Bollinnehav

Har inte länkat de två senaste inläggen någonstans. Så de som vill får ju bläddra ner och se om de har läst det senaste. Fortsättningen på pseudoefedrin historien är att många NHL spelare har använt ämnet genom åren för att bli piggare eller känna sig mer aggressiva inför match. Om det faktiskt hjälper eller om det bara är psykologiskt kan ingen riktigt svara på. Själva ämnet kanske kan göra en piggare men en Zyrtec gör som jag tidigare skrev att man känner sig mer dåsig och inte når 100% pigghet den dagen man tar den. Ämnet pseudoefedrin och tabletten Zyrtec som innehåller ämnet är två olika medel förstås. Den svenska spelaren gjorde en assist och hade 14-3 i tekningar mot Finland som jag håller på, han kunde ha varit avstängd redan då. Ändå tycker jag att det är synd om honom och att han kunde ha spelat även finalen med en varning som enda straff. Slutligen vill jag bara uppmana alla att inte ta något onödigt preparat, det finns något som kallas bieffekter och de vill man inte uppleva. Vanlig husmanskost räcker bra, precis så sade en svensk före detta NHL spelare i intervju denna vecka också.
 
Över till något helt annat. Bollinnehav i Premier League denna säsong. Skall jag nu måla upp hur mycket bollinnehav Arsenal har och hur stolt jag är över det? Nja, bollinnehav är inte allt men detkan vara bra till en viss gräns. En tanke är att "om vårt lag har bollen gör de andra inga mål". Problem uppstår om man har mycket boll och inte själv gör några mål. Jag tycker att man såklart skall vinna bollinnehavet alltid då det är möjligt, men man måste fundera hur mycket boll man ska ha. Får man fler måchanser om motståndarna har den? Om motståndarna anfaller med hela laget kanske det uppstår bra lägen att göra mål på? En match jag coachade för en tid sedan kändes lite jobbig för att vi inte fick det bollinnehav jag ville ha. Vi hade problem att komma ur pressen och moståndarna tryckte verkligen på med 10 spelare på vår planhalva. Slutresultatet blev 4-0 i en 30 minuters turneringsmatch...åt oss. Vi kontrade in alla mål och vi släppte inte till speciellt farliga lägen bakåt. Men vi hade problem att spela efter marken, hålla bollen och att ta oss över halva plan utan att spela i luften. Så får det vara och så behöver det vara ibland om motståndarna  är dumma nog att riskera allt för att ha trycket. I PL denna säsong är topp-5 med bollinnehav följande:
 
1 Swansea 60,1%. Swansea är på 12:fte plats i ligan och använder två defensiva mittfältare i deras 4-5-1 uppställning. Målskillnaden är -6 för Swansea och de borde nog se över antalet heta chanser framåt och bakåt och analysera varför det går som det går fast de har mycket boll.
 
2. Man City 58,4%. Man City är tredje i ligan eller på delad första plats om de hade spelat lika många matcher som Chelsea (och Arsenal). De har gjort 69 mål i år och flest mål i spelet (inte fasta stituationer) av alla. De passar ofta boll runt boxen om ett lag har backat hem men de är också snabba och vassa då de gör omställningar.
 
3. Southampton 58,4%. Har halkat ner till nionde plats i ligan efter att ha hängt med toppen. De lär inte få en CL plats som de kanske drömde om ett tag i år. Southampton har pressat alla lag högt i år. Mycket högt uppe och de har haft stort bollinnehav på offensiv planhalva.
 
4. Arsenal 57,3%. På plats två i ligtabellen. Det är överraskande att Arsenal bara är fjärde på denna lista men andra lag håller också bollen i sina matcher och procenten somskiljer mellan dessa topp-5 lag är inte så stor i minuter per match. Arsenal försöker dominera sina matcher med hjälp av bollinnehav och det är en stor del av taktiken. Oftast blir det inga mål i första halvlek men motståndarnas kondition och tålamod räcker inte till i andra halvlek och då börjar målen komma. Barcelona (speciellt tidigare) och dagens Bayern Mynchen använder liknande taktik men de gör det ännu mer intensivt och med fler passningar. Wilshere, Ramsey och Rosicky är experter på att svänga framåt från svåra lägen och det gör att det går framåt lite snabbare än för många andra. Cazorla, Özil, Arteta och flera andra är bra på att hålla bollen men de tar sig inte framåt lika smidigt, så här långt. Två fantastiska mål har passningsspelet skapat denna säsong, Wilsheres mot Norwich och Rosickys mot Sunderland.
 
5. Everton 56,2%. På plats sju i ligan.Martinez har fått laget att spela upp bollen med fler passningar än tidigare. De bygger spelet ända nerifrån och de har gjort en bra säsong så här långt. Konkurrensen är hård och utan Lukaku (tillbaka ungefär till helgen) är det svårt att få till det där lilla extra som krävs för att nå topp-4 i ligan.
 
Özil får lov att höja sin form om det ska bli en bra vår. Han lär jobba hårt för att pass in i den fysiska fotbollen i PL. I Spanien var inte de sämre lagens spelare uppe i ryggen direkt men i England är de ofta det. Alla Arsenalfans väntar på Ramseys comeback också. Då vi tävlar mot en oligark och en shejk i ligan behöver vi få ut det mesta av alla spelare vi har. Inget är omöjligt, det kan bli en titel eller två än i vår.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0