Använd detta

En bekant ville ha hjälp med hur man får spelare att röra sig utan boll. Utgår ifrån att han menade då eget lag har den, annars handlar det om hur eget lag skall försvara så... Jag laddade upp ett filmklipp som jag kan förklara lite senare i detta inlägg.

I många passningsövningar passar man från punkt A till punkt B och springer till punkt B, sedan väntar man där och passa till punkt C för att springa dit. Okej rörelse utan boll på sätt och vis, men sällan löper man dit man just har passat i en match. För att få spelarna att röra sig utan boll då eget lag har den borde man ha övningar där man kanske passar från punkt A till B, springer till punkt C och får bollen någon annanstans ifrån. Om man ens skalla få den? Viktigt som tränare är nog att aktivt ropa och uppmana spelarna att röra sig utan boll, ropa vart de skall röra sig, stoppa spelsituationer och visa vart de skall/borde/kunde springa. Sedan beror saker på taktiska drag också, kan man skapa ytor för andra spelare på något sätt? Som att t.ex. en yttermittfältare kommer in i plan för att en ytterback skall kunna stiga i ytan som uppstår. Hitta på en övning för det och gör det matchlikt. Hitta på övningar för andra spelplatser med liknande finesser. Finns många övningar i idébanker på nätet, men det är detaljerna som gör en övning bra. Detaljerna är allt.

Okej videolänken här under går ut på följande: jag har 22 spelare som går på åk 6 och 7. Vi har 10 bollar på en yta som är cirka 35m gånger 35m. Uppgiften är att jogga runt utan boll och få passningar av de som har boll. Tiden utan boll blir ganska stor eftersom vi har mindre än en boll per person. Det är bra för spelet utan boll. Tränarna uppmanar spelarna hela tiden att röra sig, ingen får gå och det skall vara både prat och ögonkontakt innan en passning slås. Temat igår var dessutom hårda passningar och att passningarna skulle komma rakt på så att spelaren själv väljer vart han svänger med sin första beröring. Första beröringen är viktig. Efter cirka 3min pausar vi alltid och pratar igenom lite hur det har gått och jag brukar visa exempel själv. Man kan såklart ha olika teman, passningen i steget eller rejält framför och man kan också ha olika sätt att svänga. Vi brukar ha ett speciellt sätt i denna övning för att lära oss att svänga upp i plan som om vi svängde på mittenmittfältet så snabbt som möjligt för att anfalla rättsvängda mot en backlinje typ. Problemet med passningar i steget eller långt framför är att pulsen blir väldigt hög snabbt och denna övning brukar jag använda som uppvärmning så vill inte höja pulsen för högt på spelarna då. En grej brukar ändå vara att rycka lite då man får boll för att sedan lugna ner med den och våga hålla i den tills det finns ett bra alternativ.

Får räcka så här för denna gång, fråga om du undrar något. Lycka till!

http://www.dailymotion.com/video/xx5xiq_passandmove_sport?search_algo=2#.UQpqymeLIfM

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0