Lucka nr.1 Arsenals fotbollsskolor

Lucka nr 1!

Denna lucka innehåller en historia från min semester på Cypern för någon månad sedan. Arsenal har nämligen fotbollsskolor lite här och där i världen och ett av de ställena är Pahpos på Cypern. Fotbollsskolan grundades för lite över ett år sedan. Alla mellan sju och sexton år är välkomna till träningarna som pågår i cirka 2h två gånger i veckan under vissa delar av året. Det finns även en grupp med 4-6 åringar som leker en gång i veckan. Spelarna tränar även med egna lag helt normalt och denna träning fungerar som extra träning för dem. Filosofin för fotbollsskolan är upp delad i sju bitar: Attitude, Respect, Skills, Energy, New thinking, All for one och Learning. Jag skriver lite om ett av områdena för att ge er en inblick: Learning går ut på att spelarna skall lära sig spela enligt Arsenals spelidé där man passar runt bollen och rör sig mycket med hjälp av skicklighet och teknik. Samtidigt som man lär sig det spelet skall man även utveckla fair play, utvecklas som spelare och ha roligt.

 

Emellanåt kommer tränare från England till Cypern för att främst lära de Cypriotiska tränarna att göra ungefär som Arsenals tränare gör med sina spelare. Det mest intressanta är att några av de bästa spelarna från fotbollsskolan kan få en tredagars chans tillsammans med Grekiska spelare att visa upp sig för att kunna få en plats i Arsenals akademi.

 

Arsenal har en välgjord triangel som deras spelarutveckling utgår ifrån. På botten finns två saker, Arsenals utveckling och Arsenals fotbollsskolor. Från de stegen kan man komma vidare till avancerade Arsenal där man är med i något sorts lag inom föreningen. Från det steget kan man nå tredje nivån som är Arsenals elittrupper, alltså då är det frågan om det bästa laget i en åldersklass. Det högsta steget i triangeln är att man kommer med i Arsenals akademi. Vad det innebär i verkligheten vet jag inte exakt men har någon kommit så långt lär det finnas väldigt goda chanser att vara fotbollsspelare på heltid. Då finns förutsättningarna där och då är det bara att ta vara på chansen.

 

Arsenals fotbollsskolor har funnits sedan 1985 i England och på senare år har de börjat grundas alltmer utomlands också.

 

En bild på Arsenals akademihall via Hale End i London


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0