Efter Manu-Arsenal

Jag kom några minuter försenad till Arsenals match idag. Hade svårt att se vem alla som var i öppningselvan. Till att börja med undrade jag vem Francis Coquelin är. Aldrig hört om honom ens, han är tydligen en fransk 20 åring som hör till u-laget och har varit utlånad till Lorient. Han var inte alltför dålig trots att han debuterade idag. I försvaret saknades Sagna och Vermaelen som jag hade räknat med att spelar idag. Chockande men om Djourou gör en bra match kan det fungera, Djourou gjorde sin sämsta match i Arsenal idag. Skulle Jenkinson klara sig defensivt var en fråga, det gick lite för snabbt för honom ibland och han är inte van att vara offensiv syns det. Han har en del att utveckla men det är väl också meningen med honom. Jag trodde från början att han inte skulle synas någon annanstans än i cupmatcher. Traore kan bli ganska bra ännu men har mycket att lära. Koscielny gör sitt bästa, med en osäker Djourou bli hans spela sämre också. Sesny gjorde vad han kunde och kan inte belastas för speciellt mycket, men några detaljer gås säkert igenom med honom imorgon. Ramsey gör en ok match, RVP är också godkänd. Walcott gör ett mål men han bidrog med för lite idag. Arshavin och Rosicky skulle jag gärna ha sålt inför denna säsong, de är inte dåliga men de räcker inte till på denna nivå. De är spelare att använda i cuperna. Lansbury har jag inte sett mycket av varken idag eller tidigare då jag missade förra ligamatchen, Chamberlain verkade helt bra under sin halvtimme men de övriga hade slutat kämpa då han kom in. Sedan finns det två på bänken som jag inte ens har orkat googla som heter Gilles Sunu och Oguzhan Ozyakap.

Då man kommer till slutspelet i Champions League och mönstrar bästa laget på våren tror jag att det ser ut ungefär så här: Sesny, Gibbs/nån ny-Vermaelen-Djourou(i form)/nån ny-Sagna, Wilshere-Ramsey/Song-en ny stjärna, någon ny-RVP-Gervinho (bättre än någonsin). Avbytare: Koscielny (inte bättre än just nu), Walcott (bättre än just nu), Miyachi, Chamberlain (långt mer utvecklad än just nu), Fabianski (får en del speltid här och där och är ok som andra mv), Chamakh (i bättre form efter Afrikaturne), nån ny. Då ryms många som var i elvan idag inte på pappret (Arshavin, Rosicky m.fl) fast de har haft stor roll så här långt. Laget är under uppbyggnad, åtta skadade/avstängda gör läget hemskt. Det känns onödigt att släppa in åtta mål, men det var tre poäng på spel och det är allt man har förlorat i ett skede då laget inte är mer än 20% i skick. Av de jag tror att startar i de viktigaste matcherna i vår har vi cirka 3-4 på plan idag. Det är ingen panik, Wenger vet vad han gör. Dock kan det finnas problem på värvningsfronten, det verkar vara svårt att få nya spelare som passar in.

Något om matchen
Hur bra Manu var idag är svårt att säga, de gick inte in 100% speciellt ofta i den här matchen och det kändes som att de hade kunnat öka tempot och pressen om de inte hade fått sina mål. De verkar ha fått väldigt bra värvningar, scouterna kan tydligen sitt jobb. Varje år får de nya stjärnor från ingenstans som man inte har hört om och det mest intressanta är att de är ganska färdiga spelare som inte behöver 15 matcher för att vara redo. Bänken Manu hade idag är imponerande. Första halvleken är jämn och Manu sätter tre mål på cirka fem chanser. Det första är helt hemskt då Djourou klåpar tillsammans med Koscielny då de är två mot en att vinna en chippad boll. Att det blev mål är obegripligt. De två följande målen kan jag bara säga en sak om, varför skulle drömträffarna komma just idag? Att skjuta mål på en 195cm lång målvakt är inte lätt men idag var bollarna riktigt placerade varje gång. Arsenal hade sina lägen,  en straffmiss, en miss från 5m på en målvaktsretur och ett mål i slutminuten. Spelet med boll i första halvleken såg aningen bättre ut för Arsenal i mina ögon, skillnaden då Manu har bollen är att man ganska snabbt ger den åt t.ex. Nani som är så pass mycket bättre individuellt än de b-spelare han behövde möta idag...så att själva passningsspelet inte behöver vara så utdraget och välfungerande. Arsenal var lite slarviga redan i första halvleken med två saker, några gånger löpte inte t.ex. Ramsey ner då han borde ha gjort den från mittenmittfältet och det viktigaste var att man inte hade rätt täckning bakom de spelare som utmanades plus att det uppstod två mot en lägen för ofta p.g.a. dålig täckning/uppbackning. Lite lathet eller ovana kanske låg bakom de fenomenen.

Andra halvleken var något helt annat än den första halvleken då matchen borde ha varit typ 1-1 eller 2-2. En psykologisk effekt av att ha släppt in tre mål och missat en straff fanns någonstans i huvudet på Arsenalspelarna. Tankarna var nog att "det här får inte gå alltför dåligt" istället för att jobba stenhårt och tro på laget. Lite hopp fanns eftersom de tio första minuterna ägdes av Arsenal. Hoppet släcktes genom 4-1 målet som också det var ett skott där man kan tänka att "varför just denna träff idag" men då det var Rooney igen en gång kan man också tänka att han är en förbaskat bra skytt åtminstone just nu. Sesny trodde att den skulle gå över muren vilket kanske var lite dumt då den kom från "andra sidan" denna gång, att lägga den över muren därifrån är svårare för en högerskytt. Han sköt som en högerskytt kan göra i det läget och det räckte. Vi har alltså 4-1 av en chipp där vi har två mot ett läge och tre skott som skjuts utanför straffområdet. Suck. Onödiga frisparkar fanns det gott om idag, Djourou stod för den onödigaste fällningen. Senare kom ett skott som Sesny kanske kunde ha tagit men till hans försvar kom skottet mellan benen på en back. RVP hann stänka in ett fint volleyskott där emellan som ingen i hela världen firade. Arsenal spelade faktiskt och anföll hela tiden och hade 14 skott på mål idag. United sköt 17 skott på mål och fick in 8 av dem. Följande mål var en straff. Ett annat bakslag var Jenkinsons utvisning men han är inte den viktigaste spelaren i laget precis. Jag skall inte beskriva varenda mål här nu men det sista av Ashley Young symboliserade skotten idag, de var så välplacerade och hårda att 195cm inte räckte till. Med en bättre press hinner såklart bollhållaren inte ladda så bra, men det fanns så många problem i försvarsspelet idag att man inte kan fokusera på enskilda saker så mycket. De individuella prestationerna var bedrövliga och sista 30min såg det ut som att laget inte kämpade hela tiden, det har jag aldrig sett tidigare!

Matchens efterspel var ganska odramatiskt, såg ut som att någon Arsenalspelare skrattade halvt åt eländet. Rooney och Wenger har kommenterat ungefär att för många saknades i Arsenal idag, nåja Rooney uttryckte sig inte exakt så men nämnde den saken. Arsenalspelarna applåderade åt de fans som hade stått ut hela matchen och de applåderade tillbaka. Samma stämning såg jag tecken av i Vasa. det enda som förlorades idag var tre poäng. Detta kanske blir en väckarklocka även om man inte kan väcka spelare som inte skall möta Manu egentligen alltför mycket. Ägarna och lagledningen har två dagar på sig att spendera pengar. De som läser mina inlägg vet vad jag tycker. Man kan inte köpa sig ur läget, man kan fylla på med någon spelare men det är de som redan är med som skall göra jobbet. Och det kan dom, spelstilen finns där och spelarna finns också där även om de inte fanns idag. Två eller tre värvningar kanske görs och det kan räcka för att nå stora framgångar nu fram till januarifönstret.

Ramsey är bra på gång nu, men han har minst 20% att hämta ur sig själv ännu.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0