Fotboll hela veckan

Det löns att kolla in på bloggen åtminstone varannan dag för det kommer uppdateringar som inte länkas till facebook också. Denna vecka som kunde ha varit en lugn höstvecka har jag varit på fotboll fem dagar i rad snart. Är helt frisk nu så har t.om. rört lite på benen själv och kanske äntligen bränt några kalorier också vilket är nödvändigt. Må: juniorträning, ti: ställde upp i någon sorts välgörenhetsmatch och gjorde fyra snygga mål, ons: juniorträning tors: coachade skolfotboll och hade avslutning med juniorerna på kvällen fre: kompismatch på konstgräs blir det.

Sverige gjorde en fantastisk match mot Holland. Kanske Holland hade mer av spelet och kunde ha vunnit 8/10 matcher mot Sverige som de talade om i efterhand. Men den här kvällen var det Råsunda och svensk explosivitet med snabba omställningar samt fina anfall med snygga mål som lämnade i tankarna. Källströms frispark i krysset var fantastisk och Toivonens sista mål med vänsterfot (han är högerfotad) var mycket fint och svårt att lyckas med. Larssons straffmål var viktigt då det kom så tätt inpå holländarnas mål. Det var en magisk kväll då Sverige gick till EM. Nu blir det roligare nästa sommar att läsa om matcher och se tv-sändningar. Det här tar inte bort något från Holland som är ett utmärkt landslag och de saknade flera spelare idag och borde inte vara bittra fast det kanske svider att till slut förlora en match efer en lång svit utan förluster.

Zlatan var då inte med i matchen och kanske påverkar det de andra spelarna så att de tar större ansvar och kliver fram på ett annat sätt. Då Zlatan är med spelar man ofta på ett annat sätt och jag skulle vilja påstå att anfallen oftast blir långsammare då det borde vara bråttom eller så kommer det inte med lika många spelare i anfallen. Något av det borde stämma. Man backade nog hem som vanligt men då man fick bollen var det annorlunda helt enkelt. Man kan förstås inte jämföra alltför mycket med Finlandmatchen dr det var regnigt och blåsigt, vilket fick t.o.m. Kim Källström att slå bort många bollar till inkast och dylikt. Viktigt inför EM blir att alla tar ansvar även med Zlatan på plan, då kan det bli riktigt bra.

Finlands landslag har sikte på EM 2016. I VM-kvalet till VM 2014 kan man fortsätta att utveckla spelet och rutinen i laget. Det blir nästan omöjligt att ta sig till VM då Spanien och Frankrike är i samma grupp men Frankrike har haft problem tidigare och kan nog klåpa sig rejält i kvalet också. Jag tror att Paatelainen är på rätt spår just nu, kul att se Finlands landslag kunna hålla bollen inom laget. Kan man bara börja göra fler mål så är EM 2016 ingen omöjlighet.

Två matcher jag absolut tänkte se i helgen är Manus match mot Liverpool på lördag kl.14.45 finsk tid och Arsenal mot Sunderland på söndag kl.15.30 finsk tid. chelsea-Everton kl.19.30 på lördag blir ingen dålig match heller. Många matcher är intressanta då det inte bara är två lag som är stjärnspäckade nuförtiden. Biljetter till Arsenal-Stoke fick jag fixat för 35 pund styck och det gick lättare än väntat. Hade först kollat på biljetter på bästa plats för 140 pund ett tag. Väntade ut hemsidan ifall det skulle komma biljetter som alla kunde få istället för att bli "red member". För några dagar sedan kollade jag då igenom platserna och det gick inte att få två biljetter på bästa platserna bredvid varandra (kostade 70pund) så jag ringde min vän och vi beslöt att sitta bakom ena målet långt nere så att vi är nära planen istället. De biljetterna blev endast 35 pund styck som sagt och det är faktiskt billigt, kan vara intressant att sitta nära planen även om man skulle se spelet klart bättre från huvudläktaren.

Trevligt att ha avslutning igår då målen har överskridits långt med juniorlaget. Bäst av allt inför framtiden är att vi inte har satsat 100% i år, går ännu att höja nivån på flera sätt. Nästa säsong kan bli riktigt bra och det är dags att visa hur bra vi är jämfört med resten av lagen i landet. Är vi tredje bäst här med ett lag som är klart före oss och ett lag som är ungefär lika bra så är vi nog ganska bra på gång åtminstone. Då man tränar juniorer behövs nya spelare varje säsong, tränar man ett bra lag behöver man gärna få riktigt duktiga spelare eller annars spelare med bra utvecklingspotential och bra vilja. Annars är det svårt att få in dem i gänget inom en snar framtid. Hur får man bra spelare då det är dragkamp om dem bland flera bra klubbar? Man kan inte gå in och erbjuda 15miljoner pund och 375 000 pund i månaden. Nej, spelarna skall betala för att vara med och ofta far de till samma lag där de har kompisar och språket kan spela en stor roll i en stad med fler än ett språk. Rykte och kontakter spelare enligt mig stor roll, vi får inte riktigt värva spelare från andra föreningar utan de måste komma självmant och vi skall inte ringa och försöka få över dem heller.

Det öppnar en liten specialzon där juniorer kan försöka övertala andra juniorer. Just kontakter bland alla möjliga personer är viktigt på så sätt och att träningsledningen och föreningen har ett bra rykte och höga målsättningar. Just nu hoppas jag på tre spelare inför nästa säsong, en lovande talang som själv kom som jag känner till från tidigare, en talang som jag hittade från ingenstans som inte ens spelar fotboll och en med stjärnstatus som jag aldrig har pratat med men har sett spela ett par gånger. Han har i princip varit klar för en ny toppklubb till nästa säsong, antagligen har vi snott honom rakt framför näsan på dem tack vare bra rykte.

Det är lärorikt att coacha skolfotboll, gjorde det igår för fjärde året i rad. I år var det dock 11-12-åringar och det är mycket intressantare eftersom de är så utvecklingsbara ännu på många sätt. Jag vill inte skryta och vet inte om det här stämmer till 100% men med eget lag fick vi ett lysande passningsspel utvecklat på 5h med 11 spelare. Endast tre av dem spelar i samma lag och de flesta klubblag jag känner till har svårt att få till ett fungerande passningsspel på flera år. Frågar ni mig går det på fem timmar!

Med krigsmålning på vägen mot en bronsmedalj igår
.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0