England jämfört med Finland

 
Hade en diskussion över nätet med en man i England om hur hela systemet i engelsk herrfotboll fungerar och är uppsatt. Det är extremt jobbigt att hålla koll på olika serier och lag i lägre divisioner. I England bor 51,9 miljoner människor kan tilläggas. Kolla organisationen genom länken:
 
http://en.wikipedia.org/wiki/English_football_league_system
 
I Conference Premier som är på nivå fem enligt tabellen jag klistrade in ovanför ligger lönerna på ungefär 900 pund upp till 3000 pund (lagets stjärnspelare). Löner varierar mellan lag förstås, det kan finnas heltidsspelare på nivå 7 och 8 också. Om ni kollade länken ser ni hur sjukt många divisioner och lag det finns i England. Då ni kommer ner till steg 24 har ni passerat ett... "jämfört med finska antalet lag - ett oändligt antal lag" :) Vet inte om det uttrycket gick hem. England andas fotboll, alla håller på ett lag. Vad skulle då hända om Finland mötte England idag? England är bättre men Finland skulle stå upp bra och skulle även kunna vinna. Skulle Finland möta b-landslaget vet man inte hur det skulle gå, England har många bra spelare, stor mängd att välja från, men hur organiserade de är och hur bra de spelar tillsammans är alltid frågan. Finland kan vara så bra på speciellt försvarsspel fast befolkningen och fotbollen är liten jämfört med Englands. Kontringar och samspel efter marken fungerar ibland, att göra 1-1 mot Spanien var inte så dumt. Försvarsspelet fungerade i den matchen också.
 
För att jämföra lag landen emellan skall jag försöka dela några tankar. Var skulle ett finskt ligalag befinna sig i Englands seriesystem? (Vi kan inte räkna med ett HJK i storform då kanske som är fullt med i finska mått mätt "stjärnor" och landslagsaktuella, det HJK laget har vi dock inte sett säsongen 2013) Kanske någonstans runt nivå fem? Om jag tänker på League 2 vid steg fyra så känns det aningen högt men kanske lagen kunde utmana där också på nedre halvan? Svårt att säga. Om vi ser lägre ner spelar Ashton på nivå sju och där har två av mina bekanta från Finland spelat en tid som "proffs" även om inkomsterna inte var speciellt stora. De spelade i tvåan i Finland, upplevelsen var intressant för dem och säkert värd att testa. De klarade sig helt bra där men var inga direkta stjärnor, kanske hörde de till de bättre i laget för de verkade få mycket speltid och några mål blev det väl för den ena. Båda spelade så småningom en del i finska ligan, den ena klarade sig helt bra och den andra var mest inhoppare. Hmm steget från nivå sju till nivå fyra i England känns lite stort om man jämför att flytta mellan div.2 och ligan i Finland. Här ett klipp från februari med Ashton:
 
http://www.youtube.com/watch?v=5c16j9jl8uc
 
Det berättar en del om den engelska fotbollen på lägre nivå. Den liknar inget man ser i Finland. Glidtacklingarna, det hårda spelet och organiserandet är inte det samma. Kanske spelar man ofta på lite dåliga planer och det tekniska kanske saknas till stor del. Dåliga planer kan vara jämna men kanske skarpa då säsongen pågår även vintertid. Man kunde ännu reda ut hur det ser ut på juniorsidan, jag tror att deras 11-åringar spelar på 11-mannaplan och det kan bli mycket rensande och dylikt i spelet därför.
 
Utan att säga att jag vet en massa har jag nu gett en bild av hur det hela kan vara. Kanske görs en hel del rätt i Finland trots allt. Trots att massor görs fel i många klubbar i hela landet är vårt landslag inget skräplag. Våra klubblag har problem i Europeiska matcher, de skyller delvis på fullt schema men lag från Estland och Färöarna skall man vinna ändå. Vi kan vara rätt stolta över vårt landslag fast det dröjer innan de kvalar in till EM eller VM. Konkurrensen är hård och vi måste bara jobba vidare för vårt land, alla vi som orkar och vill! England är kanske på uppgång nu med yngre spelare som kommer och tar för sig. Kanske kan de börja ta medaljer i stora turneringar snart. Som Arsenalfan tror jag hårt på Wilshere, Oxlade-Chamberlain och Walcott under de kommande åren. De två förstnämnda är dessutom väldigt unga.
 
Nu skall jag sova, länkar detta inlägg då jag vaknar. På kommande är en utredning av Premier League lagen inför säsongen med hjälp från England, så inlägget blir delvis på engelska.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0