Finsk fotboll

Tankar kring finsk fotboll
 
Föreläsningarna med Ajax i helgen väckte en hel del tankar. Jag skall försöka att inte använda namn ifall att jag tänker på enskilda personer (om de inte är kända som t.ex. Wenger) i detta inlägg så behöver ingen känna sig träffad. Försöker oftast att hålla saker och ting på det viset i denna blogg.
 
Ajax online academy är ett program på webben där en hel klubb eller enskilda tränare kan gå med genom att köpa en "licens" för ett år. För en privatperson rör det sig om 70euro och då finns också något som kallas 100 krediter som man bör känna till. För en klubb rör det sig om en årlig utgift på 1000-1500euro för att vara med. Själva programmet fungerar som en databas med övningar som är riktade till olika åldrar enligt ett visst koncept. Skall man lära ut en viss sak finns det t.ex. sju olika steg för att komma dit eller så kan det finnas t.ex. sju olika svårighetsgrader till en enskild färdighet. Om man tar en enskild färdighet som "snurrfinten" (Zidane finten eller vad man vill kalla den) så kan man följa olika steg som bör tränas för att man till slut skall klara av den. Mycket bra tänkt för små juniorer, stegen och allt finns i format av bilder, animationer och även som video med riktiga juniorer som visar det hela. Denna databas innehåller allt möjligt kring träning, men även tester och taktikövningar och lite annat. Man kan skapa egna träningar genom att plocka in olika delar från databasen, först klickar man på uppvärmning och väljer något där, sedan från det tema man vill ha o.s.v. och till slut har man det som behövs för en hel träning. Det finns text som berättar vad som är viktigt att tänka på i en övning, detaljerna är så klart det viktigaste i allt som har med fotbollsträning att göra. Vilken fot skall man ta emot bollen med i vilket skede och varför...som ett exempel.
 
Man kan även skapa egna övningar med passliga verktyg i programmet och spara dem. Om man som privatperson köper 100 krediter kostar det 0.2 att logga in i systemet och sedan var det väl 0.5 för att skapa en träning och 0.5 för att "avsluta" en skapad träning, alltså att slutställa den och kunna skriva ut den från systemet. Allt kring detta program är extra bra för personer som är ovana att coacha juniorer och speciellt i yngre åldrar har många en förälder som coach som kanske inte har så lång fotbollsbakgrund. Genom programmet kan de få information och hjälp. Ändå borde de nog få hjälp av någon som kan fotboll för att riktigt få detta att fungera. Jag skall kanske köpa en licens med 100 krediter själv och använda systemet en tid, det sägs att man kan skapa ungefär 80 träningar för 100 krediter, man kan inte logga in och ut hela tiden förstås eftersom det går krediter då, något jag påpekade igår åt föreläsarna. Den hjäp man får av en databas även som mer rutinerad tränare är att mycket finns där och det som inte finns kan man skapa själv. Allt går att spara dessutom och man kan sätta in alla spelare i systemet så att man t.ex. kan ge dem poäng för olika saker, det är något som spelarna inte tar del av förstås eftersom de inte är med i systemet.
 
Med ett enskilt konto kan man bara hålla sakerna för sig själv. Om en klubb tar in systemet kan man ha en träningschef som kan kolla in både det ena och andra man gör. Som ett exempel: den ena föreläsaren jobbade som träningschef och koordinator i Saudiarabien i en klubb. Han hade en holländsk huvudtränare för varje ålder och varje ålder hade även Saudiarabiska hjälptränare och lagledare. Varje dag det skulle tränas gick han in i systemet kl.12 på dagen, då var det deadline för att ha sparat dagens träning. Han såg igenom alla åldersgruppers planer och han kunde ge kommentarer online om han så ville. Kl.16 samlades alla tränare på ett möte där han sade något om planeringen och annat allmänt innan det började tränas. Ganska praktiskt att det fanns så många planer på ett område att alla kunde träna samtidigt i stort sett.
 
Så där kan det fungera som ett exempel, det där var en amatörklubb fick jag höra och jag vet inte hurudana resurser de hade och huruvida en viss ålders huvudtränare jobbade med något annat än fotboll där för att få sin inkomst... I vissa föreningar har man en koordinator för e viss ålder, koordinatorn skapar färdiga träningar genom databasen och det enda tränaren för en viss ålder behöver göra är att dra träningen enligt hur det står på det utskrivna pappret. En kommentar jag hörde igår var att "det där skulle vara bra så skulle jag inte behöva planera". Och visst är det bra för oerfarna tränare om någon kan berätta i detalj hur de skall göra hela tiden, men detta kräver förstås att klubben jobbar enligt samma program år ut och år in. De går i en sorts fotbollskola eller akademi där man lär sig vissa saker varje år, ungefär så behöver man tänka. Ajax är ett bra exempel på en klubb som fungerar som en sorts akademi, träningen sköts professionellt i alla åldersgrupper och det finns ett system hur man skall träna år efter år för att få alla bitar av "den stora kakan". Gener och vilja avgör vem som blir riktigt bra, men såklart kan alla spelare komma långt genom rätt sorts träning hela tiden.
 
I Holland kostar det 150-250euro för en junior att spela fotboll en säsong. I ett satsande juniorlag i Finland är nog årssumman 600-1500 euro den summa spelarna får gå ut med. Men Finland är inte Holland. Deras klimat gör att man kan vara utomhus hela säsongen och försäsongen. Många mindre klubbar äger sina egna planer och har belysning och allt i skick. I mellaneuropa är det vanligt att en klubb har en restaurang och både hemmalaget och bortalaget äter och dricker där efter matcherna. Även på amatörnivå som i t.ex. div.4 är det så här och holländarna sade att det kanske vore något för oss finländare att ha en klubbrestaurang. Svårt med vår kultur kanske...allt är möjligt fast vissa saker tar enormt mycket tid att få att fungera. Det är förstås kommunerna som äger nästan alla planer och faciliteter här. Vi förklarade lite om hur dåligt med träingstider på konstgräs det finns vintertid och hur mycket det kostar. Priserna är alltför höga för att hålla nere enskilda spelares avgifter. Jag vet att invandrare som har det ekonomiskt svårt dessutom har max 60 euro i månaden att använda till sin hobby då de får stöd. Det finns många problem, men även många saker som håller på att bli bättre. Holländarna gillar vårt sätt att vara disciplinerade och att vi är flitiga. I Finland finns det trottoarer, trafikljus, bra vägar och allt ser fint ut överlag - men då det gäller fotbollen ligger vi inte på samma nivå, funderade en holländare. Beslutsfattarna i detta land borde hjälpa fotbollen att få allt i skick, träningsmöjligheter åt alla under hela året och minst dubbelt lägre planhyror sedan också.
 
Här en artikel och intervju från lägret i helgen där även jag fick säga några ord:
 
http://svenska.yle.fi/artikel/2013/04/08/finlands-fotbollsskola-ar-slapp
 
En helt annan grej
 
Jag diskuterade med några under en paus att vi egentligen borde ändra säsongssystemet i finländsk fotboll. Som klimatet är idag kan man spela fotboll utomhus åtminstone på konstgräs i oktober, november och faktiskt även en bit in i december. Fotbollssäsongen har just börjat för några lag denna helg (6.4.2013) och det var inga problem med att spela utomhus på konstgräs. Vart vill jag komma?
 
Om säsongen är 6-7 månader beroende på nivå så har vi 5-6 månader då säsongen inte är igång. Om vi nu har försäsong januari-februari-mars medför det enorma hallhyror då i stort sett ingen är utomhus dessa månader. I viss mån kan de börja vara utomhus i södra Finland i mars kanske men t.o.m. igår hade de faktiskt grymt snöoväder i den delen av landet. Nåja. Tänk att flytta säsongen på detta vis, försäsong: mars-april och halva maj. Säsong: halva maj, juni, halva juli (två veckor paus som vanligt stör inte så mycket), augusti, september, oktober, november och de som behöver har säsong  ännu i december och vid behov flyttas då matcher och träningar in i hallarna. På det här viset har vi lätt sex månader fotbollssäsong då man kan vara utomhus, behöver de bästa lagen längre säsong kan de komma in i hallar vid behov i december. Lite kyla och minusgrader emellanåt kan inte vara ett hinder då lag i England också drabbas av det emellanåt på vintern. Jag tror att en "off season" i januari-februari skulle vara bra, då är det kallt och vi har vinteridrotter som fungerar utmärkt som komplement för de som inte måste träna fotboll 12 månader per år. Med dagens klimat tycker jag att vi har närmare nio månaders tid att träna och spela fotboll utomhus. Mars och december är lite frågetecken men då finns ju hallarna att ta till.
 
Detta som en tanke, skulle gå att utveckla denna tanke mycket mer men det gör jag inte nu.
 
En annan lång tanke följer:
 
Förening eller akademi
 
För att få ut så mycket som möjligt av en klubb borde man fungera mer som en akademi där alla vet vad som gäller och alla jobbar enligt samma koncept och planer. Om alla gör lite som dom vill blir det inget perfekt slutresultat för juniorerna i slutändan. Jag är inte så insatt i HJK (Helsingfors) men jag har fått höra att de har "anställda" tränare för varje ålder, en huvudtränare alltså. Okej det kanske mindre klubbar har också, men om de har enbra tränarutbildning och får en hyfsad ersättning kan de faktiskt göra ett utmärkt jobb också. Ryktet säger att från P8 till P19 har huvudtränarna en månadsersättning som varierar mellan 500-3000 euro. Jag vet inte om tränarna följer med en viss åldersgrupp år efter år eller om de har en tränare som alltid är för t.ex. P-10 varje år. Hur som helst kan jag tänka mig att om P8 tränar 2ggr i veckan och tränaren har 500e i månaden kan han göra ett jobb där han satsar hårt utan att det känns tungt för att planeringen tar mycket tid och han knappt har fått ersatt bensinen för att ta sig till träningen... Jag antar att summorna stiger för varje ålder och tränar man a-juniorerna är man antagligen heltidsanställd med 3000e per månda före skatt då. Jag hoppas att ryktet stämmer för då är det ganska professionellt redan för att vara Finland. Kortfattat, tillräcklig ersättning kan ge kompetenta tränare som absolut har tid att satsa på tränarjobbet vilket leder till att spelarna får en bra utbildning inom fotboll. OBS! Sätt inte extra tid på att diskutera att jag skrev P8, det kunde vara F8 lika bra.
 
En dröm?
 
Det jag nu skall beskriva kräver resurser i form av pengar och en hel del annat...men jag skall iallafall göra en beskrivning om hur en lite större finländsk förening i en stad kunde fungera.
 
En huvudtränare för varje ålder som har tillräcklig utbildning och rutin av fotboll för att klara målen för åldersgruppen. Huvudtränaren för t.ex. åldern P8 skulle vara anställd för att sköta denna ålder år ut och år in. Han är alltså där med t.ex. ett 5-års kontrakt. I laget finns två hjälptränare som är föräldrar eller andra frivilliga, i laget finns också lagledare och kassör som består av föräldrar/frivilliga. Dessa personer följer med laget till P9 till nästa år eller byts ut mot andra föräldrar/frivilliga. Huvudtränaren är alltså stationerad med P8 och lämnar kvar, han kommer att bli expert på just denna åldersgrupp då han har den varje år. Förstås blir spelarnas ansikten nya varje år och då varje lag i föreningen skall fungera så här blir huvudtränarens ansikte nytt varje år. Men hjälptränarna kan förstås vara desamma och i en förening lär man nog känna andra huvudtränare fast de inte tränar ens lag just detta år. Om t.ex. pojksidan i en förening fungerade på detta vis behövs en välavlönad huvutränare för P7, P8, P9, P10, P11, P12, P13, P14, P15, b-jun, a-jun och sedan finns första laget högst uppe på stegen. Jag talar om 11 välavlönade juniorhuvudtränare som får sådan ersättning att de kan göra ett utmärkt jobb utan att känna att det belastar deras ekonomi eller att de känner att det är olönsamt. Dessutom behövs en chef för alla juniorhuvudtränare, en som ser till att ramarna för fotbollsutbildningen följs. Denna chef skall inte ha för mycket jobb och chefens ord skall klinga högt för juniorhuvudtränarna, chefen behöver vara den som bestämmer om det uppstår problem.
 
Har man ett sådant här fungerande system kan man använda ett program som Ajax online academy. Då kan man kräva att träningar, test och allt annat görs med hjälp av programmet och på det här viset kan man följa sin egen klubbs filosofi och träna de olika sakerna som behöver tränas i olika åldrar. Chefen ansvarar för att allt fungerar och chefen kan gå igenom träningarna via programmet och även följa träningar på plats. Med en dylik juniorverksamhet där alla yttre faktorer också fungerar (tillgång till konstgräs o.s.v.) skulle man naturligtvis producera mängder av av bra spelare som skulle ta sig långt. Spelare kunde så småningom säljas för högre och högre summor ju längre projektet kommer samtidigt som den egna föreningen får allt bättre spelare till första laget. För att i min hemstad ha en chans att ens drömma om detta skulle behovet av konstgräs behöva fyllas först. Sedan skulle man behöva resurser i form av pengar för att kunna ha 11 juniorhuvudtränare och en chef åt dem.
 
Ett sätt för föreningen att inte behöva betala ersättning åt huvudtränaren vore att varje åldersgrupp skulle ha ett företag bakom sig som betalar huvudtränarens månadsersättning. Inte så lätt att fixa, men lek med tanken. Jag gör ett exempel om ett lag som jag nu låter heta Stockholms bollklubb:
 
Stockholms bollklubb P7 ICA
Stockholms bollklubb P8 Volvo
Stockholms bollklubb P9 Ikea
Stockholms bollklubb P10 Arla
o.s.v.

Och på detta vis vidare genom hela föreningen. Nu kanske inte dessa företag är så hemskt lokala för ett lag man kallar Stockholms bollklubb och det kan vara svårt att få riktigt stora företag att komma med. I min hemstad vore det i första hand de lokala stora företagen man skulle behöva få med i denna storsatsning för en klubb. Får man något större företag som inte finns lokalt så varför inte. Då föreningen börjar producera grymt duktiga spelare känns det kanske inte så dumt att ha företagets namn på ett lag, trots att en viss månadsavgift går ut från kontot. Detta projekt skulle dock inte ge resultat direkt, de som är P15 då projektet startar har ju missat åtta år av den specifika skolning som P7 kommer att ha då de är P15. Det kommer alltså att ta tid innan resultaten kommer. Man behöver få alla att se långsiktigt.
 
Tack för att du tog dig tid att läsa allt detta. Finsk fotboll är inte där den skulle kunna vara, kanske kan den bli stor ännu. Saker som inte har varit bra tar tid att ändra. Men som holländarna sade i helgen trots allt som diskuterades: You can do it, yes you can!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0