellt mycket, erfarenheter av hur jag skall träna gör att jag med så lite träning som möjligt vet ungefär hur ag kan få så mycket effekt av det som möjligt.

I somras hade jag "konditionsproblem" som behövde lösas snabbt och motivationen var inte den bästa. Jag behövde förbättra mitt tempo och min kondition snabbt för att mittiallt kunna spela fotboll en division högre. Hade just slappat mer eller mindre i 3-5 veckor i och med ett sommaruppehåll m.m. och det kändes lite jobbigt att komma igång. Jag jobbade knappt 8h på egen hand för att bygga upp formen, två länkar efter en grusig villaväg blev det i stekhett väder. Motivationen var inte den bästa och jag hade ofta känslan att jag vill stanna och gå, vilket jag gjorde emellanåt också på de länkarna. Inget fel med att gå en stund, men för att få ett "go" i mig började jag träna med boll. Ensam med några fotbollar vid en plan i min hemby befann jag mig precis som då jag var liten. Bara genom att ha med en boll kändes det lätt att löpa och tempoväxla i en sorts omedeveten konditionsträning. Skott, finter, tekniska finesser i fart och en del annat gav mig kondition och bolltempo på en och samma gång. Jag ändrade inte på kosten så mycket, det var trots allt sommar ;) Målen uppnåddes ganska snabbt och folk fortsätter att tro att jag tränar mycket och hårt :) För att återgå til mat så tycker jag i vardagen bl.a. om spagetti bolognese och en massa annan sorts pasta, soppor, biffar, kotletter, broiler i alla dess former utgör en stor del av min kost, korv, ägg och en massa sallad...

Brudar orkar jag inte kommentera idag även om jag kunde skriva något om damfotboll. Roliga fotbollsskämt vet jag inte om jag kan lista. Själv försöker jag alltid att behålla humorn som en stor del av livet kring fotbollen, det går inte en match eller träning utan att jag drar minst tre (dåliga?) skämt under den tid jag är med laget!

Folk tror att jag tränar flitigt som en myra ;) Det är inte sant men då jag tränar går jag in 100%.

Zlatan en värdig vinnare

Zlatan vann guldbollen. Alla mina tippningar gick rätt utom Pär Hansson. Verkade vara kul i Globen!

I helgen spelade Arsenal precis som jag hade önskat. Stabilt försvarsspel och ett godkänt spel offensivt. Att vinna 3-0 är ännu ett steg i rätt riktning. Det blir bara bättre hela tiden. Lite väl beroende är man av RVP. Bra att Mertesacker fick vila en gång nu. Manu tog ännu en trepoängare men har inte spelat speciellt bra på sistone. Man City hade stora problem och borde ha klarat högst 2-2 mot QPR men det blev seger till slut. Chelsea var helt okej då de vann. Tottenham hade vissa problem men klarade sig. Liverpool är inte så himla bra och nu kryssade man. Jag går och väntar på att Newcastle skall börja tappa poäng, deras enkla spelschema håller dem som ett topplag tills vidare. Börjar bli dags att ett riktigt topplag tvålar till dem med 3-0 snart, om det så vore Man United så skall jag ändå fira. Det lätta spelschemat är missvisande för deras tabellplacering men de har varit helt bra och överpresterat i varje match också. Snart svänger deras tåg. Barca borde ha förlorat då de hade stora problem att spela i regn, okej de brände många chanser men kvitteringsmålet var en bedrövlig bjudning av motståndarnas målvakt.

Grattis åt Alex Ferguson som fick en läktare uppkallad efter sig. Han har haft 25 fina år i PL.

Inför fotbollsgalan

Att anlita Eric Saade är ett bra sätt att få svenska ungdomar att se på galan ikväll. Det är ett utmärkt val vad gäller musiken. Jag tippar alla herrpriser i detta inlägg. Allsvenskan har jag inte följt speciellt mycket i år, lite nu som då har jag hunnit se någon match. För några år sedan satt jag i Halmstad och prickade in alla rätt vad gäller pristagarna. I år lär jag inte ha alla rätt men ta er en titt ändå!

 

Årets målvakt: Andreas Isaksson, finns ingen som har varit lika bra

Årets back: Olof Mellberg, finns ingen som har varit lika framgångsrik även om Lustig är duktig.

Årets mittfältare: Kim Källström, är absolut viktigaste spelaren men Larsson är också riktigt bra.

Årets forward: Zlatan Ibrahimovic, överlägsen sett till klubblag men har mer att ge i blågult.

Årets allsvenska spelare: Pär Hansson, jag har inte stenkoll på allsvenskan men han verkar ha varit viktig för deras tre titlar.

Årets nykomling: Alexander Milosevic, borde vara bäst av de nominerade.

Årets tränare: Conny Karlsson, att ta tre titlar med Helsingborg räcker nog för att få bucklan på den här galan. I min hemstad spelar det inte så stor roll vem som ser till att viktiga medaljer skördas då dylika priser delas ut kan jag säga.

Guldbollen: Zlatan Ibrahimovich, störst och bäst sett till hela år 2011.

 

Guldbollens vinnare 2005, 2007, 2008, 2009, 2010 och nu även 2011?



Inför dagens PL

Dagens match mot West Brom borde inte bjuda på några överraskningar vad gäller spelarna som startar. West Brom saknar sin bästa målskytt. Försvarsmässigt öppnar Arsenal säkert med lovande och duktiga målvakten Sesny, offensiva och starka vänsterbacken Santos, mittbacksparet som kan bli riktigt bra ännu denna säsong Vermaelen-Mertesacker, mest lovande finska ytterbacken någonsin i form av 19-årige Jenkinson som dock inte har valt något landslag än.

 

På mittfältet blir det nog starka Song som defensiv mittfältare men han behöver även ta ansvar framåt, talangfulle Ramsey har en roll som tvåvägsspelare bredvid Song och skall både försvara och anfalla, Arteta är den mest offensiva på mittfältet men får inte glömma försvarsspelet helt ändå.

 

I anfallet sparas det knappast på krafterna idag och snabba Walcott lär starta till höger, Robin van Persie är given i mitten och han är lagets värdefullaste spelare, Gervinho börjar på vänsterkanten och han har spelat fram till många chanser på sistone, nu är det dags att skjuta fler mål för Ivorianen.

 

Arsenal har inte förlorat på länge. Ändå har man inte varit helt stabila ännu. I vissa matcher fungerar anfallsspelet bra men då fungerar defensiven sämre. I andra matcher fungerar försvarsspelet helt bra men då blir det inga mål framåt. Idag hoppas jag på att det lossnar och att man vinner med 3-0, har 65 % bollinnehav, 7-2 i hörnstatistik och typ 10-2 i skott på mål. På tal om offensiva hörnor har man varit väldigt ineffektiva i år fast man har bra huvudspelare som t.ex. Mertesacker. Matchen börjar kl.17 finsk tid.

 

Manchester United kan få lite problem med Sunderland idag. Sunderland kommer inte att gå mållösa av plan. Bendtner, Larsson och de andra fixar minst ett mål per match och Manus försvar är inte lika bra som ifjol. Direkt avgörande för matchen är hur många bollar Manu lyckas sätta i nätet. Skulle hemskt gärna se denna match i direktsändning men så blir det knappast. Chelsea, Liverpool och City lär ta tre poäng ikväll. Chelsea känns lite ostabila just nu, det som saknas är deras bästa spelare Drogba! Den sena matchen spelar City mot QPR. Newcastle-Everton kommer tidigare på dagen för de som vill inleda tv-tittandet tidigt idag.

 

Massagerummet på Emirates, dit får man inte gå in då man är på besök.


Respekt

All respekt åt Zlatan som vågar ge sina åsikter i den kommande boken. Om två veckor har jag boken i min hand, skall bli intressant att läsa. Han verkar ha kommit överens med spelarna men inte med Pep. Att värva Zlatan dyrt är idiotiskt om man inte kan hantera honom. Det värsta är att han egentligen levererade och spelade bra. Hur kunde man klåpa bort honom!? Kanske var man inte förberedda på att han skulle kräva en plats i öppningselvan, skulle han vara avbytare för Messi som center kan man fråga sig.. Det är inte bara Pep som får kritik i boken, även Ljungberg får sig en hård känga. Jag vill inte ge respekt åt Zlatan för att han strider med Pep och Barca. Barca är en viktig del av dagens fotboll. Respelten får han för att han vågar gå ut och säga sin åsikt öppet på ett sätt som ingen annan vågar. Man kan inte alltid göra så, det kan ha för stora konsekvenser. Om man kan skall ta sitt ansvar och stå för sin åsikt, det är många saker som sköts fel inom fotboll både på proffsnivå och på amatörmässig nivå. För min egen del säger jag: I can´t defend shit!

Då jag såg Zlatan på Camp Nou var han som en jätte bland alla dvärgar. Kändes som att han var bra på gång. Om tre veckor håller på jag på Milan mot Barca även fast Cesc är på plan. Pep Guardiola är ingenting, om någon på aftonbladet kommenterade "min 84-åriga mormor skulle få det där gänget att vinna, det enda du behöver lyckas med är att få spelarna att dra åt samma håll". Jag tror allt var på rätt spår då det klåpades bort.
I Barca

Torsdagkväll

I CL fick vi se Arsenal och Chelsea kryssa med Marseille och Genk. Gunners försökte vinna och hade i princip det bästa material man har tillgängligt på plan. Ändå saknades en stor kapacitet offensivt då RVP endast hoppade in ist för Park i slutet. Ett friläge fick RVP men chippen lurade inte målvakten. Marseille hade några lägen och Arsenal hade några lägen. Nu reparerade Gunners försvarsspelet och höll nollan för en gångs skull. Rörelsen där uppe var inte alltför bra och man får vara nöjd med en poäng. Chelsea borde slå Genk men klarar det inte, de har någon sorts svacka på gång. Manu har spelat dåligt i flera matcher i rad för att vara Manu men trepoängarna rullar in. Det är inte ovanligt för dem.

Noterar att Fabregas gjorde ett mål igen, denna gång med huvudet. Milan imponerade inte så mycket men Zlatan är väl ganska het nu igen. Hans bok kommer snart ut och journalisterna har börjat släppa några av de värsta kommentarerna redan. Kritiken mot Pep har varit hård. Jag tycker inte att Pep är någon höjdare, värvar man Zlatan har man ett ansvar att unna använda honom. Lysande spelare och mängder av pengar då man värvar imponerar inte på mig, de flesta skulle få dagens Barca att lyckas vinna. Kan inte minnas några taktikändringar i en enda match som ahr bäddat för en seger...mer bollar på Messi som springer och faller och så småningom sitter en boll i nätmaskorna ifall att det var problem spelmässigt. Zlatans bok är förhansbeställd via nätet av mig och jag kommer att läsa boken på kanske tre kvällar skulle jag tro. Vanligtvis är jag ganska trög vad gäller böcker.

Reebok Stadium var ganska tom ännu 20min före matchstart för alla stod och drack "limonad" inne i läktarbyggnaderna då ännu.

Inför CL

Ikväll smäller det mot Marseille. Senaste matchen såg jag fårn ett hotellrum i London, ikväll blir det en mindre tillställning i vardagsrummet med några polare. Arsenal imponerade inte senast men vann på tilläggstid efter mål av Ramsey. En vinst idag borde innebära gruppseger i CL. Som jag har skrivit förr försöker de stora klubbarna att gå vidare ur grupperna samtidigt som de slösar så lite som möjligt på viktiga spelare som behövs i ligan. Ifjol slösade Arsenal bort gruppsegern. Idag borde man försöka matcha ett bra lag och se till att alla poäng stannar i London.

Elva:
Szczesny
Jenkinson - Koscielny - Mertesacker - Santos
Arteta - Song
Ramsey
Walcott - Van Persie - Gervinho

Bänk:
Fabianski, Djourou, Vermaelen, Coquelin, Benayoun, Arshavin, Park

Det här kunde vara kvällens öppningselva och bänk om man prioriterar vinst till 100%. Något säger mig att Mr Wenger spelar med Arshavin eller Park från start. Vermaelen sparas det säkert lite grann på än, svårt att veta exakt vad han kan prestera i viktiga matcher just nu. Djourou var inte speciellt bra mot Chelsea så jag tror att Jenkinson får starta. Han börjar nog förtjäna en plats i Finlands landslag nu bara han själv också vill ha den. Mertesacker gjorde en av sina sämsta matcher mot Chelsea och att han lät Lampard nicka in 1-0 var det värsta han gjorde i den matchen. Hur ofta brukar Lampard nicka mål förresten? Det kan såklart komma radikala ändringar tills ikväll också och spelar man 4-4-2 med Arshavin och Park på topp är jag inte förvånad. Börjar man med ett svagare lag kommer bytena att avgöra matchen om inte annat. Ikväll tar Gunners 3p igen!
Kvällens match sänds på Nelonen pro 1 i Finland och på tv4 plus i Sverige (om jag såg rätt). I helgen är det hemmamatch mot West Brom kl.17 finsk tid på lördag.

Resten av kvällens CL matcher får ni läsa om någon annanstans. Jag förväntar mig segrar av Chelsea, Milan och Barca åtminstone.

http://sv.forvo.com/word/wojciech_szcz%c4%99sny/ Här en länk över hur du ska uttala Szczęsnys namn...och jag som redan hade gett upp med stavningen :) I matchen mot Stoke försökte bortafansen håna honom samtidigt som det var spelavbrott på andra sidan plan p.g.a. skada. Han visade oss hemmafans vad han tyckte om bortafansen. Han använde en halvknuten hand och desto mer skall jag inte berätta då det även finns unga läsare här. Om ni ser honom i år så buga för mannen som är på väg att bli världens bästa målvakt!

Nummer 13 regerar. Om några år lär den unga måvakten få bort sina små misstag han gör idag.


RSS 2.0