Arsenal och fansen gjorde en bra insats i lördags!

Helgen är förbi och det är måndag än en gång. Senare idag skall jag på match till en av grannstäderna och det innebär att jag missar dagens träning med eget lag. Det blir en del krockar i schemat just nu, inget jag gillar men det är ibland oundvikligt då man är med två lag i olika föreningar. De senaste dagarna har jag funderat på att kanske bara vara tränare åtminstone till att börja med nästa säsong. Var? Det har jag ingen aning om. Jag trivs åtminstone bra inom juniorfotboll. Seniorfotboll är intressant på ett annat sätt då man är tränare, det är svårt att förbättra enskilda spelare åtminstone på lägre nivå. En intressant sak i seniorfotboll på lägre nivå än div.2. är att mängder av lag råkar ha på gränsen till för lite spelare i truppen då augusti kommer. Breda trupper blir tunna under en säsong. Redan i juli har många skadat sig eller börjat satsa mindre på fotboll. Jag talar nu om herrfotboll i Finland.
 
Stämningen innan vi skulle gå från Circus i Helsingfors centrum
 
Lördagen var ganska fantastisk. Arsenal fansen från Finland skapade en otrolig stämning i Helsingfors, i media har fansen fått mycket synlighet och jag själv fick två sekunder i teve också :) Vår marsch från centrum av Helsingfors till stadion var ganska häftig då uppskattningsvis 500 människor deltog. Jag skulle ha tippat på ännu fler men läste om cirka 500 i en finsk tidning. Stämningen utanför stadion var inte riktigt lika bra, något band spelade och det var lite strafftävlingar och dylikt samt mängder av människor. Trots att det var 39216 människor på evenemanget såg jag flera bekanta mer än en gång under dagen och det var såklart trevligt. Träffade även bekanta som jag har glömt bort att är Arsenalfans. Matchen var riktigt bra på alla sätt. Lagen försökte väl så gott de kunde, kanske kunde tempot ha varit något högre och de farliga glidtacklingarna några fler i en seriematch men överlag var det inte långt från 100 % som spelarna försökte kämpa.
 
Flera på läktaren förstod inte varför det låg fyra vita och fyra gula västar på marken och varför boxen var så liten på uppvärmningen. Min förklaring redan då var att a) de två mittfältarna som spelar på botten är jokrar och b) liten box för att det var 6vs4 och för att spelarna är sjukt tekniska. City körde mer som i Finland med stor ruta och 5vs5. Tempot för laget utan boll i 5vs5 var överraskande lågt gällande City!
 
Manchester City försökte hålla bollen inom laget till en början och det tillär Arsenal. Arsenal med en 4-2-3-1 uppställning backade hem mer än normalt och kantanfallarna Theo och Chambo togs lägre ner i banan vid försvarsspel. Wilshere som spelade under Poldi steg upp och pressade backlinjen för det mesta tillsammans med Poldi. En taktisk grej som användes mycket då Fabregas fanns i klubben. Presslinjen var inte långt över halva plan och det tätades till ganska bra. City hade svårt att hitta ytor på Arsenals planhalva. Någon gång kunde ändå den tekniska Silva plus någon annan komma rätt svängd då de hittat yta i en "ficka" som jag brukar kalla det. En ficka kan då vara ett fyrkantigt område framför mittbacken och ytterbacken som samtidigt ligger bakom mittenmittfältaren och yttern...i stort sett så. Arsenal klarade av att spela sig ur Citys höga press där de pressade ända upp på målvakten om tillfälle gavs. Arsenal klarade oftast även av att spela ut City på mitten med låga pass efter marken. Ramsey gjorde sitt livs match med 1+1 och mycket bra spel. Att ha honom i form med Wilshere och Arteta var grymt. Ingen saknar långsamma Song som finns på Barcas bänk. Att få byta in Cazorla istället för Wilshere i halvtid var ganska galet bra också. Vad gäller backarna klarade sig Per och Kos helt bra tack vare att de vet var de skall finnas. Gibbs var okej och Sagna var en av de bättre på plan och hade ett hårt stolpskott också. Sagnas samspel med Walcott var mycket bra. Girouds inhopp i andra halvlek gav Arsenal chans till variation i spelet och de höga passningarna mot honom fungerade ganska bra.
 
Trots dyr och bra plats på läktaren kommer man inte undan stolparna som håller upp taket :)
 
 
Målen då, det första kom i Arsenals första riktiga anfall då Ramsey slår en grym boll som vindsnabbe Walcott hinner först på och chippar över Hart i målet. Världsklass! Det andra målet gjorde Ramsey efter en fin passning av Cazorla (var det väl), han rundade Hart mycket fint och rullade in 2-0. Då 3-0 kom trodde man knappt sina ögon. Det var väl Walcott som stod för den långa passningen mot Giroud som med två beröringar lyfte bollen över Hart och stadion exploderade än en gång! Giroud var sedan en aning offside och nästa mål underkändes men jag antar att City kände sig ganska skärrade även då. Ett tröstmål fick City efter att matchen hade börjat bytas sönder, Arsenal tappade lite på mitten med två yngre spelare som inte kunde hålla emot lika bra som de äldre spelarna. Fabianski som byttes in i halvtid fick inte mycket hjälp då Kos blev ifrånsprungen, möjligen kunde Kos ha fällt spelaren och tagit ett rött kort. Men det hade varit dumt och onödigt i det läget. Det fanns ett läge då Kos och Per skulle ha sänkt linjen men det gjorde de inte och snabbheten är ibland ett problem för dem.
 
Några minnen från helgen är hur konstigt folk beter sig: då Arsenals klack kommer gående kan ett gäng med tre personer som sitter på en gräsplätt bredvid ropa "Liverpool", en man med Tottenhamskjorta (Arsenals största hatobjekt) stod mitt på gatan där vi gick och väntade på att något skulle hända(?) trots att alla bara skrattade åt honom...Cityfans säger åt pressen efter matchen att de inte förstår varför publiken buade varje gång Nasri rörde bollen för de gjorde allt för att han skulle känna sig välkommen i landet, hmm läs på lite så förstår ni, det fanns också Cityfans som stod och såg på vår marsch och fotade oss var vänliga. Cityfansen var ganska utspridda innan matchen, två här och två där... På stadion var det aningen blått i Cityändan om man såg noggrant men den andra ändan var så rödvit som den kunde vara. Hur Citys ägare skall få klubben att bli populär i Norden vet jag inte. Tror inte att det räcker fast Guidetti och några andra nordbor skulle bli stora spelare där.
 
Marschen till stadion var häftig, lite splittrades gruppen p.g.a. rödljusen i trafiken emellanåt.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0