Sömn

Ett viktigt ämne för fotbollsspelare är sömn. Jag har diskuterat sömnen med olika juniorer de senaste veckorna. Plockade ut lite från http://www.somn-skolan.se/ som jag tänkte skriva om men blev mest copy-paste nu. Jag hade en gång en mycket bra tränare och han sade att sömntimmarna innan tolv (på kvällen) är de viktigaste. Jag har länge funderat på det, om man aldrig går och sover innan tolv kanske det kan vara innan ett? Nja enligt det här sker den viktigaste sömnen mellan kl.23-04. Hur kan kroppen veta vad klockan är? Vi har ju sommar och vintertid också. Jag har en bekant som är sömnforskare och helt klart är det bra med 30min powernap på dagen och kan man inte sova på natten skall man gå en runda i huset. Nu lite från nätsidan...

 

De flesta människor behöver sova mellan 6-8 timmar per dygn (upp till 16 timmar för barn) och då mellan 22-06, 23-07 eller 24-08, allt beroende på vad du är för kroppstyp. Kinesiska yin och indiska vata är den klassiska nordiska morgonpigga personen, som har många järn i elden och behöver mindre sömn i sin livsstil, så länge han/hon inte är för stressad och behöver mer återhämtning. Den indiska mellanpersonligheten, pita, är en person som är mer kvällspigg och morgontrött, som oftast hoppar över frukosten för att sova lite till, medan den sista personligheten, kapha, är tröttare, sover länge och därmed blir segare än de andra beskrivna typerna. Du har kanske funderat på varför du blir så trött när du sover för länge på morgonen? Det beror helt enkelt på att du sover för långt in i kaphatiden och då blir seg och långsam i kroppen. De viktigaste sömntimmarna är de som är mellan 23-tiden till 04-tiden eftersom det är då den största utrensningen pågår.


Kan man sova ikapp förlorad sömn?

Många som stressar mycket tror att dom kan spara timmar genom att minska på sömnen eller knappt sova alls. Det kan funka ett tag eftersom kroppen är bra på att kompensera, men ganska snart börjar immunförsvar och nödvändiga funktioner att rasa ihop och det går oerhört snabbt. Det är inte möjligt att sova ikapp timmar som är förlorade, så även om en sovmorgon kan vara skön att ha ibland, så bör den inte ersätta sömntimmarna under veckans övriga dagar.

Ungdomar som växer har stor produktion av tillväxthormon som tillverkas under sömnen, vilket gör att de behöver mera sömn än en vuxen person. Ofta fascineras vi av de långa sovmornar som en kille eller tjej i tonåren behöver, medan det i själva verket är en nödvändig funktion.

De barn som inte får sova tillräckligt, kommer också att hamna efter, bli lynniga och få problem med utvecklingen. När de har mindre lätt att komma upp i tid, så är det snarare tidigare kvällsrutiner som behövs, än att sömntimmarna minskas. Det är av samma anledning som en person som är sjuk, är äldre, i övergångsåldern eller som är under stor stress, också behöver mera sömn till sitt förfogande.

Många löser sömnproblemen med sömntabletter som i sin tur orsakar andra symtom. Se istället över vad det är som orsakar sömnstörningarna ifrån första början och arbeta därefter fram en plan där du kan åtgärda orsaken istället för symtomen. Börja med att se över din övriga livsstil genom att svara på följande frågor…


1. Äter du mat, snacks eller mackor sent på kvällarna?
2. Dricker du kaffe eller alkohol sent på kvällarna?
3. Använder du sovrummet till jobb, tv-tittande, telefonsamtal eller liknande?
4. Går du och lägger dig när du är trött eller väntar du tills du har blivit pigg igen?
5. Hur ser ditt sovrum ut? Är det gemytligt och i varma sövande färger?
6. Är det varmt och/eller kvavt i sovrummet?
7. Har du lugn och ro kring dig innan du ska sova?
8. Om inte, kan du ta en stund för avslappning eller mental träning innan du går till sängs?
9. Motionerar jag på dagarna, så att min kropp är fysiskt trött, inte bara psykiskt och mentalt?
10. Avslutar jag min dag innan jag ska sova, så att jag inte har arbete och andra måsten kvar att göra?

 

Talesätt som ”sov dig yngre”, ”du behöver din skönhetssömn” eller ”sov som en prinsessa ” är talande för den oerhörda påverkan som en god sömn har. Vi blir friskare, kryare, piggare och mer alerta när vi är utvilade och som om inte det vore nog, så blir vi finare, snyggare och yngre, eftersom skönhetssömnens rening och återhämtning är oerhört påtaglig även för vår skönhet.

En person med dålig sömn blir snabbt grådaskig i ansiktet, får mörka ringar under sina ögon, påverkas genom sämre hållning, sämre humör och tålamod m.m. Detta visar sig snabbt på livets olika områden, då en god sömn ökar vår kreativitet, nyfikenhet, inlärningsförmåga, koncentration, förmåga till att se vad som är rätt och fel samt hur vi agerar genom under stress och för att hålla humöret i schack.

När sömnrutinerna störs, så är det nära till andra efterföljande symtom, eftersom vi då blir trötta och hängigare. Det vi ofta glömmer är att även immunförsvaret, uppbyggnaden av kroppens muskulatur och kroppens reningsprocesser, allt är beroende av sömn och återhämtning. När sömnen blir för liten, så blir också dessa funktioner sämre eller helt odugliga.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0