Englandresan

Englandsresan var riktigt nice. Det mesta gick enligt planerna. Nu skall jag berätta en hel del om resan, försöker hålla mig någolunda till det fotbollsmässiga nu. Skall ni någon gång till England och se en match så kan ni fråga mig om tips. Har lärt mig en hel del den senaste veckan. Efter en tidig ankomst till London about 9.30 på onsdagmorgon tog vi oss mot Emirates Stadium som första anhalt. Det finns egentligen två stationer att välja på då man skall till Emirates Stadium, den ena tar man då det är match på gång och den heter Arsenal. Då det är match kommer man rakt till förfestgatan då. Nu var det alltså lugn onsdag och vi for till den andra stationen som heter Holloway road, vi fick se ett lite fattigt område i en del av stadsdelen Arsenal. Mittiallt då man går där så dyker stadion upp och lyser stolt med sina glasfönster. Vi yrade runt lite i fanshoppen, försökte få ut biljetterna vilket inte gick före söndag och sedan for vi på stadiorundtur. Stadion är toppmodern och Wenger har varit med och planerat en hel del där. Gräset är ett projekt för sig som man kan tala om länge men några saker här:



* Det odlas genom en plastyta och 3% av gräset består av plast slutligen.

* Det "sprutas in" syre via maskiner i gräset

* Det finns två tankar dit allt vatten far så att plan aldrig kan översvämmas

* Det kan inte flyga upp grästorvor från plan



Omklädningsrummen och allt kring dem är utvecklat enligt riktigt smarta funderingar. Man har hämtat inspiration från Japan och fokuserat på allt det som ett omklädningsrum an ge för den mentala biten inom laget. Bortalagets omklädningsrum är gjort för att motverka att få dessa mentala bitar. Nu märker jag att detta inlägg kan bli hur långt som helst så jag måste korta ner tankarna lite och återkomma till vissa saker senare i år. Det bästa med stadion var på sätt och vis planen som var så fin den kan bli och bänkarna som är bredast i PL och alla har en mjuk läderyta både för baken och ryggen. Mer om stadion en annan gång.

Samma kväll såg vi Marseille-Arsenal på teve där Arsenal hade mycket boll men inte skapade så mycket chanser. RVP fick en chans i slutet men fick inte in den. Med lite tur fick man ändå 3p då Ramsey scorade i slutminuten. Bra fiilis att se det på vanlig teve på hotellrummet där vi låg med helt slutkörda fötter. Vi hade tur att matchen inte kom från betalkanal denna kväll.

Nästa dag tog vi oss till Manchester med tåg. Det tog about 2h endast då vi hade bokat ett tåg som inte stannar många gånger på vägen. Vad gäller fotbollsbiten var vi utanför Old Trafford och Etihad Stadium, som Manchester Citys stadio heter numera. Vi kollade runt i fanshopparna och tog lite bilder här och där. City bygger upp träningsplaner m.m. just nu och skall ha en ny mindre matcharena för b-laget fast de redan hade en riktigt stor och fin ett stenkast ifrån den stora arenan. De här två lagen tränar i en by ganska långt utanför stan och det blev aldrig aktuellt att försöka få en inblick i träningarna eftersom träningarna är stängda plus att veckan bestod av CL och ett kommande derby så desto mer träning kanske de inte hade de dagar vi var där.

På bild: Old Trafford, Etihad stadium, Reebok stadium och Londons nya arena för OS 2012


I England håller i princip alla människor på ett fotbollslag. Man City har en fin stor fanshop mitt i centrum av centrum och klubbarna är helt enkelt enormt stora företag sist och slutligen. De har nog fler anställda än de flesta företag i Norden har. I Manchester finns nattklubbar i mängder, därifrån uppstår rykten om spelare och ibland är spelare och f.d. spelare ute på barerna också. Ryktens säger att Gary Neville ofta är på en viss bar där och det är förstås helt okej då han inte spelar längre. Ett rykte säger att Balotelli nyligen har tagit kokain på flashiga nattklubben Tiger tiger i viprummet. Rooney lär vara ute nu som då på någon bar också. Vad som stämmer mer exakt vet man förstås inte. På lördag hade vi tänkt se en match, vi valde mellan Anfield och Reebok stadium. Eftersom Liverpool hade match mot ruttna Norwich och dessutom lite senare på dagen så blev det Bolton-Sunderland för vår del. Spelarna var dåliga i första halvlek och bollen studsade bort från benet då de skulle ta ner den o.s.v. och vi var lite missnöjda med tempot. Bendtner höll egen klass på plan, inget av lagen spelade efter marken desto mer så det blev att försöka njuta av spelet i luften där han dominerade extra mycket. Tempot var ändå helt bra i första halvlek jämfört med vad jag har sett tidigare och Sunderlandfansen var tuffa.



I andra halvlek var tempot ett helt annat och matchen höll bra klass. Äntligen fick vi njuta av bra tempo, snabba pass och hårda tacklingar. Larsson var helt bra och Cahill likaså. Jääskeläinen valdes till matchens lirare i 80:nde minuten och en stund senare släppte han in två mål. Han hade ingen chans på det första skottet från närhåll, på Bendtners 2-0 mål hade han nog inte riktigt oddsen på sin sida heller då han behövde flytta sig i sidled för att försöka rädda ett välplacerat lågt skott från åtta meter. Då vi gick ut snackade en random engelsk tjej i telefonen, hon var ett bittert Boltonfans och upprepade flera gånger att "Jussi got price for best player and then he let two in", vi smålog då hon typ skyllde förlusten på honom fast det inte alls var hans fel.



Vi hann med mycket grejer i Manchester på tre dygn. Vi shoppade, åt exotiskt och var ute på stan en hel del. En kväll då vi skulle hem tog undertecknad foton av Ashton River, telefonen ligger för tillfället på botten av floden och därför har jag inte så mycket bilder och filmer från resan som jag annars skulle ha. Hur exakt den hamnade där vet bara mina närmaste vänner, men ett tips är att man håller stenhårt i en telefon då man är nära vatten. Det blev söndag, tidig väckning redan åtta tiden och tåg mot London direkt. Tåget stannade fler gångr än tidigare och det tog minst 2,5h nu. Annars kostade tåget about 25 pund per väg högst. Är man fattig kan man ta bussen som är mycket billigare. Denna dag skulle innebära stress, vi var tidspressade både före och efter matchen. Vi kom till stadion i tunnelbanan som packade sillar, på väg upp var det så packat att man stod helt stilla ibland på väg ur tunnelbanan. Tänk er att 60 000 personer skall till en stadio och ingen kommer med bil, i Bolton körde man bara in på enorma parkeringsplatser med bil. Nåja vi kom upp på förfestgatan där det såldes mat och souvenirer av alla dess slag. Ganska snabbt fick vi ut biljetterna, tog 5min i kö bara. Vi hann ta hotdoggar och en cola i handen innan vi gick och satte oss. Då vi kom in hade vi med resväskorna, vi fick ta in dem och sätta dem under stolarna, största stolarna i PL klarar bra av att ha en resväska under sig ;) Min polare gick efter ketchup och senap till hotdoggarna och exakt när vi skulle ta första tuggan behövde vi stiga upp för spelarna kom in till matchen. Längst fram på nedersta läktaren bakom Stoke målet satt vi och fiilisen var på topp med Arsenalsånger, jag tror ändå att riktiga hejarklacken var på andra sidan. Inte alltför långt ifrån oss fanns Stokefansen. I Bolton hade 2-3 fans släpats ut från arenan då de inte kunde sköta sig och kom över läktaren, en slängdes ut från den här matchen också.



För att RVP inte skall nötas ut helt startade Chamakh som centertank. Han var grym i luften och borde ha haft en straff då han hölls fast i en nickduell. I spelet med fötterna gav han mest lätta fällningar bakåt. Hetast i anfallet var Gervinho som lättast skapade chanser. Walcott var trevlig att se, enormt snabb och en mjuk beröring jämfört med vad man har sett på teve. Ramsey och Arteta var tekniska och höll hög nivå..toppklass! Song var kanske lite långsam men den klart starkaste spelaren på plan, han lär nog vara på gymmet ganska ofta. Publiken gillade hans hårda spelstil. Matchen ägdes totalt av Arsenal och det var bra stämning med sånger och allt möjligt. Jag fick förklara åt min polare att "vi skjuter aldrig" för det fanns så många lägen då spelarna inte sköt. Lyftnigen åt Gervinho som gav 1-0 var väl den finaste framspelningen vi har sett på länge. Stadion exploderade lite lätt vid det målet :) Tidigare hade han fått en likadan lyftning men fumlade bort bollen då. Delap buades ut rejält varje gång han skulle kasta. Det var genom en höjdboll som Stoke fick nickat bollen fram och tillbaka några varv i boxen och Crouch var sist på bollen då det blev 1-1. Santos som är riktigt stark fysiskt anföll mycket på kanten men blev lite ensam. Djourou steg lite mindre, men även mittbackarna Mertesacker och Koscielny turades om att vara med i anfallen.



I andra halvlek fick vi se mer på försvarsspelet och Sesny var helt cool, fintade bort en spelare utanför boxen och gjorde säkra ingripanden de få gånger Stoke hade bollen. Backarna hade en väldigt mjuk beröring och de såg hela plan hela tiden, Crouch och de andra vågade inte försöka gå in och bryta fast de var väldigt nära i pressen ibland. Respekten var stor. Robin van Persie hade värmt upp med joggning i halvtid, endast joggning och då han började värma upp i andra halvlek slutade inte publiken att sjunga hans namn. då han om in var han inblandad i tre inlägg på tre minuter, några vridningar och vändningar och så småningom gjorde han 2-1 med en fin bredsida på Gervinhos inspel. Kort efter det måste vi åka iväg för att säkert hinna undan trafiken då vi skulle till Heathrow flygfält. De andra fansen som gillade oss undrade varför vi far nu? We have a flight to catch svarade jag och de log. Stämningen var fin då man hade på den röda spelskjortan med just Van Persie på ryggen. Öppningselvan i matchen hörde jag på wc utanför stadion där de hade en dagsaktuell intervju med Wenger i högtalarna, det var lite knäckande att RVP inte skulle starta men det var inte så dumt att han hoppade in heller. Matchen slutade 3-1 och RVP var igen på rätt ställe på ett lågt inlägg och styrde in det. Gervinho passade även till det målet om jag minns rätt. Vi hann bra med tunnelbanan och det var ganska tomma gator fast en del andra människor också for för att komma undan den värsta trafiken. Vissa delar av Londons trafik sängs av under de här matcherna och Arsenals U-18 lag skulle ha match direkt efter för att försöka hålla kvar en del publik på stadion.

Bytet som avgjorde matchen var då van Persie kom in. Hans insats var det perfekta slutet på resan!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0