Cupkväll

Real får ta sig an Barcelona i cupen igen. Finns inget som talar för att Real tar sig vidare sett till lagens spel på sistone. Hur bra formen än är så känns Barca oslagbara för tillfället. De kanske inte har världens bästa bredd just nu men Messi är aldrig skadad och mittfältet räcker till hur bra som helst. Backlinjen och målvakten är också svåra att möta. Skall Real vidare behöver de göra mål på fasta situationer. Frisparkar av Ronaldo och hörnor där de får in på bollen på något sätt bara. Behövs ett jäkla flyt ikväll i Copa Del Rey om Real skall svänga 1-2 till avancemang på Camp Nou.

Skall Liverpool klara av Man City ikväll? Hur de olika cupomgångarna fungerar i England är alltså en riktig soppa som bör kollas upp inför varje match om man vill vara 100% säker på vad som gäller :) Liverpool har med sig 1-0 till Anfield inför mötet med City kl.21.45 finsk tid ikväll. Mål på bortaplan avgör så 2-1 räcker för City. Vinner City 1-0 blir det förlängning och straffar. Min gissning är att det blir 1-1 i en match som Liverpool tar ledningen i. Kämparviljan avgör en hel del i den här matchen och Liverpool kan visa upp mycket om Gerrard leder laget.

Fick två väntade certifikat på posten idag. Det ena är b-uefalicensen med blivande president Niinistös autograf på bl.a. och det andra är från kursen i fysisk träning. Blir inte mycket kurser detta år om ens en enda men 2013 hoppas jag få fixa a-licensen!


Här på hemmaplan är det -22 grader idag, eller det är lägsta temperaturen jag har hört om härifrån åtminstone. I de flesta skolor lider vinteridrotterna då de ställs in eller förkortas sådana här kalla dagar. Som tur hade jag ingen match på uteis idag..må-ti-to denna vecka och det är inte lika kallt de dagarna. Känns roligt att vara på isen och i skidspåren. Min motivation att träna och spela fotboll just nu är ganska låg då det finns tid för vinteridrotter bara 2mån per år. Motivationen att coacha fotboll är däremot enormt hög och det tror jag inte att ändras. Fotboll är en mycket intressant sport där man behöver vara listig för att vinna och bli bäst. Då jag var på en kurs tidigare i år förklarade en från Turkiet att Finland inte får fram så många bra spelare eftersom man har det för bra här.

Om ett ganska vanligt jobb ger mer betalt än att spela i högsta ligan är det inte många som kämpar för att nå ligan. Många i ligan spelar dessutom där för att försöka komma vidare utomlands. Då han själv växte upp och jobbade på fabrik i sitt hemland gav fotbollen 4ggr mer per månad än fabriksarbetet. Han hade ganska stor orsak att satsa allt på fotbollen och då han jo han nådde sin målsättning. Idag är han tränare i södra Finland.  Själv tror jag att Finland är på framåtmarsch och kommer att vara ännu bätte om 5-10 år. De som då är 20-25 år gamla har fått mycket bättre träning under bättre förhållanden än vad man fick tidigare. Då jag ser på flera av dagens ligaspelare och tänker tillbaka på när/var/hur de tränade i åldern 12-15 så får många av dagens juniorer minst dubbelt bättre träning med eget lag och olika sorts talanggrupper som var ytterst sällsynt förr. En talang kanske skapar sin egen framgång via egen träning och allt det där tjafset som är en lång diskussion, men visst hjälper det mycket om man lär sig spelet tillsammans med kunniga människor och smarta samt spelskickliga medspelare.

Dagens fotboll liknar inte andra grenar så mycket, en hockeyspelare får vissa egenskaper från ishockeyn men jämfört med tidigare har de inte alls lika stora nytta. Fotbollsspelarnas egenskaper i finsk fotboll buggde mer på fysik förr, enda tekniska spelaren i hela landet var ju Jari Litmanen. Då man tänker tillbaka på Finlands landslag på det tidiga 90-talet var det Litmanen och 10 andra som försökte hjälpa honom att få bollen...mer eller mindre.  Det som för övrigt drabbar finsk fotboll är vintrarna som försvårar fotbollstränandet på egen hand, alkoholkulturen och landets kultur som inte är så hemskt fotbollsinriktad. Bara i en svensk dagstidning där 30 000 hade röstat uppgav 58% att de helst läser om fotboll och siffran för ishockey var under 20%, det skulle aldrig hända i Finland. Rökning ser jag inte som något problem i Finland, det problemet börjar vara under kontroll men alkoholen drabbar nog idrotten på många sätt.

På tal om alkoholkultur. Finns det något annat land där de har stöd för pannan vid en pissoar?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0