Finska landslaget

Fortsättningen på bloggandet startar......nuu! Meningen är att jag skall blogga nästan dagligen. Ibland blir det annat än fotboll men tanken är att 95% av bloggen skall bestå av fotboll, idrott och sådant som anknyter till träning. Min bloggdesigner har gjort ett trevligt jobb. En ny header är ändå på kommande snart.

 

Finlands match idag blev svårare än väntat, det mesta hänger på när man gör 1-0 på ett svagt lag. Det målet krossar oftast kämparviljan och självförtroendet. San Marinos handbollsförsvar ställde till en del bekymmer i första halvlek men chanser fanns det gott om. Trevligt att man ger unga spelare chansen som t.ex. Kasper Hämäläinen men ser man på hans missar vet man att han inte är redo att möta lag som Sverige och Holland än. Att han gör mål på ett utmärkt inlägg i dagens match spelar inte så stor roll. Att han gör mål från tre meter med bredsidan är inte heller mycket värt trots att han är på rätt plats vid rätt tillfälle. Mål i landslaget är förstås alltid bra men om vi talar om att möta svåra lag där endast Forssell får en chans per match så har inte Hämäläinen något att komma med ännu.

 

På sikt hoppas jag att Perparim kommer med i truppen på allvar snart. Spelare som Porokara, Sjölund och Johansson är helt okej offensivt medan Hetemaj förhoppningsvis kan bjuda på det lilla extra som de spelarna helt klart saknar. Hur bra det är att få vara ordinarie i elvan i Brescia låter jag vara osagt. Svårt att säga vad italienska ligan är värd, topplagen är bra men hur bra är egentligen resten? De tidigare nämnda finska spelarna är för typiskt finska då det gäller att utmana. Vi har Junior som kan utmana men ibland går det lite trögt för honom då snabbheten inte är den bästa. Kanske Perparim kan bli stor i landslaget. Inför framtiden skulle det vara bra att få en mittback som håller toppnivå. Hyypiä börjar ha gjort sitt. Han var bra under sin Liverpool session men på senare år har han tappat mycket. Litmanen klarar sig utmärkt mot lag som San Marino men han har nog också gjort sitt i landslaget. Jag hoppas att han ger finska folket nytta av sina kunskaper som tränare eller rådgivare istället. Bra att Baxter ännu hjälper Finland men jag tror att han är onödigt dyr att ha kvar nu då han inte är huvudtränare i landslaget. Kontraktet går såklart inte att bryta på så vis att Baxter inte skulle få sin lön.

 

Vad gäller Baxter så tycker jag att han skulle ha fått vara kvar ett tag till med tanke på att han ändå lyfter hög lön. Jag känner tränare som har fört diskussioner med Baxter genom åren och jag antar att han är en duktig tränare speciellt taktiskt. Nu gick alla matcher med landslaget åt skogen, men tar man det bästa ur Hollandmatchen så höll Finland en så hög nivå att det skulle räcka för att ta sig vidare till ett slutspel. Dåligt flyt har förstört kvalet till stor del och Baxters aggressiva sätt har varit negativt för hans fortsatta förtroende. Då det går dåligt skall man vara ödmjuk, då om någonsin löns det. Kanske kunde Baxter ha gjort succé i nästa kval. Det får vi inte veta, tränarbranschen är stenhård. Vem som skall ta över på allvar får vi se, om det blir succéduon från Örebro blir jag lite besviken på så vis att det känns bra att ha finlandssvenska tränare som lyckas bra utomlands. Allsvenskan är en helt bra liga och landslaget hinner man nog träna i framtiden.

 

Vissa tränare är gjorda för att träna landslag, regionlag och distriktslag. De tränarna behöver inte utveckla spelare själva, de behöver inte vara speciellt bra psykologiskt och de kan dessutom byta spelare lite hur som helst. Det passar bra för vissa medan andra är bra på att utveckla spelare och göra ett lag framgångsrikt med hjälp av en massa taktiska knep. I ett klubblag behövs oftast det senare alternativet. Själv skulle jag träna ett allsvenskt lag tio gånger före finska landslaget. Detta sagt med tanke på fotbollen som intressant arbete. Ser man på pengar, ära och att synas i media är landslaget ett bättre alternativ.

 

Avslutningsvis skall jag säga grattis Finland till 8-0 segern, undrar vad Huttunen sade i halvtid...kanske hittade han någon nyckel till att öppna San Marinos försvar, kanske var de knäckta av 1-0 målet och knäcktes ännu mer av 2-0 som kom tidigt i andra halvlek. Häftigt med sju mål i andra halvlek och trevligt att Litti fick sätta in en straff i en av sina sista landskamper.

Perparim snurrar upp Juventus


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0