Uthållighet


Lucka nr 23!

Någa siffror från allsvenskan som jag presenterade åt ett gäng juniorer i veckan på en föreläsning kan man nu läsa på bloggen idag. Hur mycket rör sig danska elitspelare i en match? Enligt en pålitlig studie 2004 är svaret: backar 10km, mittfältare  12,5km och anfallare 10,5km. Danska ligan kan tänkas vara den bästa i Norden dessutom skulle jag tro.. Och en analys av på vilket sätt en dansk div.1 spelare rör sig i en match ser ni här: gång 3,4km baklänges 0,2km jogging 3,2 km lätt 2,5km halv 1,7km snabb 0,7km och ryck 0,4km. Det här var en analys av en mittfältare, på mittenmittfältet görs de flesta riktningsförändringarna. En aerob process pågick under 90% av matchen och endast 10% av matchen befann sig spelaren i en anaerob process.

 

Det som ni inte såg nu från resultaten var att spelaren stod stilla 20% av matchen. Tänk att en femtedel av matchen stod spelaren stilla och ändå blir kilometrarna och intensiteten stor. Det är inte bara danska spelare som har testats utan en massa andra också, även Australien har varit med i undersökningar. Aerob uthållighet är viktigast för mittfältare och anaerob uthållighet är viktigast för anfallare.

 

Detta var några saker kring uthållighet. Den största mängden mjölksyra för en fotbollsspelare finns i mitten på andra halvlek, jag antar att matcherna håller högt tempo ungefär då och att det därför kan vara ett av de viktigaste momenten i en match åtminstone på toppnivå.

En annan dag blir det mer om snabbhet och lite annat kring rörelsemönster.


Fredrik Ljungberg var en unik spelare då han var på toppen av sin karriär. Han har en otroligt bra blandning av korta och långa muskelfibrer. Det gör honom både grymt snabb och uthållig.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0