Delap slutar, att träna juniorfotboll och Earnshaw

Rory Delap skall sluta med fotboll nu osm 37-åring. Hans inkast kommer alltid att bli ihågkomna. Han var en del av Stoke, ett Stoke som slog långa bollar och lastade långa inkast. Helt egna taktiker som höll dem kvar i PL år efter år. Jag har själv sett hans inkast på Emirates Stadium, de är imponerande men publiken buade så mycket som möjligt. Det finns matcher där han lär ha använt totalt 8min med att torka av bollen med handduk och kasta in den. Det ligger ibland handdukar runt plan då han spelar. Eller spelade, får man väl snart säga. En video om hans kastteknik:
 
http://www.youtube.com/watch?v=mqm9MIGuwY4&feature=youtu.be
 
Jag har tränat mycket på sistone och gjort allt möjligt innan jag skall resa iväg på torsdag. Finns en del att ställa i ordning innan man är borta i två veckor alltid. Var på andra delen av The Hobbit igår och får vänta ett år till på den sista delen.
 
Arsenals försvarsspel var under all kritik i helgen. Och mentaliteten var inte i skick eftersom man släppte in mål tätt inpå de mål man gjorde. Mertesacker har varit underkänd i mina ögon två matcher i rad nu trots att han gör mycket bra också. Koscielny skadade sig men är kanske tillbaka till nästa match som är mot Chelsea på måndagkväll. Wilshere blev avstängd för att ha visat långfingret åt City fansen. Den enda rödvita spelaren som var riktigt bra var Walcott som gjorde två mål. Att förlora 6-3 är galet. Alla lag som är tippade att vara i toppen tog 3p i stort sett förutom Tottenham som förlorade stort mot Liverpool. Konstigt att de kan spela så dåligt då de har värvat för 100 miljoner. Kanske har de tappat för många stora spelare de senaste åren. Vad sägs om spelare som Modric, Bale och van der Vaart. Tottenham har ingen som är lika bra som de tre lirarna just nu.
 
Arsenal har spelat utan spelare med explosiv fart till stor del i år. Wilshere har fört in en del snabbhet offensivt men annars har det mesta löst sig med tekniska finesser. Theo Walcott var utmärkt och har tagit sig in i elvan igen. Oxlade-Chamberlains fart väntar jag ivrigt på att få se ännu denna säsong.
 
 
Imorgon skall jag dra sista träningen med juniorerna för detta år. Typ samma sak varje år. Jag har inget kontrakt, jag föreslår något och sticker iväg, sedan försöker vi komma överens om något då jag kommer hem. Man måste försöka nå en kompromiss som är rimlig. Det brukar fungera bra då det är människor man litar på och som vet en del om hur man jobbar. I år går det bättre med coachandet då jag inte koncentrerar mig på eget spel åtminstone ännu. Synd de gånger man kommer för sent eller åker tidigare eller är borta helt för att två träningar krockar. Det pusslet har jag i många år, ifjol fungerade det sämst av alla år hittills. Slutresultaten var ändå helt bra i förhållande till målsättningen, ekonomiska satsningen och de idrottsliga förutsättningarna. men år 2014 kan det bli klart bättre. Förutsättningarna för lyckade träningar är lugnt sagt bra, bara det inte händer för många oväntade saker skall det bli ett riktigt bra år. Att få träna fyra gånger i veckan på konstgräs i 1,5h per gång nu och tre månader framåt är verkligen lyxigt. Jag tror inte att spelarna och deras föräldrar har tänkt på hur bra de har det.
 
Det är skönt att se att tränare runt om i trakten har börjat använda sig av en del av mina övningar. Fast idén inte kommer fram helt alltid och de inte riktigt får tillrättat felen så kan en bra uttänkt övning ändå göra sitt för unga juniorer. Det krävs rutin för att förstå i vilken ålder man kan använda vilka övningar och hur man skall förändra dem för att de skall passa så bra som möjligt. Rutin får man inte genom att bli äldre, rutin får man genom att vara engagerad. Där har ni ett av mina nya ordspråk, ett av få ordspråk jag använder mig av.
 
Träffar, ser och pratar med många spelare jag har tränat genom åren. En del förblir ödmjuka och tacksamma för den hjälp de har fått och ännu kan få. Många spelare och föräldrar använder sig av min hjälp varje vecka. Alla gör det inte. En del glömmer var de kommer ifrån, vilken nivå de har hållit och vilken hjälp de har fått på vägen då de just nu klarar sig ganska bra där de håller till. Fotbollen sätter spelarna på prov både fysiskt och psykiskt många gånger, det finns press från olika håll. Vem skall man höra på, vem vet bäst, vad skall jag göra eller säga för att nå så långt som möjligt? Det spelar ingen roll för mig vad spelare eller deras föräldrar eller någon annan gör eller säger genom åren. Jag kommer alltid att försöka få fram så bra spelare som möjligt, vem det än är och vilken väg den än har tagit i karriären. Fotboll är grenen jag jobbar med och det är min skyldighet att jobba för att alla spelare skall bli bättre. Även motståndarnas om jag kan hjälpa dem på något sätt som inte drabbar eget lags säsong. Det finns andra tränare som tänker i stort sett likadant, det är sådana tränare jag har bra kontakt och hög respekt för. Vi jobbar för finsk fotboll och inte bara för vår egen och våra egna spelares vinning.
 
Det lustiga med finsk fotboll överlag är hur tränare väljs till lag. Det är ofta folk som inte förstår sig på själva grenen fotboll alltför mycket som väljer tränare till ett lag. Det resuterar i att fel person är på fel plats på alltför många ställen. Jag kan redan nu se flera tränare i helt bra lag som inte håller rätt nivå på något sätt. Alla har inte kontrakt ännu så inget är säkert. Visst är det tränarbrist men det finns en hel del bra tränare som faktiskt går att använda till de bättre lagen. I yngre juniorfotboll är det stor tränarbrist, där behövs också bra tränare men de behöver inte vara några taktiska genier bara de kan dra vettiga träningar och lära spelarna att spela ens någolunda smart i olika lägen.Från 13-14 år kan det behövas en allt mer taktisk tränare för att spelarna skall lära sig att spela spelet fotboll på stor plan.
 
Tjusningen med juniorfotboll är att det går att påverka väldigt mycket. Om du tränar Finlands A-landslag ser du spelarna ganska sällan. Nästan alla tränare i landet skulle välja samma 22 spelare till truppen, alla skulle försöka hitta en taktik som fungerar mot olika lag på olika nivå. alla skulle backa hem mot Spanien och anfalla friskt mot Färöarna. Inget skulle se helt dåligt ut eftersom spelarna är bra, går matcherna dåligt kan man skylla på spelarna och spelarutvecklingen i landet. Träningarna skulle innehålla uppvärmning och något sorts spel för alla...med några tillägg som kanske skott, inlägg och lite taktik. Landslaget skulle inte floppa helt hur man än gör, det är professionella spelare och staben runt laget består också av proffsigt folk som sköter allt extra som du tycker att behöv och som de själva tycker att behövs. Så klart löns det att ha en så bra tränare som möjligt för han kan göra mer än mig och dig för laget. Men ni kanske förstår poängen. I juniorfotboll spelar det stor roll vad man gör, allt man gör får helt klara konsekvenser. Det syns i spelet hur man tränar. Det behöver det inte göra i landslaget där man sällan ses.
 
Åldern 18-23 år känns lite som ett problem i Finland för mig. De spelare som inte är jättebra hamnar ofta i lag och miljöer där de inte utvecklas ordentligt. Det finns många exempel på spelare som har tagit sig högt under de fem åren och till och med ända från 18-25 år fast det inte riktigt har klickat helt då de var 18 år. De finska division tre lagen är i det stora hela dåliga på att utveckla spelare i den åldern. Det fokuseras mycket på att spela med bästa elvan och det är främst klubbar med lag i högre serier som har sina division tre lag i sådant skick att de utvecklar dessa unga herrspelare. Jag har sett division tre lag från hela landet i stort sett så jag vet vad jag talar om. Bättre än för tio år sedan är det väl nog ändå. Ett problem för och med spelare i 18-års åldern är att de skall göra militärtjänst, det krånglar till det hela lite just då de är i en bra ålder att utvecklas. Som tur är utvecklar militären en både fysiskt och psykiskt även om det som brukar ske på fotbollsplan med bolll lider. Serierna för A-juniorer (U-21) är ofta dyra med långa resor och det kan orsaka problem och det gör att lagen inte är så många. Kanske kunde man ha en U-23 serie och försöka få upp statusen på den? Kanske kunde åtminstone två spelare få vara äldre än 21 år i varje match, så var det i Sverige åtminstone tidigare. Då kan man använda två seniorer i samma serie i en match om man vill. ELLER så ser man bara till att få mer utvecklande fotbollsträningar i division tre...och fyra och i vissa fall även i tvåan
 
Jag tror att Finland tappar många jätteduktiga "late bloomers", spelare som utvecklas sent och har en stark vilja att bli bättre. Man skall inte behöva ha spelat i juniorlandslaget och varit i minst division två som 18-åring för att komma till A-landslaget. Jag har inga jättebra finska exempel på detta, en del har blivit duktiga spelare i finska ligan väldigt sent. Ett intressant exempel är iallafall en spelare som Robert Earnshaw. Han blommade inte ut så hemskt sent, men killen som var född i Sambia, hade egentligen inte spelat fotboll innan han var 16 år har jag fått höra. Efter faderns död hamnade han som 9-åring i Wales efter en flytt från Afrika. Han var en snabb kille som prövade på många idrottsgrenar. Friidrott och rugby var två av hans grenar om jag minns historierna rätt.Rugby blev en gren via skolan i Wales. Hans första fotbollsmatch någonsin spelade han som 12-åring. Han spelade fotbollsmatcher med lag på låg nivå i åldern 14-16 år, han öste in mål med hjälp av snabbhet.
 
Som 16-åring började han spela med Cardiffs juniorer, snabbheten gjorde honom extra bra och han räckte till kan man säga. Med en bra utveckling och mycket talang fick han som 17-åring kontrakt med Cardiffs A-lag men var ännu som 19-åring utlånad till Greenock Morton i Skottland i division 1. Han fick spela 10 matcher i U-21 landslaget som 17-20-åring. Det är inte så många landskamper det. Wales A-landslag var inte så bra på den tiden och han fick debutera som 17-åring i A-landslaget men den första tävlingsmatchen gjordehan som 21-åring då han gjorde avgjorde mot självaste Tyskland på hemmaplan, efter det har han spelat 57 A-landskamper till sen. Så småningom lossande det hela ännu mer iallafall och i åldern 20-24 år gjorde han 86 mål på 183 matcher för Cardiff som förstås inte spelade i PL på den tiden utan i division två och tre. Som 23-åring fick han en plats i West Bromwich och det blev en hel del matcher och mål i Premier League från och med det. Hans namn blev mycket känt i Britannien och hans framåtvolt som målgest gjorde honom extra känd.
 
Snabb och smidig spelare med fin kroppskontroll.
 
 
På det viset tog karriären fart för en spelare som inte hade spelat fotboll innan 12-års ålder. Andra grenar kan förstås ta en långt speciellt om man skall vara anfallare. Snabbhet och styrka kommer man ibland långt på om man kan göra ens något med bollen. Trots att han blev så känd och stor såldes han som 23-åring år 2004 för bara tre miljoner pund till Premier League. Han utvecklades sent rent tekniskt och det var svårt att förutspå hur bra han skulle bli på fotboll. Hans fysik var bra och han var säkert en lovande atlet oberoende av gren. Han fick bra hjälp på vägen de sena junioråren (i stort sett 17-23 år) år då han behövde bli bättre tekniskt och taktikskt. Han är på sätt och vis ett bra exempel på en som utvecklas sent även om han kunde ösa in mål som 14-åring på låg nivå, samma år som han började med sin framåtvolt som målgest. Han var 22 år innan han fick sitt första ordentliga proffskontrakt trots att han hörde till Cardiff City även innan det. Jag skulle tro att han spelade 40 matcher per år i Cardiff efter det och gjorde minst 25 mål per år då.
 
Framåtvolterna har gjort honom lite mer känd än han annars skulle ha varit.
 
Late bloomer? Jo nog i mina ögon. Är väldigt trött men hoppas ni fick ut något av det jag skrev om Robert Earnshaw. Det var svårt att använda de historier jag har hört av britter och att sätta ihop det med den info som finns om Earnshaw på internet då allt skiljer sig lite, men jag tror att jag kom nära sanningen.

Inför Man City-Arsenal

Hart
Zabaleta Kompany Demichelis Kolarov
Silva Y.Toure Fernandinho Nasri
Aguero
Negredo

 

Jag skulle påstå att Sagna är väldigt viktig i en sådan här match där Arsenal behöver anfalla så mycket som möjligt. Mertesacker måste höja sig från Napoli matchen. Arteta behöver också höja sig om han ens får starta. Walcott skulle jag gärna se från start för precis som i Helsingfors behöver Arsenal anfalla och dessutom kontra. I Helsingfors skapade City inget fast de fick ha bollen en del i första halvlek. De hittade ine några direkta luckor på offensiv planhalva. Giroud och Walcott var grymma den matchen tillsammans med Sagna. Wilshere och Ramsey var mycket bra också i den matchen plus resten, det blev en fin seger med stundtals överlägset spel. Nu är förutsättningarna sådana att Arsenal har tredje tuffa matchen på sex dagar och City har vilat en dag mer och har hemmaplan i denna tidiga lördagsmatch. Nasri brukar floppa mot Arsenal så jag hoppas han startar. Trots bra lag tror jag inte att Citys samspel räcker till. Förhoppningsivs får Arsenal upp farten och hittar de inspel som behövs. Spel i luckor är viktigt, det är svårt att göra mål på inlägg mot City. Idag vill jag ha tre poäng, det är det enda som är godkänt!

 

Sesny

Sagna-Mertesacker-Koscielny-Gibbs

Flamini-Ramsey

Wilshere-Özil-Cazorla

Giroud


CL och Polarloop

Arsenal vidare efter stor dramatik. Dortmund gjorde 2-1 först i 87:nde minuten och då var det närmare 85 spelat för Napoli som ledde 1-0. Med matchens sista spark gjorde Napoli 2-0 men alla visste att det var 3-0 som krävdes för avancemang då. Dortmund hade flera fina chanser men 2-1 målet kunde målvakten faktiskt ha räddat! Dramatik! Schalke tog sig vidare och Basel föll ut så 14/16 lag fick jag rätt. Skall inte nämna det mer nu ;) Arsenal får svårt motstånd nu då de blev grupptvåa; Atletico, PSG, Barca, Bayern eller Real...i den ordningen skulle jag helst möta dem.
 
Dagens träning gjordes inomhus delvis på konstgräs men i huvudsak på löparbanorna med joggning och intervaller på 350-375m i gången (minns inte hur många) och lugnare joggning 2km samt lite styrka med egen kropp.Här följer bilder från träningsapplikationen som finns i datorn just nu. Min iPhone 4S klarar också av appen men inte vanlig iPhone 4.
 
På denna bild ser man att jag hade mitt nya Polar pulsbälte med smart bluetooth funktion på i 3h 21min. I början är jag tränare och rör knappt en boll eftersom det mesta gick ut på att leda träning, coacha taktiskt, använda regler och flytta spelare. Helhetstiden med pulsbälte är alltså långt och medelpulsen blir då 112. Kaloriantalet är 1558 enligt detta. Kan bra stämma, sedan 1.15 inatt hade jag gjort av med över 3000 kalorier och rört mig 16 000 steg. Det tog 17h att göra av med samma kalorier som under mitt besök i träningshallen :) Jag har mest vilat här hemma!
 
 
Här har jag aktiverat området då jag var tränare ända från omklädningsrummet tills jag slutade vara i låg rörelse. Det tog alltså 1h 35min. Sedan var jag med och sprang lite fast jag var ganska ouppvärmd, inte så bra men jag höll :) Min puls höll sig på 90 i medeltal som coach, min vilopuls brukar vara 37 så visst ger det puls att vara coach ibland också.
 
 
Här har jag aktiverat området där jag joggade eller sprang. Det var så gott som en timme och medelpulsen blev 144. Innan detta skruvade jag en iPhone åt en bekant snabbt. Efter detta körde jag styrka på matta ensam då, gav en hel del puls på kort tid upp och ner det också kan man se. På den aktiverade delen kan man se att det är jämn puls ett tag, det var då jag joggade 2km i lugnare takt emellanåt. Efter det drog jag spurter med hård fart på 80m tydligen bara tre gånger. Allra först på det aktiverade området finns mina 375 meters löpningar med ganska hård fart, jag vilade uppemot en halv minute mellan dem i form av att gå och stå.
 
Desto mer skall jag inte dela med mig av nu åt er läsare. Det jag ville ha ut av mina redskap har jag fått. De fungerar som de ska och de är inte speciellt invecklade. Att sköta om klockan plus programmet då det finns GPS brukar orsaka krångel vet jag. Detta är smidigt! Mitt armband kostade 89euro och mitt pulsbälte kostade 69 euro. Om det här ökar min träningsiver nu och även senare så är det bra investeringar. Nu skall jag försöka sov med armbandet på. Godnatt! Och OBS, nästa torsdag skall vissa till södern :)

Analys av höstens Championsleague

Nu börjar det närma sig 100 unika besökare under det senaste dygnet här. Så borde det alltid vara men vissa vill läsa om träning, mat och annat som inte bara hör till ämnet fotboll. Om man klickar på augusti här till vänster på bloggen kan man se vilka jag tippade att skulle gå vidare i Champions League. Drogba, Eboue och Sneijders Galatasaray puttade ut Juventus redan idag fick jag just se. Trodde de skulle spela ikväll. Nu en översikt av läget inför kvällens gruppspelsmatcher.

Grupp A: Manu och Leverkusen vidare enligt planerna.
 
Grupp B: Real och Galatasaray vidare enligt planerna. Jag ifrågasätter italienska klubbar och tyckte att Galatasaray var bra ifjol och jag såg dem på försäsongen dessutom. De kändes ungefär lika heta som Juventus och hemma är de extra starka.
 
Grupp C: PSG vidare enligt planerna men Olympiakos slog Benfica på målskillnad. Två mål mer på plus, nära där!
 
Grupp D: Bayern och Man City vidare överlägset, båda på 15p och de andra var båda på 3p. Lätt tippat.
 
Grupp E: Chelsea slår Steaua ikväll och vinner gruppen. Schalke måste slå Basel för att jag skall ha rätt. Basel har slagit Chelsea två gånger, vem räknade med det? Basel kan gå vidare och ge mig ett till fel i tippningen.
 
Grupp F: Arsenal och Dortmund vidare sade jag och fick stora mothugg om att Arsenal skulle vidare. Enda spelaren som har skaffats sedan dess är Özil så de som sade emot trodde inte på lagets spelare och gemensamma spel! I Helsingfors såg man redan ett Arsenal som var samspelt och strålade av självförtroende fast City stod för motståndet. Underskatta aldrig ett lag som spelar ett bra passningsspel. Om Napoli vinner med tre mål över Arsenal ikväll går mitt tips åt skogen, annars borde det gå rätt för Dortmund lär slå  Marseille.
 
Grupp G: Atletico gruppvinnare, jag trodde även på Porto men det ser ut att bli Zenit som går vidare enligt oddsen inför ikväll. Få se!
 
Grupp H: Barca leder och Milan är andra. De lär gå vidare som jag trodde men om Ajax vinner Milan ikväll så går de vidare istället för Milan.
 
Wesley Sneijder sköt Galatasaray vidare med bra flyt i avslutningsmomentet.
 
Verkar bli ungefär 13 rätt av 16 lag. Olympiakos med deras målskillnad, Basel med två segrar över Chelsea och ryska Zenit verkar ha överraskat mig. Kan säga att jag håller på Ajax ikväll så behöver vi inte se något italienskt lag i slutspelet samtidigt som fyra engelska lag verkar gå vidare. Det säger inte att PL är bättre än Serie A...dina ögon efter 40 sekunders tittande i båda ligorna säger att Serie A inte är på samma nivå.
 

Napoli-Arsenal

Match borta mot Napoli ikväll. Senast lagen möttes vann Arsenal välförtjänt med 2-0 hemma och Napoli hade svårt att skapa något. Spelet var under kontroll. Med 12p toppar Arsenal gruppen men Dortmund når 12p då de slår Marseille ikväll. För att vinna gruppen med säkerhet krävs ett kryss av Arsenal ikväll. Att förlora med mer än två mål kan bli ödesdigert för Arsenal och då kanske man är ute ur Champions League! Napoli behöver anfalla, går det att kontar in ett mål är det bra. Jag tror att Napoli pressar högt men inte vill stressa för mycket i första halvleken. Om det är 0-0 i halvtid vilket jag anar blir andra halvleken intressant. Napoli måste anfalla och Arsenal backar nog hem då.

 

Elvor:

Szczesny - Jenkinson, Koscielny, Mertesacker, Gibbs - Flamini, Arteta - Ramsey, Özil, Rosciky - Giroud

 

och

 

Reina - Maggio, Albiol, Fernandez, Armero - Behrami, Inler - Insigne, Pandev, Calejon - Higuain

 

Kapten Hamsik är skadad för Napoli sedan Parmamatchen. De spelade 3-3 mot Udinese i helgen, okej de kan göra mål men hur bra är försvaret? Benitez har en dle att fundera på. Higuain få förhoppningsvis fundera efter kvällens match varför han inte valde Arsenal inför säsongen. Om detta går vägen leder Arsenal Europas svåraste liga och har även vunnit dödens grupp i CL! Nåja man skall spela först och snacka sen. Sagna kunde tänkas spela ikväll men det är osäkert. Man City är på kommande i de tidiga lördagsmatchen och om 12 dagar är det Chelsea som står på schemat. Kanske Sagna sparas lite. Vi får hoppas att Jenkinson gör en bra match. Bara inga röda kort eller något chockerande mål i början av matchen kommer tror jag att detta blir en lugn kväll.

 

Här i en reklamfilm kör Oxlade-Chamberlain ett pla ni en flygsimulator. Han skulle gärna få flyga in på plan snart också. Jenkinson och Gibbs hoppas jag att håller ikväll. Gibbs aningen inblandad i Evertons mål i helgen. Jenkinson passade till Bendtners mål i matchen innan.

 

Polar Loop, träning, kaloriförbrukning, gymträning

Idag skall jag köpa ett Polar pulsbälte med "smart bluetooth funktion". Då går det att börja träna och se kurvor i datorn på hur pulsen har betett sig under ett pass. Jag fick igång hemsidan och applikationerna kring Polar Loop sent igårkväll (jag var uppe till nästan kl.1.30). Tänkte sova med armbandet på men kände att jag inte orkade då jag var osäker på om det var igång :)  Det skulle ha fungerat. Nåja armbandet är inställt enligt mina värden nu och jag fyllde i att jag vill träna 5-7h i veckan. Det är mitt mål, hittills idagmorse hade jag rört mig 116 steg sedan igårkväll så 1% av mitt dagliga mål var väl uppfyllt i stot sett. Man kan slappa mer en dag och göra mer en annan dag och ändå uppnå sina veckovisa mål. Det finns en kalender där det visar vad som har hänt varje dag och hur många procent av de uppsatta målen man har nått. De blåa fyrkanterna ni ser ger exempel på hur jag kan uppnå mitt dagliga mål. Möjligen skall jag träna i grupp minst 1h 12min idag och möjligen skall jag inte diska i 8h59min ;) Mer info senare då jag har egen erfarenhet av att ha testat Polar Loop mer ingående.
 
Vad gäller kaloriförbrukning är det alltid ganska "oexakt" vad som sker enligt en klocka/ett armband man har på sig. Samma sak gäller alla maskiner på ett gym som visar hur mycket man förbränner. Det sägs att flickor ser mycket på förbrända kalorier på maskiner, medan pojkar ser mer på minuter och distans. Det är ett resultat av alla tidningar som görs för flickor och kvinnor.
 
Kalorier som egentligen är kilokalorier då vi pratar om dem är ett intressant ämne. Okej man tar in ett visst antal per dag och man förbränner ett visst antal per dag. Av de man tar in fastnar ett visst antal och ett stort antal förbränner vi genom att t.ex. bara sitta stilla i soffan. Att värma upp kroppen och att ha igång hjärnfunktionen kräver en hel del om man ser på sådant som går åt utan att träna. Att dricka iskallt vatten hjälper förbrukningen eftersom kroppen värmer upp vattnet och då går energi åt. Okej det där var på basnivå. Kalorier försvinner så klart även den naturliga vägen, då vi äter lämnar inte all mat i oss, det kommer ut  den naturliga vägen. Inget konstigt med det och det samma gäller vätska. Att äta och dricka hälsosamt påverkar kroppen och den mängd som "fastnar" i oss och olika ämnen påverkar muskelcellerna på olika sätt. Fast jag har rört mig 116 steg enligt bilden ovanför har jag förbränt 709 kilokalorier (vilket inte är ett exakt värde) och det beror på att det har gått en lång tid (9h typ) sedan armbandet sattes på. Jag hade på det 6min då jag försökte somna, men tog av det och därför vet inte armbandet vad jag har gjort då jag sov, men det vet att jag inte har rört på mig. Så det syns.
 
De här tankarna jag har delat hjälper en del läsare att förstå något om fysiologi. Många förstår det här direkt. Men allt med kalorier, mat och träning är oerhört svårt att diskutera i dagens läge. Man kan inte veta exakt hur 50gram ris och 50gram kycklingkött påverkar ens kropp exakt. Man kan fundera på kolhydrater, fett, protein och energimängd. Men hur mycket stannar i vilka muskelceller och blir till ökad muskelmassa, hur mycket förbränner man på en dag (går att undersöka till viss del med diverse mätredskap som inte är exakta). De som väger mat följer någon teori som är beprövad och får ett bra resultat om de lyckas hålla sig till det hela. Jag skall infoga en bild på hur en del i fitnessbranschen gör med sin mat. Denna bild "lånar" jag av en slovakisk modellkille som jag har blivit bekant med via mina resor till södern. Någon bild på honom bifogas inte för då svimmar alla kvinnliga läsare :) Skämt åsido, här under ser ni 16 matburkar och det kan vara fler i verkligheten, mat för kanske en vecka. Många köper och fixar all denna fräscha mat på söndag för att sedan följa ett matschema under veckan som kommer.
 
Med risk för att skriva fel om något: Pastan ger kolhydrater, fisken ger välbehöviga oljor åt kroppen förutom energi, broccoli och liknande är hårt på kommande nu för de har positiva effekter på hälsan och träningen har det konstaterats, bacon ger energi i form av antagligen både protein och fett, salladen ger vitaminer och mineralämnen åt kroppen. De här burkarna som ryms på bilden räcker nog bara några dagar då man ser lite närmare. Vissa innehåller väl bara sallad.
 
Det jag sade om mat i förra inlägget var vanligt och vettigt. Detta är för de som är mer extrema och medvetna samt vill testa egna och andras metoder för att bli vältränade om de även tränar flitigt. Det här med mat är så stort ämne att det inte går att ge exempel på en hälsosam frukost utan att man kunde kritsera den på något vis. Man kunde alltid påpeka något som t.ex. "din juice innehåller jättemycket socker", "vet du att mjölk innehåller en liten mängd socker och även fett", "ljust bröd innehåller snabba kolhydrater, vore det inte bättre med mörkt bröd", "de som har varit i en margarinfabrik (jag känner en sådan person) säger att de aldrig skulle äta margarin, det innehåller både bensin och symaskinsolja", "vet du hur mycket socker det finns i sylten på din gröt", "den där yoghurten innehåller mycket socker"...
 
Listan kunde göras lång. Att Finland inte har övergått till smör istället för margarin rent allmänt beror på att smör högst antagligen orsakar mer övervikt. Sådana här saker har behandlats i många kurser jag har gått. Skall man höra på allt och följa allt kan man snart inte äta något alls. I stort sett löns det att göra som finländare har gjort de senaste 20-30 åren, vi har inte haft speciellt stor övervikt i det här landet och medellivslängden är hög (80 år för kvinnor och 76 år för män om det inte har höjts en aning nu). Viktigt är att äta minst 4ggr per dag för hjärnan behöver syre för att fungera ordentligt. Frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmål är det inget fel på. Nu har jag skrapat på ytan på detta breda ämne och det jag tar upp då jag föreläser är på en annan nivå till stor del så detta var mycket "nytt" för de som både är på föreläsning och följer min blogg.
 
Klippte mitt armband till bättre längd igår, trodde jag. Borde göra det ännu mindre.
 
 
Jag vill påpeka några saker. Att studera till gymnastiklärare i flera år och att studera hälsokunskap i några år ger en väldigt bred och ingående bild av fysiologi och träning. Då man undervisar i åk 7-9 och gymnasiet lär man sig ännu mer samtidigt. Man får en bred och djup kunskap fast man inte nödvändigtvis blir bra på att göra/hålla saker praktiskt. De som kommer med en 1-årig utbildning av något slag kan berätta åt folk hur de skall göra och det kan vara bra ord, men den djupa förståelsen saknas. Om de dessutom är vältränade, kan dra timmar på ett bra sätt på gymmet som t.ex. Crossfit, Bodypump, Core och annat ökar förtroendet för dessa personer. De kan vara pålästa och ha en undre förståelse för det hela, en del har även samma utbildning som mig plus vissa tillägg. Men många har en ytlig kunskap som de själva tror att är bred samtidigt som de får folk att tro lite för hårt på deras ord och det är kanske inte alltid helt rätt. Slutprodukten kan ändå vara ökad fysisk rörelse och det är förstås inget dåligt slutresultat.
 
Vad gäller Crossfit som jag gillar allt mer så har övningarna funnits länge. Sättet de utförs på har bara blivit en aning mer effektiva och namnen har blivit engelska och mer häftiga. Huvudidén borde vara att man tränar mer än en muskel i gången, mer än en led i gången skall komma i rörelse. Det som är bra med Crossfit är att det tränar styrka och förbränning samtidigt. Enbart styrketräning förbränner sällan mycket fett. Enbart konditionsträning ger sällan mycket styrka. Crossfit erbjuder både och det finns en hel del man kan använda för fotbollsspelare därifrån också. Fotbollsspelare och även andra behöver veta hur det löns att träna. Rykten som att Ronaldo gör 1000 sit ups per dag låter helt galna. Det tar mycket tid och är enformigt. Muskler behöver olika sorters träning, på sex veckor blir kroppen van med en viss sorts träning och då ger den mindre. Ronaldos mage behöver olika sorts övningar och en del av hans magövningar behöver göras med vikter. Så enkelt är det. Minns inte om jag har sågat sönder ordet grundkondition i bloggen, men då jag föreläser gör jag det. Inget om det nu. Hoppas ni gillade läsningen och att ni skaffar er en undre förståelse för sådant ni vill veta mycket om.

Mat, träning och prylar

Idag köpte jag detta armband: http://www.dcrainmaker.com/2013/09/polar-loop-firstlook.html
 
Det verkar häftigt så jag vill testa det. Tyvärr ligger hemsidan (http://www.polar.com/maintenance/flow) nere som man behöver för att komma igång med armbandet så det gick inte idag. Det som är häftigt är att det synkroniserar med ett pulsband med "smart bluetooth" funktion och då får man en massa data ur det hela utan att köpa en alltför dyr pulsklocka istället. Det man inte får alls är gps funktion och distans på något man gör. För hälsan kan detta armband göra en hel del! Mina tips så här långt är att kasta inte bort förpackningen för ni missa antagligen den lilla plastpåsen med två delar som kan behövas. Kolla igenom allt enligt min första länk här i inlägget. Klockan skall klippas till rätt längd och man får ha medföljande "måttbandet" spänt då man mäter sin handled. Jag fick ta bort två hål extra då jag hade mätt klart med lite extra utrymme. Kunde kanske ännu ta bort något. Ni får forska mer själva, jag har alltås inte testat prylen desto mer men jag har laddat den och installerat drivrutinerna. Till iPhonen skall jag ta ner en app också. Kan hända att klockan börjar fungera via den fast hemsidan ligger nere, borde kolla.
 
Mitt Polar Loop armband på laddning innan jag klippte rätt längd på det. Finskt märke.
 
En annan pryl jag skall köpa är en radare. Har dragit in en del pengar på föreläsning rakt till företagets konto så lika bra att använda dem til något. Då jag drar en tränarskolning är det såklart ett bättre sätt att få betalt i kilometerersättning eller rena pengar från någon gammal kaffekassa :) Så fungerar det på många håll i fotboll. Det intressanta med en föreläning från ett företag är att kommunen kan stöda föreningen med att betala kursen. Fint av kommunen, gäller att ha det i åtanke då man sätter ett pris bara. Okej radaren, vad skall jag med den till? Mäta hastighet på skott såklart! Den kan mäta hastighet på vad som helst, även en innebandyboll bara man sätter foliepapper i den :) På cuper, turneringar och andra evenemang kommer jag att erbjuda denna tjänst från företaget för att göra det hela roligare. Det kan fungera så att jag är en viss tid på ett ställe för en viss summa eller så tar jag betalt t.ex. en euro för två skott per person. Rolig tjänst till ett bra pris!
 
En spelare tyckte igår att vi borde åka med hela laget till en butik så jag får visa vad man skall köpa att äta som mellanmål och annars. Smickrande. Jag brukar tipsa om kost och dylikt då jag föreläser både åt tränare och spelare. Ju mer hälsokunskap och mat jag har studerat, desto svårare har det blivit. Vad man än säger kan det gå att påpeka att det man säger inte är bäst alls. Vill ni veta exakt vad jag säger om kost och dryck och intag av alla dessa olika former får ni gå på någon av mina föreläsningar. Husmanskost och den mat som serveras i skolan är överlag jättebra. Vad ni än skulle påpeka om närodlat, socker, margarin och annat så har jag och mina kurskamrater forskat kring det i hälsokunskapen. Jag vet vad som sägs om produkter och att det mesta stämmer. Bilder på några SNABBA favoriter för den som inte vill ha alltför mycket energi idrotten till trots kommer här:
 
Enkelt sätt att göra en god och ganska snabbtillverkad sallad är med minitomater, sallad i kruka, gurka och en burk med vitlök och ost i olja. Man kan lägga broilerbitar eller vindruvor dit för att få det ännu mer energirikt och godare.
 
 
Att koka en rispåse tar 10min i stort sett. Jasminris blev det idag. Till det köpte jag ett broilerbröst ur köttdisken. Kunde gå lika bra med ett broilerlår som är billigare. Eller något annat kött som man gillar. Vid köttdisken står jag ibland och diskuterar produkter de har. Försäljarna tycker om att diskutera om det inte är kö.
 
 
Några enkla snabba favoriter. En färdig kycklingsallad med taco och majs m.m uppe till vänster. Under den något som kunde kallas kycklingpastamåltid som inte innehåller så mycket mat egentligen men det ger bra energi och är fettsnålt i förhållande till smak. Kycklingnudelgrytan i högra nedre hörnet är en ny favorit för mig. Den är god, snabblagad, hälsosam, fettsnål och varm. Påsen uppe till höger använder jag ofta då jag steker maletkött, tillsätter man 2dl vatten har man en bolognesesås som passar utmärkt till spaghetti. God spaghetti bolognese på ett snabbt sätt. Unga vill göra snabb mat överlag, därför som Jamie Olivers program handlar om mat på 15minuter.
 
 
Antalet läsare varierar mycket. Kanske tycker en del att det är för mycket Arsenal. Vad jag skriver för rubrik när jag länkar på sociala medier spelar stor roll också. Jag skriver för de som är intresserade och för mig själv. Om det sedan är 30 eller 100 läsare spelar inte så hemskt stor roll. Hade jag kommit in på a-kursen kunde det ha kommit en del intressant för de fotbollsintresserade här under året. Det gör det ändå, men en del läsare hade gillat det extra mycket. Det är svårt med dagens fotbollstränare, de har kanske för mycket jobb med sitt riktiga jobb för att orka ta in ny kunskap ordentligt. Man måste tänka så det knakar för att få tag i idéerna på riktigt. U-16 coachen idag var verkligen inne i träningen, pratar-styr-stoppar-rör spelarna och är 100% inne i det hela.
 
Jag vet hur jag tar mig in på samma sätt. Det kräver mycket av en, även självförtroende och förmåga att få spelarna att bli intresserade av en själv. Då jag som kan en hel del sitter och antecknar på föreläsningar så antecknar de som kan hälften mindre ingenting har jag upplevt, hur skall de då gå framåt...då jag föreläser och sägr att "skriv upp det här åtminstone om inget annat idag" så gör inte alla det ändå alls. Saker som jag vet att är nya för dem. Man kan ta in saker på olika sätt, men på 2,5-5h måste man dokumentera för att få med mycket vettigt av det man upplever. text, foton, film blev det för mig idag fast inget egentligen gav mig speciellt mycket.
 
Tacksam att få ta del av föreläsning och modellträning fast det inte ger mig så mycket varje gång numera. Engagemang är viktigt, för fotboll behöver genomtänkas och det kräver mycket av en.
 

En del om UEFA-A kursens intagning

Jag kom inte in på a-tränarkursen. Någon analys gör jag inte än, behöver få mer ingående information om poängen först. Hoppas få det imorgon. Det jag trodde efter förra onsdagen var att mina startpoäng var för låga. De går att höja beroende på vad man gör här hemma under 1-2 år och de påverkas av saker man någonsin gjort. Det var en sak som sekreteraren skrev ikväll som jag reagerade på, men skall inte analysera innan det är utrett. Kan hända att jag har fått lägre poäng än väntat från förra onsdagen och då är det fel någonstans. Att analysera en match, hålla en muntlig presentation med bra övningar kring ett tema (8min förklaring åt tränare bl.a.) och att hålla en träning åt U-16 landslaget i 20min kring ett tema gick nämligen bra. Det sade han som bedömde mig också och han gillade mina tankar. Matchanalysen och hållandet av träning har ändå gett riktigt låga poäng om jag förstod rätt ikväll. Behöver utredas. Startpoängen är svåra att påverka, men det gick bra förra veckan och sker det någon orättvisa där går jag till botten med saken. Satte ett mejl åt utbildaren just.
 
Nåja, skall inte sprida alltför negativ energi här nu. Var på skolning ikväll också i flera timmar, denna gång berättades det från bollförbundet om åldern 12-15 år och en del idéer kring U-16 landslaget presenterades också. Laget som jag tränade förra veckan pratades det om, med samma tränare som ledde dem i matchen jag analyserade då dessutom. Några idéer kanske jag fick idag men det mesta börjar vara på den nivån nu att då jag tidigare hade kunnat anteckna två sidor får jag nu ihop fyra rader text och det mesta är påminnelser åt mig själv. Det finns inget U-16 landslagets tränare har sagt och gjort i 3h ikväll som jag inte känner till och kunde göra själv och komma fram till själv om jag var anställd inom fotboll.Samtidigt sitter det folk och hör på och ställer frågor som visar att de är på mycket lägre nivå än de som är på min nivå. Blir tungt att lyssna på.
 
Med dessa tankar, månne jag vore redo för a-kursen? En kurs med 180h tillsammans med andra tränare och totalt 1300 timmar arbete! Man betalar för den kursen. Hela 2600euro plus sju resor på 9h tur och retur från mitt hem skulle det ha varit. Sju träffar ungefär på ett år varav ett läger på åtta dagar hålls 13.7 mitt i den finaste sommaren. De här kurserna vill man inte gå för att det är roligt, det är skönare att inte gå dem. De här kurserna vill man gå för att få nytta av kunskapen, utvecklas och få licensen som kan bidra till bättre tränarjobb. Kursen har gått upp till förbundsnivå och är näst högst i landet (och på sätt och vis i hela Europa samtdigt). Det finns många a-tränare i min hemstad, kursen befann sig på en helt annan nivå då de gick den och det är inte helt rättvist att de har den licensen nu då kursen är på högre nivå och tre(?) gånger svårare att komma in på. De fick dessutom gå den på svenska vilket inte är möjligt längre. För att citera skolningschefen "kraven är att man förstår den finska som kursmaterialet hålls på och att man kan delta på finska då, övningar får man hålla på svenska eller engelska men spelarna kommer inte att förstå något, någon tolk finns det förstås inte resurser för". I den stilen var det, men inte försökte någon hacka ner på de som inte har finska som modersmål. Typ imorgon kan jag analysera och såga systemet med intagningspoängen lite för det är inte så svårt. Finns mycket att ifrågasätta.
 
Fler inlägg är på kommande...

Det ena och det andra

Hatet Keane kände mot Arsenal. Det är en del av det hatet jag känner mot Man United idag, de var vår största rival och hatet är en del av viljan att vara bäst. Vieira kommenterar inte så mycket annat än att Keane var hans favoritmotståndare. Aftobladet har blandat ihop vem som säger vad lite men man fattar nog.
 
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/internationell/england/article17995704.ab
 
Jag har inte fått något besked om minkurs än men det skall komma idag på mejl. Idag har jag inlett dagen med löpning, hela 20 varv inomhus på hårda löparbanor. Att jogga 8 km tar hårt på kroppen på banor. På löpband med 1,5 i lutning  känns 11 km ungefär lika tungt. Den lutningen borde motsvara löpning utomhus i stort sett. Ett problem med med banorna jämfört med annat underlag är hårdheten, det tär på benen och fötterna ordentligt. Jag tränade fotboll igår för först agången på väldigt länge. Det kändes okej men vänstern är inte alls 100% och blir inte det på en tid. En bra orsak att inte binda mig som spelare innan april eller maj. Någonstans skall jag nog lira.
 
Intervju med Anders Svensson i Aftonbladet idag:
 

"…vilken ledarroll han ser sig själv i i framtiden:

– Jag vill inte vara tränare för något lag, jag vill jobba med utveckling, individuell träning, som en extra resurs, och även jobba med spelarrekrytering och scouting. Men framför allt med utvecklingen av spelarna i klubben, i ungdomslagen. Men det är inte omöjligt att jag även går tränar­utbildningen för att lära mig det också.

 

…att Henke Larsson leder nykomlingen Falkenberg 2014:

– Även om man har varit en fantastisk spelare är det inte säkert han blir en riktigt bra tränare, men han har egenskaper som ingen annan svensk tränare har. Sedan om han lyckas att förmedla dem, det får vi se. Vi har många duktiga tränare i Sverige, men de är väldigt teoretiska. Det är för att de inte har spelat på speciellt hög nivå. Där tycker jag att vi ligger efter."

 

Smart den här Anders. Han vet vad han vill och han förstår vad tränaryrket går ut på.  Någon bil i gåva blev det inte till slut heller eftersom skatten hade varit dyrare än själva bilen för honom. Skall försöka få in lite mer inlägg idag, finns en del aktuellt. Har dessvärre tidsbrist då jag skall på en tränarskolning snart och några ärenden.

 

PL helgen som gick var katstrofal för Man United igen. Men de kommer att komma tillbaka än denna säsong och ta sig högt upp. Arsenal är bra på att försvara och visade det i första halvlek då det backades hem mot Everton. Sett till chanserna borde Arsenal ha vunnit. Men 1-1 fick vara ok denna gång. Chelsea förlorade mot ett effektivt Stoke med 3-2. Det är inte godkänt alls. City kryssade och helgen som kommer blir intressant. Arsenal möter City i Manchester i den tidiga lördagsmatchen. Chelsea kommer att slå Crystal Palace hemma samma dag. Imorgon möter Arsenal Napoli i en viktig sista match där Arsenal får förlora med högst två mål. Skulle ändå tro att Arsenal vinner på bortaplan trots pressen på båda lagen. Galatasaray skulle gärna få visa sin kapacitet mot Juventus ikväll, skall bli intressant. Om jag hinner kommer det ett inlägg om både mat och prylar senare idag.


Inför Arsenal-Everton

Öppningselvor Arsenal och Everton:

                         Szczesny
Jenkinson - Mertesacker - Koscielny - Gibbs
                     Arteta - Ramsey
                Wilshere - Özil - Cazorla
                            Giroud
 

                    Howard
Coleman - Jagielka - Distin - Oviedo
Mirallas - McCarthy - Barry - Pienaar
                   Barkley
                   Lukaku
 
Evertons kantspel kan bli ett problem för Arsenal. Sagna saknas idag och på onsdag mot Napoli då vi får fölora med högst två mål. Jag tror att Arsenal går in med bästa laget i bägge matcherna. Skal Walcott starta är det snarare på onsdag än idag. Flamini har ljumskproblem men kan starta idag ändå. Arteta är ett starkt alternativ att starta hursomhelst och han har spelat i Everton tidigare och det är ibland populärt då tränaren väljer öppningselva. Lukaku kan bli ett problem för Arsenals backlinje, men det beror helt på var och hur han får boll av sina medspelare.
 
 
 
Skall till ishallen och träna så kommer att se matchen från inbandning så den slutar kl.21 för mig. Om två dagar får jag resultat från a-tränarkursens intagning. Låget är lite 50-50 och jag känner att jag inte kom in på kursen. Intagningen gick utmärkt men 2/3 av intagningen beror på gamla meriter. Känns som att konkurrensen var hård där, eller vad sägs om då en annan kursdeltagare har spelat i finska ligan åren 1981 och 1982 och hållit på med ett som annat sedan dess. Jag var inte född de år han spelade i finska ligan. Nåja mer funderingar på tisdag då jag vet mer. Jag brukar vara självsäker så då jag är "negativ" eller pessimistisk är det faktiskt inga bra odds. Ha en bra vecka och kämpa på ute i kylan och snön. Har runt -11 grader idag och snö finns det gott om.

Arsenal 4p före Chelsea

Arsenal gjorde en bra match igen. Spelet var under kontroll och Cardiff kom inte till många lägen alls. Lite nervös blev jag då Sesny måste göra en enhandsräddning men annars var det ganska stabilt. Koscielny och Mertesacker har blivit ligans bästa mittbackspar och det med fin hjälp av medspelarna. Två mål av Ramsey och ett av Flamini. Özil två snygga assists. Ingen dålig eftermiddag för en Gooner. Kul då Walcott kom in i 90:nde minuten och fick göra en assist. Dessutom kom han nästan till ett friläge. Ligaledningen utökades på lördagen men Chelsea knappade in lite idag och ligger fyra poäng efter. Manu kryssade med Spurs 2-2 i en jämn match där inget av lagen kunde spela boll på mittenmittfältet. City fixade Swansea med 2-0. Liverpool föll 3-1 mot Hull. Hulls fans klagar på att de heter Tigers, men jag tycker att de kan vara nöjda med att heta Tigers och få vinna matcher i Premier League. Mannen som äger klubben har bott i staden över 20 år om jag förstod rätt. Så det är ingen oljeshejk som mittiallt har dykt upp och hittat på något litet extra nöje.

 

Stabila är ordet som beskriver Arsenals insatser bäst då en tredjedel av säsongen har spelats. En dålig match har Gooners spelat i år och det var mot Man United. Konstigt att det alltid blir så mot dem. Förlusterna mot Aston Villa och Dortmund spelades det ingen dålig fotboll alls så det känns som helt okej matcher ändå. Då man möter Chelsea kan det bli riktigt hett. Chelsea känns absolut som största hotet i ligan just nu trots att de borde kunna spela mycket bättre. Fler matcher på onsdag då det är full omgång igen.  Arsenal har då hemmamatch mot Hull. Allt känns skrämmande bra för Arsenal nu, nästan så att man är orolig och tror att det bara kan bli sämre nu. Men det intressanta är att truppen är bred och att Podolski, Chambo och Diaby ännu är skadade och att Walcotts bästa stunder skall komma än. En sak är säker och det är att ligatabellen inte ser ut som den har gjort de senaste åren!

 

Tre stjärnor. Ramsey gjorde två mål i helgen och firade inget! All respekt för det och fansen applåderade åt honom. En viss RvP firade sitt mål mot Arsenal nyligen. Skillnad på folk och folk! Özil två assists och känslan i hans fot är enormt känslig. Wilshere med två mål senast i CL är bra på gång också.

Själv har jag varit frisk i snart två veckor. Har kört fem träningspass på sex dagar och känner mig på gång igen. Efter att mest ha chillat har tränandet varit överraskande tungt nu men jag är envis som en get då det gäller träning. Kämpade väldigt hårt för att klara 8 km löpning  i torsdags. Fick jobba med mitt psyke många gånger, ville inte missa det uppsatta målet. Jag fixade det och musiken i hörlurarna var ockå viktig i kampen. Det jag tränar för är i första hand hälsan, i andra hand fettförbränning för utseendet och i tredje hand tränar jag för att klara av tävlingsidrott. På isen ikväll kämpade jag hårt för att ta ut mig maximalt i varenda byte. Det lyckades ganska bra och jag fick göra tre mål också. Har inte haft någon bra försäsong på is i år med alla infektioner men oron över att ha blivit en dålig spelare försvann ikväll :) Bara att jobba vidare med konditionen nudå.

 

På tisdag far jag till Eerikkilä, stället där Finlands alla fotbollslandslag brukar hålla sina samlingar. Stället ligger i Forssa och det tar nog 4h för mig att köra dit. På tisdagkväll skall jag bara vila upp mig och försöka sova ordentligt på ett hotellrum. På onsdag börjar uttagningen för att komma in på UEFA A-tränarkursen. På kvällen skall jag köra hem och försöka hinna se Arsenal-Hull :) Mer om uttagningen sen efter lägret. Jag känner mig helt okej förberedd och är tacksam över all hjälp och allt stöd jag har fått så här långt av mina bekanta. Håll tummarna för att jag kommer in, det kan behövas då allt går på finska.


RSS 2.0