Arsenal vinst

Santos, Chamakh och Oxlade-Chamberlain fick starta ikväll mot Olympiakos. Det blev en 2-1 seger där man försökte slå av på tempot och hålla bollen i slutet för att helt enkelt nöja sig med tre poäng. Som jag skrev igår försöker många bra lag ta fulla poäng med så liten insats som möjligt. Arsenal saknade många skadade spelare och RVP, Ramsey och Gibbs sparades som inhoppare. Kan hända att Gibbs endast är första avbytare på ytterbacksplatsen. Santos är en lysande ytterback och det var kul att både han och Oxlade-Chamberlain gjorde mål. Den sistnämnde är bara 18 år och riktigt snabb! Just nu finns det en bredd i truppen och med alla på plats så småningom (utom Wilshere) ser det ut som att man för en gångs skull har bredd på truppen. Topp-4 i ligan är ett måste och visst kommer man att konkurrera om fyra titlar även om det blir svårt att fixa CL och PL.

Valencia som är bra på gång i La liga fick en sen kvittering mot Chelsea och det hade säkert varit en intressant match att se, måste kolla upp den imorgon. MIlan och Barca slog skräplagen vars namn är ganska obekanta för mig, jag kan inte placera landet de kommer ifrån och jag sätter inte energi på det heller. Cardiff-Southampton 2-1 kunde ha varit intressant att se också samt Marseille-Dortmund 3-0. Det kommer in alltmer pengar i fransk fotboll och kanske kan de börja konkurrera om CL titlar snart från franska ligan också...

Jag har varit förkyld i en vecka nu och det ser inte ut som att jag blir bättre. Lär vara samma för många andra här i trakten och det finns många olika virus som drabbar folk just nu. Jag sliter hårt för att orka jobba och efter jobbet blir det mest vila nu. Imorgon släpps Fifa 12 till playstation 3 och det är alltid trevligt. Rooney och Wilshere finns på fodralet, två lysande engelska stjärnor men denna vecka lyser de inte. Skall försöka orka hålla i en träning imorgonkväll, på fredag blir det totalvila för att orka coacha tunering på lördag. Lördagkväll och söndag blir det nog bara vila från allt har jag på känn och Spurs-Gunners kl.18 finsk tid.

Alex med jobbigt dubbelt efternamn blir en stor spelare, den nye Walcott!

CL på gång

Bayern Munchen slaktade Man City och utan en så bra målvakt som Joe Hart hade siffrorna blivit betydligt fulare än 2-0. Bayern rullade ut City nerifrån systematiskt och tog bollen kontrollerat högre och högre upp i plan. En spelstil som påminde lite grann om Barcas eller Arsenals. City hade en bedrövlig press och Bayernspelarna tilläts svänga och få tid lite överallt på plan. Konstigt...och att Tevez inte får speltid är ännu konstigare. City får det tufft i år med tanke på förväntningarna, de är inte bättre än fjärde i PL då säsongen är färdigspelad som det ser ut just nu. Clichy är ingen toppen värvning vågar jag lova och Kolo Toure har nog gjort sitt på absolut toppnivå. För Nasri kan det ta tid att komma in i laget ordentligt, men okej han skrattar varje gång han är på väg till banken.

Manu gjorde en bra första halvlek men chockades av ett hungrigt Basel som vände 0-2 till 3-2 på Old Trafford! MEN förstås gjorde Manu mål på tilläggstid, annars skulle de inte vara Manu. Ändå kan man känna att Manu är lite i gungning nu med två raka kryss, Ferdinand såg lite frustrerad ut också. Laget såg oslagbart ut ännu för en vecka sedan. Ett kryss i CL spelar sällan någon roll ändå, gruppspelet är ganska tråkigt oftast då många världslag försöker ta sig vidare med så liten insats som möjligt för att spara energi.

Frei gjorde hattrick på Man United.


Imorgon spelar Arsenal hemma mot Olympiakos. Walcott, Gervinho och Koscielny är skadade men borde vara tillbaka till söndagens derby mot Spurs på bortaplan. Kanske kan Park få starta en match nu? Tror dock på Arshavin-RVP och någon annan. Song-Ramsey-Arteta blir det väl på mittfältet och framför Sesny kan vi vänta oss Mertesacker och Djourou med Sagna och Gibbs på kanterna. Eventuellt vilar Gibbs och någon annan får chansen på kanten.

Arteta håller på att bli en stor spelare.


Wilshere is out

Wilshere blev opererad idag och väntas vara borta 4-5 månader. Vissa hoppas på att han är i spelskick redan runt julen, vi får se. Han är trots allt den bästa mittfältaren Arsenal har och det känns riktigt synd att han är ur spelskick så länge. Han skulle behövas i de största matcherna åtminstone. I lördags spelades de sista matcherna i div.3 här och jag fick nöja mig med att värma upp bänken med min förkylda kropp. Skulle ha varit roligt med ett kort inhopp men då de andra spelar bra är det onödigt och själviskt att tänka i de banorna. Försökte bli friskare med hjälp av lite bastu och bra stämning men just nu är jag i ännu värre skick än vad jag var i lördags :) Nåja säsongen är slut nu och det känns lite skönt på sätt och vis. På juniorfronten är säsongen inte slut, det blir en turnering på lördag med lag från flera olika delar av Finland. Och om två veckor skall pojkarna på talangturnering på dagtid och missar då även skoldagen. Endast i november blir det paus helt på juniorfronten men även då blir det 1,5h träning en dag i veckan i gymnastiksal.

Lördag=Premier League

Arsenal har en del att bevisa mot Bolton idag. Matchen kan bli ganska hård om man inte får spräckt nollan i första halvlek. Bolton vill absolut vinna idag och kommer inte att gå in för kryss. Wilshere ser ut att vara borta i månader men Vermaelen och Diaby är snart tillbaka. Det är svårt att ha koll på läget i laget just nu. Wenger menar att man siktar på att vinna egna matcher nu och inte funderar så mycket på toppstriden. Går United obesegrade genom ligan kan man inte göra mycket åt det denna säsong. Jag tror ändå inte att det sker fast dom ser vassa ut nu, målvaktsspelet t.ex. är klart sämre än ifjol. Stoke har chans på kryss mot Man United ikväll om man lyckas försvara sig bra och kontrar in mål via inkast eller andra fasta situationer.

Öppning mot Bolton utan att veta desto mer säkert:

Sesny
Gibbs-Mertesacker-Djourou-Sagna
Ramsey-Song-Arteta
Walcott-RVP-Gervinho

Theo har sagt i veckan att han skulle fungera bra mer centralt. Okej hans löpningar i mitten kunde ge direkta frilägen ur bra position. Detta kunde fungera om man spelar 4-4-2. Men ensam på topp i nuvarande 4-3-3 har Walcott inte mycket att göra då hans teknik och styrka inte räcker till för det. Både Bale och Lennon spelar på kanten om man ser på andra raketer i ligan. Då jag coachar har jag oftast raketerna på kanten men testar dem bredvid en stabil anfallare ibland. Idag tror jag på seger för Arsenal, man kommer att ge allt för att ta sig upp ur bottenträsket. Chelsea, Pool, Spurs och Manu bör vinna sina matcher idag, jag ser inget som talar för något annat.

Nu skall jag käka och åka iväg på match trots att jag är förkyld och hängig. Sista matchen på året vill man inte missa, sista träningen missade jag och det stör mig lite. Idag flyttar jag också in i nya lägenheten! Very nice!


Owen Hargreaves har varit hård i sin kritik mot Manu då de försökte ha honom att spela fast han var skadad. Man skall ta dylika intervjuer med en nypa salt. Det är ytterst svårt att veta vad som har skett på riktigt. Men ingen rök utan eld heller förstås så en smula sanning kan det ligga i påståendet.


Några ord om Fabregas

Alla bara klagar på vädret här i landet just nu. Det är höst, regnigt och lite kallt. Själv har jag ont i halsen och är allmänt slut i kroppen. Kan bero på att jag höll igång med jobb+renovering i ungefär 14h igår, enda pausen jag hade var 1,5h tränade av juniorer vilket inte helt och hållet är en paus fysiskt. Mentalt är det däremot skönt att komma iväg på fotboll då man jobbar med mycket annat.

Francesc Fabregas kvitterade för Barca igår på pass från Messi och det blev 2-2 mot Valencia som ser ut att blanda sig i toppstriden. På våren tror jag ändå att Barca och Real har dragit ifrån, om det uppstår problem värvar de mer spelare eftersom det inte finns någon stor respekt för pengar i de där två klubbarna. Fabregas öser in mål för Barca, även om några av de första målen inte kom i ligan har han nog snittat minst ett mål varannan match utan att kolla upp det desto mer nu. Han har alltid kunnat göra mål men han känsliga passningar har varit ett starkt varumärke också. Då han slår en boll med exakt rätt fart vid exakt rätt tillfälle ryser det till i kroppen...åtminstone gjorde det så innan han flyttade till Barca.

Det finns ibland luckor som är små, det kommer en back och en målvakt för att stänga luckan, Fabregas och en ytter (eller någon annan) vet om luckan och passningen måste vara exakt på centimetern för att det skall gå att få bollen rätt för att göra mål. Just den här grejen tror jag att han är bäst i världen på, denna egenskap behövs inte så ofta kanske och det även beror på klubbens spelstil om denna typ av passningar alls kan användas. Han kan slå de här bollarna efter marken vilket kräver en bra känsla i foten och i nervsystemet, månne han har övat några gånger...han kan även slå dem i luften som en blandning mellan en långboll och en chip. Jag frågar mig om vi får se detta i Barca? Skall de bara rulla runt och sedan spela in bollen snett bakåt från kortlinjen eller skall de rulla runt och vänta på att Messi sticker in med bollen i boxen...ibland försöker de spela in bollen i boxen från alla möjliga ställen med instick och djupledspass fast backlinjen är nere vid 14m och målvakten är ute vid 5m. En lucka på 9m räcker inte långt. Vad jag har hört fick Barca problem igår då de blev pressade ända uppifrån, tyvärr har jag inte sett matchen. Det fanns en stund av lycka för Man United i CL finalen i våras då de lyckades pressa Barca högt och hårt så att de hamnade i gungning. Det höll inte i sig så länge och Barca tog full kontroll över spelet ganska snabbt igen, men vi skall inte glömma den stunden de var i gungning.

Fabregas är värd mycket mer än 30 miljoner som han såldes för men det verkar bli allt svårare att hålla sina spelare nu om de vill byta klubb.



Bättre bloggning kanske

Min renovering börjar äntligen vara klar och nu återstår endast detaljer. Räknar med att få mer tid fr.o.m. söndag. Hinner inte skriva mycket här trots att tankar finns. Kanske blir det bättre med det snart! Alla PL lag verkar göra det som krävs av dem i cupen och de får vara nöjda så fast de spelar med b-lag eller c-lag.

Har idag stått på en våt gräsplan och coachat juniorer, den inbyggda gore texen i mina skor fungerar utmärkt! Det är omöjligt att bli våt om fötterna av vått gräs åtminstone :) Imorgon blir det årets sista fotbollsträning för mig ser det ut som. På lördag spelas säsongens sista seriematch och tyvärr spelas den på konstgräs. Jag hör till dem som inte tycker om konstgräs i jämförelse med äkta naturgräs. Där är jag hård, alltså på den punkten för äkta gräs slår allt annat! Några punkter:

*Vem vill köpa Fifa 11 av mig nästan gratis om två veckor?

*Jag gillar The Arks låt Most Radical Thing eller vad den heter och speciellt texten "I don´t know what´s wrong or right but I know what´s worth a fight...", det uttrycket kan jag känna igen mig själv i då det gäller fotboll ibland. Musik är något som får människor att bli på bra humör och stabiliseras.

*Jag borde fylla i kursansökningar som jag har skrivit ut redan. Den enda handlar om fysisk träning och är sista skedet före ansökan till a-licens kurs för mig. Undrar just ur mycket som är nytt för en gymnastiklärare i den kursen, få se. En annan kurs jag skall på behövs för att göra min redan klara b-licens till godkänd UEFA licens så att den även fungerar utomlands.

*Skall riktigt snart boka in mig och en kompis på långsidan på bra plats på Arsenal-Stoke. En månad kvar att förbättra spelet till "vår" match.

Nu skall jag gå och sova. Det finns en del att göra imorgon också men i lägenheten hinner jag inte göra något. Blir en dag tillägnad seniorfotboll och kanske lite tevetittande. Åt alla som endast är bänkidrottare kan jag tipsa att det löns att vara i bra form inför en renovering, det tar hårt på krafterna och alla motoriska färdigheter du har från idrott har du stor nytta av.

Gibbs imponerade inte på mig i u-21 em mot t.ex. Finland men nu är han på rätt spår och han är bättre än Clichy offensivt sett redan nu!

Helg med toppmatcher bakom oss

Ser att många har varit inne och kollat om jag har kommenterat helgens matcher i PL o.s.v. men det har jag allts inte gjort. Har ett extra stressigt liv just nu men renoveringen är så gott som klar så bara jag har flyttat lite mer grejer är mitt liv betydligt lugnare. Hann se en del av alla fina matcher i helgen live och en del i eftersändningar. Något om helgen som gick i punktform nu:

*Arsenal spelade helt ok men två självmål och ett offsidemål sänkte oss, de skadade spelarna frånvaro (speciellt Vermaelen) påverkar laget mycket nu

*Kul att City inte vann idag och Tottenham har fått igång Adebayor vilket inte var så kul för Pool med två röda kort dessutom

*Manu är helt grymma på att göra mål i år, varje gång bollen är nära boxen blir det farligt. Däremot var dom inte bra spelmässigt idag, kanske bra taktiskt eftersom man är så bra på att kontra...men jag antar att man helst skulle vilja ha mer bollinnehav och få spela ut Chelsea emellanåt. Skulle Torres ha satt in chanserna (tomt mål) med mera kunde det ha blivit kryss men med Chelseas försvarsspel får dom precis som Arsenal gå hem och träna extra på det.

* Säsongen på hemmaplan lider mot sitt slut och sista veckan i div.3 för i år firas med två träningar och en match

Manu kryssade, kvällsfunderingar

Jag brukade säga att gruppspelet i Champions League var ganska slött ifjol. Det stämmer bra in på första omgången i år. Inte skulle Manu kryssa 1-1 borta mot benfica om dom verkligen ville vinna. Man sätter inte bästa laget på plan och man låg under länge. Barca kryssade med Milan, kanske delvis för att man inte ansträngde sig till det yttersta för att få en tvåmålsledning. Det var taktiskt smart av Milan att försvara och kontra, Barca såg ut att vara nöjda med att ha bollen för då kan inte Milan göra mål. Nåja dom kunde på sin enda chans i andra halvlek och därav resultatet 2-2. I slutspelet blir det högre tempo, en fråga jag ställer mig är om det finns med för många lag i CL? Nordiska lagen har problem att komma med trots att lag man inte har hört talas om alltid är med.

Höll träning på en halvvåt plan idag, vädret har varit bättre än väntat. Igår förlorade vi en match i laget där jag spelar, planen var lite väl våt men det var inte därför vi förlorade. Gör man inte fler än två mål på 20-30 chanser får man skylla sig själva. Dagens träning löpte bra men tempot var lite lågt, kanske sjönk spelarna ner i gräset trots allt. Jag kommer att börja klippa filmer igen, har ett nytt program vid namn Adobe Premiere Elements 9 som är väldigt proffsigt. Har mycket material från de senaste månaderna. Material från då andra tränar eller spelar, någon egen film har jag inte planerat just nu. Eller okej jag har funderat på en lite grann, men vi får se hur det blir med det. Har ikväll suttit och sett igenom datum för tränarskolningar som jag borde åka på sent i höst ännu. Tar mycket tid då de går i södra Finland bl.a. på måndagskvällar och det betyder att jag måste ta ledigt från arbetet. Nåja allt fixar sig alltid med en bra inställning.

Alla stolpar på läktare borde vara genomskinliga istället :)

Efter kvällens CL

Milan fick sitt 2-2 med en sen och oförtjänt kvittering. Så kan det gå när Barca satsar mer på att hålla bollen inom laget än att göra mål. Okej med ett enormt bollinnehav kan inte motståndarna göra mål, men det händer sig ibland att någon lyckas på sina få kontringar och då blir det poängtapp för Barca. Iniesta skadade sig på något vis och Cesc fick komma in idag, en av hans få mållösa matcher så här långt blev det. Hemmafansen är inte jättenöjda med 2-2 på Camp Nou tror jag. Gruppspelet är ändå inte så hemskt viktigt.

Arsenal gjorde tre byten i slutet och släppte in mål någon minut senare. Ett tursamt helvolleyskott räckte för kvittering, en snygg kvittering. RVP gav Gunners ledningen borta mot Dortmund i första halvlek efter att ha blivit frispelad. Spelet såg helt ok ut på min hackiga stream i första halvlek, Arsenal borde inte ha allt i skick riktigt än och skador på Wilshere och Ramsey förutom på Vermaelen påverkar. Wenger var avstängd förstås och Song&Gervinho fick spela igen då det inte var PL. Chelsea tog en 2-0 seger över Leverkusen på hemmaplan. Några direkta skrällar bjöds det inte på idag. I helgen slog Arsenal Swansea med 1-0 på ett turmål. Bra att poäng rullar in trots att spelet är under uppbyggnad. Oförtjänt var det kanske inte men matchen var nära att sluta kryss.

Idag har jag inte varit på fotboll utan satt upp en tapet istället. Snart är min lägenhet inflyttningsklar. En 100mb nätanslutning, ny dator m.m. väntar på mig och min tråkiga höst. Jag skall njuta av att ha tråkigt och ytterst få uppdrag de flesta höstkvällar. Fifa 12 släpps passligt i slutet av september också. Just nu är det mest fotboll och jobb som gäller. Jag skall spela match imorgonkväll igen, den nästsista i div.3 denna säsong. Det regnar så sjukt mycket dessa dagar att man knappast kan garantera att det går att spela matcher snart om det inte lugnar sig. Helgen som gick fick mina juniorer prova på att spela mot två år äldre, det blev storförluster men också jämna matcher där vi chockade motståndet och publiken totalt. Jag fick mycket beröm för mitt lags spel av spelare som nog aldrig har gett mig beröm tidigare :) Jag hann även spela en förlustmatch (0-1) själv och jag skötte väl mitt i den matchen...det var en jämn match men eftersnacket bestod mest av domarmissar/klagande på domaren/klagande på klagandet :) Lite dumt då fokus försvinner från fotbollsspelandet, egentligen borde man kunna spela utan domare. Testade det med ett b-jun lag ifjol några gånger i träningsmatcher mot ett gäng killar som var några år äldre. Fast slutresultatet inte spelade någon roll ville motståndarna så gärna vinna att de var arga då jag dömde bort mål för offside/godkände mål som kanske var offside och dylikt från tränarbänken...nån måste ju bestämma ändå och vi förlorade med flera mål hursomhelst. En sak är åtminstone säker, det gäller inte att klaga på en bra domare för man får inte fler fördelar av det. Klagar man på en svag domare kan man däremot dra nytta av det. I helgen var det ingen svag domare så klagandet drabbade bara de som klagade. Jag tycker att en tränare borde få begära samtal med domaren en gång per halvlek och få en 20 sekunders timeout på det viset. Kanske kunde det lugna ner vilda matcher.


Inför Swansea

Imorgon bör Arsenal krossa Swansea med minst två mål. Wilshere är ute några månader och Vermaelen likaså. Slött för hela PL då två så fina spelare är borta. Swansea ligger på andra sidan kullen från Cardiff kan man säga. Rivaliteten mellan de två Walesiska städerna är stor, tyvärr har inte Cardiff tagit sig till PL än. Det kom en dokumentär i våras om hur folk lever i Swansea, det finns stora drogproblem m.m. och staden är kanske inte den tryggaste och finaste i världen. De som inte tycker om Swansea (Cardiff fans) har en sång: Shitty Swansea city wented off to see the pope, shitty Swansea city wented off to see the pope, shitty Swansea city wented off to see the pope and tjis is what he said, f*ck off!" och på slutet visas det brittiska långfingret med tummen utåt :) Barnsligt men brittiskt och roligt på sitt sätt. Jag tror att dom sjunger wented fast det borde vara went.

Hemmaplan i London gäller imorgon. Arsenal har några avstängningar i kraft än då Gervinho och Song inte gillade Newcastle spelarna. De ställer kanske upp med följande elva imorgon men kanske en heeeelt annan för att ha koll på laget just nu går inte:

Sesny
Gibbs-Mertesacker-Koscielny-Santos
Ramsey-Arteta-Diaby
Walcott-RVP-Park

Det kommer att bli fartfyllt och jag hoppas att man kan skapa tillräckligt med chanser för att vinna. Jag tror att man håller nollan. Nu är det ett måste att vinna. Allt annat är underkänt och ytterst negativt för läget i laget!

Jag missar matchen imorgon, skall spela match själv och det måste ju gå före PL. Väntar på en höst utan fotbollsspelande snart då man får se fotboll på teve istället på helgerna och slappa lite :) Jag har inte kopplat av mycket de senaste veckorna, det har varit riktigt hektiskt främst p.g.a. renoverandet. I helgen skall jag coacha mitt lag i en cup mot två år äldre spelare. Vi deltar i en högre åldersklass för att få hårt motstånd, desto mer skall jag inte avslöja om det valet. Vi har vad som krävs för att slå två år äldre, det har vi testat några gånger redan. Imorgon måste vi plocka fram det bästa ur oss och våga vinna. Det är lätt att känna sig "mätt" efter en lyckad säsong, men varför inte jobba vidare så länge det finns gräs där ute!? Nu blir det 8,5h sömn minst för att även orka spela imorgon. Möter det lag som jag spelade i på våren ifjol. Jag har aldrig mött så många vänner i en seriematch tidigare. Blir blandade känslor men jag är så professionell att jag klarar av att släppa tankarna från kamratskapen under en match. Dessutom har motståndarna vunnit serien och blivit klara för kval redan. Hade deras kval hängt på matchen imorgon hade jag gått in med blandade känslor, för jag önskar dem framgång. Men imorgon får de gärna förlora :) Kan hända att en del av mina juniorspelare kommer och ser på matchen. Ju fler på läktaren desto roligare.

Milan kryssade med Lazio ikväll efter att ha legat under med 0-2 på San siro. Zlatan satte en strut. Han gör nog minst 20 mål i år om han inte blir skadad. Intressant med Klose i Lazio, han är en bra målskytt och nätade direkt idag. Kul att se tyskar i en annan liga än deras egen.

Liberty Stadium tar 20500 åskådare ungefär men där spelar Swansea inte imorgon.


Tråktorsdag

Det har vari lite fotboll på teve på sistone. Eller det har varit för lite PL :) Landskamper i all ära men jag vill helst se det jag tycker mest om. Finland gjorde en bra match mot Holland spelmässigt. Kryss skulle inte ha varit hemskt orättvist. Men det är kalla fakta att det blev 2-0 istället. Paatelainen har ändå visat att han kan få ordning på landslaget med sitt julgranssystem med mera. Det finns några spelar som inte riktigt får chansen i landslaget just nu som absolut borde få mer speltid. Hoppas att få se mer av dem senare i höst. Jag skall kanske på en match i smaband med tränarskolning. Min b-licens skall uppgraderas till en UEFA b-licens så att den håller internationellt också. Vad jag har för tanke med den saken skall jag inte avslöja. Nej jag ska inte utomlands och träna, det finns inte i några som helst framtidsplaner om jag ser fem år framåt. Förutom den skolningen skall jag på en kurs i "fysisk träning" senare i höst också ett helt veckoslut. Nu kom jag bort från ämnet, landskamper är lite ointressanta. Jag har varit på några av Finlands matcher genom åren men att nå ett slutspel är alltid så långt borta att kärleken till landslaget är dämpad. Att se andra landslag spela känns lite dumt då man håller på Finland och man orkar sällan resa till ett annat land för att se ett landslag spela då ofta vilar de stora stjärnorna. Om man tar Sverige som ett exempel så ser man nog dem bäst från teve också tyvärr.

En cup för mina juniorer och en match för mig mot ett av mina gamla lag väntar i helgen. Skall bli intressant. Just nu skall jag inte skriva mer om mitt liv för det kretsar mer kring renovering och inredning än fotboll dessa dagar. Hoppas att allt är klart inom en vecka senast, pust och suck.

En toppklassmålvakt är guld värd.

Soccerwave som julklapp


Finns en hel del Soccerwaves i lager just nu. Vill nån köpa en som julklapp eller bara annars kan man ta kontakt med mig. Länken här under kanske inspirerar er, världens bästa leksak brukar jag kalla den.

http://www.youtube.com/watch?v=GCReAbNu6gw&feature=related

Godmorgon

Nu borde det vara 27 dagar tills Fifa 12 kommer ut. Jag kan knappt vänta, känns som ett bra tillfälle att uppgradera 42" teven till något större :) Nåja man kan ju dagdrömma iallafall. Blir en del utgifter just nu ändå med renovering, nya möbler, kanske ny dator och en nybokad fotbollsresa. Jag kom på en grej just, hade alltid min ena trådlösa PS3 kontroll vid en kompis medan han bodde här, då han flyttade utomlands i sommar tog han med den haha...den måste jag få tillbaka! :) Jag vaknade upp med en konstig känsla idag, känslan av att matchkläderna inte är tvättade på matchdagen! Nu är min tvättmaskin snart klar med tvätten och det blir att använda hårtorken för att få allt klart till avfärd om 3h. Det fixar sig. Igår då jag hade slipat och spacklat lite väggar i lägenheten kom jag ut och konstaterade efter ett kort samtal att min nya granne i trappan bredvid är domaren som gav mig gult kort för en usel filmning förra helgen :) Nåja det var inget vi talade om igår åtminstone och det gick faktiskt i misstag och jag får skylla på att det blev någon sorts reflex.

Då jag spelade anfallare i åldern 18-20 år fälldes jag ofta i straffområdet av lite för ivriga orutinerade motståndare. Då jag blev äldre blev backarna smartare och kontakten i boxen blev en helt annan. Tror inte att jag har fällts till straff de senaste sju åren i någon seriematch. Däremot fick jag många frisparkar ännu för några år sedan då jag ännu var snabb hann jag ofta just före motståndaren på en boll och blev träffad i vristen själv. Nu då man är äldre och långsammare är det annorlunda. Ibland funderar jag om min spelplats har slöat ner mig. Jag hade 12 blankt på hundra meter för några år sedan och var då även snabb på korta sträckor...nu skulle jag vara strax över 13 sekunder på 100m men de korta sträckorna 10-20m har försämrats ännu mer klart. På mittenmittfältet blir det nog också korta snabba löpningar men ofta är de under 10 meter om man är rätt placerad och eftersom det är trångt dyker det alltid upp en duell ganska snabbt. Man hinner helt enkelt inte koncentrera sig på att springa hårt några längre sträckor på mitten.

Eftersom jag skall på match idag missar jag då Bolt springer kl.15.20 finsk tid (kl.14.20 svensk tid) men jag hoppas på nytt världsrekord! Risk för tjuvstart? Nja han kan nog slå alla utan att få bäst start, men han tar nog inte världsrekord utan en bra start. Vet inte om jag hinner se några landslag spela kvalmatcher ikväll. Känns inte som världens viktigaste händelse heller. Väntar mer på Premier League just nu.

Mina gamla Asics. Köpte ett nytt par igår, blir ett nytt par varje år. Det smartaste är att köpa ett bra och dyrt par som har lämnat från förra året för då får man en grym rabatt :)

Landskamper

Finland spelade lite piggare idag och lyckades med målskytte mot Moldavien. Att vinna 4-1 är helt godkänt speciellt med tanke på att spelet byggs nu. Emellanåt hade man en väldigt fin rörelse och snabba passningar i första halvleken. Att målen kommer är viktigt också. Värre för sverige med bortaförlust i Ungern med 2-1. Arsenals Park gjorde hattrick igår mot något litet skräpland då de vann 6-0. Van Persie satte fyra baljor i en 11-0 seger mot San Marino ikväll. Det mest spektakulära idag var ändå att världens bästa mittfältare Fabregas gjorde två mål mot Uruguay i träningsmatch. Han vände 1-2 till seger och kostade på sig att missa en straff efter det också. Han bara öser in mål, visst har han gjort mål tidigare år också men efter en lugn sommar utan VM-slutspel verkar han ha hittat en formtopp nu.

Idag har jag jobbat, renoverat och sett Finlands första halvlek. For iväg och såg en halvlek div.3 fotboll efter det, verkade mer vettigt men efter att ha sett spektaklet där spelare från eget lag försökte börja slåss vet jag inte om det var så bra. Men man lär sig alltid något av livefotboll som man inte gör då man ser fotboll på teve. Hur stor del av matchen ser man egentligen genom teverutan? En hel del jo men på plats ser man mycket mer...om man har en vettig plats ;) Orkade inte se Sveriges match ikväll, hade redan funderat med polarna att se en biofilm som lite omväxling. Imorgon är det bortamatch, blir 3h i bil tur och retur så nu behöver jag sömn.

Jag såg ett tag att det var 9-0 till Holland jag gissade att RVP hade gjort fyra mål och Huntelar tre. Nästan rätt, men Huntelar gjorde bara två.

Hej bloggen

Hej bloggen är den värsta öppningen man kan köra med så jag måste ju testa det då. Vad har vi lärt oss idag? Inte mycket men kanske några saker. Jag hamnade att smsa för att få veta ett viktigt resultat i juniorserien, hur svårt kan det vara att skicka in till nätsidan så att även vi motståndare får se resultatet!? Som tur var hade dom jag frågade förlorat med 0-4 vilket passade oss utmärkt. På måndag möter dom ett lag som borde vara ganska jämna med dem. Om dom vinner 5-0 passerar dom oss i regionserien och ditriktsserien. Om deras motståndare vinner med 2-3 blir det lottning mellan oss och dem om regionseriebronset (d ehar säkrat distriktssilver i sitt eget distrikt). Vinner dom med endast 1-2 räcker det till vårt brons och vinner dom med två mål eller fler kniper dom bronset. Jag hoppas såklart på kryss vilket ger oss brons med 2p istället för att man skall börja räkna målskillnad. Jobbigt det här då man inte kan göra något och inte heller kommer att se matchen..man kan locka lag a med en tårta om det blir så att vi får bronset men det är inte precis något som förbättrar vårt rykte. På seniornivå får man betala pengar åt ett lag för att få dem att försöka kämpa för vinst i en match som är viktig för ens eget lag...om jag har minns reglerna rätt enligt hur det var för något år sedan.

Talade med en erfaren utbildad tränare idag som läser min blogg ibland. Han tyckte att det är bra att ha spelare med olika egenskaper att välja mellan och att man i en backlinje kan behöva en lång som vinner nickdueller, en snabb, en passningssäker o.s.v. även om man såklart endast har kompletta spelare. Men det finns bara en Vermaelen ;) Imorgonbitti skall Bolt springa 200m, diskas han då lär friidrottsvärlden bli galen. Jag satt och funderade på ett test ikväll, att göra en film där friidrottare på landslagsnivå får chansen att möta fotbollsproffs på olika sätt i matchliknande situationer. Främst där det gäller att springa i en lucka då backlinjen står högt...hur långt skulle de klara sig bara på snabbhet mot finska ligabackar? Skulle vara kul att göra tester utgående från vissa övningar där en tränare som jag kan se till att det inte är helt uppenbart vart bollen spelas utan att det blir matchlikt och oväntat. Jag skall kanske skaffa en ny dator snart bara för kunna klippa film bättre. Idrott och fotboll är beroende av bra teknik nuförtiden.

Dagen efter att fönstret blåst igen

Transferfönstret är stängt. Idag borde ligorna börja eftersom alla trupper är klara. Alternativt kunde fönstret stängas tidigare. Nåja det skall jag inte fundera mer på just nu. Många var uppe sent inatt eftersom transferfönstret stängde kl.2 finsk tid och kl.1 svensk tid. Som vanligt skedde många värvningar riktigt sent. De senaste veckorna har det mesta snacket varit om Arsenals trupp och det säger jag inte för att jag håller på Arsenal. Rubrikerna i media har oftast handlat om just Arsenal och deras försäljning och eventuella inköp.

Först en titt på de som har lämnat Arsenal

Armand Traore, QPR
Samir Nasri, Manchester City
Emmanuel Eboue, Galatasaray
Cesc Fabregas, Barcelona
Gael Clichy, Manchester City
Roarie Deacon, Kontrakt ej förnyat (Sunderland)
Thomas Cruise, Kontrakt ej förnyat (Klubblös)
Mark Randall, Kontrakt ej förnyat (Chesterfield)
Jay-Emmanuel Thomas, Ipswich

Vi ser 4-5 större namn varav två hör till toppspelare i Europa då de är i form...och fyra lite mindre namn som kanske kan bli till större namn i framtiden.

Utlånade

Nicklas Bendtner, Sunderland
Joel Campbell, Lorient
Henri Lansbury, West Ham
Denilson, Sao Paulo
James Shea, Dagenham & Rebridge
Carlos Vela, Real Sociedad
Pedro Botelho, Rayo Vallecano

Bendtner har något i sig som är bra, han gör en del mål då han får speltid. Konkurrensen om en centerplats är tyvärr stor även som inhoppare. Ett bra drag som har använts alltför sällan är att lägga RVP på en kant och ha Bendtner i mitten.

Nya spelare

Mikel Arteta, Everton
Yossi Benayoun, Chelsea(lån)
Per Mertesacker, Werder Bremen
Andre Santos, Fenerbahce
Chu Young Park, Monaco
Alex Oxlade-Chamberlain, Southampton
Ryo Miyaichi
Gervinho, Lille
Carl Jenkinson, Charlton
Jon Toral, Barcelona
Hector Bellerin, Barcelona
Kristoffer Olsson, IFK Norrköping
Joel Campbell, FC Saprissa

Hela 12 nya spelare varav några är till för juniorlagen tills vidare. Gervinho har visat fina takter och tar en plats i anfallet, han kan bli hur bra som helst i år och göra över 10 mål i ligan. Jenkinson har en del att lära och är skert avbytare för ytterbackarna oftast. Ryo Miyaichi med det svårstavade efternamnet kan bli en frisk fläkt offensivt men är väldigt otestad så här långt i Arsenal. Att ha med en korean är bra för försäljningen i Asien. Han fyller 19 år i december så han är väldigt ung än. Alex O-C som jag förkortar hans namn om jag inte kallar honom för Alex är en lovande spelare som knappast får ett alltför stort genombrott i år, han får nog vara med och lära sig genom cupspel och inhopp i ligan.

Så var det då ännu fem nya spelare som dök upp i slutskedet av transferfönstret. Chy Young Park ger oss alternativ offensivt och han har en viss rutin då han är 26 år. Han är kusin med Park i Manchester United. Han kan överraska positivt. André Santos borde vara den bästa ytterbacken vi har nu. Per Mertesacker är med sin rutin och sina 198cm en stor profil och den största värvningen defensivt nu. Förhoppningsvis passar han in i laget och fungerar utmärkt. Benayoun är på lån från Chelsea och han känns mer som en back up i backlinjen lite som Silvestre och Campbell har varit någon gång de senaste åren. Men denna herreman är klart bättre än de två var för något år sedan. Här trodde jag att det absolut inte skulle komma fler värvningar men mittiallt värvas Arteta för cirka 10 miljoner pund och han gick dessutom ner 10 000 pund i veckan jämfört med i Everton. Ett mycket bra exempel på att lönekraven skall stämma innan man kan spela för Arsenal!

Svårt att säga vad alla spelare har kostat då det mesta man ser i media är rykten som bygger på en liten del sanning. Vad Mertesacker kostade vet jag inte, men jag antar att han var allra högst 25 miljoner pund? Resten av gänget var runt 10 miljoner eller billigare. Om man funderar på det skede då det fanns 100 miljoner pund till värvningar så har man värvat för kanske 50-60 miljoner nu. Att köpa in Sneijder hade varit möjligt men lönekraven stämde inte överens med de man kräver att spelarna går med på. Han skulle ha varit en superstar, nu fick man Mertesacke som den största värvningen och flera som kan vara bra värvningar. Nu kom Arsenal undan med äran i behåll. Att köpa sig ett storlag är inget man vill göra eller ska göra, då tappar vi det unika med klubben. Vi värvar billigt och gärna ungt och gör något bra av det. Nu har man ändå värvat några äldre spelare, inte fullt så tekniska som de brukar kunna vara men rutinen är guld värd. Nu har man en trupp som kan bygga på att spelarna kompletterar varandra, man kan kanske använda olika spelstilar beroende på motståndet på ett annat sätt än tidigare då alla spelare har varit stöpta lite i samma form.

Vågar jag mig på en drömelva? Nåjo, med avbytare i viktighetsordning.

Sesny (avb.1 Fabianski 2.Almunia 3. Mannone)

Santos-Vermaelen-Mertesacker-Sagna (avb.1.Gibbs, 2.Djourou 3.Jenkinson 4.Koscielny, 5.Squillaci)

Ramsey-Wilshere-Song (avb.1.Arteta 2. Diaby 3. Benayoun 4. Frimpong 5. Rosicky 6. Eastmond

Gervinho-Van Persie-Walcott (avb.1. Park 2.Miyaichi 3. Alex O-C 4. Arshavin 5.Chamakh

Med Arteta insmält i laget får vi se hur mittfältet börjar se ut. Vi skall minnas att Diaby kan vara riktigt bra också. Man har ändå så många skador att kampen om platserna sällan är alltför hård på mitten. Ramsey kan ligga illa till med speltid om han inte skärper sig snart. Han är bra men ojämn. Försvaret ser ruskigt bra ut på pappret men allt skall klicka på ett speciellt sätt för försvararna sen också. Anfallet blir tufft då spelarna lär känna varandra bättre. Walcott får press på sig att prestera bättre, han gör en del mål men inte alltid så mycket mer än det. Med Arsenals spelstil behöver man bidra till hela spelet med passningar och att veta hur bollen hålls inom laget också. Men självklart är det tacksamt med spelare som gör mål.

Uppskattat betyg på en skala från 1-5:

Målvakt 4, så länge Sesny är frisk
Backlinje 4, så länge mittbackarna är friska
Mittfält 3,5, beror på hur Arteta backar upp de andra och på hurudan säsong Wilshere gör
Anfall 4,5 Beror mycket på de som utmanar från bänken också

Snabbt räknat 16p / 20p blir det då ungefär och då har nog Barca ungefär 20p och Manu ligger någonstans mellan 16p och 20p. Man City har nog minst 16p också så det blir att överprestera lite eller överraska för att få de stora titlarna. Någon av de mindre cuperna kan man lyckas vinna i år med hjälp av bredd och rutin. Topp-4 i Premier Leagur är ett måste och det skall nog lyckas. Titelracet beror helt på hur de nya spelarna anpassar sig och fungerar i laget.

Arteta kan peta Ramsey



RSS 2.0