Dagen efter att fönstret blåst igen

Transferfönstret är stängt. Idag borde ligorna börja eftersom alla trupper är klara. Alternativt kunde fönstret stängas tidigare. Nåja det skall jag inte fundera mer på just nu. Många var uppe sent inatt eftersom transferfönstret stängde kl.2 finsk tid och kl.1 svensk tid. Som vanligt skedde många värvningar riktigt sent. De senaste veckorna har det mesta snacket varit om Arsenals trupp och det säger jag inte för att jag håller på Arsenal. Rubrikerna i media har oftast handlat om just Arsenal och deras försäljning och eventuella inköp.

Först en titt på de som har lämnat Arsenal

Armand Traore, QPR
Samir Nasri, Manchester City
Emmanuel Eboue, Galatasaray
Cesc Fabregas, Barcelona
Gael Clichy, Manchester City
Roarie Deacon, Kontrakt ej förnyat (Sunderland)
Thomas Cruise, Kontrakt ej förnyat (Klubblös)
Mark Randall, Kontrakt ej förnyat (Chesterfield)
Jay-Emmanuel Thomas, Ipswich

Vi ser 4-5 större namn varav två hör till toppspelare i Europa då de är i form...och fyra lite mindre namn som kanske kan bli till större namn i framtiden.

Utlånade

Nicklas Bendtner, Sunderland
Joel Campbell, Lorient
Henri Lansbury, West Ham
Denilson, Sao Paulo
James Shea, Dagenham & Rebridge
Carlos Vela, Real Sociedad
Pedro Botelho, Rayo Vallecano

Bendtner har något i sig som är bra, han gör en del mål då han får speltid. Konkurrensen om en centerplats är tyvärr stor även som inhoppare. Ett bra drag som har använts alltför sällan är att lägga RVP på en kant och ha Bendtner i mitten.

Nya spelare

Mikel Arteta, Everton
Yossi Benayoun, Chelsea(lån)
Per Mertesacker, Werder Bremen
Andre Santos, Fenerbahce
Chu Young Park, Monaco
Alex Oxlade-Chamberlain, Southampton
Ryo Miyaichi
Gervinho, Lille
Carl Jenkinson, Charlton
Jon Toral, Barcelona
Hector Bellerin, Barcelona
Kristoffer Olsson, IFK Norrköping
Joel Campbell, FC Saprissa

Hela 12 nya spelare varav några är till för juniorlagen tills vidare. Gervinho har visat fina takter och tar en plats i anfallet, han kan bli hur bra som helst i år och göra över 10 mål i ligan. Jenkinson har en del att lära och är skert avbytare för ytterbackarna oftast. Ryo Miyaichi med det svårstavade efternamnet kan bli en frisk fläkt offensivt men är väldigt otestad så här långt i Arsenal. Att ha med en korean är bra för försäljningen i Asien. Han fyller 19 år i december så han är väldigt ung än. Alex O-C som jag förkortar hans namn om jag inte kallar honom för Alex är en lovande spelare som knappast får ett alltför stort genombrott i år, han får nog vara med och lära sig genom cupspel och inhopp i ligan.

Så var det då ännu fem nya spelare som dök upp i slutskedet av transferfönstret. Chy Young Park ger oss alternativ offensivt och han har en viss rutin då han är 26 år. Han är kusin med Park i Manchester United. Han kan överraska positivt. André Santos borde vara den bästa ytterbacken vi har nu. Per Mertesacker är med sin rutin och sina 198cm en stor profil och den största värvningen defensivt nu. Förhoppningsvis passar han in i laget och fungerar utmärkt. Benayoun är på lån från Chelsea och han känns mer som en back up i backlinjen lite som Silvestre och Campbell har varit någon gång de senaste åren. Men denna herreman är klart bättre än de två var för något år sedan. Här trodde jag att det absolut inte skulle komma fler värvningar men mittiallt värvas Arteta för cirka 10 miljoner pund och han gick dessutom ner 10 000 pund i veckan jämfört med i Everton. Ett mycket bra exempel på att lönekraven skall stämma innan man kan spela för Arsenal!

Svårt att säga vad alla spelare har kostat då det mesta man ser i media är rykten som bygger på en liten del sanning. Vad Mertesacker kostade vet jag inte, men jag antar att han var allra högst 25 miljoner pund? Resten av gänget var runt 10 miljoner eller billigare. Om man funderar på det skede då det fanns 100 miljoner pund till värvningar så har man värvat för kanske 50-60 miljoner nu. Att köpa in Sneijder hade varit möjligt men lönekraven stämde inte överens med de man kräver att spelarna går med på. Han skulle ha varit en superstar, nu fick man Mertesacke som den största värvningen och flera som kan vara bra värvningar. Nu kom Arsenal undan med äran i behåll. Att köpa sig ett storlag är inget man vill göra eller ska göra, då tappar vi det unika med klubben. Vi värvar billigt och gärna ungt och gör något bra av det. Nu har man ändå värvat några äldre spelare, inte fullt så tekniska som de brukar kunna vara men rutinen är guld värd. Nu har man en trupp som kan bygga på att spelarna kompletterar varandra, man kan kanske använda olika spelstilar beroende på motståndet på ett annat sätt än tidigare då alla spelare har varit stöpta lite i samma form.

Vågar jag mig på en drömelva? Nåjo, med avbytare i viktighetsordning.

Sesny (avb.1 Fabianski 2.Almunia 3. Mannone)

Santos-Vermaelen-Mertesacker-Sagna (avb.1.Gibbs, 2.Djourou 3.Jenkinson 4.Koscielny, 5.Squillaci)

Ramsey-Wilshere-Song (avb.1.Arteta 2. Diaby 3. Benayoun 4. Frimpong 5. Rosicky 6. Eastmond

Gervinho-Van Persie-Walcott (avb.1. Park 2.Miyaichi 3. Alex O-C 4. Arshavin 5.Chamakh

Med Arteta insmält i laget får vi se hur mittfältet börjar se ut. Vi skall minnas att Diaby kan vara riktigt bra också. Man har ändå så många skador att kampen om platserna sällan är alltför hård på mitten. Ramsey kan ligga illa till med speltid om han inte skärper sig snart. Han är bra men ojämn. Försvaret ser ruskigt bra ut på pappret men allt skall klicka på ett speciellt sätt för försvararna sen också. Anfallet blir tufft då spelarna lär känna varandra bättre. Walcott får press på sig att prestera bättre, han gör en del mål men inte alltid så mycket mer än det. Med Arsenals spelstil behöver man bidra till hela spelet med passningar och att veta hur bollen hålls inom laget också. Men självklart är det tacksamt med spelare som gör mål.

Uppskattat betyg på en skala från 1-5:

Målvakt 4, så länge Sesny är frisk
Backlinje 4, så länge mittbackarna är friska
Mittfält 3,5, beror på hur Arteta backar upp de andra och på hurudan säsong Wilshere gör
Anfall 4,5 Beror mycket på de som utmanar från bänken också

Snabbt räknat 16p / 20p blir det då ungefär och då har nog Barca ungefär 20p och Manu ligger någonstans mellan 16p och 20p. Man City har nog minst 16p också så det blir att överprestera lite eller överraska för att få de stora titlarna. Någon av de mindre cuperna kan man lyckas vinna i år med hjälp av bredd och rutin. Topp-4 i Premier Leagur är ett måste och det skall nog lyckas. Titelracet beror helt på hur de nya spelarna anpassar sig och fungerar i laget.

Arteta kan peta Ramsey



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0